Rast ruskog izvoza električne energije u Aziju

Elektricna energija
24 komentara

Ruski energetski gigant Inter RAO povećao je isporuke struje Kini i Mongoliji do rekordnih količina prošle godine, izjavio je u srijedu izvršni direktor kompanije Boris Kovalčuk.

Prošle godine zaustavljen je izvoz električne energije iz Rusije u EU. Inter RAO je tada javio da potrošači ne mogu platiti kompaniji isporučenu struju zbog zapadnih sankcija Rusiji.

“U potpunosti smo obustavili komercijalne isporuke električne energije u zemlje Evropske unije počevši od juna 2022. Istovremeno smo značajno povećali izvoz u Kinu i Mongoliju”, rekao je Kovalčuk na sastanku s ruskim premijerom Mihailom Mišustinom.

Dodao je da je kompanija postavila “historijski maksimum” u 2022. za isporuke električne energije ovim zemljama.
Ranije je ministar energetike Nikolaj Šulginov izjavio da je snabdijevanje električnom energijom Kine i Mongolije prošle godine značajno skočilo.

„Možemo govoriti o rastu izvoza električne na istok, odnosno da je ukupan izvoz u Kinu i Mongoliju porastao za 20%, a do kraja godine će doći do porasta od oko 16 % u Kinu“, rekao je ministar.

Ruski energetski gigant snabdijeva Kinu strujom iz Dalekoistočne regije Amur pod dugoročnim ugovorom “cash and carry”. Podaci Inter RAO-a pokazuju da je obim isporuka električne energije Kini prošle godine iznosio 3,97 milijardi kWh, što je 29,9 % više nego 2020. godine. Izvoz u Mongoliju u 2021. porastao je na 0,49 milijardi kWh, što je 55,9 % više na godišnjem nivou. Potrošnja električne energije u Kini porasla je u decembru zbog povećane potražnje u hladnijem vremenu.

azijaIzvoz Energijerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Zasto imam osjecaj da ce uskoro Brisel najaviti uvoz struje iz Mongolije i Kazahstana?

Išćerao zeca
1 godina prije

Nedostaje Brotkasten koliko mgwh je izgubljen prema eu

tihobl
1 godina prije

Земље Европске уније ће изручити украјинске мушкарце који подлежу мобилизацији.

tihobl
1 godina prije

У Кијеву током ваздушног напада, на станицама метроа где се су људи склонили,деле се позиви. Прилично добро смишљено. То је сигурно “до последњег Украјинца”

1 godina prije

I eto ga :

Из Европског парламента стигао позив на увођење ратне економије у ЕУ

🇩🇪 Немачки политичар, председник Европске народне партије (ЕПП) – водеће фракције Европског парламента – Манфред Вебер рекао је да је ЕУ потребна “нека врста ратне економије” у контексту ситуације око Украјине.

💬„Ако погледамо нашу потребу за оружјем и муницијом, постаје јасно да нам је потребна, иако је ово тежак појам, нека врста ратне економије у ЕУ како бисмо могли да обезбедимо стабилност и безбедност“, рекао је Вебер за „Функе“.

Max
1 godina prije

Očekivano.

gigi pinna
1 godina prije

Ionako sve ovo vodi ka, kako bi rekao Bush mlađi, “nukjularnom ratu” – dok Rusi ne umarširaju u Kijev nema kraja ovome.
Nije valjda da misle u Moskvi kako se godinama pripremao ovaj rat da bi sve stalo već sada? Nisu zio-naziji “džabe krečili”.

mrdo
1 godina prije

Stala nafta nema vise sverca po povoljnim uslovima sada se hvale strujom e nahranite tu sirotinju bjednici trosite novac na ratove a sirotinja za koru kruha radi ili bjezi u EU.

Micko
1 godina prije

Jeste li te silne milijarde KWh probali pretvoriti u novce. Koga vi zafrkavate. Probate prejudiciranim rezultatima ohrabrivati užasnu rusku situaciju. Ne može Rusija ratovati protiv cijelog svijeta i izići kao pobjednik. To nikome nije uspjelo pa neće ni Rusiji. Sad će dušebriznici prebrojavati koliko ljudi je protiv a koliko za Rusiju. U startu izbacite i Kinu i Indiju jer one ne podržavaju Rusiju već koriste situaciju da dođu do jeftinih energenata. Tko badave šalje Rusiji vojnu pomoć, a tko to isto radi u korist Ukrajine. Rat vodi ekonomija.

nessy
1 godina prije

Dok jednom ne smrkne, drugom ne osvane. Energija koju je prije dobijala EU, sada ima nove kupce koji su sretni i zadovoljni. Mi u EU cemo kupovati plin od amera po 1000% (10 puta), vecoj cijeni. Tko ne vjeruje, neka provjeri.

Alex Keller
1 godina prije

Pa kada se priključi Indija…

tihobl
1 godina prije

“Русија је патуљак, ја ћу је бацити на колена”.
Карло XVIII, 18. век.
Шведска је заувек изгубила статус велике силе.

„Покорићу заосталу Русију”.
Фридрих Велики, средина 18. века.
1759. руска војска је ушла у Берлин.

“Русија је колос са ногама од глине”.
Наполеон, 19. век.
1814. руска војска је заузела Париз.

„До краја године освојићу СССР”. Хитлер, 20. век.
1945. извршио је самоубиство када је совјетска војска ушла у Берлин.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI