Repriza trovanja zaboravljenog Litvinenka – “Kremlj je kriv za trovanje Sergeja Skripala”

35 komentara

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson je izjavio kako bi britanska reprezentacija mogla bojkotirati Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. godine u Rusiji, a razlog je trovanje bivšeg pukovnika ruske obavještajne agencije GRU Sergeja Skripala u Salisburyju.

“Mislim da je nakon ovoga teško razumjeti kako bi Velika Britanija mogla sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u Rusiji”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, prenosi britanski Mirror.

Ranije je Johnson rekao da će London reagirati protiv Moskve u slučaju da se dokaže o sudjelovanju Rusije u trovanju Skripala.

U ponedjeljak je u gradu Salisbury u Velikoj Britaniji  pronađen ruski državljanin Sergej Skripal (66) , koji je 2010. dobio utočište od britanskih vlasti. Također je u kritičnom stanju i njegova 33-godišnja prijateljica i oboje su otpremljeni u bolnicu.

Otkriva se da je Skripal navodno strahovao za svoj život i pozvao je policiju. Bivši pukovnik ruske vojno-obavještajne agencije GRU osuđen je 2006. godine na 13 godina za špijunažu u korist Velike Britanije. Naime, on je prenio podatke o ruskim obavještajnim agentima koji pod krinkom rade u Europi britanskoj službi MI-6.

Boris Johnson - mikrofon
FOTO: Boris Johnson

Pušten je 2010. godine u zamjeni za ruske obavještajne agente uhićene u Sjedinjenim Državama.

Iako još nema nikakvih podataka o stanju u kojem se nalaze Skripal i njegova prijateljica, zapadni mediji ovaj “dvostruki pokušaj ubojstva” pripisuju Vladimiru Putinu.

Prethodno su Britanci tvrdili i kako je istraga potvrdila kako je predsjednik Vladimir Putin vjerojatno odobrio ubojstvo bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinenka 2006. godine, koji je otrovan radioaktivnim polonijem-210 u Londonu. Kremlj je više puta zanijekao bilo kakvu uključenost u Litvinenko ubojstvo.

Službena verzija je da je Aleksandar Litvinenko bio otvoreni kritičar Putina, zbog čega je pobjegao iz Rusije u Veliku Britaniju. Šest godina poslije je otrovan, a umro je nakon što je pio zeleni čaj s vrlo moćnim radioaktivnim izotopom u londonskom Millennium Hotelu.

“Neko vrijeme je britanskim liječnicima trebalo da otkriju uzrok smrti Litvinenka. Njegovo ubojstvo je odnose Britanije s Rusijom spustilo na razinu iz vremena Hladnog rata,  a oni su se dodatno narušili nakon uske aneksije Krima i vojne potpore sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu u borbi protiv pobunjenika koji su ga pokušali svrgnuti”, zaključuje Mirror.

Vrlo zanimljiv uvod i razrada, baš kao i “Slučaj Litvinenko”.

FSB - Ruske obavjestajne sluzbe
FOTO: FSB

Nakon navodne istrage i deset godina rada na ovom slučaju je britanski sudac Robert Owen 2016. priopćio: “Litvinenko je bio jedan od najvećih prebjega iz ruske Federalne službe sigurnosti i kritičar režima predsjednika Putina, a operaciju njegovog ubojstva je vjerojatno zapovjedio ruski predsjednik Vladimir Putin.”

Izvješće o navodnoj Putinovoj upletenosti u ubojstvo Aleksandra Litvinenka je zapravo obična fikcija, bez ikakvih stvarnih dokaza, ali su svi zapadni mediji tada na naslovnicama objavili vijest: “Putin je ubio Litvinenka!”

U izvješću od 300 stranica sudac Robert Owen kaže kako postoji “visoka vjerojatnost” da su Andrej Lugovoj i Dmitrij Kotvun, optuženi da su ubili Litvinenka, svoju misiju proveli po nalogu tajne službe. Njih dvojica su, opet navodno, djelovali pod vodstvom direktora obavještajnih službi Nikolaja Petruševa i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ukratko, polonij-210 kojim je Litvinenko otrovan u hotelu Millennium u srcu Londona došao je izravno iz tajnih prostorija Kremlja.

Ali britanski sudovi nikada sa sigurnošću nisu dokazali odgovornost ruskog vodstva. Moskva se sumnjiči isključivo u medijima, kako bi se podigla što veća buka i slučaj iskoristio u političke svrhe, baš kao što Mirror u slučaju Sergeja Skripala na kraju spominje “aneksiju Krima” i “rusku pomoć režimu u Damasku”.

“To nije način na koji se ponaša bilo koja države, a kamoli stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, komentirajući “Izvješće Litvinenko” je rekla tadašnja ministrica vanjskih poslova i aktualna britanska premijerka Theresa May.

Međutim, ubojstvo Litvinenka, koji je umro 23. studenoga 2006. godine, dolazi nekoliko tjedana nakon od ubojstva Ane Politkovskaje, ubijene 7. listopada 2006. Koji bi mogao biti interes Kremlja da kompromitira svoje diplomatske odnose s Londonom i Zapadom samo nekoliko tjedana nakon barbarskog ubojstva novinarke? Što je Moskvi trebalo da izvrši dvije tako napadne i kompromitirajuće akcije u kratkom vremenskom periodu?

ana politkovskaja
FOTO: Ana Politkovskaja

Isto se danas pitaju ruski mediji, u kojima je glavna tema kome treba dvostruki pokušaj ubojstva i trovanje bivšeg pukovnika ruske obavještajne agencije GRU Sergeja Skripala u Salisburyu?  Upravo Moskva ima najmanje koristi, a najviše štete od trovanja svog bivšeg agenta, kao što je bilo s likvidacijom Litvinenka.

Objava izvješća 2016. je bio mudar potez Davida Camerona, kojem je odmah u pomoć priskočila udovica Litvinenka, Marina, pohvalila sud i zatražila oštrije sankcije protiv Rusije. Ali postoji druga strana priče, koji nitko ne želi objaviti

Maksim Litvinenko: “Britanci su imali više razloga da ubiju moga brata”

No, kad smo već kod slučaja pokojnog Litvinenka, možda bi trebalo spomenuti i njegovog brata Maksima, koji za smrt svog brata otvoreno optužuje Britance. David Cameron, u nastojanju da svoju zemlju prikaže kao bastion pravde, ubojstvo Litvinenka je opisao kao “državno ubojstvo ruskog vodstva”. Međutim, mišljenje  Maksima Litvinenka, brata pokojnog Aleksandra, oštro proturječi onome kojeg je dala Marina Litvinenko.

“Nijedan trenutak nisam pomislio da su  ruske vlasti mogle biti uključeni u ovo. Ova teza se koristi kao instrument pritiska protiv ruske vlade, koju treba prikazati u lošem svjetlu. Inače, zar bi se rezultati objavili sad, nakon 10 godina?”, rekao je Maksim Litvinenko za britanski tabloid Mirror.

Prema bratu Aleksandra Litvinenka, “Moskva nije imala razloga da ubije Aleksandra, jer on nije bio špijun, nego više policajac”.

 

Vladimir Putin - slušajte me
FOTO: Vladimir Putin

“Na Zapadu su od njega stvorili špijuna. Da, to jest FSB, ali je on uglavnom radio na slučajevima koji uključuju organizirani kriminal, ubojstva i trgovinu oružjem. Takve stvari i uopće nije bio upoznat s državnim tajnama”, tvrdi Maksim Litvinenko, koji pojašnjava rad njegovog brata u odjelu Analize kriminalističkih organizacija.

Maksim, koji sada živi u Riminiju, Italija, zapravo vjeruje da je britanska obavještajna služba “imala puno više razloga od Rusa da obavi ovo ubojstvo”.

Brat mu je po dolasku u London postao suradnik službe MI-6 i mogao je nešto saznati o aktivnostima britanskih obavještajaca protiv Rusije. I Maksim i njegov otac Valter kažu da ne vjeruju britanskom izvješću iz 2016., čak sumnjaju i da je Aleksandar ubijen polonijem-210.

“Mislim da možda bio ubijen drugim otrovom, vjerojatno talijem, koji je izazvao sporu i bolnu smrt. Polonij je možda primijećen kasnije. Mi smo uvijek tražili ekshumaciju tijela kako bi se provjerila prisutnost polonija u tijelu, ali su naši zahtjevi uvijek bili odbijeni. Sada je već prošlo deset godina, a čak da udovolje našem zahtjevu nikada nećemo saznati što se dogodilo, jer su svi tragovi otrova nestali”, rekao je Maksim Litvinenko.

Osim toga, dodao je i da povezuje bratovu smrt, samoubojstvo Borisa Berezovskog i ubojstvo vlasnika noćnog kluba gdje su pronađeni tragovi polonija.

Misterij postaje sve veći, a Sir Robert Owen i David Camerom su bili sve sigurniji u svoju verziju slučaja.  Konačno, za London, kako 2006. godine, tako i danas kada svi govore o umiješanosti Moskve u trovanje Sergeja Skripala i njegove djevojke, ne postoji idealniji “krvnik” od Putina.

 

 

boris johnsonFSBGRUMI-6NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
6 godine prije

A možda mu je MI-6 servirao tradicionalni britanski čaj u 5 popodne. Sa posebnom aromom i nekom egzotičnom mirođijom.

shumadinac
6 godine prije

Ubistva špijuna pošto su izneli to što imaju nemaju nikakvu svrhu osim da zaplaše one koji na isto pomišljaju. Početkom ovog veka je ruska država bila u rasulu pa tako i vojska i njena kontrola je bila neuporedivo lošija nego danas. Čak i da jesu Rusi ubili Litvinenka to bi bilo sasvim dovoljno upozorenje, nema potrebe za dodatnim primerima.

Ovo najnovije ubistvo se događa u vreme jake kampanje demonizovanja Rusije i mnogo liči na “hemijsku kampanji” u Siriji – nekako su i Asad i Moskva “neobično glupi” pa preduzimaju ovakve akcije u vreme kada bi to najmanje smeli.
Još jedna stvar je indikativna: na mnogim mestima se može naći da je Skipal ubijen sa ćerkom – ne pominje se nikakva prijateljica. Ne znam kako ostali ovo tumače ali za mene je to dno dna (ali je proverljivo…)

tuf
6 godine prije

Ovo je britanska mini-verzija false-flag kemijskog napada kakve pomazu organizirati u Siriji.

Ivo Lola
6 godine prije

Džaba sva zapadna propaganda u ovom izmišljenom slučaju jer, siguran sam 100% da i velika većina Britanaca smatra da izdajnike svoje zemlje i naroda treba likvidirati! Sasvim je drugo to što su britanski mediji dobili zadatak da od buhe naprave mamuta radi difamacije Rusa, Rusije i Putina. Btw, da sam ja pisao članak, stavio bih izjave i mišljenja Litvinenkovog oca i brata u uvod i na početak, a ono što izjavljuju bubašvabe Johnson i May tek na kraj.

Arkaj
6 godine prije

Oba slučaja, ubojstva Litvinenka i sad Skripala, nose potpuno iste karakteristike kao i tvrdnje o upotrebi bojnih otrova od strane SAA u Siriji. A to je potpuni nedostatak logike i totalno predvidive kontraproduktivne posljedice po interese onih koji su ih navodno počinili te apsolutni nedostatak i najmanjeg vjerodostojnog dokaza za tvrdnje zapadnih političara i medija. Kao što ni SAA nema motiva da truje sirijsko stanovništvo tako ni Litvenko i Skripal nisu bili nikakva akutna opasnost niti po državne interese RF a još manje nekakva politička opasnost po ruskog predsjednika koja bi opravdavala takve radikalne postupke. U doba dok nije bilo moguće čut nikakvu drugu verziju osim službene i servirane u masovnim medijima ovakva propaganda je i mogla imat nekog utjecaja na javno mnijenje. Danas uz dostupnost informacija putem nezavisnih portala i ruskih medija koji ovakve konstrukcije uspješno razotkrivaju oči se mogu zamazat samo onima – koji ih neće da otvore….

NekiGost
6 godine prije

Kao što je @tuf spomenuo, čini mi se da se jako puno provlače teme o ubojstvima kemijskim oružjima po portalima…

Pizistrat Nelson
6 godine prije

Špija je mislio da će uživati u ” Zapadnim vrijednostima” krvavim novcem stečenim izdajom svojih kolega do kraja života. Zapravo i hoće, ali vjerojatno ne kako je zamišljao i izgleda dosta kraće od očekivanoga. Osobno mislim da nisu Rusi, ali i da jesu to bi bilo ispravno prema izdajniku, pogotovo kad je riječ o izdaji u obavještajnim krugovima.

Spock
6 godine prije

Ionako im je repka pushiona pa svaka isprika dobro dođe 🙂

čokolino
6 godine prije

Boris Johnson je izjavio kako bi britanska reprezentacija mogla bojkotirati Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. godine u Rusiji.

Ovako nešto može izjaviti samo potpuni kreten………….sve i kad bi imali dokaze o umješanosti rusije.
Nek ovi džonson pogleda ispod svog kreveta da nema kakav Rus ili Putin ispod njega.
Majko mila koji kreteni….ovo sa mješanjem sporta i politike je prešlo svaku mijeru.

Bruno
6 godine prije

Velika Britanija će bojkotirati prvenstvo u nogometu. Engleska će igrati.

Bruno
6 godine prije

Bolje bi bilo i za njih da to bojkotiraju. Tako i tako Englezi se skoro uvijek osramote.

Alex
6 godine prije

U ovom slučaju garantiram da je 007 umiješan.

GoranZemun
6 godine prije

Sada svi Rusi spijuni koji rade za Engleze i Zapad drhte od straha. Oni bar dobro znaju da ovo ne rade Rusi, nego sami Englezi. Ovo ce im biti plata jednog dana za njihovu izdaju. Potroseni kao toalet papir.
Englezi zbog naizgled sitne koristi, a u stvari iz totalnog ocaja, vuku ovako, malo je reci katastrofalne poteze. Vecina u Velikoj britaniji vec veruje da ova ubistva rade oni sami i podmecu Rusima.

Rockabilly Roko
6 godine prije

Litvinenko je bio dvostruki Špijun,Kad su to otkrili,eliminirali su ga .Tko ? Mislim da nije MI6,nego jedna druga služba,koja je koristila polonij u trovanju Jasera Arafata.U slučaju Litvinenka su radili po ubrzanoj metodi.Inače kompletno osiguranje za vrijeme OI u Londonu 2012 ,radila je privatna sigurnosna agencija iz Izraela iza koje stoji Mossad i čiji su kadrovi dolaze uglavnom iz Mossada.

ah ti rusi
6 godine prije

Sto ne pogledaju kako se civilizovano i demokratski , englezi odnose prema Asanzu.

fbslo
6 godine prije

Ako nemate dokaza,
barem mašite s rukom, u kojoj je epruveta, u njoj prašak neki…..

Nekad je to bilo dosta. Kažem nekad.

alan ford
6 godine prije

hazar Boris Johnson jučer je odmah zaprijetio Rusiji zbog trovanja nekog bivšeg ruskog obavještajca, koji je davno prebjegao u Britaniju i tamo radio za britansku službu.

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

litvinenko je živ

dalmata
6 godine prije

Svak koji izda svoj narod,uvik je sledova metak.Ako su ga Rusi i otrivali,ruke in se pozlatile.Neka druga izdajnicka bagra shvati sta ih ceka,i da ih USrA,EU,NATO smrad ne noze spasit od kazne za veleizdaju

Tomica
6 godine prije

Čista reciklaža. Lik kojeg je VB vrbovala da špijunira vlastitu domovinu za njihov račun, izdajnik koji je odradio svoje i više ničemu ne služi, recikliran je da opet bude koristan. Ovaj put jednokratno.
Nije on jedini. Više je takvih koji su postali korisniji mrtvi nego živi. Svi izdajnici koji na taj način služe nečijim interesima, a još nisu smaknuti, trebali bi razmisliti šta ih čeka.

VladoGrozny
6 godine prije

Nije MI6, CIA ima prste, a Mossadova kuhinja je ocigledna.

Brom
6 godine prije

Pročitao sam samo prvu rečenicu, i bilo je dovoljno koliko je izjava neozbiljna i smešna. Velika Britanija kao država nema fudbalsku reprezentaciju , tako da ona i ne može da bojkotuje svetsko prvenstvo. Da je rekao Engleska, onda bi to već bila ozbiljna pretnja.

milivoje
6 godine prije

anti ruska histerija koja vlada u uk, treba pred izbore u rusiji da v.v. putina i rusko rukovodstvo ocrni sto vise. ako su rusi otrovali skripala, to je strasan samar i sramota za britansku obavestajnu sluzbu koja nije uspele da sprece to gnusno delo. takav tezak propust bi trebalo zataskati.a ne da tabloidi se slade i podizu rejting!! doticni skripal koji je radio i za jedne i za druge, ocekivao je i znao sta ga ceka. sve smrdi na mi-6.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI