Francuska se povlači iz Nigera

Francuska ambasada u Nigeru
32 komentara

Francuska će povući svoje vojnike i diplomate iz Nigera nakon uspješnog puča anti-francuskih snaga, izjavio je predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju. Ovaj potez će rezultirati povlačenjem oko 1.500 vojnika do kraja godine.

“Francuska je odlučila povući svog ambasadora. U narednim satima naš ambasador i nekoliko diplomata će se vratiti u Francusku”, rekao je Macron za France 2 televiziju u nedjelju. “I okončat ćemo našu vojnu saradnju s nigerskim vlastima”, nastavio je, dodavši da će francuski vojnici biti vraćeni kući “u mjesecima koji dolaze”.

Profrancuski predsjednik Nigera, Mohamed Bazoum, svrgnut je vojnim pučem u julu. Iskorištavajući široko rasprostranjeno nezadovoljstvo francuskom desetogodišnjom operacijom protiv pobunjenika u regionu, vođe puča odmah su obustavile sporazum o vojnoj saradnji s francuskom vladom i zahtijevale da francuske trupe napuste zemlju.

Vođe vojnog puča Nigera su potom u avgustu zahtijevale da francuski ambasador Sylvain Itte napusti zemlju, oduzevši mu diplomatski imunitet nakon što je Pariz to odbio. Prošle sedmice, Macron je tvrdio da nigerijska vojska “drži Ittea kao taoce” blokiranjem isporuka hrane francuskom veleposlanstvu.

Oko 1.500 francuskih vojnika trenutno je bazirano u Nigeru, nakon što je Pariz obustavio vojne operacije u Maliju i Burkina Fasu nakon sličnih pučeva u oba tačenata. Francuska baza u Nigeru bila je jedna od najvećih u regiji Sahel, i kada se povlačenje završi, u Čadu će ostati samo nekoliko desetina francuskih vojnika.

S opadajućim francuskim utjecajem, Niger, Mali i Burkina Faso su prošle sedmice najavili formiranje vojnog saveza. Mali i Burkina Faso su neformalno obećali podršku Nigera u slučaju invazije regionalnog ECOWAS bloka nakon puča, a potpisivanje obrambenog sporazuma formalizira ovaj dogovor.

Ministar odbrane Malija Abdoulaye Diop je izjavio za Reuters da će Savez država Sahela, kako će se zvati tročlani blok, također raditi zajedno kako bi se borio protiv terorizma i osigurao zajedničke granice.

Unatoč popuštanju zahtjevima pučista, Macron je insistirao da Francuska i dalje priznaje Bazouma kao “jedinu legitimnu vlast” Nigera.

francuskaNigerpovlačenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cogo
7 mjeseci prije

neka svi kolonijalisti prime sve te mase izbeglica koje dolaze u evropu. neka jim rasturu jebenu državi

Nekoime
7 mjeseci prije

A Niger priznaje samo maršala a Petaina kao legitimnog predsjednika Francuske.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Zar ne itko računao na drugačije 🤣 ?!

Max
7 mjeseci prije

Naći će izgovor za intervenciju.

Red Dog
7 mjeseci prije

Dugo se je Francuska Imperija sunjala ispod radara. Kad je pala Britanska je njihova opstala. Sad je doslo njihovo vreme.
Moj je utisak da je ubistvo Pukovnika otvorilo oci Africi. I sad imaju podrsku Rusije i Kine. Nisu vise sami. Nece biti opsade da ih izgladne.

abc
7 mjeseci prije

Polako ali sigurno se Afrika spašava od zapadne fašističke imperialističke pljačke.

hiber
7 mjeseci prije

Zato Tuarezi svugdje napreduju. Naravno svaka veza je slučajna,🤫

abc
7 mjeseci prije

Da se je Afrikancima umjesto oružja davalo traktore i pomoglo stvarati fakultete znanosti, Afrika bi bila najrazvijeniji kontinent. Ali zapad je radio sve, da do tog ne dođe nikad. Zapadu je razlupana i opljačkana Afrika jako odgovarala.

na ti ga
7 mjeseci prije

Eto  gerontofil Mak(a)ronić okrepljen saznanjem da neće biti u nemilosti Vigilinista i novog OAS kao Charles  de Gaulle nakon  davanja (ishođeno ratom za) nezavisnosti Alžiru. (pokušaj atentat 1962.g. pucanjem na njegoov Citroen DC- legendarna žaba). Ako pogledamo mapu French Community iz 1959.g prosto je nevjerojatno da je bilo potrebno više od 63 godine da se Francuskoj stavi prst u guzicu od bivših afričkih kolonija, koje zajedno pokrivaju površinu (geografski) kao (11) Francuska. Neokolijalna politika egzekucijom Gadafija od strane NATO (Francuska je bila glavni izvršitelj) bila je zadnji teror nad domicilnim narodima Afrike. Stvarajući vojni savez  države koje su se otrgle Francuskom pokroviteljstvu umanjiti će i utjecaj ECOWAS, prozapadne   ekonomska zajednica , i izgledno stvaranju ekonomske unije na tragu zamisli Libiyskog pukovnika Gadafija, nezavisnost od Zapadnoga financiskoga terorizma, gdje će zlato (iskopano) Afrike ostajati u Africi a ne u trezorima EU_USA.

RoPe
7 mjeseci prije

Krajnje je vulgarno i politički nekorektno nazivati tu drzavu Niger. To onda podrazumijeva da su njeni stanovnici Nigeri a ne afroafrikanci.

Alex Keller
7 mjeseci prije

Ameri su ubijanja po Afganistanu i Iraku zvali operacija “Saving lives” , a Francuzi okupaciju Nigera i pljačku prirodnih resursa nazivaju “Vojna suradnja” .

Nena
7 mjeseci prije

Ајмоо ко је следећи..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI