Rizik od rata sa Rusijom ”ozbiljan”

Poljska vojska
32 komentara

Poljska bi mogla završiti u vojnom sukobu s Rusijom u roku od tri do deset godina, rekao je zamjenik ministra odbrane Marcin Ociepa poljskom listu DGP u intervjuu objavljenom u srijedu. Varšavi će trebati preostalo vrijeme prije navodnog rata da nabavi što više oružja, dodao je.

“Postoji ozbiljan rizik od rata sa Rusijom”, rekao je Ociepa, dodajući da tajming ovog potencijalnog rata zavisi “od toga kako će se sukob u Ukrajini završiti”. Prema riječima zvaničnika, to će na kraju zavisiti od toga “koliko će godina Rusiji trebati da obnovi svoj vojni potencijal”. Nije identifikovao nikakve dodatne faktore koji bi mogli povećati ili smanjiti rizik od sukoba.

Ociepa je pokrenuo to pitanje dok je opisivao „geopolitičku realnost“ koja je navodno prisiljavala Poljsku da ubrzano povećava vlastiti odbrambeni potencijal. “Ovo vrijeme moramo iskoristiti za maksimalno ponovno naoružavanje Poljske vojske”, rekao je on za novine, dok je branio ono što su poljski mediji nazvali “rekordnim” budžetom za odbranu, uvećanim određenim “nedefiniranim” dodatnim troškovima.

Poljski nacrt državnog budžeta za narednu godinu uključuje rekordne izdatke za oružane snage, u iznosu od 97 milijardi zlota (20,52 milijarde dolara), javila je poljska novinska agencija PAP. Dodatna sredstva za modernizaciju vojske prikupila bi se kroz vanbudžetski fond za podršku oružanim snagama kojim upravlja poljska državna banka BGK, dodaje se.

Prema izjavama poljske vlade, fond stvoren prošlog proljeća prihvata “donacije” od svakoga ko želi “dati doprinos” odbrani Poljske. Prema Ociepi, fond bi mogao iznositi oko 30-40 milijardi zlota (6,36-8,48 milijardi dolara). Tačan iznos ostaje “nedefinisan” jer bi zavisio od “finansijskih tržišta”, dodao je.

Varšava već duže vrijeme ukazuje na navodnu prijetnju iz Rusije. Od pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini krajem februara, Poljska, zajedno sa baltičkim državama, traži od SAD i NATO-a dodatnu vojnu podršku, navodeći ovu navodnu prijetnju.

Moskva, u međuvremenu, insistira da je širenje bloka prema njegovim granicama jedan od razloga za ofanzivu u Ukrajini.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg branio je u srijedu vojnu pomoć bloka Kijevu tvrdeći da bi Rusija, ako bude uspješna u Ukrajini, mogla riskirati “napad na saveznike u NATO-u”. Poljska je bila jedna od najčvršćih pristalica Kijeva od početka sukoba, a zauzela je i tvrdolinijaški stav o pitanju odnosa s Moskvom. Konkretno, prestala je izdavati vize ruskim građanima i bila je jedna od članica EU koja se zalaže za zabranu viza za Ruse u cijelom bloku.

Modernizacija VojskePoljskarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kole
1 godina prije

Taj rat bi vi započeli, a ne Rusija.

Realno
1 godina prije

Aha.
Nije bitno židovskin licemjerima ko se mlati samo da je slaven protiv slavena.

1 godina prije

eto ga….ko sad laže……
Prema brojkama koje je Putin iznio tijekom govora :

   Putin je rekao, ne navodeći izvor, da su samo dva od 87 brodova, sa 60.000 tona proizvoda, otišla u siromašne zemlje , optuživši Zapad da se ponaša kao kolonijalne države.

   “Tako je to – nekada su bili kolonizatori i to su ostali iznutra”, rekao je o europskim zemljama.

   “Gotovo svo žito koje se izvozi iz Ukrajine ne šalje se u najsiromašnije zemlje u razvoju, već u zemlje Europske unije “, rekao je Putin na gospodarskom forumu u istočnom gradu Vladivostoku u srijedu.

ogo
1 godina prije

Svi kupuju oruzje SAD trlja ruke

tihobl
1 godina prije

Poljaci dizu vojsku na 400.000 vojnika. Nije im problem samo Rusija koja hoce da im otme Odesu i druge poljske teritorije, vec i Njemaca i Ceska (koja nece da vrati poljske teritorije).

Kosir i Bat
1 godina prije

Ono sto sami kazu kad zelis raskrinkati neku poslovnu aferu, zavjeru, prevaru itd. ‘just follow the money’ sto i ovdje od pocetka pokazuje ko cijelo vrijeme zaraduje bilijarde od prodaje naoruzanja i energetika i ko dakle stoji iza ovog rata i ne zeli da isti zavrsi nego ga cijelo vrijeme potpiruje i financira i to sve do zadnjeg ukraše jer za njih su oni nis drugo nego jedna vrsta Rusa! Ali to smo u vecini znali cim je puklo.Na prvom govoru ‘Bidona’ nakon inauguracije mahao je prijeteci prstom i rekao da nord stream 2 nece proraditi i to je i napravio a ja sam gledao taj govor ne vjerujuci svoji ocima kako bez srama pokazuje kakva su reket mafija i od tada zbog njihove pohlepe ginu ljudi a sta slijedi ove zime mozemo samo zamisljati……

Bosanac
1 godina prije

Varšava – zavareni šav, i oni izgleda hoće opet da im pukne taj šav.

LZN
1 godina prije

I ovi baš navalili da dobiju po tamburi……
Ja ovih budaletina ne razumijem više. Umjesto da budu most između zapada i RF i iz toga prave biznis oni baš traže da dobiju po tikvi.

nonwo
1 godina prije

Postoji ozbiljan rizik od rata sa Rusijom”, rekao je Ociepa…
Je li ga netko pitao – NA ČEMU se temelji njegova izjava?

gtrtrgh
1 godina prije

opet bla bla bla i plašenje ljudi

onajnaglu...Dalton
1 godina prije

Poljaci i Balti su britanski klin između Njemačke i Rusije…

P.S.
Otprdio Boris Wrongson…
Liz Truss nova šefica Konzervativne stranke i britanska premijerka.

Kraljici pozlilo…

Max
1 godina prije

Oni ga žele,

Alp Arslan
1 godina prije

Meni sve ovo smrdi na treči svjetski rat u dogledno vrijeme za godinu dvi, tri…

1 godina prije

pa Daltoneeeeeeee
vijest je puštena u Četvrtak, 8. rujna 2022. – 17:33
Ažuriranje (1331ET) : Kraljevska obitelj objavila je priopćenje da je kraljica Elizabeta II, britanski monarh s najdužim stažem, umrla u 96. godini. 

” Kraljica je umrla u miru u Balmoralu danas poslijepodne .

Roccos
1 godina prije

Poljskim tupanima bi bolje bilo da pogledaju što švabe spremaju,a spremaju se napraviti novi Wermacht,sigurno ne samo za parade.Zato bi im bilo puno bolje da prestanu nonstop sa antiruskom kenjažom,yebali ih Brzezinski,Bugajski i ostala poljska đubrad iz vašingtonskih jazbina.Samo vi njih slušajte,daleko ćete dogurati,čak do provalije.

Partizan
1 godina prije

Klasičan oblik ratnog huškača koji u miru ne bi mogao ni glancat cipele na stočnoj pijaci.

nessy
1 godina prije

Kad god je clanak o Poljskim genijalcima, slika ovoga tipa. Ako se dobro sjecam, ovo na slici je bajonet puske Kalasnjikov. Kako ga nisu slikali sa M4 ili M16?

Darko
1 godina prije

Koji je kurac i Poljacima, ja sam mislio da je to daleko pametniji narod?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI