Rane serije vakcina Pfizer COVID za EU su navodno pokrenule zabrinutosti u vezi sa kvalitetom, procurile e-poruke sa tvrdnjama

Pfizer vakcina istraga
22 komentara

Evropski farmaceutski regulator potvrdio je u decembru 2020. godine da su podaci ukradeni u sajber napadu na Evropsku agenciju za lijekove (EMA), dodajući da je nekim dokumentima trećih strana nezakonito pristupano, a Pfizer Inc i BioNTech SE potvrđuju da je „nezakonito pristupljeno“ dokumentima u vezi sa razvojem njihovih COVID -19 vakcina.

Naučnici Evropske agencije za lijekove (EMA) navodno su izrazili zabrinutost u pogledu kvaliteta nekih ranih serija vakcine protiv koronavirusa koju je razvio Pfizer – BioNTech, piše British Medical Journal (BMJ).

Njemačka kompanija BioNTech, koja je u početku razvila vakcinu, udružila se sa američkom velikom farmaceutskom kompanijom Pfizer za podršku u kliničkim ispitivanjima, logistici i proizvodnji.

Otkriveno je da su serije vakcina Pfizer, koje su prošle godine poslate EU na odobrenje, nižeg standarda nego što je prvobitno obećano, otkrivaju procurila dokumenta evropskog medicinskog regulatora, navodi Journal.

U imejlu od 23. novembra, visoki zvaničnik EMA je rekao da je obavjestio vlasti o „značajnoj razlici“ u kvalitetu vakcina u poređenju sa vakcinama u kliničkim ispitivanjima kompanije Pfizer. Zabrinutost su izazvale „krnje i modifikovane vrste mRNK prisutne u gotovom proizvodu“.

Nakon „navodnog otkrića“ zvaničnici Evropske unije podnijeli su Pfizeru dvije „glavne primjedbe“. Dalje, druga pitanja kontrole kvaliteta takođe su navodno pokrenuta prije odobrenja vakcine napravljene pomoću messenger RNA ili mRNA.

Tehnologija isporučuje fragment genetskog koda ćelijama kako bi se stvorio površinski protein (poznat kao spike) virusa SARS-2.

Proteini, prema tome, aktiviraju imunološki sistem, naređujući mu da bjelančevinasti protein shvati kao stran, a zatim razvija antitijela kao oružje za borbu protiv njega.

Samo 55 procenata mRNK u dotičnim serijama vakcina bilo je stabilno i netaknuto – faktor koji je od suštinske važnosti za vakcinu – u poređenju sa 78 procenata u Pfizerovim studijama, navodi se u izvještaju.

„Posljednji lotovi ukazuju da se postotak netaknute RNK vratio na oko 70-75 procenata, što nas ostavlja opreznim optimistima da bi dodatni podaci mogli da riješe problem“, rekao je zvaničnik EMA, prema jednom od navodno procurjelih mejlova.

Isparljivi genetski materijal na kojem je izgrađena vakcina Pfizer u vrijeme prijavljenih dešavanja zahtjevao je temperaturu skladištenja i transporta od -70 ° C, u suprotnom bi rizikovao da bude oštećen. Od tada, ažurirane smjernice tvrde da se vakcina može uspješno čuvati u frižideru klinike pet dana prije upotrebe.

Aludirana e-pošta nije uspjela da pruži nikakve detalje koji se odnose na razloge za navodni lošiji kvalitet ili njegov potencijalni uticaj na efikasnost vakcine, rekavši samo da to „tek treba definisati“.

Prema Pfizeru, lošije vakcine nikada nisu stigle u EU, gdje evropski regulatori provjeravaju svaku seriju vakcine prije upotrebe.

Takođe nema razjašnjenja da li su zabrinutosti za kvalitet slične prirode pokrenute u Velikoj Britaniji.

Pfizer vakcina je jedna od dvije vakcine koje su uvedene, a više od 22 miliona ljudi u Velikoj Britaniji dobilo je najmanje jednu dozu. Pfizerova vakcina zahtjeva dvije doze: početnu dozu, nakon čega slijedi podsticajna doza, sa razmakom između doza 21 dan.

Nejasno je da li su zabrinutosti agencije u potpunosti zadovoljene ili ne, jer je EMA odobrila vakcinu protiv koronavirusa  kompanije Pfizer / BioNTech 21. decembra, potvrdivši da je lijek za inokulaciju „dovoljno konzistentan i prihvatljiv“.

EMA pod sajber napadom

Vjeruje se da su procurile e-adrese dio više od 40 megabajta povjerljivih podataka iz EMA koji su pokupljeni nakon sajber napada prošlog decembra.

Evropski regulator za lijekove potvrdio je u to vrijeme da je dokumentima trećih strana „nezakonito pristupano“ nakon hakerskog napada. EMA je obavjestila “zabrinute kompanije” o kršenju, koje tobože nije uspjelo da utiče na njeno poslovanje, niti na procjenu i odobrenje COVID-19 vakcina i tretmana, izvještava Routers u decembru.

„Kriminalistička istraga od strane organa za sprovođenje zakona i drugih entiteta je u toku i EMA naravno u potpunosti sarađuje“, izjavila je za Routers glasnogovornica EMA Monika Benstetter.

Kopije prijavljenih curenja sa anonimnih naloga e-pošte poslate su mnoštvu novinara i akademika.

Najavljujući da je pokrenula krivičnu istragu zbog kršenja, Evropska agencija za lijekove izjavila je:

„Iako su pojedinačni mejlovi autentični, odabrani su i objedinjeni podaci različitih korisnika, napravljeni su snimci ekrana iz više direktorijuma i poštanskih sandučića, a počinioci su dodali dodatne naslove.“

Prema izjavi portparola kompanije Pfizer, koju citira Daily Mail, problemi sa kvalitetom vakcine su uredno riješeni kod EMA. Dalje, tvrdilo se da nijedna pogođena vakcina nije uvezena na kontinent.

„Nakon početnog otkrivanja kršenja podataka koje se desilo u EMA, na Internetu su pronađeni neki dokumenti koji se odnose na stalni pregled kliničkog programa vakcine Pfizer / BNT od strane EMA. Diskusije sa regulatornim vlastima o aspektima kvaliteta vakcine, uključujući specifikacije, predstavljaju normalnu komponentu procesa regulatornog pregleda“, citiran je portparol.

Takođe je dodato da je „kvalitet svih doza vakcina koje se stavljaju na tržište u Evropi dvostruko testiran kako bi se osigurala usklađenost sa specifikacijama dogovorenim sa regulatornim vlastima“.

BioNTechCovidPfizervakcina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Pfizerovo cjepivo protiv neje*ice je pokopalo Bandića, koliko će ih tek pokopati cjepivo protiv strašne i smrtonosne bolesti ?

ledeno doba
3 godine prije

nekoliko činjenica još jednom: -Biontech ustvari nije njemačka firma, jer po informacijama iz vikipedije, većinski vlasnici dionica Biontecha su američki “investori”. Jedino je sjedište u Njemačkoj. -Biontech je osnovan 2008. I do 2020., dakle do navodne proizvodnje cjepiva, nikada nije proizveo nijedan lijek, nijedno cjepivo, ni jednu tableticu, ništa, nula. Bio je kronični gubitaš sa rekordnim gubitkom 2019. od blizu 200 milijuna eura. Ali baš te godine, Gates u tog gubitaša ulaže 50 milijuna, sa opcijom plus još 50, a svim šefovima u upravnom odboru, su povećane plaće višestruko. -Trenutni šef Biontecha, Ugur Sahin, sam se pohvalio u Wall Street Journalu, prije 2 mjeseca, da je on sam razvio cjepivo protiv korone i to za jedan jedini dan, na 25. siječnja 2020. Kada još uopće nije bilo korone, osim u Kini, i nije bilo ni pandemije, ni umrlih, ni ništa. WHO će proglasiti pandemiju tek 12. ožujka. -Merkelica je prije… Čitaj više »

Stara kuka
3 godine prije

Još jedan članak koji razotkriva mutne rabote oko cjepiva. Tko zna koji po redu. Ali i dalje samo riječi, a ništa se ne poduzima. Osim eventualno gospođe Arne sa svojim tužbama i podnescima, ali izgleda da je ona prilično usamljena.

Max
3 godine prije

Istina izlazi na vidjelo.

Ankarian
3 godine prije

Ljudsko tijelo je jedino sposobno pretvarati mRna u protein, dok mRna u DNA ljudsko tijelo ne može pretvarati.Što su potvrdila mnoga istraživanja, di su istraživanja u kojima je tijelo Mrna pretvorilo u DNA?

jefpvewrugnweruvnweu
3 godine prije

Ma koji fajcer, sve su otrovi, SVE, koga oni foliraju dobar i loš policijot taktika.

JumpingJackFlash
3 godine prije

Maske počinju padati!
 “Kineski biološki laboratorij u Wuhanu dio je Glaxosmithkline-a, koji (slučajno) pripada Pfizeru!”  (onaj koji pravi cjepivo protiv virusa koje je (slučajno) pokrenuto u biološkom laboratoriju Wuhan i koje je (slučajno) financirao dr. Fauci koji (slučajno) oglašava cjepivo!
 “GlaxoSmithKlineom (slučajno) upravlja financijski odjel Black Rocka, koji (slučajno) upravlja financijama tvrtke Open Foundation (Soros Foundation) koja (slučajno) vodi francusku AXA-u!
 “Slučajno je Soros vlasnik njemačke tvrtke Winterthur koja je (slučajno) izgradila kineski laboratorij u Wuhanu, a kupila ju je njemačka alijansa, koja (slučajno) ima Vanguard kao dioničara koji je (slučajno) dioničar Black Rocka koji (slučajno) ) kontrolira središnje banke i upravlja oko trećinom globalnog investicijskog kapitala.
 Black Rock je također (slučajno) glavni dioničar MICROSOFT-a, u vlasništvu Billa Gatesa, koji je (slučajno) dioničar Pfizera (koji – sjećate li se? Prodaje čudesno cjepivo) i (dogodio se) sada prvi WHO sponzor je!
 Sad razumijete kako je mrtvi šišmiš koji se prodaje na mokroj tržnici u Kini zarazio CIJELU PLANETU!  “” …. brzo kopirajte i proslijedite …. FB će se uskoro izbrisati https://s.w.org/images/core/emoji/13.0.1/svg/1f44e.svghttps://s.w.org/images/core/emoji/13.0.1/svg/1f44e.svg

ledeno doba
3 godine prije

Austrijski državni “Federalni ured za sigurnost u zdravstvu (BASG)” objavio je priopćenje povodom slučaja smrti jedne 49-godišnje žene nedavno nakon cjepljenja i teškog oboljenja, jedne 35-godišnje žene, (o čemu su izvjestili i hrvatski mediji.) Kako u samom priopćenju kažu, ova 49-godišnjakinja je umrla od posljedica teških poremećaja zgrušavanja (krvi), a ova druga je oboljela od plućne embolije. Ali BASG negira “kauzalnu povezanost” tih slučajeva sa cjepivom, jer kako kažu “na osnovu poznatih podatak kliničkih studija (o cjepivima,) kauzalna (uzročna) povezanost, između tih slučajeva i cjepljenja ne može se uspostaviti, jer, posebno, trombostičke pojave ne spadaju u poznate ili tipične nuspojave cjepiva” na to je reagirao dr Wolfang Wodarg, pozanti borac protiv plandemije i uputio pismo i BASG-u i nadležnom njemačkiom Institutu Paul Ehrlich (PEI) (koji također negira bilo kakvu “uzročnu povezanost dosada 233 smrtna slučaja i više tisuća nuspojava u Njemačkoj sa cjepivom) “Poštovane dame i gospodo, protivno Vašem priopćenju, jaka… Čitaj više »

Boba Lazarević
3 godine prije

Sada se sva problematika oko cjepiva pokušava utrpati AstraZeneci. To je jedino cjepivo po kojem je medijima dozvoljeno lupati. Cijena Brexita, možda?

Ana
3 godine prije

Bože saćuvaj! Sva cijepiva koja se koriste otrov i smeče.

rtgxcvvuiiohhhttzzuu
3 godine prije

britanska serija Utopia iz 2013 channel4….nacrt!

Martin
3 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI