Rusija budno prati pokušaj Ukrajine da se pridruži NATO-u

Dmitry Peskov
20 komentara

Moskva pomno prati situaciju oko nastojanja Kijeva za pridruživanje NATO-u, rekao je u ponedjeljak novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, podsjećajući da je težnja Ukrajine da se pridruži alijansi jedan od razloga za specijalnu vojnu operaciju.

“Veoma pažljivo pratimo ovu odluku. I sjećamo se da je upravo NATO orijentacija Ukrajine i potvrda budućeg članstva Ukrajine u NATO-u bio jedan od razloga za specijalnu vojnu operaciju”, istakao je on.

Portparol Kremlja je takođe skrenuo pažnju na to da su zemlje NATO-a drugačije reagovale na izjavu Kijeva. “Tamo ima zemalja koje podržavaju ovu opciju ubrzanog pristupanja, ima zemalja koje ne. U svakom slučaju, svi se pozivaju na pravilo konsenzusa”, prokomentarisao je situaciju Peskov.

Prošlog petka ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisao je zahtjev za ubrzano pridruživanje zemlje NATO-u. Generalni sekretar organizacije Jens Stoltenberg nije odgovorio na direktno pitanje novinara da li je alijansa spremna da razmotri takvu aplikaciju.

NATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rade
1 godina prije

Mogu uci u Nato,ali ce izaci kod svetog Petra.

Max
1 godina prije

Pa naravno da prate nego što će drugo.

eks
1 godina prije

Potpuno je nevažno da li će Ukrajina ući u NATO , jer je NATO odavno ušao u Ukrajinu . Sada imamo NATO vojne snage koje ratuju protiv Rusije, na teritoriji koja se nekada zvala Ukrajina .

Dragačevac
1 godina prije

Pre će postepeno ući u sastav Ruske Federacije nego nato.
Al dobro svako ima pravo da sam sebe laže.

Optimista
1 godina prije

Ukrajina je bila i ostala bi neutralna
A vi čačkali mečku
Pitajte IMT kako priča završava

Tadija
1 godina prije

Ako Ukrainu uvedu u nato,nista se ne ce dogoditi,jer nato nece braniti Ukrainu.
Sto je slijed? Pa naravno raspad tog pokvarenog saveza,jer sluzi samo.nekima.
Pogodite kome??????

Josip
1 godina prije

Čudim se, prvo što su Rusi trebali napraviti je s jednom navođenom ubiti Zelenskog i njegovu bandu upravo onako kako se Amerikanci hvale da su to sada učinili na Bliskom istoku. A onda su trebali razoriti pruge , ceste i tunele na granici s EU i spriječiti da američka banda dostavlja ukrajinskoj bandi oružje..

Vitez
1 godina prije

Osme po redu sankcija prema RFvezano za naftu nisu počele djelovati,jer se nisu dogovorili koliko će ograničiti cijenu ali dobili smo bumerang nazad.

OPEC+ se solidarizirao s Rusijom donijevši “pogrešnu” odluku o smanjenju proizvodnje nafte na vrhuncu sukoba u Ukrajini, kako kaže glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Na sastanku u Beču zemlje OPEC+ pristale su smanjiti proizvodnju nafte za dva milijuna barela dnevno, unatoč pokušajima SAD-a da ih uvjeri da to ne čine.

Također je rekla da takva odluka ima implikacije na zemlje s niskim i srednjim dohotkom.

Sada će samo nebo biti granice kada nafta ode gore.

Toliko o sankcijama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI