Raketni incident u Poljskoj bio je provokacija protiv Minska i Moskve

Aleksandar Lukašenko
1 komentar

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je incident s projektilom koji je lansirala ukrajinska vojska i pala u Poljskoj početkom prošle sedmice bila namjerna provokacija protiv Minska i Moskve.

“Upali su u toplu vodu i sada pokušavaju, kao podmukli lopovi, da se ova tema zatvori. O tome se više ne govori čak ni na Zapadu. E, ovo je tek početak. I oni, i Poljaci i Ukrajinci, žale što nije ruski projektil. Trebala im je provokacija protiv nas, trebala im je eskalacija”, rekao je Lukašenko u ponedjeljak na sastanku sa šefom Udmurtske Republike Aleksandrom Brečalovim, prenosi agencija BelTA.

Što se tiče incidenta u Poljskoj, naglasio je, niko ne postavlja jednostavno pitanje: “Kakva je to bila luda raketa? Ukrajinska vojska ako im je vjerovati ispalila ju je na istok, ciljajući na ruske projektile koji su letjeli na istok, ali se nekako okrenulo i odletjelo natrag u suprotnom smjeru?”

“Zašto je taj navodni napad na državu NATO-a – a tako je incident isprva predstavljen – bio tempiran upravo za samit G20? Znate, dovoljno sam oprezan da ne žurim sa zaključcima, ali izgleda kao dosluh, u redu. Ali oni su malo pogrešili – neki ljudi su poginuli”, rekao je Lukašenko. „Rukovodstvo Poljske je sada dužno da kaže Poljacima kako se to dogodilo, zašto je pogođena teritorija Poljske, ko je to planirao, zašto je ta raketa, navodno ispaljena na istok, iznenada napravila polukružni zaokret da odleti na zapad i zašto je to bilo lansirano u trenutku kada u vazduhu nije bilo ruskih projektila.”

„Takve stvari se nikada ne dešavaju slučajno. Glavno pitanje na koje niko ne odgovara i o kome Amerikanci ćute je sljedeće: u tom trenutku, kada su Ukrajinci lansirali raketu S-300, koje su mete ciljali? U to vreme nije bilo projektila u vazduhu. Oni ćute. A Amerikanci ćute, ništa ne govore. Jer razumeju da i mi kontrolišemo ovu teritoriju. I mi vidimo nešto ovdje”, rekao je Lukašenko.

U vezi sa situacijom, pozitivno je prokomentarisao reakciju američkog predsjednika Joea Bidena: “Bravo, Joe Biden. Mora se odati priznanje što je iskreno rekao: ‘Izvinite, nije ruski projektil koji je pao na teritoriju Poljske”’.

BjelorusijaLuašenkoPoljskarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
R M
1 godina prije

Lukaš bio i ostao jedini pravi državnik, koji brani svoju zemlju. Putin je niži nivo, ali vodi jaku zemlju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI