Rouhani izjavio da je Izrael osmislio eliminaciju iranskog generala Qasema Soleimanija

Amerikanci ubili iranskog generala Qassema Suleimanija – Osveta Donalda Trumpa
35 komentara

General-bojnik Qasem Soleimani, koji je služio kao zapovjednik Snaga Qudsa Islamske revolucionarne garde (IRGC), ubijen je u američkim napadu bespilotnih letjelica ispred iračke međunarodne zračne luke Bagdad, početkom siječnja 2020. Napad je također odnio živote nekoliko najviših dužnosnika Iračkih narodnih mobilizacijskih snaga.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani tvrdio je tijekom sastanka vlade u srijedu da Izrael stoji iza siječanjskog atentata na Soleimanija, objašnjavajući da su američki napad bespilotnom letjelicom “izazvali cionisti”.

“Mučeništvom generala Soleimanija upravljali su cionisti, iako je bivši američki predsjednik Donald Trump bio zapovjednik i ubojica”, rekao je Rouhani prije nego što je u vezi s bivšim vrhovnim zapovjednikom američke vojske rekao da je “plaćenik cionističkog režima.” Iranski predsjednik nastavio je i izjavio da su sva Trumpova djelovanja isprovocirali cionisti”, priznajući da su “naravno i prethodni američki predsjednici bili prijatelji s cionistima, ali da nisu bili plaćenici.”

Rouhani nije pružio nikakve dokaze koji bi poduprli njegove navode, iznesene tijekom sastanka s kolegama iz vlade. Međutim, na sastanku je Rouhani govorio o napomenama koje je nedavno izrekao iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif, a navodno shvatio da su njegovi diplomatski napori u vladi zasjenjeni zahtjevima IRGC-a.

Na zapisima, koji nisu trebali biti pušteni u javnost, Zarif je navodno izjavio da je Soleimani često činio više štete nego koristi, u smislu održavanja diplomacije sa svjetskim vođama, posebno navodeći da je preminuli dužnosnik navodno pokušao spriječiti potpisivanje Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana u 2015. godini.

U to je vrijeme Zarif igrao ključnu ulogu u potpisivanju nuklearnog sporazuma, kojim su SAD ukidale stroge sankcije protiv Irana u zamjenu za ograničenja nuklearnih mogućnosti bliskoistočne države. Zarif je također rekao da je na snimci pohvalio Soleimanijeve vojne napore, ističući plodnu suradnju ubijenog zapovjednika, uoči američkih invazija na Afganistan i Irak. Također je žalio da je Soleimanijeva smrt bila težak gubitak za Iran.

Rouhani je tijekom sastanka primijetio da su snimke naizgled namjerno procurile, budući da su tekući bečki pregovori, kojima je cilj ublažavanje napetosti između SAD-a i Irana, “na vrhuncu uspjeha”. Primijetio je da je intervju objavljen “tako da stvara neslogu” u Iranu.

“Sankcije možemo ukinuti samo jedinstvom”, dodao je predsjednik.

Zarif je na udaru kritika otkako su se snimke pojavile u nedjelju, što je potaknulo žustru raspravu unutar Islamske Republike, uoči nadolazećih predsjedničkih izbora. Ministar vanjskih poslova obratio se o tom pitanju i ukazao kako duboko žali zbog političkih posljedica koje su proizašle iz njegova snimljenog komentara.

iranQassem Sulejmani
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nemok
2 godine prije

Terorist koji je ubijao žene i djecu.

Alen
2 godine prije

Nije loše imati izrael za dežurnog krivca , napraviš unutrašnji obračun , krivac zna se , izrael … Shebeš nešto , nisam ja , izrael !

Max
2 godine prije

Ja sam odmah poslije atentata napisao da se po sofisticranosti i podnmuklosti akcije vidi rukopis Izraela. A Trump je izgledao poput korisna idiota koji pojma nema koga je dao ubiti.

Boba Lazarević
2 godine prije

Njima je svejedno tko stoji iza toga. Ne mogu dohvatiti Amere, pa im je Izrael sljedeća najbolja opcija.

mosha
2 godine prije

opet po Izraelu….krivi su jer su amerima dali dronove a ovi njima za hvala nedaju ni “naše” f16 prodat i to nama nato vazalima koji smo napali rusiju,kosovo,čad,afganistan i nakon prve žrtve podvili repicu i pobjegli kmečeči….Afgan je groblje carstava jedino ga je naš Aleksandar Makedonski pokorio i to sa stotinjak strijelaca dobrovoljaca koji su se noču popeli uz liticu iznad pečine gdje su se ovi skrili ,zasuli ih strijelama i natjerali ih na predaju jer nisu znali ko puca bog il čovjek nažalosto skoro pola penjača je palo ne kriknuvši samo tup…….takve taktike treba koristit a ne dronom na svadbu

Zvrk
2 godine prije

Ne vjerujem, nije to baš izraelski fah. Kad je Iran u pitanju, zadovoljavaju se sa znanstvenicima i nekim niskorangiranim časnikom. Doduše kad su u pitanju susjedi poput palestinskih ili libanonskih militanata, onda se ne ustručavaju uklanjati i najviše dužnosnike. Stoga mi je ovo više ishitren potez narančastog. Ironično, ali time je zapravo napravio veću uslugu Irancima koliko god to tužno bilo.

Marko
2 godine prije

Neki dan pricam sa deckima iz Irana. Uglavnom vecina stanovnika je protiv režima ali nitko ne smije ništa poduzimati jel te proguta mrak. Svako svakog druka. Murija uleti u 3 u noci i odvede nekog zbog urote i mjesecima ga ne pusta. Cenzure na svakom koraku radio tv internet.. kad padne mrak sve je vise manje dopusteno alkohol droga prostitucija itd.. ljudi su uglavnom sirotinja bez neke prevelike perspektive. Svi i dan danas placu za Rezom Pahlavijem i proklinju dan kad je dosao Homeini.da se narod pita odmah bi prestalo nuklearno istraživanje, da se ukinu sankcije i da pocne gospodarski razvoj. Jel od 79 se razvija mic po mic.. plus 10 godina rata.. uglavnom normalnom građaninu i dosta svega

Alex
2 godine prije

Jedan terorist manje! Nema beda! Pozdrav iz Bosne!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI