Putinova nova ponuda – Za Donbas nudi mir ili ”ne zna što će se dogoditi”

donbas
85 komentara

Na tiskovnoj konferenciji povodom summita skupine BRICS u Kini, ruski predsjednik je, iznenadivši sve prisutne, zatražio je od Ministarstva vanjskih poslova da hitno podnese rezoluciju Ujedinjenim narodima za uvođenje misije mirovnih snaga u Ukrajini. Nedavno je i ukrajinski predsjednik Porošenko također pozvao na nazočnost međunarodne naoružane misije, bilo pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, iako nije pripremio ni tekst, Europske unije ili OESS-a, koji je odbio ponudu.

Iako je ideja naizgled ista, postoje temeljne razlike, jer je Rusiji cilj prekinuti sustavna kršenja primirja, dok Kijev želi zauzeti Donbas i izbiti na ruske granice, budući da to nije uspio i ne može učiniti vojnim putem.

Rusija je 5. rujna predala prijedlog preporuka Ujedinjenim narodima za uvođenje mirovne misije na teritorij Donbasa, ali pod određenim uvjetima:

– Mirovne snage moraju biti raspoređene isključivo na liniji razgraničenja i ne mogu ući na teritorij narodnih republika

– Njihova je zadaća štititi misiju OESS-a u praćenju primirja, a ne zamijeniti je, što će pripadnicima ove misije omogućiti da obavljaju svoj posao bez opasnosti i provokacija.

– Moraju se pokrenuti izravni pregovori između Kijeva i čelnika republika Donjecka i Luganska.

– Prije uvođenja ove misije, mora biti uspostavljen potpuni prekid vatre.

Porošenko je ranije pokrenuo sličnu ideju, ali se njegova vizija oko uvođenja mirovnih snaga u Donbasa temeljno razlikuje od Putinove. Prema Porošenku naoružana međunarodna mirovna misija:

– Mora biti raspoređena na teritoriju cijelog Donbasa, sve do granice s Rusijom.

– Ona bi zamijenila OESS u praćenju primirja.

– Rusija prethodno mora povući vojnike, službene i neslužbene, koje ima u Ukrajini.

– Niti jedan ruski vojnik ne može biti dio mirovne misije, jer Ukrajina Rusiju smatra za zemlju ”agresora”.

Unatoč ovim očiglednim razlikama, ukrajinski ministar vanjskih poslova je izjavio da je spreman raspravljati o tome, kao i predstavnik Ukrajine u Ujedinjenim narodima.

Njemačka snažno podupire rusku inicijativu i čak smatra da je to korak ka ukidanju sankcija. Možda bi se o svemu trebale očitovati Sjedinjene Države, jer se čini da EU ne može odlučivati o ukidanju sankcija bez dozvole Washingtona.

Ukrajinski tisak sve predstavlja kao inicijativu Petra Porošenka, s kojim se, navodno, ”složio i Vladimir Putin”.

No, prema ukrajinskom predstavniku u UN-u, operacija bi Ukrajinu koštala oko milijardu dolara godišnje i mediji čvrsto inzistiraju na troškovima. Naime, prema ukrajinsko medijima nitko ne želi ideju predstaviti tako da bude preskupa i da bude dodatno opterećenje europskim i američkim poreznim obveznicima.

Iako bi Putinova ideja ne zvuči loše Berlinu, koji vodi politiku EU, teško će se postići dogovor.

Naime, Ukrajina u alternativnom nacrtu rezolucije kojeg priprema navodi da je nemoguće razgovarati s predstavnicima DNR i LNR, koje smatra ”teroristima”. Što se tiče sudjelovanja Rusa u misiji Ujedinjenih naroda, Kijev smatra da bi to bio neprijateljski čin i intervencija Rusije u unutarnje poslove zemlje s ciljem njezine destabilizacije.

Međutim, kako su izjavili u ruskoj Državnoj Dumi, u misiji Ujedinjenih naroda moraju biti pripadnici ruskih snaga.

Ovo nisu tehničke razlike, one su temeljne. Ukrajina želi koristiti mirovnu misiju da učini ono što nije mogla postići oružjem, odnosno preuzeti kontrolu nad Donbasom i izbiti na punu granicu s Rusijom.

Kijev bi se ujedno oslobodio misije OESS-a za praćenje, što bi bilo vrlo povoljno za planove Porošenka i njegove svite u Kijevu.

Smisao ruske rezolucije je postići stabilan prekid vatre, koji će osigurati političko rješenje krize na istoku Ukrajine. Dok do njega ne dođe, ostaju granice između republika Donbasa i ostatka zemlje.

Jasno je da samo političko rješenje može riješiti sukob, koji opasno eskalira. Međutim, obzirom na međunarodne  konfiguraciju, ovakvo rješenje izgleda nemoguće, pogotovo danas, u trenutku kada Sjedinjene Američke Države razmišljaju o isporuci ”smrtonosnog obrambenog oružja” Ukrajini.

Na tiskovnoj konferenciji je ruski predsjednik na pitanja novinara odgovorio ”kako u tom slučaju Donbas posjeduje i moćnije oružje, i može ga koristiti”.

Mnogi nisu ni razumjeli što je Putin uopće rekao i površno su prenijeli njegovu izjavu.

”Donjeck i Lugansk mogu asimetrično odgovoriti na opskrbu Ukrajine smrtonosnim oružjem iz Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Putin, a nije isključio ”kako DNR i LNR mogu poslati svoja oružja u druga područja sukoba”.

Stručnjaci i predstavnici nepriznatih republika su gotovo jednoglasno riječi ruskog lidera protumačili kao nedvosmislen savjet. Na što?

Naime, ako SAD ne podrži mirovnu inicijativu ili ako se usudi Kijevu isporučiti ”smrtonosna obrambena oružja”, onda bi vojska Donbasa dio ”svog” oružja mogla isporučiti u zone sukoba u kojima su prisutni američki vojnici ili gdje se SAD bore za svoje interese.

Moguća američka opskrba oružjem Ukrajine može imati neočekivane posljedice. Postoje određena pravila i globalni pristup da opskrba oružjem u zone sukoba neće pomoći smiriti, nego samo pogoršati situaciju. Opskrbom oružja Ukrajine neće promijeniti situaciju na istoku, nego će samo dovesti do povećanja broja žrtava. Osim toga, obrambene snage DNR i LNR imaju dovoljno oružja, uključujući i ono zarobljeno od neprijatelja. U slučaju da Ukrajina dobije ova oružja, DNR i LNR mogu poslati svoje oružje u druge zone sukoba, koje su posebno važne za one koje im stvaraju probleme. Prilikom donošenja odluka SAD to trebaju uzeti u obzir”, rekao je Vladimir Putin.

Bivši tajnik Vijeća DNR i bivši zapovjednika bataljuna ”Vostok” milicija Donbasa, Oleksandr Hodakovski, siguran je da Putinove riječi treba shvatiti kao nagovještaj.

”Priznajem da je Vladimir Vladimirovič improviziranjem i alegorijski htio poručiti da bude jasno kako postupci Amerikanaca ni u kom slučaju neće proći bez odgovora”, rekao je Hodakovski.

Opunomoćenik Donjecke Republike za pregovore u Minsku Denis Pušilin tvrdi kako oni ne namjeravaju nikakvim tajnim kanalima slati oružje u Harkov ili Odesu, na primjer, ali Putin nije ni rekao da bi hipotetska destinacija nužno morala biti u Ukrajini.

U Donjecku negiraju bilo kakvu mogućnost takvog scenarija, ali ništa nisu rekli za druga mjesta u svijetu. U svojim komentarima su se ograničili na moguće naoružavanje stanovništva u drugim dijelovima Ukrajine.

”Republika Novorusija je mlada država koja poštuje zakon i ni u kojem obliku ne podržava terorizam”, rekao bivši borac, danas publicist iz Donjecka Pavel Kuhmirov.

”Nemojte nas usporediti s Ukrajinom, jer je Ukrajina zapravo teroristička država. Naš stav je od početka da smo bolji od njih i da nećemo činiti ono što oni čine, što je zapravo teško i postići”, rekao je Kuhmirov.

No, u Lugansku ne isključuju da će se, ako bude potrebno, borbe voditi duboko u neprijateljskom teritoriju.

Crta razgraničenja je duga i ima mnogih slabih područja na ukrajinskoj strani u kojima oni ne mogu voditi određene vojne akcije”, rekao je u intervjuu za Pogled zastupnik za unutarnju politiku LNR, Rodion Mirošnik.

”Tijekom tri godine smo svladali vojne taktike i možemo se lako boriti sa svim oružjima i u svim okruženjima. Ovo nije 2014. godina, kada je jedan automobil nije znao gdje su otišla druga tri. Danas imamo potpuno drugačiju obuku, znanja i gradimo strategiju koja se može koristiti na svakom bojnom polju”, dodao je Mirošnik.

”Danas moramo donositi političke odluke, podizanjem ruku, a ne dodavati ulje na vatru. Naravno, činjenica da je Vladimir Putin spomenuo moguće pogoršanje je istina i izvan svake sumnje. No, bilo kako aktivno i agresivno djelovanje Ukrajine će dobiti odgovarajući odgovor”, zaključio je Rodion Mirošnik.

U svojim nedavnim izjavama, odnosno, uputom Ministarstvu vanjskih poslova da pripremi nacrt rezolucije za slanje mirovnih snaga Ujedinjenih naroda u Donbas i ”kako u Donjecku i Lugansku imaju dovoljno oružja kojeg mogu poslati bilo gdje”, Putin je poručio kako su moguća oba scenarija. Naravno, drugi je ”rezerviran” za slučaj da SAD pošalju smrtonosna oružja Kijevu.

BRICSdnrdonbasLNRMinistarstvo vanjskih poslovaminski sporazummirovne snageOESSUjedinjene nacijeujedinjeni narodiUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
85 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Imam
6 godine prije

Znaci, ukrajina borce LNR I DNR gleda kao teroriste, a ukrainska vlas je postavljena pucem za koji je EU garantirala (lagala) rusiji da se nece dogoditi i sada rusi sa takvima vode raspravu.ma bravo putine glupane

Brik
6 godine prije

Zbog čega je Putin uopće anektirao Krim? Zašto podržava odvajanje Donbasa od Ukrajine, Pridnjestrovlja od Moldavije i Abhazije i Južne osetije od Gruzije?
Ukrajina, Moldavija i Gruzija su suverene države, međunarodno priznate u granicama koje su imale u vrijeme SSSR-a, i otkud pravo ikome mimo Vlada tih država da se miješa u te suverene države?!
To što Putin izvodi je agresija i aneksija međunarodno priznatih država.

Petar
6 godine prije

Potrosenkov plan za mirovne snage je kopija unpa zona u hrvatskoj 92,sa tim tzv mirovnim snagama dobio bi jak obavestajan aparat i prednost u izvodenju vojnih operacija,uz stalno krsenje primirja i manjim operacija(medacki dzep,maslenica,bljesak)do konacne operacije vracanja donbasa pod kompletnu ukrajinsku kontrolu,ali za protivnika ima drzavu ciji diplomatski i vojni potencijal je garant da je hrvatski scenario nemoguca misija

Crni žutokljunac
6 godine prije

Jedini koji je svjestan da eskalacija nikom ne donosi dobro,i pokušava smirit tenzije je Putin.Ali nije ova vlast na čelu sa Porošenkom postavljena od strane Amera da radi na miru,već na destabilizaciji.Stanje bez trajnog mira koriste kao pritisak na Ruse.Tu se uvijek može izazvat veće ili manje sukobe,zavisi kako paše američkim gazdama.Porošenko je čovjek bez vizije i ne vidi ili ne želi vidjet da radi na štetu svojem narodu.Nije ni poželjno da radi na korist svojem narodu,već se takvi instaliraju da se može njima manipulirat,a narod se može koristit kao topovsko meso u sukobu sa Rusima.

klarog
6 godine prije

Trump i Amerika ce odrediti, hoce li biti rata ili ne.
Ukrajina je obicni americki pijun.

Trol
6 godine prije

Sestokraki Troll Brik
Radi za Nuland- sandvich.
Ne hvatajte se na trola.

perzija do trsta
6 godine prije

nakon nekoliko obrisanih komentara na portalu,zahvaljujem moderatoru na sudjelovanju u raspravi,te mu želim da nastavi tamo gdje je stao,na diku i ponos tituli koju tako nepristrano obnaša.a ja ću pronaći neki drugi portal gdje je komentar dobrodošao.pozdrav komentatorima svih boja i zastava

Mile iz rastana donjih
6 godine prije

Drugovi, de ukljucite malo logiku, taj ucrvani Brik vas je uspio navuci da se povodite za njim i jos mu “pokusavate objasniti” u kolikoj je zabludi! Postoje dvije solucije, prva je ta da je lik totalni kreten (to je manje vjerojatno), a druga je da vas ciljano odvlaci od teme sa svojim nazovimo ih glupostima (ovo je vrlo vjerojatna solucija)! Dakle, savjetujem vama vrlim komentatorima da, ZABOGA, ignorirate idiota koji trola i idiot ce sam izgubiti interes za pisanjem svojih ciljanih “gluposti”!

Brane
6 godine prije

Očigledno je i svi znamo da je Brik/Travis plaćeni trol i provokator, tako da ulaziti s njime u rasprave nema smisla. On dobro zna da nije u pravu, ali financira svoju mizernu egzistenciju trolajući, i mora pisati tako kako piše. Međutim, jedna njegova ‘genijalna’ izjava je stvarno iznimno glupa, čak i za njega: dakle Rusija je okupirala Krim, organizirala referendum, svi su glasali za pripojenje zbog straha, jer su bili okupirani, i Krim je pripojen bez ijednog poginulog na bilo kojoj strani. Po tome ispada da na Krimu nema ni jedne osobe koja bi se usprotivila okupaciji i digla na pobunu. Interesantan narod, krajnje pasivan i miran poput ovaca. Po toj logici se ni Hrvatska ne bi nikad osamostalila i na referendumu 1990 bi glasovala za ostanak u federaciji jer je bila okupirana. Brik, glup si do bola, čak i za jednog trola. Inače, što se tiče ‘međunarodno priznatih granica’,… Čitaj više »

Outsider
6 godine prije

Putin bi trebao dobiti Nobelovu nagradu za mirnu reintegraciju Krima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI