“Reforma” ukrajinske vojske – Uskladiti činove s NATO standardima

Ukrajiniski vojnici
3 komentara

Budući da od sredine 2014. Oružane snage Ukrajine i samostalne bojne Desnog sektora, koje su institucionalizirane kroz Nacionalnu gardu Ministarstva unutarnjih poslova Kijeva, nikako nisu mogle slomiti otpor lokalnih milicija Donbasa, kojima su pomagali ruski instruktori i dragovoljci, ukrajinsko Ministarstvo obrane je došlo do zaključka da će se u Donjecku i Lugansku možda uplašiti i kapitulirati ako se promjene činovi, odnosno, nazivi časničkog kadra.

Naime, ukrajinski zakonodavci su  pripremili prijedlog zakona koji uključuje povećanje uloge narednika i nižeg časničkog kadra u Oružanim snagama Ukrajine u skladu sa standardima NATO pakta, rekla je voditeljica Ureda za odnose s javnošću vojnog odjela, Oksana Gavriljuk.

Istaknula je da predsjednička administracije, Vrhovna Rada i vlada razmatraju 26 nacrta normativnih akata u reformi sektora obrane, prenosi ukrajinski UNIAN.

Oksana Gavriljuk kaže kako je zakon o promjenama naziva časničkog kadra osmišljen kako bi se poboljšala ulogu narednika i nižih časnika Oružanih snaga Ukrajine pri obuci osoblja i provedbi zadataka u skladu sa standardima NATO pakta.

Dakle, kako se razumije iz izjave Oksane Gavriljuk, dovoljno je promijeniti naziv čina, čime će ukrajinski časnik istovremeno postati “Rambo” ili narednik Tom Highway iz filma Clinta Eastwooda “Vojničina”, nakon čega će svi borci Donbasa pobjeći takvom brzinom, da će se zaustaviti u Valdivostoku, a neki će od straha preplivati Pacifik i pridružiti se “Jehovinim svjedocima” u Japanu.

Ona je rekla kako će Ukrajini nova vojska imati činove “narednik“, “stožerni narednik“, “viši stožerni narednik“, “glavni stožerni narednik“, a mijenjat će se i činovi u mornarici.

U četvrtak je ukrajinska Vrhovna Rada ozakonila članstvo u NATO paktu kao prioritet vanjske politike zemlje. Međutim, teško da će ove akcije ukrajinske vlade povećati šanse Kijeva za prijem u savez i samo će produbiti podjele u ukrajinskom društvu.

Što se tiče Oružanih snaga Ukrajine, bez suzbijanja korupcije koja više od 25 godina razjeda ukrajinsku vojsku, nikakve kozmetičke promjene s nazivima činova i imena časničkog kada neće poboljšati borbenu spremnost ionako uništene ukrajinske vojske.

činoviNATOVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jirźi
6 godine prije

Totalno su izludili

Jupiter
6 godine prije

Trba da menjaju vladu!Činovi ili izgled istih ne čine nikog patriotom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI