Režim Zelenskog“ ne želi mir

Sergej Lavrov
30 komentara

SAD i njeni saveznici nastavit će slati oružje Kijevu jer njihov cilj da nanese štetu Rusiji uz žrtvovanje Ukrajinaca i to ostaje nepromijenjeno, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu u srijedu.

Visoki diplomata je upitan da li je bliskoistočna kriza utjecala na količinu zapadne vojne pomoći pružene Ukrajini, potencijalno gurnuvši predsjednika Vladimira Zelenskog na rješenje sukoba s Rusijom putem pregovora.

Prema Lavrovu, “nanošenje ‘strateškog poraza Rusije na bojnom polju’ ostaje prioritet većine neprijateljskih vlada”. Zvaničnici u Washingtonu i Briselu, kako je rekao, ostaju privrženi “zadržavanju Rusije rukama i tijelima Ukrajinaca” i shvaćaju da je bez njihove pomoći ukrajinska vlada “osuđena na propast”.

“Identificiramo nedostatak želje za mirom od strane režima Zelenskog. Njegovi predstavnici razmišljaju u terminima rata i koriste veoma agresivnu retoriku”, rekao je diplomata.

Prema Lavrovovim riječima, činjenica da u Ukrajini ostaje na snazi ​​zakonska zabrana pregovora s Rusijom sve dok predsjednik Vladimir Putin ostane na funkciji dovoljna je za donošenje takvih zaključaka.

Ministar smatra da se Washington osjeća prinuđenim da izazove krize širom svijeta jer vidi kako mu globalna moć izmiče iz ruku. Sve dok takav stav traje, „niko nije siguran od njegovih političkih mahinacija. I svijet to sve više shvata.”

Zapadni lideri obećali su da će podržavati Kijev “koliko god bude potrebno” da porazi Rusiju. Ove godine, ukrajinske snage pokušale su upotrijebiti teško naoružanje koje su obezbijedili strani donatori da probiju ruske odbrambene linije, ali nisu uspjele postići značajne teritorijalne dobiti.

Moskva procjenjuje gubitke Ukrajine u takozvanoj kontraofanzivi na preko 159.000 vojnika i više od 383.000 ukupno od početka neprijateljstava prošle godine. Kao rezultat ovih žrtava, Kijev planira da poveća prisilnu regrutaciju kako bi popunio ljudstvo.

Kao rezultat slabih rezultata Kijeva na bojnom polju, republikanska opozicija u američkom Kongresu blokirala je zahtjev Bijele kuće za izdvajanje dodatnih sredstava za Ukrajinu. Zagovornici su zahtijevali da demokrate odobre veliku reformu imigracije kao ustupak.

U međuvremenu, Mađarska je u EU stavila veto na plan Brisela za dugoročnu pomoć Ukrajini. Predloženi paketi mjere se u desetinama milijardi dolara, odnosno u evrima.

Lavrovrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Ne želi ali mu ponestaje vojnika.

4 mjeseci prije

U EU je postalo moderno da se tvrdi: “Rusija će nas napasti, moramo da se pripremimo za to”. Strašno me podseća na Bajdenove prognoze datuma napada Rusije na Ukrajinu – nekoliko puta pogrešio ali na kraju “pogodio”.

tihobl
4 mjeseci prije

Izjava dana: Ukrajini ne treba teritorija da bi pobjedila Rusiju.
Prije toga bila je izjava da Zelenskom ne treba sva teritotija iz 1991.

tihobl
4 mjeseci prije

Ускоро следи мобилизација жена у Украјини.

Кијевски режим је сертификовао први панцир за жене. Разлика од мушких је у томе што су рамена сужена, а доњи део је проширен.

Кад су причали о 500.000 мобилисаних, нико није прецизирао ког ће пола бити.

tihobl
4 mjeseci prije

Министарство одбране Русије објавило да је број војника по уговору у војсци – више од 640 хиљада људи.

tihobl
4 mjeseci prije

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун наредио је војсци, одбрамбеној индустрији и нуклеарним снагама да убрзају припреме за рат због намера Сједињених Држава.

tihobl
4 mjeseci prije

Специјалне службе Киргизије спречиле су напад на цркву и покушај терористичког напада у близини новогодишње јелке у граду Џалал-Абаду.

tihobl
4 mjeseci prije

 Појавиле се информације да су САД затражиле од Турске да им плати лежарину за ловце 5 генерације F-35A који су смештени у хангарима након што је администрација Доналда Трампа одлучила да забрани њихову испоруку овој земљи због набавке руског далекометног ПВО/ПРО система С-400 “Тријумф”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI