Razgovori sa SAD – Malo vjerovatni

Sergej Rjabkov
9 komentara

Smisleni pregovori sa SAD su nemogući u trenutnim okolnostima, izjavio je u ponedjeljak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

“Ne mislim da će se u doglednoj budućnosti dijalog vratiti na način na koji je bio prije jednostrane suspenzije od strane SAD”, rekao je Rjabkov novinarima na marginama međunarodnog političkog foruma u Moskvi.

Rjabkov je dodao da Moskva i dalje razmatra da li da odgovori na pismo koje je Vašington poslao prošlog meseca neformalno tražeći da zemlje ponovo počnu komunikaciju o “strateškoj stabilnosti”.  Ako Moskva odluči da pošalje zvaničan odgovor,  “naše američke kolege teško da će pronaći nešto što liči na ustupak”, rekao je on.

“Jednostrani ustupci s naše strane ne dolaze u obzir”, naglasio je Rjabkov. “Trenutno nije čak ni pitanje ustupaka ili traženja kompromisa, već ima li smisla u komunikaciji te vrste.”

Rusija tvrdi da je otvorena za dijalog sa SAD o nuklearnom oružju i drugim pitanjima, ali samo kao ravnopravni. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ovog mjeseca da Vašington treba da prestane da “drži lekcije” Moskvi ako se nada korisnim pregovorima.

Neviđene tenzije između Rusije i SAD razvile su se nakon što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022.

Washington je od tada uveo opsežne sankcije Moskvi i pružio oružje i drugu pomoć Kijevu. Predsjednik Joe Biden rekao je da će SAD nastaviti podržavati Ukrajinu “koliko god bude potrebno”.

Rusija insistira da isporuka teškog naoružanja zapadne proizvodnje Kijevu čini SAD i druge zemlje NATO-a de facto direktnim učesnicima u sukobu.

rusijaSADSergej Rjabkov
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
5 mjeseci prije

zai mi je samo sto rat nije prenijet na americko tlo..

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

A i o čemu bi …?!

Max
5 mjeseci prije

Tko to zna.

tihobl
5 mjeseci prije

Rusi su dobili izvajestaj iz Kine o razgovorima u SF. Kinezi nisu uspjeli postici dogovor ni po jednoj tacki.
Cemu razgovori sa amerkancima – bolje je otici u sumu i pricati da drvecem.

Bruno
5 mjeseci prije

Kreteni. Misle da su svi Indijanci koji su vjerovali na riječ. Tisuće potpisanih ugovora s Indijancima. Rezultat. Nema više Indijanaca. Mrtvi. Toliko o američkoj riječi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI