Richard Nixon predvidio je sukob u Ukrajini 1994. godine

Richard Nixon
23 komentara

Bivši američki predsjednik vjeruje da je situacija u zemlji “vrlo eksplozivna”

Bivši američki predsjednik Richard Nixon upozorio je prije gotovo 30 godina svog nasljednika Billa Clintona da bi Ukrajina mogla uroniti u krvava previranja, dok je predviđao velike političke promjene u Rusiji, navodi se u dokumentu koji je prošlog tjedna postao dostupan javnosti. U pismu na sedam stranica od 21. ožujka 1994., koje je citirao Wall Street Journal, pokojni predsjednik dao je svoje viđenje nestabilne post-sovjetske političke scene odmah nakon što se vratio s putovanja u Rusiju i Ukrajinu. Nixon je opisao Ukrajinu kao “nezamjenjivu” i upozorio da je tamošnja situacija “vrlo eksplozivna”. Bivši predsjednik ukazao je na “nepredvidivu” političku situaciju u zemlji, žaleći se da je “ukrajinski parlament još gori od ruske Dume”. Pozvao je Clintona neka ojača američku diplomatsku prisutnost u Ukrajini i da prioritet financiranju Kijeva.

Nixon je također primijetio da je politički utjecaj tadašnjeg ruskog predsjednika Borisa Jeljcina “brzo opao”, dodavši da su “dani njegovog neupitnog vodstva Rusije odbrojani”. Također je primijetio da se Jeljcin prepustio dužim opijanjima i da više nije mogao ispunjavati svoje obveze prema zapadnim čelnicima u “sve protuameričkom okruženju u državnoj Dumi i u zemlji”. Bivši američki čelnik nije bio siguran tko bi mogao zamijeniti Jeljcina, ali je sugerirao da bi ruske protuzapadne snage mogle proizvesti “vjerodostojnog kandidata za predsjednika”. Jeljcin je odstupio s vlasti krajem 1999., a uzde je preuzeo Vladimir Putin.

Odnosi između Ukrajine i Rusije naglo su se pogoršali 2014. nakon državnog udara u Kijevu koji je podupro Zapad i početka neprijateljstava u Donbasu. Rusija je poslala vojsku u susjednu zemlju 24. veljače 2022., navodeći kao razlog neuspjeh Kijeva u provođenju sporazume iz Minska, koji su osmišljeni kako bi regijama Donjeck i Lugansk dali poseban status unutar Ukrajine. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi su put potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko od tada je priznao da je glavni cilj Kijeva bio iskoristiti primirje za kupnju vremena i “stvoriti moćne oružane snage”.

Neposredno prije početka sadašnjeg sukoba, Kremlj je priznao republike Donbasa kao neovisne države i zahtijevao da se Ukrajina službeno proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. U rujnu prošle godine, Donjeck i Lugansk, kao i Hersonska i Zaporoška oblast, pripojeni su Rusiji nakon održavanja referenduma.

Richard NixonSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Franjo
9 mjeseci prije

Nije on predviidio nista… On je znao zato jer je americka vlada radila na tome. Vise zemlja, svaka u drugacije vrijeme I na drugaciji nacin su huskali Ukrajince da se pokolju s Rusima. Svaki narod je mogucno podijeliti ako se dovoljno novca i propagande ubaci u projekat.

Vitez
9 mjeseci prije

Procurili telefonski razgovori pokazuju da je potpredsjednik Joe Biden iskoristio zajam od milijardu dolara za smjenu glavnog državnog odvjetnika Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Poroshenko priznao je da je otpustio tužitelja koji je istraživao Burisma Holdings Huntera Bidena, bez ikakvih optužbi za korupciju protiv njega.

Biden: “Recite mi da postoji nova vlada i novi glavni tužitelj. Spreman sam javno potpisati obvezu za milijardu dolara.”

Porošenko: “Unatoč činjenici da nismo imali nikakve optužbe za korupciju, nemamo nikakvih informacija o tome da je učinio nešto loše, tražio sam od njega da podnese ostavku.”

Ovako kriminalna obitelj Biden funkcionira kao mafija!

tihobl
9 mjeseci prije

Сергеј МАРКОВ: Удари по Ренију били су веома ефикасни, уништена је огромна количина оружја. То је било могуће зато што су сами удари били веома неочекивани за Украјину. А били су зато што су у Кијеву били сигурни да ће Русија, после ликвидације житног аранжмана, убеђивати Запад и дуго преговарати, па тек онда, уверивши се да су преговори бескорисни, кроз неколико недеља ударити на њене луке. Али, Русија је ударила одмах, сваке ноћи разарајући упераво луке. Губици Оружаних снага Украјине у војној опреми у лукама већ досад су огромни. Зеленски је шокиран. Вашингтон и Лондон су такође у шоку.

Max
9 mjeseci prije

On je znao što se zbiva.

hiber
9 mjeseci prije

Glupost. Jos je Nostradamus predvidio da ce Kepec sa Istoka napasti zemlju na Zapadu. Doduse, baba Vanga je bila preciznija jer je predvidjela da ce zemlja sa Zapada biti napadnuta od Kepeca sa Istoka.

9 mjeseci prije

Bio neki G8 sastanak, negdje u aziji. Zapad ekipa naumili ponizavati putina. Nece se sa njim rukovati, slikati, razgovarati … . Sastanak gotov, putin na putu kuci. Dok je putovao naredi velike vojne vjezbe.
Meni je to bilo indikativno kamo ce dogadjaji krenuti. Samo sam zamislio – ovaj slucaj treba zapamtiti i uvijek se prisjetiti kad budem mislio o rusiji i buducem razvoju dogadjaja.

Dragačevac
9 mjeseci prije

Bajdenov vučjak ujeo sedmoro pripadnika tajne službe za četiri meseca Ovčarski pas po imenu Komander u vlasništvu američkog predsednika Džozefa Bajdena, ugrizao je za četiri meseca sedmoro službenika tajne službe, dok je jedan od njih završio u bolnici, preneo je danas Njujork post, pozivajući se na internu prepisku odeljenja kojoj je pristupila konzervativna aktivistička grupa Džudikal voč. „Nemački ovčar Komander u vlasništvu predsednika Bajdena, star oko dve godine ugrizao je sedmoro ljudi otkako je Bajdenov pas Mejdžor proteran iz Bele kuće zbog sličnog agresivnog ponašanja”, navodi se u saopštenju te grupe. Jedan od službenika Tajne službe, kojeg je Bajdenov pas ugrizao za ruku i butinu, morao je biti hospitalizovan, a drugog agenta je Komander napao kada je Bajden doveo psa nakon što je sa porodicom odgledao film, prenosi portal. „Umesto da zaštiti svoje agente, Tajna služba je pokušala da nezakonito sakrije dokumente o zlostavljanju njihovih zaposlenih od strane porodice Bajden”,… Čitaj više »

držnedaj
9 mjeseci prije

Nije taj ništa predvidio,, nego su pokvarenjaci od onda znali šahovake partije i mečece…

ljena bitanga
9 mjeseci prije

Ahahahah, predvidio…
A tam kod Amera sve telektualci!
Ko predsjednik Barack blesimetar Obama !
Na službenom ručku među kojim je ugostio Meksičkoga predsjednika, lik je mrtvo hladno pročitao govor meksikanca, ne skuživši, što nije čudno jer je cijelu karijeru čito blesimetar bez vlastite misli.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI