fbpx

Richard D. Wolff: Virusi poput Covid-19 dio su prirode koju moramo prihvatiti, ali kapitalizam-2020 mora biti uništen

Richard D. Wolff

Richard D. Wolff, profesor ekonomskog emeritusa Univerziteta u Masačusetsu, Amherst i gostujući profesor na diplomskom programu međunarodnih poslova Univerziteta New School, NIC. Wolffova nedeljna emisija, Economic Update, puštana je na preko 100 radio stanica i ide na 55 miliona TV prijemnika putem TV-a Free Speech, njegove dvije posljednje knjige su demokratija na djelu i razumiju marksizam i razumijevanje socijalizma.

Dok ekonomije propadaju od pada koji je pokrenula nova pandemija koronavirusa, vlade se suočavaju sa izgradnjom rezervnog sistema. Ali sistem je doveo do pada, i ako nastavimo da ga oživljavamo, to će ponovo učiniti.

Očajne politike vlada usmjerenih na paniku uključuju bacanje ogromne količine novca u ekonomije koje su propale kao odgovor na prijetnju koronavirusom. Monetarne vlasti stvaraju novac i pozajmljuju ga po izuzetno niskim kamatama glavnim korporacijama, a posebno velikim bankama: „da ih provuku kroz krizu“. Državne riznice pozajmljuju ogromne iznose da bi vratili ekonomiju nazad u ono što oni smatraju da je „normalna, prije virusna ekonomija“. Kapitalistički lideri žure u neuspjehe politike zbog svojih ideoloških zasljepljivanja.

Problem politika koje su imale za cilj da vrate ekonomiju onakvu kakva je bila prije udara virusa je sljedeći: globalni kapitalizam do 2019. godine sam je bio glavni uzrok kolapsa 2020. Ožiljci kapitalizma od rušenja 2000. i 2008./9. nisu zacijeljeni. Godine niskih kamatnih stopa omogućile su korporacijama i vladama da „riješe“ sve svoje probleme tako što su se neograničeno zaduživali po cijeni od skoro nulte stope. Sav novi novac koji su centralne banke ubacivale u ekonomije zaista je izazvao strah od inflacije, ali uglavnom na berzama čija je cijena tako opasno odmakla od osnovnih ekonomskih vrijednosti i stvarnosti. Nejednakosti u prihodu i bogatstvu dostigle su istorijske maksimume.

Ukratko, kapitalizam je izgradio ranjivost do drugog pada koji bi mogao da oslobodi bilo koji broj mogućih okidača. Ovaj put okidač nije bio milenijska buba iz 2000. godine niti podmetan pad zemlje 2008/9; to je bio virus. I naravno, mainstream ideologija zahtijeva fokusiranje na okidač, a ne na ranjivost. Stoga glavne politike imaju za cilj ponovno uspostavljanje predvirusnog kapitalizma. Čak i ako uspiju, to će nas vratiti u kapitalistički sistem čija će se nagomilana ranjivost ponovo urušiti pojavom novog okidača.

U svijetlu pandemije koronavirusa, kritiku usmjeravam na kapitalizam i ranjivosti koje je nagomilao iz nekoliko razloga. Virusi su dio prirode. Oni su napadali ljudska bića – ponekad i opasno – u dalekoj i novijoj istoriji. 1918. takozvani „španski grip“ ubio je gotovo 700.000 u Americi i milione drugdje. Nedavni virusi uključuju SARS, MERS, ebolu itd. Ono što je važno za javno zdravlje je spremnost svakog društva: testovi na zalihama, maske, respiratori, bolnički kreveti, obučeno osoblje itd. za upravljanje opasnim virusima. U SAD takve proizvode proizvode privatna kapitalistička preduzeća čiji je cilj profit. Proizvodnja i skladištenje takvih proizvoda nije bilo isplativo, pa se nije i još uvijek se ne radi.

Ni američka vlada nije proizvela ili skladištila te medicinske proizvode. Vrhovno osoblje vlade SAD privilegira privatni kapitalizam; njihov je glavni cilj zaštita i jačanje. Rezultat: ni privatni kapitalizam ni američka vlada nisu izvršili najosnovniju dužnost bilo kog ekonomskog sistema: da štiti i održava javno zdravlje i sigurnost. Odgovor američkog kapitalizma na koronavirus i dalje je ono što je bilo od decembra 2019. godine: premalo, prekasno. Neuspješno. To je problem.

Drugi razlog zbog kojeg sam fokusiran na kapitalizam je taj što odgovori na današnji ekonomski kolaps od strane Trumpa, GOP-a i većine demokrata pažljivo izbjegavaju svaku kritiku kapitalizma. Svi raspravljaju o virusu, Kini, strancima, drugim političarima … samo nikad o sistemu kojem svi služe.

Kad Trump i drugi pritisnu ljude da se vrate u crkve i radna mjesta uprkos tome rizikujući za svoje i tuđe živote, oni postavljaju oživljavanje urušenog kapitalizma ispred javnog zdravlja.

Treći razlog zbog kojeg kapitalizam ovdje postaje kriv je taj da alternativni sistemi -koji nisu vođeni logikom prve zarade – mogu bolje da upravljaju virusima. Iako nije isplativo proizvesti i skladištiti sve potrebno za virusnu pandemiju, ipak je efikasno. Bogatstvo koje je već izgubljeno u ovoj pandemiji daleko prevazilazi troškove izrade i skladištenja sada potrebnih testova, respiratora itd. I uveliko doprinosi današnjoj katastrofi.

Kapitalizam često koristi profit na štetu hitnijih društvenih potreba i vrijednosti. U tome je kapitalizam krajnje neefikasan. Ova pandemija sada ljudima donosi tu istinu.

Ekonomija zasnovana na radnicima – gdje radnici demokratski upravljaju preduzećima, odlučujući šta, kako i gdje proizvoditi i šta raditi sa bilo kakvim profitom – mogla bi vjerovatno dovesti društvene potrebe i ciljeve (poput pravilne pripreme za pandemije) ispred profita.

Radnici su većina u svim kapitalističkim društvima; njihovi su interesi većine. Poslodavci su uvijek manjina; njihovi su „posebni interesi“ te manjine. Kapitalizam toj manjini daje položaj, profit i moć da odredi kako društvo u cjelini živi ili umire.

Zato se svi zaposleni sada pitaju i brinu koliko će trajati naši poslovi, prihodi, kuće, bankovni računi itd. ako ih još uvijek imamo. Manjina (poslodavci) odlučuje o svim tim pitanjima i isključuje većinu (zaposlene) da donose te odluke iako ta većina mora da živi sa njihovim rezultatima.

Naravno, sada je glavni prioritet staviti javno zdravlje i sigurnost na prvo mjesto. U tom cilju, zaposleni širom zemlje sada razmišljaju o odbijanju da izvršavaju naredbe za rad u nesigurnim uslovima rada. Američki kapitalizam je tako stavio generalni štrajk na današnji društveni program.

Bliski drugi prioritet je učenje iz neuspjeha kapitalizma u pogledu korone. Ne smijemo da trpimo tako opasan i nepotreban socijalni slom. Stoga se sistemska promjena prenosi i na današnji društveni program.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
56 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Bili
Gost
Bili
5 mjeseci prije

Živjela trampa, dolje novac i profit, dolje banke, sva vlast sirotinji.

alterego
Gost
alterego
5 mjeseci prije

to smo imali vec pa je radnik bio sretan da je dosla demokracija.

alterego
Gost
alterego
5 mjeseci prije

jel se iko pobunio 1990. kada smo dobili visestranacje????
naprotiv.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
5 mjeseci prije

Profesor Wolff je tipični predstavnik progresističke, ANTIFA neoliberalne priče koja potječe iz tabora Demokratske stranke u SAD-u.
Također pripada istim globalističkim Rockefellerovim/JP Morganovim (koji su začudno preživjeli financijsku krizu iz 2008.) krugovima koji su “porodili” socijalističku/komunističku/trockističku Oktobarsku revoluciju.
Njemu je kapitalizam (ono čime se mi suočavamo zadnjih 30 godina NIJE kapitalizam nego neoliberalni korporatizam koji će tek sada zasjati u punom sjaju) strašan grijeh, “pandemija” corone je užasna stvar koja će ubiti milijune siromaha i zbog čega nam, vjerovatno, treba globalni medicinski susustav sa vakcinalnom putovnicom i digitalnom identifikacijom čak i u prašumama Amazonije.
On govori o predvirusnom kapitalizmu ali lukavo prešućuje postvirusni totalitarizam koji potječe iz krugova koji su generirali “pandemija-paniku” te organiziraju globalni ekonomski preokret prema totalitarnom korporativnom socijalizmu (bez samoupravljanja). Vjerujem da će se u bliskoj budućnosti pojaviti veliki broj takvih propovjednika novog marksističkog svijeta (točnije Novog Svjetskog Poretka) poput profesora Wolffa.

POZIV SVIM GRAĐANIMA:
– Ugasite TELE-VIZOR i COVID propagandu
– Jutarnji, Večernji, 24Sata, Telegram, Vjesnik i slične
koristiti ISKLJUČIVO za brisanje riti i potpalu roštilja

Neko ime
Gost
Neko ime
5 mjeseci prije

Slabo bi se rostiljalo s Vjesnikom…mozda s njegovom arhivom, ako je na zivotu…
Al, bez obzira na to, ipak ga ne bih stavio uz navedene tiskovine…

Sabbathpfc
Gost
Sabbathpfc
5 mjeseci prije

Kapitalizam često koristi profit na štetu hitnijih društvenih potreba i vrijednosti. U tome je kapitalizam krajnje neefikasan. Ova pandemija sada ljudima donosi tu istinu.

Ekonomija zasnovana na radnicima – gdje radnici demokratski upravljaju preduzećima, odlučujući šta, kako i gdje proizvoditi i šta raditi sa bilo kakvim profitom – mogla bi vjerovatno dovesti društvene potrebe i ciljeve (poput pravilne pripreme za pandemije) ispred profita.

istrazuj
Gost
istrazuj
5 mjeseci prije

E… ovo je pravi napad pod laznom zastavom!
.
Ne kazem i ja sam godinama slusao predavanja dr Wolfa…
Sta vise, izgledala su mi i pozitivna i logicna…
Medjutim, “pandemija” tzv virusa Covid19 – sve mijenja iz temelja.
.
Dakle ovdje nam vajni profesor (a ja sad vidim da je samo “kontrolisana opozicija”, sto sam oduvijek sumnjao, jer ko bi mu dao da bude profesor u kapitalizmu kojeg stalno “kritikuje”?) – daje LAZNU sliku “borbe izmedju kapitalizma i socijalizma”!
Divno!
Hocemo li se svi opet drzati za ruke i pjevati zajedno internacionalu???
.
O cemu nam NE Prica ovaj “naucnik”???
I ne samo da ne prica, nego svojim “predavanjima” – javno usmjerava diskusiju – na POGRESAN TRAG!!!
Ne prica nam o “nauci” – koja je “izolovala” tzv virus Covid 19!!!!!!!!!!!!
Rekoh li – IZOLOVALA??????????????????
Greska!
Tzv “nauka” NIKAD NIJE IZOLOVALA – nesto sto se zove virus COvid19!!!!!!!!!!!
Ko NE vjeruje – neka konsultuje “nauku”!
Nadam se da ce biti kolega (ovih koji su zarazeni papagajskom dogmom “zvanicne nauke”) – koji ce nas uputiti na IZOLOVANI VIRUS Covid19 ?????????……..
… Evo …. cekacu……. na “prosvjetljenje”….pardon… NAUCNI rad koji ukazuje na IZOLOVANI tzv virus Covid19!…
U medjuvremenu je cijeli svijet – postavljen u karantin – dok nam se gad/zlikovac poput BG i Rotschilda predstavljaju kao “spasioci ljudske rase”, jer ce nam eto donijeti “spas u vakcinama” a i u DIGITALNOM ZIGU (upravo ga tako zovu ova dvojica satanista!) kojim ce se morati ZIGOSATI cijelokupno ljudsko stanovnistvo… Naravno zbog “nase sigurnosti”!!!
.
Dr Wolf, jeste obicna prevara – kao i “predsjednici” drzava (a specijalno mislim na Putina i Xija).

CAN
Gost
CAN
5 mjeseci prije

Potpisujem istražuj.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
5 mjeseci prije

cim sam mu vidio facu, odma sam znao genije sa
masačusetsu

istrazuj
Gost
istrazuj
5 mjeseci prije

Evo vidim da “naucnici” i ljubitelji “nauke” – do sada daju minuse 🙂
Pametno…. pamento… i “naucno” nadasve…
Evo… cak i CioPedija ima objasnjenje i pravila (zakone) koji vladaju od doba Kocha – za IZOLIRANJE patogena…
CioPedija objasnjava to u: “Isolation (microbiology)” – a mogi naucni radovi – puno detaljnije od CioPedije.
IZOLACIJA PATOGENA gospodo!
.
Ali ajde da vidimo DOKUMENT gospodo!
SVAKI patogen se MORA “izolirati” – prije nego sto se definise kao patogen!
Postavite gospodo ljubitelji (debilne papagajske) “nauke” – DOKUMENT!
“Izolirani virus Covid19”???????????

istrazuj
Gost
istrazuj
5 mjeseci prije

Gospodo iz Redakcije LR,
Zasto brisete replike i diskusije na ovoj temi?
Jeste li opet zapoceli sa cenzuriranjem TUDJIH stavova?

Vozd je stigo janice
Gost
Vozd je stigo janice
5 mjeseci prije

Nisu ni prestajali

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
5 mjeseci prije

Za Putina još nisam siguran, trebat će još neko vrijeme da se potvrdi ili opovrgne ali da Xi i Kina igraju mutnu igru u ovoj priči, to je definitivno.

istrazuj
Gost
istrazuj
5 mjeseci prije

Ma Putin je u igri – totalno…
Oduvijek sam sumnjao, ali sad kad pogledam RT, pa ove besmislene izjave Putina, pa cijelo zastrasivanje “virosom” koji prakticno NE POSTOJI!
Dakle ne postoji – jer nikad nije niti IZOLIRAN kao patogen, a prema pravilima patlogije, da bi se proglasio patogenom ili jos gore SMRTONOSNIM – mora se izolirati!
Dakle, sad smo u situaciji, da se cijela prica o “smrtonosnom” virusu – proizvodi iz 2 “naucna” rada kineskih narucenih glupaka “naucnika”, a cijela “naucna zajednica” uz kakofoniju korumpirane medije – u glas “smrtonosni covid19”!
Putin, definitivno – NIJE budala.
Zna on dobro da ovo NIJE NIKAKVA “pandemija” – kao ni ona sranja koja su njegovi gospodari prosipali u zadnjih 10tak godina kao kojekakve “gripe i sarsi”…
Zasto Lukasenko nije proglasio “pandemiju”?
A Putin ima sigurno daleeeeeko vise informacija nego Lukasenko?
Zato sto je putin – SLUGA – ovim istim BG i Rokefeleima!
(Kisindzer je samo pismonosa!)
Sve ove “humanitarne” akcije Putina (uvijek izuzetno “sahovski” uspjesne) – jesu cista manipulacija – i planirane su PUNO PRIJE nego sto su bile izvedene!

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
5 mjeseci prije

@Istražuj – za sada nema puno informacija o značajnom Rockefellerovom utjecaju na Putina, kao i eventualnim sastancima sa predstavnicima Fondacije, jer ovaj Novi Svijet u stvaranju je njihovo dijete, dok za Kinu ima puno i dokaza i indicija. Svakako si u pravu i treba i Putina i tamošnju oligarhiju promatrati sa podozrenjem ali još uvijek ne i sa osudom.
Naravno da Putin zna da je ovo medijska pandemija, da li je odlučio uskočiti u igru ili samo postići nešto bodova u globalnom nadj….nju, to će se relativno brzo utvrditi.

POZIV SVIM GRAĐANIMA:
– Ugasite TELE-VIZOR i COVID propagandu
– Jutarnji, Večernji, 24Sata, Telegram, Vjesnik
koristiti ISKLJUČIVO za brisanje riti i potpalu roštilja

hiber
Gost
hiber
5 mjeseci prije

Za Putina nisi siguran. A što misliš da mu Kisinđer radi u Kremlju?

istrazuj
Gost
istrazuj
5 mjeseci prije

@hiber,
Upravo tako kolega!
Nemoguce je da Putin ne zna koliki jo ovo Rockefelerov zlikovac!

Evo malo istorijskog sjecanja na “bisere” ovog zlikovca “nobelovca”:
https://thewaronliberty.com/henry-kissinger-proposed-in-his-memorandum-to-the-nsc-that-depopulation-should-be-the-highest-priority-of-u-s-foreign-policy-towards-the-third-world/

Tad je te “davne 1974” ovaj zlikovac nobelovac rekao sljedece:
“Depopulation Should be the Highest Priority of U.S. Foreign Policy Towards the Third World.”
(“DEPOPULACIJA treba biti navisi prioritet US vanjske politike prema Trecem svijetu”)
Nista se NIJE promjenilo!
Samo su metode malo drugacije…
Tzv “naucnici” kojima je ono ljdsko djubre BG glavni mecena – stvarno su smislili i nacin za depopulaciju!
To ce odraditi “nauka” sa – vakcinama!
A da si dobio žig – pobrinuso se vec BG… Taj “digitani žig” ce davati vlastima depopulacije (Rokfeler, Rotschiled, Gates i ostala satanisticka bagra) direktno na uvid – da li si vec OTROVAN ili ne “vakcinama”…
Poslije je lako depopulirati Svijet – kad vakcinisu makar jedno 6 milijardi ljudi!

crna guja
Gost
crna guja
5 mjeseci prije

ovaj covjek ima muda a ne kinder jajca bravo

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
5 mjeseci prije

crna guja, Wolff nema muda. Zato radi za krupne igrače iz financijskog svijeta. Mi smo danas pod pritiskom financijskog korporatizma, kojeg neki neopravdano smatraju kapitalizmom, što on nije, jer se između ostalog temelji na akviziciji širokog spektra konkurencije, centralizaciji i formiranju piramidalnog vrha. Financijski korporatizam ne proizvodi ništa osim duga. Kapitalizam se temelji na proizvodnji stvarnih, realnih i opipljivih dobara a nosioci su mali, srednji i veliki poduzetnici te ne generira dug.

hiber
Gost
hiber
5 mjeseci prije

Svaka čast na komentaru. Kapitalizam je Marksova definicija. Zapravo postoji od uvijek, kao i ostali oblici ljudskog ponašanja. Problem je što je ljudima ispran mozak pa ne mogu spoznati odlike korporativizma ili još bolje konzumerizma kao zadnje faze kanibalizma.

Patriot
Gost
Patriot
5 mjeseci prije

A koji model bi trebao zamijeniti kapitalizam? Kineski? Ne hvala.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
5 mjeseci prije

Današnjem partijskom nakotu, kineski model bi taman dobro došao. Većini ljudi kod nas taj totalitarni model košnice ne bi dobro sjeo.

Patriot
Gost
Patriot
5 mjeseci prije

Nisam ni za kapitalizam ni za Kineski totalitarni sustav koji slici na mjesavinu kapitalizma zacinjen komunistckom diktaturom. Kina jest narasla ekonomski ali pogledajte kako robuju, stega i kontrola drzave, gradovi su im zagadjeni od teske industrije da ne nabrajam.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
5 mjeseci prije

Zagađenje će Kinezi u narednih 10 godina riješiti ali totalitarni nadzor države i partije koja čini nekih 6% stanovništva neće.

mislim
Gost
mislim
5 mjeseci prije

Patriot
neki dobar model.

mislim
Gost
mislim
5 mjeseci prije

nisam u modnoj industriji, ali ima dobrih modela.

Patriot
Gost
Patriot
5 mjeseci prije

Nisam strucnjak za ekonomiju ali postavio bi sustav tako da niti jedan pojedinac ne smije preci 100 miliona dolara bogatstva. naplacivao bi visoke poreze na luksuz (jahte, avioni, vozila) .Sve preko 100 milona bi se uzimalo i davalo u unapredjenje i razvoj cjelog drustva. Minimalna placa bi bila 3000 Dolara. Medicinska skrb bila bi besplatna, vrtici i skole takodjer. Svaka bi zemlja trebala imati vlastiti bankovni sustav koji bi bio pod nadzorom drzave. Banke bi imale zakonom propisane maksimalne kamate na kredite.
PDV bi bio 10% a nultu stopu poreza imale bi industrijske grane poput poljoprivrede, stocarstva, ribarstva itd. Radni vijek bi bio ogranicen na 55 godina starosti ili do kad se osoba osjeca sposobna za rad. itd itd…

CAN
Gost
CAN
5 mjeseci prije

1oo miliona?Onda bi Šef usvojio pola afrike i prebacio lovu na adaptiranu dijecu,a kad napune 17.zamijenio novom?
Novi zakon će zaobići pitanje novca,jer kontrola istog u digitalnom obliku je puno lakša, iliti ko je jamio jamio.što reče šofer.

Patriot
Gost
Patriot
5 mjeseci prije

A dobro, tu cifru sam uzeo onako provizorno. Poanta je da nitko nebi mogao imati milijarde kao što sada imamo tisuće milijardera od kojih neki kao Bezos imaju preko 200 milijardi. Pa samo sa njegovim novcem bi se moglo dati besplatno školstvo cijelom planetu.

CAN
Gost
CAN
5 mjeseci prije

Borg te mazo!

tedi
Gost
tedi
5 mjeseci prije

Kapitalisticka pohlepa bankara,dovela je do propasti naroda,koji je svojim radom odrzavao samo njihove interese za bogacenjem,a narod niskom nadnicom zaduzivao kreditim tj. duplo ih iskoristavao kamatom.Takva politika dovela je do dna i njih same bacila na koljena,jer sada nema te marve koja ce njihov kapital uvecavati,sad nastaje ucijena-budenjem svih onih koji su im potrebni,koji shvataju da su veoma bitni kao sebi tako i poslodavcima.
Kapitalizam se ovim virusom potpuno ogolio i povratka nema na staro,ma sta oni pokusavali tiskanjem novca.
Takva drustva se urusavaju zbog nebrige za buducnost,zato sto u drustvu ne brinu da moze,a i dolazi,do raznih nesreca,zemljotresi,epidemija,poplava,kilimatskih uvijeta-koji su promijenljivi iz godine u godinu,price o klimatskim promijenama su ok. ali za nedaj Boze,nemoze se opravdavati klimatskim promijenama njihova pohlepa,naplati CO2.To su znali nasi predci koji su zivili od zemljoradnje,brinuli su se za osnovne namirnice i za dve godine.
Ovo sto se sada desava odraz je nebrige i predostroznosti ,e pa kako ste radili takva ce biti placa.
A za kapital koji se ne povecava pocinje da se trosi supstanca koja ih dovodi do ludila,tako da im nece pomoci ni bunkeri da se u njih sklone,jer pohlepa im neda da idu u smoizolaciju,i to je sada dokazano.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
5 mjeseci prije

@tedi – Bankari NISU kapitalisti. Oni su zapravo korporativni socijalisti. Priča o globalnom zatupljenju i CO2 koji ugoržava svijet je totalna glupost koju su upravo ti korporativni socijalisti i lansirali i šire kao bajku za laku noć putem mreže NGO-a,
aktivista/progresista, gretena i sličnih likova kratke pameti ali sa jakom željom da sudjeluju u nečem “velikom”. Topovsko meso financijske oligarhije.

Lucija
Gost
Lucija
5 mjeseci prije

Matija
1. Prođe li više prašine do onoga koji ima masku ili do onoga koji kema ništa?
2. Jako je dobro poznato koja je uloga poduzetnika kao ‘industrijskog kapetana’ i bankara kao ‘financijskog kapetana’;- zna se i čiji su ovo izrazi.
3. Od krize 2008. ali i od 2002. poznato je da su bankarski profiti naravbo privatni, ali gubici – nisu. Ne samo da se pogreške šire kroz bankarski sustav i gubici pokušavaju disperzirati, nego i porezni obveznici postaju ti koji snose bankarske gubitke.

To što se bankarski gubici socijaliziraju ne znači da su bankari – socijalisti 😃😃

I inače, – lupetaš…

Bezuhov
Gost
Bezuhov
5 mjeseci prije

Matija
O kakvom to korporativnom socijalizmu pricas zaboga ? Koji je drustveni standard, kakva su radnicka prava, zdravstvena skrb, mogucnost obrazovnog sistema. Ovaj sistem pre bih nazvao robovlasnistvom koje dovodi u pitanje i sam fizicki opstanak radnika.

Tumanski
Gost
Tumanski
5 mjeseci prije

Korporatvni socializam je mislio figurativno!

alterego
Gost
alterego
5 mjeseci prije

-zajednicko vlasnistvo ne funkcionise jer je zajednicko i svacije i nicije.
Ima ona narodna- zajednica- posranica.
kadtad ce doci do svadje zbog zajednice.

rijesenja nema za ovo sada. jednostavno idemo sve dok se sam sistem ne modifikuje tj. bude primoran da se modifikuje.
Ali ne da se modifikuje u drustveno vlasnistvo jer je ono neprimjenjivo u praksi.

LZN
Gost
LZN
5 mjeseci prije

Zajedničko vlasništvo itekako djeluje………..sve dok država ili partija ne umješaju svoje prste. Onda dobiješ nesposobnog direktora i uhljeba po partijskoj liniji koji ekspresno uništi sve kaj je zajednica stvarala godinama.
1 seljak nije ništa, 200 seljaka udruženih u zadrugu je več sila. Sve dok je ta zadruga privatno vlasništvo ovih 200 seljaka budi siguran da če da radi a država treba da jim pomaže propisima, zakonima i birokratijom a ne da jim zakomplicira život i poslovanje do besvijesti.
Ima u svijetu mnoštvo zadruga koje su vrlo uspješene. A ima i mnoštvo velikih firmi kojih su dioničari zaposleni u istoj.
Samo država mora držati svoje prste što dalje i sve je OK.
Kad je krepala juga napravljena je največa pljačka u istoriji………….društvenu imovinu su preko noči pretvorili u državnu. Svu tu imovinu je trebalo podjeliti narodu, ali je za neke bilo bolje zaratiti i podržaviti i pokrasti sve što se je moglo. I tako su uništili sve, čak i ono što je teoretski bilo nemoguče uništiti. Da su firme ostale u rukama pravih vlasnika, radnika u toj firmi, večina bi i danas radila.

mislim
Gost
mislim
5 mjeseci prije

riješenja postoje .
ali mi smo svi ko muva na staklu .

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
5 mjeseci prije

@mislim Ako se tako osjećaš, tako ćeš i biti.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
5 mjeseci prije

Sve mi je jasno sad- nastupaju i riječ uzimaju corona gurui a prenijet će cjeli svjet, čak i logi čno.

znalac
Gost
znalac
5 mjeseci prije

vidim razlicite komentare , ali slozio bih se sa zadnjim a sto se mene tice ja sam pre deceniju predvidjao da ce se postojeci sistem urusiti za najvise deceniju-dve . Kad sam to govorio smeajli su mi se , ali negde pre 2-3 godine posmatrajuci ljude oko sebe i putujuci svetom , inace Srbin sam , zivim u USA rekao sam da postojeci sistem totalno kolabira za najvise 3-8 godina , i da nema teorije moze duze ostati . Opet su mi se smejali , ali ja samo gledam oko sebe sta se desava. Raslojenost izmedju prebogatih i sirotinje je na maksimumu , unisten je gotovo sav srednji sloj i dalje nema i nemoze ovako. Vise ne pomazu korekcije sa kamatnim stopama , nista ne pomaze nema vise srednjeg sloja koji ce robu da kupuje i pravi profit kapitalistima . Nema ga nestao je . Sa sirotinjom mogu dve stvari . Jedna je pomoci je ( ali to kosta , a tek ne donosi niakkav profit) , druga je unistiti je ( pobiti sve , na neki nacin) .
E sad licno sam za model kapitalizma sa dusom ili jakom socijalom. Nisam apsolutno za socijalizam tipa SFRJ , ne zato sto je svacije ko i nicije , dakle sredstva za proizvodnju moraju ostati privatna . Jer ako bude opet ” radio ne radio svira mi radio” ko ce da bude motivisan da razdi razvoj istrazivanje , bavi se naukom ili necim sto ne donosi profit. Dakle taj MOTIV mora postojati radi razvoja civilizacije u buduce.
Veliki sisitemi mogu ostati u drustvenoj svojini ( zeleznica, bolnice, posta , farmaceutska industrija i jos neki ) .
Mora se izgraditi pravedan poreski sistem da bi sistem funkcionisao . Prevelik porez gasi razvoj i ekonomiju , premali porez takodje , dakle mora se naci formula za optimalan porez i to svakako postoji i moze se .
Mora se pod hitno napraviti mehanizam za regulaciju , jer zar je normalno da kao sto je u korporativnom kapitalizmu neki CEO ili VP , Top manadzeri vrede i po 10000 puta vise od obicnih ljudi . Pa ni Usain Bolt najbrzi covek planete , i u istoriji ne vredi toliko vise a ne neki Top manadzer , idiot koji ne koristi nicemu i nikome. Licno sam prisustvovo jednom rucku pre 15 godina od kad mi se kapitalizam toliko ogadio da sam ostao sokiran . Ja sam prilicno situiran ( inzenjer , inovator sa platom i prihodima znatno iznad USA proseka ) ali od tada mi se kapitalizam gadi ovakav kakav je . Jer tog dana pre 15 godina za stolom sam rucao sa covekom koji godisnje ima platu od 50 miliona $$
plus bonusi , dividende ( godisnje oko 100-130 miliona $$ ) i njemu to nije dovoljno , kukao je kako previse radi da to niko ne vrednuje .
A ljudi rade za 10$ po satu , u Srbiji neki za 150 evra mesecno .
Dakle tu gamad treba unistiti , bolesnu da ne zagadjuju planetu i uspostaviti normalan sistem da ljudi mogu ziveti normalno .
Ovo je definitivno kraj jednog ne loseg sisitema vec bolesnog , totalno auto-destruktivnog . Da li je normalno da Le Bron kosarkas dobija miliojardu $$$ za ugovor da reklamira i nosi NIKE patike ili slicno . Ljudi to je totalno ludilo , bolesno do vasione .
Bacamo na hiljade tona hrane a negde umiru od gladi , unistavamo planetu , okeanima plutaju milijarde tona plasitke . Supstanca se unistava nemislosrdno , ljudi neznaju gde udaraju zbog profita i alavosti .
Nadamo se da je ovo kraj jednog totalno bolesnog sistema . Jer ako ovako nastavimo nece planeta dugo sa nama moci .

šeronja
Gost
šeronja
5 mjeseci prije

neka ti je sa srećom

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
5 mjeseci prije

Mega korporacije su produžena ruka bankarske oligarhije i nastale su širokom akvizicijiom u čijoj su pozadini uvijek bile banke.

POZIV SVIM GRAĐANIMA:
– Ugasite TELE-VIZOR i COVID propagandu
– Jutarnji, Večernji, 24Sata, Telegram, Vjesnik i slične
koristiti ISKLJUČIVO za brisanje riti i potpalu roštilja

Avatar
Gost
Avatar
5 mjeseci prije

MatijaVZHR-oprosti ako su te nadavno probudil ali Vjesnik ne postoji godinama.

mislim
Gost
mislim
5 mjeseci prije

i greta nam je lijepo rekla . kako se usuđujete.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
5 mjeseci prije

sve u redu-al si opet za kapitalizam, a kapitalizam je ku..c od ovce

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
5 mjeseci prije

Kako bi bilo lijepo, a vidim da je nemoguće, da ovo gore negacionisti razumiju barem nešto on navedenog. Ali 99 posto polazi od pretpostavke parti zani su mi ubili dida oni su rušili kapitalizam i zato smrt socijalizmu. Ali ovaj i ne tvrdi koji točno model usvojiti. Ili barem ne piše
Realni sovjetski socijalizam sigurno ne. Kineski Ne jer mi nismo Kinezi. Za početak državni kapitalizam s malim i srednjim poduzetnistvom. Srednjim do razine malih tvornica i tvrtku za usluge i jakim ulaganjem u javni sektor s malo birokracije, jer informatičko doba ne treba armiju piskarala. To bi već bio početak socijalizma. Ali ne postoji ekonomski model bez svog sustava vrijednosti. Tu gdje idemo. Ovo definitivno ne valja. Rušimo stare ploče i ispišimo nove, kako reče Nietzsche… Razmišljate malo, I zaboravite Milku Planinc Yu je tada već bila tržišna i gotovo kapitalisticka zemlja.

Red Dog
Gost
Red Dog
5 mjeseci prije

Znamo da je u pravu. Znaju i oni.
I? Nista. Business as usual. Vuk ne menja cud ako ne mora.
Kako misli kapitalista? Kapitalizam je i koristenje vremena. Svaka sekunda sa velikom kamatom, svaka sekunda sa mizernim platama, je profit. Jednog dana cemo umreti svi, zar ne? Znamo da nista ne traje vecno. Ali je trajalo par stotina godina. Valjda ce jos par decenija. Treba ziveti do tada.
Ako bude sranja, ako se stoka stvarano bude dizala? Cuj, ja imama novca da se sklonim. Ne menjamo nista. Dobro je ovako.
Revolucija je krvava stvar. Ali je neophodna. Bez toga nema promene.
”Da, ali…” Palamudenje. Znaci da vam nije dovoljno lose jos.

Čardak
Gost
Čardak
5 mjeseci prije

Revolucija bez vrlo jasne vizije “što nakon” je katastrofa. Gora od liberalnog korporativizma – (polu)anarhija.

Mora postojati jasna ideologija, sustav vrijednosti i praktična operativna rješenja kako prijeći iz jednog sistema u drugi bez općeg užasa.

Malo pretjerujem možda, ali meni se ne živi u Rusiji 1922
🙂
I onda još dvadeset godina kao isposnik, od šake riže, žrtvujući se “gradeći bolji svijet”. A sve to da bi se neki pokvareniji i lukaviji od mene tim svijetom okoristili prevevši me žednog preko vode. I da u konačnici “malom čovjeku” opet bude isto…

Ne hvala. Pokažite mi tko će biti vođe puta u bolji svijet (nemojte samo reći da će se masa sama voditi) – pokažite mi njihove detaljne operacionalizirane planove – i neka se isti “obvežu” staviti vlastitu glavu na panj ako im plan ne uspije, pa možda promijenim mišljenje.

(Za ideale ginu budale…). Ja i nemam toliko protiv “ginu”, koliko imam protiv “budale”.

Kao sto kažeš – nije postalo dovoljno loše da je svaka alternativa bolja.

Red Dog
Gost
Red Dog
5 mjeseci prije

Slazem se.
Revolucija je krvava stvar. U CCCP je bilo gadno. Pobedila je tamo zato sto su se komunisti pribrali najbolje u onom haosu i poceli voditi. I nabavili su sebi silu. Bilo je gadno i posle. Cela istocna Evropa se je borila za teritorije. Pa niske strasti, pa pokusaji kontrarevolucije… Na Balkanu nema sanse da uspe od sopstvene snage. Jedino kao puc podrzan od recimo NR Kine.
Planove ne mozes dobiti unapred jer ce ih onda dobiti i klasni neprijatelj. I masa… ma sta predstavljao ce se gundati.
Pocetkom proslog veka su buknule spontano, ljudi nisu vise imali kuda, pa su poludeli. Niti je bilo planiranja, niti ideologije u pocetku. Posto ne lude, nije jos dovoljno lose. Ali kad polude treba da im se stavi neko na celo. Inace mogu oni godinama iz supljeg u prazno. A ginuce se.
Sto znaci da je ono cime se mi bavimo samo terapija. Dajemo sebi oduska. Dok kapitalisti ne mare ni koliko za malo prljavstine ispod nokta

CAN
Gost
CAN
5 mjeseci prije

Digo nam se na digitalnu revoluciju?
Sadašnjost je ovaj put zaglavila u budućnosti,a masa u prošlosti?

JHVH
Gost
JHVH
5 mjeseci prije

ne brinite, SVE će biti uništeno

CAN
Gost
CAN
5 mjeseci prije

SVE je Ništa,ali..Resetirano,molim lijepo…što više misliš da posjeduješ,više ćeš s tijekom vremena drhtat ..od straha?

Vuk
Gost
Vuk
5 mjeseci prije

“puštana je na preko 100 radio stanica i ide na 55 miliona TV prijemnika putem TV-a Free Speech, ”
– Sve govori – kako Im se žuri da ovčice sto prije stjeraju u torove…

Lucija
Gost
Lucija
5 mjeseci prije

“… ni privatni kapitalizam ni američka vlada nisu izvršili najosnovniju dužnost bilo kog ekonomskog sistema: da štiti i održava javno zdravlje i sigurnost. ”

To uopće nisu dužnosti ni kapitalizma niti vlade u bilo kojoj kap.zemlji.
Feudalac je nekad imao interesa brinuti se za kmetove; gdje je mogao nabaviti druge kmetove da hrane i njega i njegovu vojsku?
Danjašnji kapitalizam kojeg nazivamo globalizam ima i onaj drugi naziv: imperijalizam. Pri spomenu te riječi odmah se javlja pomisao o gaženju i državnih granica i država…

Ono “for the people” i “from the people” trebalo je biti preispitano prije točno 100 godina.

I da svo stanovništvo pocrka’ – who cares?
Uzmeš lovu i odeš tamo gdje ima radne snage. Ili, dovedeš migrante. Daleko bolja opcija. Jer će ti, dok se ne pripitome, uništiti ostatke socijalne države…kad sve unište, uključivo domicilno stanovništvo, jbg, morat će početi raditi…

Valjda vam je jasno koja pitanja treba otvoriti:
– odnos kapitalizma i demokracije koji se mimoilaze dobrih 100 godina…interesi onih na vlasti nisu nikako isti kao onih koji su ih “izabrali”. Gdje je onda tu demokracija?
– treba li redefinirati ne države, nego – Ustave pojedinih država?

Splitexpres
Gost
Splitexpres
5 mjeseci prije

Jedno je sigurno,zdravstvo,obrazovanje i obrana ne mogu niti smiju biti na tržištu?Najbolje to pokazuje američki način,kojega je virus razgolitio do kosti,troše milijarde za ratove koji ne dolaze a nemaju odgovor za virus?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
56
0
()
x