Rusija bi mogla uzvratiti Letoniji i Estoniji

Grigorij Karasin
45 komentara

Prekid diplomatskih odnosa s Letonijom i Estonijom bila bi krajnja mjera Moskve kao odgovor na njihovu odluku o zabrani izdavanja viza ruskim državljanima, ali to se ne može isključiti, rekao je šef Komiteta za vanjske poslove Vijeća Federacije (gornjeg doma) Grigorij Karasin. Zabrana ulaska Rusima nije bila jedini neprijateljski potez. Letonski parlament je takođe označio Rusiju kao “državnog sponzora terorizma”.

Letonska javna ličnost Janis Kuzins objasnio je da se odluke Rige djelimično mogu posmatrati kao pokušaj mobilizacije nacionalistički orijentiranih društvenih grupa uoči parlamentarnih izbora u oktobru. “Stanovnici naše zemlje podijelili su se u dva tabora. Mnogi podržavaju ovakvu politiku, ali postoji veliki dio stanovništva – a ovdje govorim o etničkim Latvijcima – koji shvaćaju da je to jednako punoj diskriminaciji i kršenju ljudskih prava“, istakao je on.

“Bilo bi kontraproduktivno pričati o bilo kakvim simetričnim mjerama odmazde. Samo treba da podstaknemo ljude da koriste zdrav razum, poštuju red i zaustave političko ludilo. Raskid odnosa je krajnja mjera, ali se ništa ne može isključiti, iako bi nam bilo mrsko da naši susjedi idu tako daleko”, istakao je Karasin. On je, međutim, naglasio da će odgovor Rusije biti oštar i, po svemu sudeći, raznolik.

Kako bi se dala šansa miru, potrebno je osigurati nastavak dijaloga između Evropske unije i Rusije, rekla je za list bugarska članica Evropskog parlamenta Elena Jončeva. Prema njenim riječima, postoje diplomatski alati koji mogu pomoći da se zaustavi ono što se dešava u Ukrajini. Prekidanje svih veza, pa i međuljudskih, je teška greška, naglasila je ona, izrazivši nadu da neće sve zemlje članice EU podržati takve mjere.

estonijaLetonijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Ja ovi letonci i estonci veći zapadnjaci od zapadnjaka.

Mölltaler
1 godina prije

“Prekid diplomatskih odnosa s Letonijom i Estonijom bila bi krajnja mjera Moskve”

To nije krajnja mjera. Krajnja mjera bilo bi povlačenje priznanja te dvije kvazi države.

Ringo10a
1 godina prije

Rusi trebaju vojno pregaziti ovu balticku fasisticku gamad

Tupko
1 godina prije

Ovi mulci od šengena rade šengenistan sa svojim divljanjem. Najgore je to što uopće ne razumiju da se nije ispravno boriti gazeći vlastite principe, adhoc, kad ti se to učini spretno. Na taj nacin svaki put ubiju
dio sebe.

Mladen
1 godina prije

Ako im dođe Putinov prijatelj Steven Seagal razbucat će im sve granične prijelaze .Inače glumac koji je jedino poznat po tome da nije ni u jednom filmu primio udarac ,a u novije vrijeme stručnjak za eksplozije u unutarnjim prostorima i ostatke američkih Himars raketa .

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Schengen. Jedna od najvažnijih tekovina EU se urušava pred očima.

Mlata
1 godina prije

Verovatno ličiš na onog stvora na lancu Džabinom

hiber
1 godina prije

Prva runda sankcija zamrzla je i zaplijenila sredstva centralne i drugih banaka sa oko 500 mld dilara.
Druga runda sankcija zamrzla je i zaplijenila sredstava ruskih oligarha u iznosu od 700 mld dolara.
Sankcije na plin, naftu i gospodarstvo odnijeti ce dodatnih 1.000 mld dolara jer se za naftu davao novac za koji se nista ne moze kupiti.
Ako se uvede sankcija na rezidente ruskog korporativnog entiteta otići će iznos koliko svi ostali zajedno.

Kamenjarus
1 godina prije

Hm da, kome budu sada na Stradunu kavu naplacivali 15 evri!?

Krle
1 godina prije

Sad jedino Njemačka pokazuje znakove poštovanja. Ovi što vrište, tek će da vrište ali na kraju će morati i da gutaju.

Koji debili, rekao im Zelenski da odbiju ruske turiste. Da vidiš kad bude tražio da prije spavanja kažu “Slava Ukrajini, smrt Rusiji” i sve ponove kad ustanu.

404
1 godina prije

Rusi, cepajte to fašističko sranje..

Arkaj
1 godina prije

Ovi atlantistički ološ, postavljen od duboke države na top mjesta u nacionalnim i EU strukturama, posve je poludio. Na ekonomskom frontu puše da se sve dimi. Nadali su se raspadu ruske ekonomije i haosu u Rusiji s smjenom mrskog Putina a ispalo je da su se gadno preračunali i da su sankcijama prepilali granu na kojoj sami sjede. Na vojnom frontu Rusija kontinuirano melje ukrajinsku vojsku, zauzima teritorij i ostvaruje zacrtane ciljeve. Odnos gubitaka je oko 8 – 9 ukro vojnika izbačenih iz stroja za jednog ruskog. Rusi nastavljaju smireno svojim ritmom dok Zapad šizi. Moraju plaćat sve troškove ukrajine, uključivo vojne i plaće državnih službenika, morat će i platit plin ove zime da se ukrajinci ne smrznu. Ukrajinci love ljude po ulicama i šalju ih na front dok su ruski regrutni uredi puni dobrovoljaca. Pad kompletnog Dombasa u ruske ruke bit će dovršen do konca slijedećeg mjeseca a navodna… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Rusi se ne uzbudjuju, znaju sa kim imaju posla, ali ovi strasno nerviraju kineze. Na kraju rusi ce morati dati prolaz kineskoj vojsci da ih nauci pameti.

mrdo
1 godina prije

Baš fino. Lova će da ostane u Rusiji.

Max
1 godina prije

Logično.

tihobl
1 godina prije

Tako je, kome trebaju ruski turisti pored bogatih ukrajinskih turista.

nessy
1 godina prije

Medvedev treba sazvati vodje ove tri Balticke velesile, i objasniti im, kao djeci, da ih se posto nisu bas pametni, moze donekle toletirati, ali da sve ima svoje granice. Oni ce zatvoriti Baltik? Ako Rusi odluce zatvoriti Baltik, osim Litve, ostale zemlje za zaledje imaju Rusiju i Bjelorusiju. Neka malo razmisle o tome.

Nije važno
1 godina prije

Ma kak da ne! Sad bi svi htjeli dobiti po piksi!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI