fbpx

Richard D. Wolff: Virusi poput Covid-19 dio su prirode koju moramo prihvatiti, ali kapitalizam-2020 mora biti uništen

Richard D. Wolff

Richard D. Wolff, profesor ekonomskog emeritusa Univerziteta u Masačusetsu, Amherst i gostujući profesor na diplomskom programu međunarodnih poslova Univerziteta New School, NIC. Wolffova nedeljna emisija, Economic Update, puštana je na preko 100 radio stanica i ide na 55 miliona TV prijemnika putem TV-a Free Speech, njegove dvije posljednje knjige su demokratija na djelu i razumiju marksizam i razumijevanje socijalizma.

Dok ekonomije propadaju od pada koji je pokrenula nova pandemija koronavirusa, vlade se suočavaju sa izgradnjom rezervnog sistema. Ali sistem je doveo do pada, i ako nastavimo da ga oživljavamo, to će ponovo učiniti.

Očajne politike vlada usmjerenih na paniku uključuju bacanje ogromne količine novca u ekonomije koje su propale kao odgovor na prijetnju koronavirusom. Monetarne vlasti stvaraju novac i pozajmljuju ga po izuzetno niskim kamatama glavnim korporacijama, a posebno velikim bankama: „da ih provuku kroz krizu“. Državne riznice pozajmljuju ogromne iznose da bi vratili ekonomiju nazad u ono što oni smatraju da je „normalna, prije virusna ekonomija“. Kapitalistički lideri žure u neuspjehe politike zbog svojih ideoloških zasljepljivanja.

Problem politika koje su imale za cilj da vrate ekonomiju onakvu kakva je bila prije udara virusa je sljedeći: globalni kapitalizam do 2019. godine sam je bio glavni uzrok kolapsa 2020. Ožiljci kapitalizma od rušenja 2000. i 2008./9. nisu zacijeljeni. Godine niskih kamatnih stopa omogućile su korporacijama i vladama da „riješe“ sve svoje probleme tako što su se neograničeno zaduživali po cijeni od skoro nulte stope. Sav novi novac koji su centralne banke ubacivale u ekonomije zaista je izazvao strah od inflacije, ali uglavnom na berzama čija je cijena tako opasno odmakla od osnovnih ekonomskih vrijednosti i stvarnosti. Nejednakosti u prihodu i bogatstvu dostigle su istorijske maksimume.

Ukratko, kapitalizam je izgradio ranjivost do drugog pada koji bi mogao da oslobodi bilo koji broj mogućih okidača. Ovaj put okidač nije bio milenijska buba iz 2000. godine niti podmetan pad zemlje 2008/9; to je bio virus. I naravno, mainstream ideologija zahtijeva fokusiranje na okidač, a ne na ranjivost. Stoga glavne politike imaju za cilj ponovno uspostavljanje predvirusnog kapitalizma. Čak i ako uspiju, to će nas vratiti u kapitalistički sistem čija će se nagomilana ranjivost ponovo urušiti pojavom novog okidača.

U svijetlu pandemije koronavirusa, kritiku usmjeravam na kapitalizam i ranjivosti koje je nagomilao iz nekoliko razloga. Virusi su dio prirode. Oni su napadali ljudska bića – ponekad i opasno – u dalekoj i novijoj istoriji. 1918. takozvani „španski grip“ ubio je gotovo 700.000 u Americi i milione drugdje. Nedavni virusi uključuju SARS, MERS, ebolu itd. Ono što je važno za javno zdravlje je spremnost svakog društva: testovi na zalihama, maske, respiratori, bolnički kreveti, obučeno osoblje itd. za upravljanje opasnim virusima. U SAD takve proizvode proizvode privatna kapitalistička preduzeća čiji je cilj profit. Proizvodnja i skladištenje takvih proizvoda nije bilo isplativo, pa se nije i još uvijek se ne radi.

Ni američka vlada nije proizvela ili skladištila te medicinske proizvode. Vrhovno osoblje vlade SAD privilegira privatni kapitalizam; njihov je glavni cilj zaštita i jačanje. Rezultat: ni privatni kapitalizam ni američka vlada nisu izvršili najosnovniju dužnost bilo kog ekonomskog sistema: da štiti i održava javno zdravlje i sigurnost. Odgovor američkog kapitalizma na koronavirus i dalje je ono što je bilo od decembra 2019. godine: premalo, prekasno. Neuspješno. To je problem.

Drugi razlog zbog kojeg sam fokusiran na kapitalizam je taj što odgovori na današnji ekonomski kolaps od strane Trumpa, GOP-a i većine demokrata pažljivo izbjegavaju svaku kritiku kapitalizma. Svi raspravljaju o virusu, Kini, strancima, drugim političarima … samo nikad o sistemu kojem svi služe.

Kad Trump i drugi pritisnu ljude da se vrate u crkve i radna mjesta uprkos tome rizikujući za svoje i tuđe živote, oni postavljaju oživljavanje urušenog kapitalizma ispred javnog zdravlja.

Treći razlog zbog kojeg kapitalizam ovdje postaje kriv je taj da alternativni sistemi -koji nisu vođeni logikom prve zarade – mogu bolje da upravljaju virusima. Iako nije isplativo proizvesti i skladištiti sve potrebno za virusnu pandemiju, ipak je efikasno. Bogatstvo koje je već izgubljeno u ovoj pandemiji daleko prevazilazi troškove izrade i skladištenja sada potrebnih testova, respiratora itd. I uveliko doprinosi današnjoj katastrofi.

Kapitalizam često koristi profit na štetu hitnijih društvenih potreba i vrijednosti. U tome je kapitalizam krajnje neefikasan. Ova pandemija sada ljudima donosi tu istinu.

Ekonomija zasnovana na radnicima – gdje radnici demokratski upravljaju preduzećima, odlučujući šta, kako i gdje proizvoditi i šta raditi sa bilo kakvim profitom – mogla bi vjerovatno dovesti društvene potrebe i ciljeve (poput pravilne pripreme za pandemije) ispred profita.

Radnici su većina u svim kapitalističkim društvima; njihovi su interesi većine. Poslodavci su uvijek manjina; njihovi su „posebni interesi“ te manjine. Kapitalizam toj manjini daje položaj, profit i moć da odredi kako društvo u cjelini živi ili umire.

Zato se svi zaposleni sada pitaju i brinu koliko će trajati naši poslovi, prihodi, kuće, bankovni računi itd. ako ih još uvijek imamo. Manjina (poslodavci) odlučuje o svim tim pitanjima i isključuje većinu (zaposlene) da donose te odluke iako ta većina mora da živi sa njihovim rezultatima.

Naravno, sada je glavni prioritet staviti javno zdravlje i sigurnost na prvo mjesto. U tom cilju, zaposleni širom zemlje sada razmišljaju o odbijanju da izvršavaju naredbe za rad u nesigurnim uslovima rada. Američki kapitalizam je tako stavio generalni štrajk na današnji društveni program.

Bliski drugi prioritet je učenje iz neuspjeha kapitalizma u pogledu korone. Ne smijemo da trpimo tako opasan i nepotreban socijalni slom. Stoga se sistemska promjena prenosi i na današnji društveni program.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
56 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Bili
Gost
Bili
2 godine prije

Živjela trampa, dolje novac i profit, dolje banke, sva vlast sirotinji.

istrazuj
Gost
istrazuj
2 godine prije

E… ovo je pravi napad pod laznom zastavom! . Ne kazem i ja sam godinama slusao predavanja dr Wolfa… Sta vise, izgledala su mi i pozitivna i logicna… Medjutim, “pandemija” tzv virusa Covid19 – sve mijenja iz temelja. . Dakle ovdje nam vajni profesor (a ja sad vidim da je… Pročitaj više »

crna guja
Gost
crna guja
2 godine prije

ovaj covjek ima muda a ne kinder jajca bravo

Patriot
Gost
Patriot
2 godine prije

A koji model bi trebao zamijeniti kapitalizam? Kineski? Ne hvala.

CAN
Gost
CAN
2 godine prije

Borg te mazo!

tedi
Gost
tedi
2 godine prije

Kapitalisticka pohlepa bankara,dovela je do propasti naroda,koji je svojim radom odrzavao samo njihove interese za bogacenjem,a narod niskom nadnicom zaduzivao kreditim tj. duplo ih iskoristavao kamatom.Takva politika dovela je do dna i njih same bacila na koljena,jer sada nema te marve koja ce njihov kapital uvecavati,sad nastaje ucijena-budenjem svih onih… Pročitaj više »

alterego
Gost
alterego
2 godine prije

-zajednicko vlasnistvo ne funkcionise jer je zajednicko i svacije i nicije. Ima ona narodna- zajednica- posranica. kadtad ce doci do svadje zbog zajednice. rijesenja nema za ovo sada. jednostavno idemo sve dok se sam sistem ne modifikuje tj. bude primoran da se modifikuje. Ali ne da se modifikuje u drustveno… Pročitaj više »

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
2 godine prije

Sve mi je jasno sad- nastupaju i riječ uzimaju corona gurui a prenijet će cjeli svjet, čak i logi čno.

znalac
Gost
znalac
2 godine prije

vidim razlicite komentare , ali slozio bih se sa zadnjim a sto se mene tice ja sam pre deceniju predvidjao da ce se postojeci sistem urusiti za najvise deceniju-dve . Kad sam to govorio smeajli su mi se , ali negde pre 2-3 godine posmatrajuci ljude oko sebe i putujuci… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Kako bi bilo lijepo, a vidim da je nemoguće, da ovo gore negacionisti razumiju barem nešto on navedenog. Ali 99 posto polazi od pretpostavke parti zani su mi ubili dida oni su rušili kapitalizam i zato smrt socijalizmu. Ali ovaj i ne tvrdi koji točno model usvojiti. Ili barem ne… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Znamo da je u pravu. Znaju i oni. I? Nista. Business as usual. Vuk ne menja cud ako ne mora. Kako misli kapitalista? Kapitalizam je i koristenje vremena. Svaka sekunda sa velikom kamatom, svaka sekunda sa mizernim platama, je profit. Jednog dana cemo umreti svi, zar ne? Znamo da nista… Pročitaj više »

JHVH
Gost
JHVH
2 godine prije

ne brinite, SVE će biti uništeno

Vuk
Gost
Vuk
2 godine prije

“puštana je na preko 100 radio stanica i ide na 55 miliona TV prijemnika putem TV-a Free Speech, ”
– Sve govori – kako Im se žuri da ovčice sto prije stjeraju u torove…

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

“… ni privatni kapitalizam ni američka vlada nisu izvršili najosnovniju dužnost bilo kog ekonomskog sistema: da štiti i održava javno zdravlje i sigurnost. ” To uopće nisu dužnosti ni kapitalizma niti vlade u bilo kojoj kap.zemlji. Feudalac je nekad imao interesa brinuti se za kmetove; gdje je mogao nabaviti druge… Pročitaj više »

Splitexpres
Gost
Splitexpres
2 godine prije

Jedno je sigurno,zdravstvo,obrazovanje i obrana ne mogu niti smiju biti na tržištu?Najbolje to pokazuje američki način,kojega je virus razgolitio do kosti,troše milijarde za ratove koji ne dolaze a nemaju odgovor za virus?

POVEZANE VIJESTI