Rusija će Bjelorusiji refinancirati dugove

Lukašenko - Putin - rukovanje
9 komentara

Nakon višemjesečnih prijepora, Rusija je pristala refinanciranje trenutnog duga Bjelorusije u iznosu od oko 800 milijuna dolara. Dogovor je postignut tijekom sastanka bjeloruskog predsjednika Lukašenka s ruskim kolegom Putinom 3. travnja, gotovo istovremeno kada su se dogodili teroristički napadi u St. Petersburgu.

Dogovor je naknadno potvrdio prvi zamjenik premijera Bjelorusije, Vasilij Matjuševski.

Prema njegovim riječima, sporazum o ovom pitanju je postignut na sastanku između Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka.

“Pitanje refinanciranja duga smo uvrstili unutar našeg bilateralnog dnevnog reda. To se pitanje rješava posljednjih godinu dana, a sada smo konačno pronašli najbolje rješenje. Govorimo o refinanciranju duga koji mora biti vraćen u roku kroz naše bilateralne kredite u tekućoj godini. Riječ je o 750 do 800 milijuna dolara, što je zbroj glavnice i kamata za otplatu u ovoj godini. Temeljna odluka o refinanciranju duga je donesena, a sad je na redu formalizacija ugovora”, rekao je Matjuševski.

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko su se sastali kako bi riješili i “ostala kontroverzna pitanja” između Moskve i Minska.

“Konkretno, strane su se dogovorile o rješavanju sukoba oko nafte i plina”, pojasnio je kasnije potpredsjednik Vlade Rusije, Arkadij Dvorkovič.

Bjelorusija je pristala platiti akumulirani dug Gazpromu, koji iznosi više od 700 milijuna dolara, a Rusija će Bjelorusiji nastaviti isporučivati naftu prema prethodnom dogovoru, 24 milijuna tona godine. Osim toga, ruska strana će Minsku dati popust na plin za 2018. i 2019. godinu.

Aleksandar Lukašenkodugrefinanciranjereprogramiranje dugaVasilij Matjuševski
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rus
6 godine prije

a matere ti ovaj lukašenko je žicaroš ipo

Laki Topalović
6 godine prije

Moš mislit, dobro, ima nekih sitnica oko nekih roba, jer su iz EU, pa ruska carina ne želi iz Bjelorusije, Minsk kasni s uplatom u fond EEU itd, ali su to sve tehnička pitanja. Ovo je bilo najveće plin-nafta.

Hr ---------
6 godine prije

Očekivano,uz igrokaz koji je razotkrio velik broj ljudi koji su planirali Majdan u Minsku

Michael Collins
6 godine prije

Bilo bi još korisnije da uloži malo više u završetak sirijskog horora. SAA je nesposobna za bilo što samostalno napraviti, a slanje ruskih trupa bi promijenilo stvar. Nije ovo Afganistan, i nije ruska vojska ona sovjetska iz ’80-ih. Druge su danas okolnosti.

mou
6 godine prije

NATO-vci ce napraviti sve u svojoj moci da ne funkcionira Euro-Azijska-Unija.

PanSlaven
6 godine prije

u tekstu se 10ak puta spominje iznos u dolarima. Lako što tekst spominje, no se i oni tako izražavaju,, ne u kilama zlata… Hitamo ka dedolarizaciji, a?

dalmata
6 godine prije

Izgleda da Lukasenko nije sklon samoubistvu.Gospu ti ovi sjor Presjednik Putin ima nerve jace nego konopi za vezanje super tankera.I nije zlopamtilo.opet pomaze.svaka cast.Veliki.razumni covik i po

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI