Putin: Zapad šteti sam sebi sankcijama

12 komentara

Zapadne sankcije Rusiji su imale negativan efekat i naškodile zemljama koje su ih umjesto toga uvele, rekao je predsjednik Vladimir Putin na sastanku vlade u srijedu.

“Proteklih godina naši takozvani partneri usvojili su bezbroj paketa sankcija… pokušavajući da nas kazne. Međutim, na kraju – to je potpuno očigledna stvar – statistika pokazuje da su oni pogodili sopstvene ekonomije, svoja radna mesta”, rekao je Putin.

Ruski lider je, međutim, pozvao zvaničnike da se pripreme za još zapadnih sankcija, pa čak i da paze na potencijalne akte sabotaže iz inostranstva.

“Pošto je potencijal agresije sankcijama protiv nas efektivno istrošen, mogla bi biti praćena stvarnim sabotažama na kritičnim infrastrukturnim lokacijama”, upozorio je predsjednik.

“Sjećamo se šta se dogodilo sa Sjevernim tokom”, dodao je, misleći na dva podmorska plinovoda izgrađena za isporuku prirodnog gasa iz Rusije u Njemačku, a koji su navodno bombardirani u septembru 2022. Njemačka, Švedska i Danska isključile su Rusiju iz svojih istraga u incident, koji do sada nije dao nikakve rezultate. Novinar Seymour Hersh optužio je SAD za izvođenje napada, nakon čega je nekoliko zapadnih medija ponudilo alternativni narativ, okrivljujući umjesto toga odmetnutu ukrajinsku grupu.

SAD i mnogi njeni saveznici nametnuli su stroga ograničenja Moskvi kao odgovor na njenu tekuću vojnu operaciju u Ukrajini, ciljajući, između ostalih sfera, finansijski i energetski sektor Rusije. Međutim, ruska ekonomija uspjela je uspješno da se prilagodi vanjskom pritisku i pronađe načine da zamijeni izgubljene trgovinske veze, rekao je prošlog mjeseca ministar finansija Anton Sinualov.

U međuvremenu, evropske zemlje se bore s inflacijom, što je izazvalo štrajkove i proteste protiv visokih troškova života u nekoliko država, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je ranije ove godine da “politika sankcija EU jednostavno ne funkcioniše”, tvrdeći da evropski blok prvenstveno nanosi štetu samom sebi.

PutinrusijaSankcijeukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
5 mjeseci prije

Inflacija je osigurana helikopterskim novcem za vrijeme dekreta o plandemiji, Ukrajina je samo peć u kojoj se ta masa zbrinjava.

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Htio sam da *erem , zahebo se grdno 😈 , namjesto da *erem ja sam samo *rdno 🤷 ! Iskreno – vaš zapad 🍸

Ico
5 mjeseci prije

ZAPAD KROZ EU PLJAČKA HRVATSKU I HRVATE, KAŽE ALEKSANDAR VUČIĆ.

Ico
5 mjeseci prije

Putin ima energetske i mineralne resurse, pa se može šaliti. A što ima EU?!?
EU ima ursulu fon der Pfizer i onog cirkusanta Borrella!

Max
5 mjeseci prije

Vratiše se kao bumerang.

Gugo
5 mjeseci prije

Ma Putin je prepametan za zapadne politicare debile. Zna covjek sta radi.

abc
5 mjeseci prije

Sankcije ne mogu našteti zemlji, koja ima sve atribute za neovisno gospodarstvo, a to su hrana, energenti, rude, dobro podnebje i narod koji cjeni i čuva svoju zemlju sa svojom armijom.
Đaba vam NATO, đaba vam dolari, jer vas sutra može gospodar odpisati i izbrisati kako mu je volja. Eno vam primjer Palestinaca. Ni suzu neče niko na zapadu za njima pustiti.

Noname
5 mjeseci prije

Zapadni emisari pokušavaju spriječiti širenje BRICS-a podmićivanjem i prijetnjama, rekao je zamjenik tajnika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Alexander Venediktov u intervjuu za RIA Novosti. “Takvi objektivni trendovi (širenje BRICS-a – op.a.) zapadnjacima se svakako ne sviđaju. Oni žele izgraditi novi svijet samo za elitu, u kojem se prava i interesi svih ostalih jednostavno neće uzimati u obzir. Vidimo beskonačna putovanja njihovih izaslanika u razne regije svijeta u nadi ili podmićivanja ili prijetnji da će promijeniti prirodni tijek povijesti. Međutim, danas je potpuno očito da svi pokušaji zapadnjaka da diskreditiraju multipolarni model međunarodne suradnje ne donose rezultate”, rekao je Venediktov. Osim toga, Washington je zainteresiran za oslabljenu Europu koja pati od ekonomske, energetske i migracijske krize, istaknulo je rusko Vijeće sigurnosti. “SAD su zainteresirane za Europu, oslabljenu energetskom, migracijskom, financijskom i prehrambenom krizom. Europska unija, koja je pod pritiskom odbila suradnju s Rusijom, svoju industriju preorijentira na skuplje sirovine iz Sjedinjenih… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI