Razgovor sa Rusijom je „gubljenje vremena“ – Italija

Mario Draghi
51 komentar

Premijer tvrdi da je pokušaj pregovora sa Putinom o okončanju ukrajinskog sukoba vjerovatno besmislen.

Italijanski premijer Mario Dragi je očigledno odustao od pregovaračkog rješenja ukrajinske krize, rekavši da misli da je „gubljenje vremena“ pregovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o okončanju sukoba.

„Počinjem da mislim da su ti ljudi u pravu kada kažu: „Beskorisno je razgovarati s njim. To je samo gubljenje vremena“, rekao je Dragi italijanskom listu Il Koriere dela Sera u članku objavljenom u nedjelju. On je sugerisao da Putinov cilj nije da traži mir, već da „uništi ukrajinski otpor, okupira zemlju i povjeri je prijateljskoj vladi“.

Dragi je pripisao svoje sumorno gledište navodnim ratnim zločinima u Ukrajini, očigledno prihvatajući optužbe protiv Moskve kao činjenicu. Na primjer, primijetio je da je razgovarao sa Putinom u telefonskom razgovoru 30. marta o mirovnim pregovorima i mogućnosti da Italija svoju kupovinu ruskog prirodnog gasa plaća rubljama. Njih dvojica su se dogovorila da ponovo razgovaraju za nekoliko dana.

„Onda je uslijedio užas iz Buče“, rekao je on, misleći na optužbe da su ruske trupe ubile civile dok su se povlačile iz predgrađa Kijeva. Putin je odbacio optužbe kao lažne, rekavši da je navodni “masakr” insceniran.

Italijanski premijer je rekao da i dalje podržava napore francuskog predsjednika Emanuela Makrona da traži mirovni sporazum za Ukrajinu, rekavši da je ispravno nastaviti sve moguće puteve dijaloga, ali je dodao: „Imam utisak da je užas rata, sa svojim pokoljima, sa onim što su uradili djeci i ženama, potpuno nezavisan od riječi i telefonskih poziva koji se upućuju.”

Dragi je rekao da je pogrešno očekivao brzu pobjedu Rusije na početku sukoba. Navodeći loše izglede za uspješne mirovne pregovore i iznenađujuće snažan otpor Ukrajine, on je predvidio „produženo nasilje sa razaranjem koje će se nastaviti. Nema znakova da ukrajinski narod može prihvatiti rusku okupaciju.”

Upitan da li bi povećanje vojne pomoći Zapada Ukrajini i razgovori o pridruživanju Švedske i Finske NATO-u mogli da izazovu širi rat, Dragi je odgovorio: „Linija svih saveznika ostaje na izbjegavanju direktnog uključivanja Evrope u rat. Jedan od kamena temeljaca ovog sukoba je tvrdnja svih lidera NATO, počev od američkog predsjednika Bidena, da neće biti direktnog učešća alijanse”.

Dragi je stao uz odluku Italije da isporuči oružje Ukrajini, rekavši da bi bilo suprotno „evropskim vrijednostima“ odbijati pomoći ljudima koji su napadnuti, u suštini govoreći im da se predaju agresoru.

Privreda Italije je već pogođena ukrajinskom krizom, priznao je Dragi, a zemlja se oslanja na Rusiju za oko 40 % svojih isporuka gasa. Međutim, branio je snažne sankcije Moskvi i predložio da EU uvede gornju granicu cijena ruskog gasa.

“Evropa kupuje više od polovine gasa koji izvozi Rusija. Tržišna moć koju Evropska unija ima nad Moskvom je oružje za upotrebu. Ograničenje cijene gasa smanjuje finansiranje koje svakodnevno dajemo Rusiji.”

Dragi, bivši šef Centralne banke EU, odbacio je ekonomske žrtve koje bi Italijani morali da podnesu da bi kaznili Moskvu, rekavši: „Mir je vrijedan žrtava“. Predvidio je da će prilagođavanja biti mala, kao što je postavljanje termostata za nekoliko stepeni više tokom ljeta, i pozvao je na diverzifikaciju snabdjevanja energijom, pozivajući se na sporazum Italije ovog mjeseca da poveća uvoz goriva iz Alžira.

„Mir je najvažnija vrijednost, bez obzira na žrtvu, ali u ovom slučaju i žrtva je mala“, rekao je Dragi.

Italijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

100% je gubljenje vremena! Dok MSM unije kriju video drogiranog Zelenskog, koji se nije bio u stanju uzdržati objavljanja twiteru u svom stanju!!!!
ČOVIJEK UZ SVU POMOČ IZ SAD DOBIJA I NEOGRANIČENE KOLIČINE KOKAINA!!!!
Video potražite SAMI! Ne volim, da me brišu…

łedeno doba
1 godina prije

he he
kako se najgori kabalini korona-nacisti, koji su u svojim drzavama sprovodili najgore mjere, sada u prvim redovim predstavljaju kao zabrunuti mirotvorci, koji “spašavaju” nas i mir…

-njemački psihopatski klaun, njihov Beroš, Karl Lauterbach, zvani “Korona Kale”, odmah nakon početka rata u Ukrajini, se trsio u prvim redovim režimskih mirovnih demonstracija u Berlinu…

-isto tako i slovenski mali nacist, udbino i kabalino dijete, Janez Janša, na sličnim demonstracijama u Ljubljani. A kasnije je kofol išao u kijev, zajedno sa češkim i poljskim premjerom (obojica imaju porijeklo izabranih)

-austrijski phederko na kokainu, Nehammer, danima se kurči kao nekakv mirovni pregovarač
– a još ranije se kurči, Rotšildov brabonjak, Macron

pa također i pičkica lepi Džastin Trudo, i on se kurči kao mirotvorac koji je zabrinut zbog rat….

a evo sada i ovaj ružni rokefelerov i goldman sakosv zločinac i mafijaš..

pa zar ne vidite, kome ovaj rat koristi..

mrdo
1 godina prije

Gubljenje vremena? Naravno. Rusija je prava, suverena država, i ne mora da sluša diktat sa zapada. Rusi znaju kako se vrši deratizacija. Ovo nije prvi put da tamane naciste.

Mrčikola
1 godina prije

Ovaj ološ je, za razliku od kojekakvih kokošara poput Macrona, Johnsona ili Merkelice, jedan od “upućenih”, jedan od onih s doživotnom funkcijom, a to su opaki tipovi kojima je zlo drugo ime.

1 godina prije

Da..jos od famoznog putinovog govora u munchenu,zapadu je gubljenje vremena razgovarati sa rusijom.jer,eto,to je neka mala,nebitna drzava.kako ono,”..nasi zapadni partneri..” .hvala.

Al Capone
1 godina prije

Besmisleno je pregovarati i sa tobom. Ti ionako govoriš ono što ti tvoj gospodar kaže da smiješ.

Volodimir Putin
1 godina prije

Pregovori s Rusijom su gubljenje vremena? I što će sad sluzavi banksterski portčko Mario Nedragi poduzeti po tom pitanju? Poslat će na Istočni front nepobjedive talijanske divizije? Ili možda napisati još poneki ljutiti tvit u kojem će “snažno osuditi rusku agresiju” pa nek si Putin misli?

Vale
1 godina prije

Što je neko go*no od zapadnog političara beznačajnije i nesposobnije to su mu izjave nadmenije i besramnije.

eks
1 godina prije

Svašta napriča ovaj Soroš-Rotšild pajac .

MaJe
1 godina prije

Luce(prva)…di si ti? Ne pises, al’ te itekako cujen kako dises (kroz nos)…
Jel to skupljas snagu za jos jedan boj (ako je tako, onda razumin)?
Daj, jbt, bez tebe se skroz izgubila dinamika u komentarima!
Reka bi M.Ban (Noc je prekrasna)“Nemoj ici od nas, okolo svuda je tama, a ti si lijepa i mlada…nemoj ici od nas…”

nekoime
1 godina prije

Ako je Italija na pošetku rata protiv Rusa, to je stopostotni znak kako Rusi na kraju pobjeđuju.

Šele
1 godina prije

Zašto niko ne spomene da je u Ukrajini 40% Rusa, primjetio sam da ni u jednom ćlanku niko ne spominje nacionalnu strukturu stanovništva ,da nema četiri pet miliona Poljaka, Rusi bi bili većinska nacija,ne navijam ni za kog u ovom ratu, ali mi je ovo upalo u oko,baš niko ne spominje ovaj podatak,pa ni logično

Onogošt
1 godina prije

Elementarno moralan i pristojan čovjek dobije nagon za povraćanjem dok sluša ovu hulju. Ovaj osvjedočeni lopov i ljudska krvopija lišen bilo kakve empatije kao osjeća solidarnost prema ukrajincima. Crkni gade lažljivi

tihobl
1 godina prije

Sta kaze: sa Rusijom ne vrijedi razgovarati jer Putin nece da me primi.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Dragi je stao uz odluku Italije da isporuči oružje Ukrajini, rekavši da bi bilo suprotno „evropskim vrijednostima“ odbijati pomoći ljudima koji su napadnuti, u suštini govoreći im da se predaju agresoru.”

To smo vidjeli kada je uveden embargo na uvoz oružja kada se krvavo raspadala SFRJ devedesetih. Jedna nacija je imala svo naoružanje kada je počelo, druge nisu imale ništa.
Jbg, nisu Rusi tada bili u pitanju.

To su te evropske vrijednosti.

Властимир
1 godina prije

Не би ме изненадило да потиче из фашистичке породице.

Legendarni Grk
1 godina prije

Ovo je tipično masonsko “mudrovanje od pupak”, kako bi to rekao Grk – jasno je da su nepomirljivi zahtjevi Rusije za mirom u Donbasu i zapadnih bankarskih fašista koji djeluju preko Zelenka u Ukrajini i koji već osam godina granatiraju Donbas, pri čemu su ubili oko 14.000 ljudi.
Ali, njihov plan i jeste da se sukob što duže održava i da se dva Slavenska naroda međusobno što više ubijaju.

Wolfgang
1 godina prije

Schwab school

Mali zloco
1 godina prije

Razgovor ili ,,ultimatum” ?

rade
1 godina prije

Vidi ga,konacno je shvatio.

Jomla
1 godina prije

Razgovor idiota s bilo kime (osim drugog idiota) je gubljenje vremena!

tihobl
1 godina prije

Italija mora da obezbjedi da spageti i makroni iz Rusije ne budu na listi sankcija. Trebace im iduce godine da se talijani prehrane.
Taj isti Dragi molice Rusiju za humanitarnu pomoc.

Adezeovac tupoglavi
1 godina prije

Jos jedna joo kujica kak i moj gazda iz stranke.

kopt
1 godina prije

AZOVCI su uhvatili novinara Gonzalo Lira

Cntrl prst bankarima
1 godina prije

Treba pokazati centralni prst dragim bankarima i tako narodski razgovarati s njima u središnjicama.

A naši susjedi odabrali dragog bankara za vođu.

Max
1 godina prije

Nema se tu što razgovarati.

čudila se aman ja
1 godina prije

…sve ima svoje vrijeme,kad nisi prije ,razgovarati ćeš poslije,ako budeš imao sreće,dragi.

1 godina prije

Rotšildovo smeće !

Gostioničar
1 godina prije

Čuj ovoga diktatora koji ugnjetava svoje građane sa covid putovnicama i obaveznim cijepljenjem,sad se on našao nešto dijeliti moralne prodike.Mogu samo reči FUJ

Boba Lazarević
1 godina prije

Naravno, uvijek najviše palamudi o žrtvi onaj tko se ne misli žrtvovati.

zac
1 godina prije

krmak draghi je sit i pliva u lovi, kao i vatikan u prljavom novcu i orgijama,ka i napuljska “nevina” mafija, a sta vise reci, nego, neka gore u paklu…djava ih izija

abc
1 godina prije

Razgovor sa Rusijom je „gubljenje vremena“ – Italija
A kad su vam Rusi slali medicinsku pomo, e tad su bili dobri, jelda? Italijani ko Italijani. Pokvaren i nezahvalan narod do amena.

1 godina prije

Pa valjda je jasno da se ovi trećerazredni političari ništa ne pitaju , s toga čemu razgovarati s njima..Putin zna ko su oni koji donose odluke ..
Ovako nekako Peskov reče , čitam na rt..

Kardinale
1 godina prije

Masonska zla nakaza. Slobodan covjek? Tuzno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI