Richard D. Wolff: Virusi poput Covid-19 dio su prirode koju moramo prihvatiti, ali kapitalizam-2020 mora biti uništen

Richard D. Wolff
56 komentara

Richard D. Wolff, profesor ekonomskog emeritusa Univerziteta u Masačusetsu, Amherst i gostujući profesor na diplomskom programu međunarodnih poslova Univerziteta New School, NIC. Wolffova nedeljna emisija, Economic Update, puštana je na preko 100 radio stanica i ide na 55 miliona TV prijemnika putem TV-a Free Speech, njegove dvije posljednje knjige su demokratija na djelu i razumiju marksizam i razumijevanje socijalizma.

Dok ekonomije propadaju od pada koji je pokrenula nova pandemija koronavirusa, vlade se suočavaju sa izgradnjom rezervnog sistema. Ali sistem je doveo do pada, i ako nastavimo da ga oživljavamo, to će ponovo učiniti.

Očajne politike vlada usmjerenih na paniku uključuju bacanje ogromne količine novca u ekonomije koje su propale kao odgovor na prijetnju koronavirusom. Monetarne vlasti stvaraju novac i pozajmljuju ga po izuzetno niskim kamatama glavnim korporacijama, a posebno velikim bankama: „da ih provuku kroz krizu“. Državne riznice pozajmljuju ogromne iznose da bi vratili ekonomiju nazad u ono što oni smatraju da je „normalna, prije virusna ekonomija“. Kapitalistički lideri žure u neuspjehe politike zbog svojih ideoloških zasljepljivanja.

Problem politika koje su imale za cilj da vrate ekonomiju onakvu kakva je bila prije udara virusa je sljedeći: globalni kapitalizam do 2019. godine sam je bio glavni uzrok kolapsa 2020. Ožiljci kapitalizma od rušenja 2000. i 2008./9. nisu zacijeljeni. Godine niskih kamatnih stopa omogućile su korporacijama i vladama da „riješe“ sve svoje probleme tako što su se neograničeno zaduživali po cijeni od skoro nulte stope. Sav novi novac koji su centralne banke ubacivale u ekonomije zaista je izazvao strah od inflacije, ali uglavnom na berzama čija je cijena tako opasno odmakla od osnovnih ekonomskih vrijednosti i stvarnosti. Nejednakosti u prihodu i bogatstvu dostigle su istorijske maksimume.

Ukratko, kapitalizam je izgradio ranjivost do drugog pada koji bi mogao da oslobodi bilo koji broj mogućih okidača. Ovaj put okidač nije bio milenijska buba iz 2000. godine niti podmetan pad zemlje 2008/9; to je bio virus. I naravno, mainstream ideologija zahtijeva fokusiranje na okidač, a ne na ranjivost. Stoga glavne politike imaju za cilj ponovno uspostavljanje predvirusnog kapitalizma. Čak i ako uspiju, to će nas vratiti u kapitalistički sistem čija će se nagomilana ranjivost ponovo urušiti pojavom novog okidača.

U svijetlu pandemije koronavirusa, kritiku usmjeravam na kapitalizam i ranjivosti koje je nagomilao iz nekoliko razloga. Virusi su dio prirode. Oni su napadali ljudska bića – ponekad i opasno – u dalekoj i novijoj istoriji. 1918. takozvani „španski grip“ ubio je gotovo 700.000 u Americi i milione drugdje. Nedavni virusi uključuju SARS, MERS, ebolu itd. Ono što je važno za javno zdravlje je spremnost svakog društva: testovi na zalihama, maske, respiratori, bolnički kreveti, obučeno osoblje itd. za upravljanje opasnim virusima. U SAD takve proizvode proizvode privatna kapitalistička preduzeća čiji je cilj profit. Proizvodnja i skladištenje takvih proizvoda nije bilo isplativo, pa se nije i još uvijek se ne radi.

Ni američka vlada nije proizvela ili skladištila te medicinske proizvode. Vrhovno osoblje vlade SAD privilegira privatni kapitalizam; njihov je glavni cilj zaštita i jačanje. Rezultat: ni privatni kapitalizam ni američka vlada nisu izvršili najosnovniju dužnost bilo kog ekonomskog sistema: da štiti i održava javno zdravlje i sigurnost. Odgovor američkog kapitalizma na koronavirus i dalje je ono što je bilo od decembra 2019. godine: premalo, prekasno. Neuspješno. To je problem.

Drugi razlog zbog kojeg sam fokusiran na kapitalizam je taj što odgovori na današnji ekonomski kolaps od strane Trumpa, GOP-a i većine demokrata pažljivo izbjegavaju svaku kritiku kapitalizma. Svi raspravljaju o virusu, Kini, strancima, drugim političarima … samo nikad o sistemu kojem svi služe.

Kad Trump i drugi pritisnu ljude da se vrate u crkve i radna mjesta uprkos tome rizikujući za svoje i tuđe živote, oni postavljaju oživljavanje urušenog kapitalizma ispred javnog zdravlja.

Treći razlog zbog kojeg kapitalizam ovdje postaje kriv je taj da alternativni sistemi -koji nisu vođeni logikom prve zarade – mogu bolje da upravljaju virusima. Iako nije isplativo proizvesti i skladištiti sve potrebno za virusnu pandemiju, ipak je efikasno. Bogatstvo koje je već izgubljeno u ovoj pandemiji daleko prevazilazi troškove izrade i skladištenja sada potrebnih testova, respiratora itd. I uveliko doprinosi današnjoj katastrofi.

Kapitalizam često koristi profit na štetu hitnijih društvenih potreba i vrijednosti. U tome je kapitalizam krajnje neefikasan. Ova pandemija sada ljudima donosi tu istinu.

Ekonomija zasnovana na radnicima – gdje radnici demokratski upravljaju preduzećima, odlučujući šta, kako i gdje proizvoditi i šta raditi sa bilo kakvim profitom – mogla bi vjerovatno dovesti društvene potrebe i ciljeve (poput pravilne pripreme za pandemije) ispred profita.

Radnici su većina u svim kapitalističkim društvima; njihovi su interesi većine. Poslodavci su uvijek manjina; njihovi su „posebni interesi“ te manjine. Kapitalizam toj manjini daje položaj, profit i moć da odredi kako društvo u cjelini živi ili umire.

Zato se svi zaposleni sada pitaju i brinu koliko će trajati naši poslovi, prihodi, kuće, bankovni računi itd. ako ih još uvijek imamo. Manjina (poslodavci) odlučuje o svim tim pitanjima i isključuje većinu (zaposlene) da donose te odluke iako ta većina mora da živi sa njihovim rezultatima.

Naravno, sada je glavni prioritet staviti javno zdravlje i sigurnost na prvo mjesto. U tom cilju, zaposleni širom zemlje sada razmišljaju o odbijanju da izvršavaju naredbe za rad u nesigurnim uslovima rada. Američki kapitalizam je tako stavio generalni štrajk na današnji društveni program.

Bliski drugi prioritet je učenje iz neuspjeha kapitalizma u pogledu korone. Ne smijemo da trpimo tako opasan i nepotreban socijalni slom. Stoga se sistemska promjena prenosi i na današnji društveni program.

COVID-19KoronakrizaKoronavirusRichard D. Wolff
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bili
4 godine prije

Živjela trampa, dolje novac i profit, dolje banke, sva vlast sirotinji.

istrazuj
4 godine prije

E… ovo je pravi napad pod laznom zastavom! . Ne kazem i ja sam godinama slusao predavanja dr Wolfa… Sta vise, izgledala su mi i pozitivna i logicna… Medjutim, “pandemija” tzv virusa Covid19 – sve mijenja iz temelja. . Dakle ovdje nam vajni profesor (a ja sad vidim da je samo “kontrolisana opozicija”, sto sam oduvijek sumnjao, jer ko bi mu dao da bude profesor u kapitalizmu kojeg stalno “kritikuje”?) – daje LAZNU sliku “borbe izmedju kapitalizma i socijalizma”! Divno! Hocemo li se svi opet drzati za ruke i pjevati zajedno internacionalu??? . O cemu nam NE Prica ovaj “naucnik”??? I ne samo da ne prica, nego svojim “predavanjima” – javno usmjerava diskusiju – na POGRESAN TRAG!!! Ne prica nam o “nauci” – koja je “izolovala” tzv virus Covid 19!!!!!!!!!!!! Rekoh li – IZOLOVALA?????????????????? Greska! Tzv “nauka” NIKAD NIJE IZOLOVALA – nesto sto se zove virus COvid19!!!!!!!!!!! Ko NE vjeruje… Čitaj više »

crna guja
4 godine prije

ovaj covjek ima muda a ne kinder jajca bravo

Patriot
4 godine prije

A koji model bi trebao zamijeniti kapitalizam? Kineski? Ne hvala.

CAN
4 godine prije

Borg te mazo!

tedi
4 godine prije

Kapitalisticka pohlepa bankara,dovela je do propasti naroda,koji je svojim radom odrzavao samo njihove interese za bogacenjem,a narod niskom nadnicom zaduzivao kreditim tj. duplo ih iskoristavao kamatom.Takva politika dovela je do dna i njih same bacila na koljena,jer sada nema te marve koja ce njihov kapital uvecavati,sad nastaje ucijena-budenjem svih onih koji su im potrebni,koji shvataju da su veoma bitni kao sebi tako i poslodavcima. Kapitalizam se ovim virusom potpuno ogolio i povratka nema na staro,ma sta oni pokusavali tiskanjem novca. Takva drustva se urusavaju zbog nebrige za buducnost,zato sto u drustvu ne brinu da moze,a i dolazi,do raznih nesreca,zemljotresi,epidemija,poplava,kilimatskih uvijeta-koji su promijenljivi iz godine u godinu,price o klimatskim promijenama su ok. ali za nedaj Boze,nemoze se opravdavati klimatskim promijenama njihova pohlepa,naplati CO2.To su znali nasi predci koji su zivili od zemljoradnje,brinuli su se za osnovne namirnice i za dve godine. Ovo sto se sada desava odraz je nebrige i predostroznosti… Čitaj više »

alterego
4 godine prije

-zajednicko vlasnistvo ne funkcionise jer je zajednicko i svacije i nicije.
Ima ona narodna- zajednica- posranica.
kadtad ce doci do svadje zbog zajednice.

rijesenja nema za ovo sada. jednostavno idemo sve dok se sam sistem ne modifikuje tj. bude primoran da se modifikuje.
Ali ne da se modifikuje u drustveno vlasnistvo jer je ono neprimjenjivo u praksi.

Pi-zdro
4 godine prije

Sve mi je jasno sad- nastupaju i riječ uzimaju corona gurui a prenijet će cjeli svjet, čak i logi čno.

znalac
4 godine prije

vidim razlicite komentare , ali slozio bih se sa zadnjim a sto se mene tice ja sam pre deceniju predvidjao da ce se postojeci sistem urusiti za najvise deceniju-dve . Kad sam to govorio smeajli su mi se , ali negde pre 2-3 godine posmatrajuci ljude oko sebe i putujuci svetom , inace Srbin sam , zivim u USA rekao sam da postojeci sistem totalno kolabira za najvise 3-8 godina , i da nema teorije moze duze ostati . Opet su mi se smejali , ali ja samo gledam oko sebe sta se desava. Raslojenost izmedju prebogatih i sirotinje je na maksimumu , unisten je gotovo sav srednji sloj i dalje nema i nemoze ovako. Vise ne pomazu korekcije sa kamatnim stopama , nista ne pomaze nema vise srednjeg sloja koji ce robu da kupuje i pravi profit kapitalistima . Nema ga nestao je . Sa sirotinjom mogu dve stvari… Čitaj više »

Laki Topalović
4 godine prije

Kako bi bilo lijepo, a vidim da je nemoguće, da ovo gore negacionisti razumiju barem nešto on navedenog. Ali 99 posto polazi od pretpostavke parti zani su mi ubili dida oni su rušili kapitalizam i zato smrt socijalizmu. Ali ovaj i ne tvrdi koji točno model usvojiti. Ili barem ne piše
Realni sovjetski socijalizam sigurno ne. Kineski Ne jer mi nismo Kinezi. Za početak državni kapitalizam s malim i srednjim poduzetnistvom. Srednjim do razine malih tvornica i tvrtku za usluge i jakim ulaganjem u javni sektor s malo birokracije, jer informatičko doba ne treba armiju piskarala. To bi već bio početak socijalizma. Ali ne postoji ekonomski model bez svog sustava vrijednosti. Tu gdje idemo. Ovo definitivno ne valja. Rušimo stare ploče i ispišimo nove, kako reče Nietzsche… Razmišljate malo, I zaboravite Milku Planinc Yu je tada već bila tržišna i gotovo kapitalisticka zemlja.

Red Dog
4 godine prije

Znamo da je u pravu. Znaju i oni.
I? Nista. Business as usual. Vuk ne menja cud ako ne mora.
Kako misli kapitalista? Kapitalizam je i koristenje vremena. Svaka sekunda sa velikom kamatom, svaka sekunda sa mizernim platama, je profit. Jednog dana cemo umreti svi, zar ne? Znamo da nista ne traje vecno. Ali je trajalo par stotina godina. Valjda ce jos par decenija. Treba ziveti do tada.
Ako bude sranja, ako se stoka stvarano bude dizala? Cuj, ja imama novca da se sklonim. Ne menjamo nista. Dobro je ovako.
Revolucija je krvava stvar. Ali je neophodna. Bez toga nema promene.
”Da, ali…” Palamudenje. Znaci da vam nije dovoljno lose jos.

JHVH
4 godine prije

ne brinite, SVE će biti uništeno

Vuk
4 godine prije

“puštana je na preko 100 radio stanica i ide na 55 miliona TV prijemnika putem TV-a Free Speech, ”
– Sve govori – kako Im se žuri da ovčice sto prije stjeraju u torove…

Lucija
4 godine prije

“… ni privatni kapitalizam ni američka vlada nisu izvršili najosnovniju dužnost bilo kog ekonomskog sistema: da štiti i održava javno zdravlje i sigurnost. ” To uopće nisu dužnosti ni kapitalizma niti vlade u bilo kojoj kap.zemlji. Feudalac je nekad imao interesa brinuti se za kmetove; gdje je mogao nabaviti druge kmetove da hrane i njega i njegovu vojsku? Danjašnji kapitalizam kojeg nazivamo globalizam ima i onaj drugi naziv: imperijalizam. Pri spomenu te riječi odmah se javlja pomisao o gaženju i državnih granica i država… Ono “for the people” i “from the people” trebalo je biti preispitano prije točno 100 godina. I da svo stanovništvo pocrka’ – who cares? Uzmeš lovu i odeš tamo gdje ima radne snage. Ili, dovedeš migrante. Daleko bolja opcija. Jer će ti, dok se ne pripitome, uništiti ostatke socijalne države…kad sve unište, uključivo domicilno stanovništvo, jbg, morat će početi raditi… Valjda vam je jasno koja pitanja… Čitaj više »

Splitexpres
4 godine prije

Jedno je sigurno,zdravstvo,obrazovanje i obrana ne mogu niti smiju biti na tržištu?Najbolje to pokazuje američki način,kojega je virus razgolitio do kosti,troše milijarde za ratove koji ne dolaze a nemaju odgovor za virus?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI