Regionalni blok prijeti Nigeru vojnom akcijom

Protesti u Nigeru
25 komentara

Blok zapadnoafričkih država upozorio je da bi mogao upotrijebiti silu protiv vođa puča u Nigeru ako ne uspostave nedavno svrgnutu vladu i ne oslobode svrgnutog predsjednika Mohameda Bazouma.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS), grupa koja se sastoji od 15 zemalja, postavila je sedmodnevni ultimatum nakon hitnog sastanka održanog u nedjelju u Abudži u Nigeriji. Ako zahtjevi ne budu ispunjeni u roku od jedne sedmice, grupa će  “preduzeti sve mjere potrebne za uspostavljanje ustavnog poretka u Republici Niger”, navodi se u saopštenju.

“Takve mjere mogu uključivati ​​upotrebu sile”, rekao je ECOWAS, dodajući da su šefovi štabova članica spremni da se odmah sastanu ako bude potrebno. Sam Niger je član ECOWAS-a.

Afrička unija postavila je sličan ultimatum u petak, zaprijetivši “kaznenim mjerama” ako nigerska vojna hunta odbije da se povuče za 15 dana. Glasnogovornik vođa puča u Nigeru, pukovnik major Amadou Abdramane, optužio je ECOWAS za “planiranje agresije na Niger” i potvrdio odlučnost novih vlasti da “brane zemlju”.

U glavnom gradu zemlje, Niameyu, u nedjelju je održan skup za puč, tokom kojeg su demonstranti osudili Francusku, bivšu kolonijalnu silu Nigera, i zapalili vrata francuske ambasade.

Predsjednik Bazoum je prošle sedmice priveden i nakon toga smijenjen s vlasti. General Abdourahamane Tiani, koji je predvodio nigerijsku predsjedničku gardu od 2011. godine, pojavio se u petak na televiziji, proglašavajući sebe novim liderom zemlje.

Državni udar osudili su Vijeće sigurnosti UN-a i Afrička unija. EU je prekinula svaku finansijsku podršku Nigeru, jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu, a SAD prijete da će učiniti isto.

Moskva je državni udar osudila kao “protuustavni čin”. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je sve strane da se suzdrže od upotrebe sile.

U januaru 2017. ECOWAS je poslao trupe u Gambiju nakon što je njen tadašnji predsjednik Yahya Jammeh odbio da se povuče nakon gubitka izbora. Intervencija je naišla na mali otpor i primorala Jammeha da napusti zemlju.

NigerpučZapadnoafričke države
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
TomRy
8 mjeseci prije

Naj siromašnija zemlja,, a šesta u svijetu po rudnim zalihama urana. Francuzi zato nisu siromašni, imaju svoje nuklearke i nigerski uran.

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Hajmo junaci 🤣

Dax
8 mjeseci prije

Eno spremaju se da ih doćekaju pristavili su kotliće i skupljaju drva, samo im fali meso za francuski gulaš.

Adriana
8 mjeseci prije

Idealno za Wagner. Valja zaraditi za plaće.

8 mjeseci prije

Da francuzi nisu bili, da nitko nije bio, oni bi sad bolje zivjeli?

Sparkling
8 mjeseci prije

Zar se ne sjećate, nakon Majdana su izuzetni i British gentelmeni zaprijetili Ukrajini da odmah uspostavi demokraciju.
Ovi to doslovno shvatili i sad imaju to što su tražili.
Lp

ZZZ 🇭🇷
8 mjeseci prije

Sad zapadne demokratske novine koje promicu interese svojih kapitalista javljaju da je Niger bogat s naftom I uranom. Bolje da se siri utjecaj Slavena po Africi

AJeTo
8 mjeseci prije

Ova osuda iz Moskve podsjeća me na Ko to tamo peva:sram vas bilo!

Max
8 mjeseci prije

Čisti grabež.

Žap
8 mjeseci prije

Plaše mečku rešetom.

NOME
8 mjeseci prije

ova destabilizacija je dio velikog plana globalista….sjever Afrike i Bliski istok je bitan EU jer je to još jedini prostor iz kojeg može nabavljati povoljno energente…još je važnije da EU (globalisti), ima planove izgradnje infrastrukture za proizvodnju zelene energije korištenjem sunca i vjetra ( velika površina sj Afrike bi se prekrila solarnim panelima i vjetroelektranama), kao postrojenja za proizvodnju zelenog vodika…  voda potrebna za elektrolizu u cilju ekstrakcije vodika pomoću električne energije dobivala bi se iz Sredozemnog mora…..tu još moramo dodati dobitak za globaliste u smislu pokrenutih migracija, govorimo o milijunima, iz tih područja prema EU….

8 mjeseci prije

Jedino će ovi ” demokratski ” afrikaci da izlete gologuzi ne kontajući ništa , zatim ide njihovo pospremanje širom zapadne afrike…

Njokar
8 mjeseci prije

Znači, Francuzi su ipak uspjeli “izlobirati” svoje interese kod susjednih zemalja?!
Vrijeme je da Rusi napokon i pokažu potpuno (poslije Sirije) svoje mišiće, u toj novoj multipolarnosti.
Ovako ispada kako anglosaksonci i “kolektiva zapadna” pravi sranja svugdje, a samo je Ukrajina u fokusu.

MNK
8 mjeseci prije

Tako treba. Vojni puč najgore sto se moze dogoditi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI