Rusija će braniti sirijsko zrakoplovstvo od američkih napada?

Sirija - MiG-23
31 komentar

Vijest da su sirijski zrakoplovi nakon američkog napada raspoređeni u zrakoplovnoj bazi u Latakiji, gdje ih pokriva ruska protuzračna obrana, prvo je objavio CNN, a kasnije i neke ruske agencije.

“U nastojanju da zaštiti svoje borbene zrakoplove od američkih udara, Damask je vojnu opremu prebacio u zračnu luku ‘Bassel Al-Assad‘, koja se nalazi u neposrednoj blizini ruske zračne baze Hmeymim. Tako će sirijski zrakoplovi biti pod zaštitom ruske vojske “, rekao je za CNN vojni analitičar, pukovnik Cedric Leighton, koji je dodao i “kako ovo pregrupiranje dokazuje da Moskva pomaže Assadu u skrivanju kemijskog oružja”.

“Mi smo počeli govoriti izvješćima o novim akcijama u Siriji, nadajući se da će SAD moći zadržati njihove vojne zrakoplove, ali je veći dio njih prebačeno. Ovu informaciju smo dobili od dva američka dužnosnika iz Ministarstva obrane. Prema njima, sirijska vlada je nakon raketnog napada odlučila preseliti zrakoplove iz baze koja je gađana ranije ovog mjeseca. Američki napad na sirijsku zrakoplovnu bazu 6. travnja je Assadov režim natjerao da većinu zrakoplova prebaci u priobalnu međunarodnu zračnu luku ‘Bassel Al-Assad’. Dakle, sirijski zrakoplovi su sada pod zaštitom Rusa iz njihove obližnje zrakoplovne baze”, rekla je dopisnica CNN-a Barbara Starr.

Umirovljeni pukovnik Cedric Leighton, vojni analitičar CNN-a: Prebacivanje sirijskih zrakoplova dokazuje da su se Moskva i Damask zbližili više što smo očekivali. To također pokazuje moguću namjeru da ruska vojska zaštiti imovinu sirijske vlade, oružja i vjerojatno skladišta goriva. Možda se time pokazuje da Rusija pomaže sirijsku vladu u prikrivanju zaliha kemijskog oružja. Ove pretpostavke zabrinjavaju, obzirom na spremnost Trumpove uprave da koristi vojnu silu kao odgovor na napad režima na sjeveru Sirije, najvjerojatnije sarinom. Tako je danas vjeruju međunarodne organizacije. Ove nalaze je potvrdio međunarodni inspekcijski tim Organizacije za zabranu kemijskog oružja. Kao rezultat udara, kojeg su SAD provele kao odgovor na napad sarinom, uništeno je 20 posto aktivnih sirijskih zrakoplova. 23 podzvučna borca, uključujući 7 zrakoplova SU-22 7 i 16 zrakoplova MiG-23.

Ostavimo po strani “učinak” američkih udara i “desetkovano sirijsko zrakoplovstvo”, kao i “potvrdu” da je OPCW optužio Damask za napad sarinom i ostale gluposti koje prenosi CNN, nego se vratimo pitanju Barbare Starr i mogućnosti da su sirijski zrakoplovi i oprema prebačeni u međunarodnu zračnu luku ‘Bassel Al-Assad’ u Latakiji, koja je pretvorena u vojnu bazu.

Sirijski izvori potvrđuju da je nekoliko borbenih zrakoplova prebačeno u Latakiju, ali je to učinjeno kako bi se poboljšala skupina koja sudjeluje u operacijama u pokrajini Hama.

Informacije o prebacivanju većine sirijskih zračnih snaga u blizinu ruske baze Hmeymim Damask opovrgava, ali ne negira da jedan dio jest poslan. Točan broj, kao ni modele borbenih zrakoplova koji su ipak prebačeni u Latakiju, Damask ne navodi.

Bassel Al-AssadCedric Leightonzrakoplovstvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Michael Collins
6 godine prije

Živi bili pa vidjeli hoće li zbilja ruska PZO braniti sirijsko zrakoplovstvo od napada cio-vehabija. Postoji izreka kako sam biraš bitke, ali neke i ne možeš sam birati, a ova bagra od agresije na Sirije neće odustati. Ako još Rusija (ne stavljajte Kinu u taj koš – oni su tigar od papira, ni pušku ne znaju napraviti, i njihovi oligarsi koji im drmaju zemljom dalje od svog profita ništa i ne vide) ne kuži da se brani u Siriji, onda im se ne piše dobro.

Arkaj
6 godine prije

@Michael Collins
Imaš prilično naivan pogled na svjetske odnose ako Kinu držiš beznačajnom. Po mom mišljenju da nema Kine koja joj zbog vlastitih interesa drži leđa, Rusija ne bi bila u stanju dignut glavu i suprotstavit se američkoj imperiji. Kina je, da se izrazim Lenjinovim riječima, od zapada kupila konopac kojim će ga objesiti ali sad samo bira granu i momenat kad će to učiniti….

Laki Topalović
6 godine prije

Po menije ovo trik kojeg je CNN prikazao glupim Amerima, da se Trump može opravdati to što neće više napadati. Sad može reći: Preblizu su Rusima, a mi ne želimo izazvati WW3!” Jesu li ili nisu prebačeni, tko zna. No i Rusi su prije rujna 2015. govorili: Tko? Mi? Ništa mi ne prebacujemo u Siriju! Pa kad su skinuli cerade, tamo je već bilo desetine tisuća tona vojne opreme,

Brane
6 godine prije

Normalno da će ih Rusi štititi, nisu im obnovili zrakoplove da gledaju kako ih ameri taracaju. Problem je samo što su u Latakiji udaljeniji od područja djelovanja, što smanjuje efikasnost upotrebe sirijskog zrakopolovstva. Ispravno rješenje bi bilo prebaciti dio ruske avijacije na ključne aerodrome i štiti ih s pojačanim PZO sustavima.

Sve u svemu, obje strane polako uranjaju u otvoreni rat. Vrlo je jednostavno – nitko ne smije odustati, jer propada u tom slučaju kao ozbiljna sila. Reklo bi se da je otvoreni rat neizbježan, jer postoje granice do kojih možeš voditi rat putem svojih proksija, gdje Rusija i zio-usa daju zračnu podršku vlastitim zrakoplovstvom. Prije ili poslije voditi će se neka bitka koja će biti ključna za obje strane, i tada će i jedni i drugi dignuti avijaciju za udare po protivničkoj strani, i tu počinje (napokon) direktni sukob.

Dreamer
6 godine prije

23 aviona unistena? Prvo je receno tri.

mario
6 godine prije

Naravno da ce ih branit,ali samo rjecima dok ih netko ne napadne.a kad ih napadne onda ce izdat ostro upozorenje i objasnit citavom svijetu kako je bas u tom trenutku s400bio na remontu i nisu mogli reagirati.jos ce na kraju upozorit napadace da ce ih sljedeci put jos ostrije upozorit.

eIgo
6 godine prije

Rat, svjetski rat, nuklearni rat je rjesenje da se smiru tzv. DemocRATS….bagra DemocRATS-ka zelu natopiti Siriju s slavenskom s ruskom krvlju.

čitatelj portala
6 godine prije

To bi bilo dobro. Da ih Rusi brane.

Miljenko
6 godine prije

zanimljo je koliko lazi oznse amerikanci da je to u najmanju ruku bezobrazno ali vecina medija takve lazi prenosi kao da je sve to istina

H\'ghar
6 godine prije

So what else is new.. Čini se da su rusi odigralii “ispod kralja” ili nikad adut nikad platka. Stvorili situaciju u kojoj Damask opravdano prebacuje snage i efektive pod ruske “kišobrane”… U ovoj fazi, kada Anglo-Cio, Angl-Sakso bagra gubi na svim stranama, dok i ako ne isporuče suvremenije PZO sustave, takav se potey ne može iskoristiti za agresiju – ostaje samo tupljenje po false flag plinu….

Georgij Žukov
6 godine prije

Nista rusija , nista Kina ,(to su na kraju krajeva kapitalisticke drzave i svi sukobi svode se na to , tko ce vise usicariti od sirotinje ), jedini koji brani svoj narod od neoliberalne kapitalisticke nemani jest Kim Jong-un, sa njim i njegovim siromasnim ali ponosnim narodom Sjeverne koreje nema zajebancije , svoje nedaju , tudje ne diraju .

hervis
6 godine prije

Mario dosta dobro poznaje situaciju,valjda će ostati duže na portalu od Travisa.

kolo
6 godine prije

Ramzan Kadyrov

“The Western and European special services over the years did every possible and impossible thing to destroy Russia as a sovereign state. They chose the Chechen Republic as the stage for their game,” he said.

“That was not some bandit gang. There were fighters well trained by the special services. Our intelligence says fighters from 50 nations were involved. But Russia prevailed and has proven that she is a strong nation.”

fb slo
6 godine prije

Mogu ja, kao seljak obični, vidjeti neki dokaz, bilo jedan i jedini, o tom Assadovom otrovanju sarinom ?
Mogu ja vidjeti neki dokaz o tim strašnom bio-kemijskim arzenalu Sadama Husseina ? Bilo dosta vremena za sakupljanje dokaza ili barem neku fotomontažu..
Pa neki mali dokaz, dokazič o presudnom ruskom hekanju Usa izbora?

Hvala.
Za dokaze,
da je u tim zemaljama nekad bila struja, ceste voda, bolnice, sociala,
pa da sad ima krvi, suza, mržnje,
e ove dokaze ne trebam. Imam.

H\'ghar
6 godine prije

So what else is new.. Čini se da su rusi odigralii “ispod kralja” ili nikad adut nikad platka. Stvorili situaciju u kojoj Damask opravdano prebacuje snage i efektive pod ruske “kišobrane”… U ovoj fazi, kada Anglo-Cio, Angl-Sakso bagra gubi na svim stranama, dok i ako ne isporuče suvremenije PZO sustave, takav se potey ne može iskoristiti za agresiju – ostaje samo tupljenje po false flag plinu….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI