Smjena hegemona? – Pariz i Berlin dogovorili plan za vojnu, financijsku i političku neovisnost EU

Merkel - Macron
23 komentara

Francuska i Njemačka su se u veljači dogovorili o izgradnji nove generacije borbenih zrakoplova za što će u početku izdvojiti 4 milijarde eura do 2025. godine. Francuska će kao voditelj projekta uplatiti 2,5 milijarde eura, priopćilo je francusko ministarstvo obrane. Projektu se odmah pridružila Španjolska, a inicijativa je pokrenuta zbog želje da se Europa brani sama i da ne ovisi o saveznicima u sve nesigurnijem svijetu.

Proizvođači letjelica Dassault Aviation i Airbus izgradit će borbeni zrakoplov za kojeg se očekuje da će biti u funkciji od 2040. i vremenom će zamijeniti francuske zrakoplove Dassault Rafale i njemački Eurofighter.

Francuski, njemački i španjolski ministri obrane su potpisali sporazum o trilateralnom okviru suradnje na Paris Airshowu.

Francuska je razmatrala suradnju s Britanijom na projektu, ali su francuski predsjednik Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel su u srpnju 2017. objavili plan Future Combat Air System (SCAF) koji uključuje spomenuti borbeni zrakoplov.

Pariz i Berlin se oko ovih planova nisu mogli složili s Londonom, što je potvrdilo europske podjele u Europi u trenutku dok Velika Britanija izlazi iz EU.

“Natjecanje među Europljanima koje nas slabi protiv Amerikanaca i Kineza je smiješna”, rekao je Emmanuel Macron nakon objave vijesti.

Čudno, ali taj put kao prijetnju europskim zemljama nije spomenuo Rusiju, jer Macron od svog dolaska u Elizejsku palaču zastupa uspostavu jedinstvene europske vojske koja bi EU trebala braniti od SAD-a, Kine i Rusije.

„Trebali bismo se moći zaštititi od ruskih, kineskih, ali i američkih interesa“, pri najavi stvaranja europske vojske je rekao francuski predsjednik. Macron se zalaže za snage koje bi bile oformljene od devet država članica EU, te koje bi djelovale neovisno od NATO paktu. Te snage bi trebale brzo reagirati na stvarnu sigurnosnu prijetnju, evakuirati civile iz ratne zone, te pružiti pomoć potrebitima u prirodnim katastrofama.

Američki predsjednik Donald Trump je na svom Twitteru osudio ideju europske vojske, izjavivši „da bi u Parizu danas pričali njemački da nije bilo SAD-a koji ih je spasio u Prvom i Drugom svjetskom ratu“.

Američka uprava, koja ovom inicijativom gubi milijarde dolara od ugovora o vojno-tehničkoj suradnji, pokušava opstruirati projekt Pariza i Berlina, ali Der Spiegel javlja kako su Francuska i Njemačka ovog tjedna dogovorile plan za jačanje obrane i neovisnosti Europe.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas i njegov francuski kolega Jean-Yves Le Drian složili su se o programu pod nazivom “Za jaču, neovisnu Europu”, izvještava Der Spiegel. Dokument se odnosi na jačanje obrambenih sposobnosti, financijsku neovisnost i politički suverenitet EU u sukobu s velikim silama kao što su Rusija, Kina i Sjedinjene Države.

Nakon izbora za Europski parlament, Njemačka i Francuska tvrde da su lideri u reformi Europske Unije, piše Der Spiegel. O tome svjedoči zajednički dokument dogovoren između njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa i njegova francuskog kolege Jean-Yves Le Driana. Program pod nazivom „Za jaču i neovisnu Europu“ govori o tome kako okupiti savez i slijediti suverenu politiku na međunarodnoj sceni.

Dok se njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron teško slažu oko najosnovnijih stvari, dokument predlaže mnogo širu suradnju, ne samo bilateralnu, a fokus Maasa i Driana je na europskoj politici.

Jean-Yves Le Drian- Heiko Maas
Jean-Yves Le Drian- Heiko Maas

Oni žele učiniti Europu „neovisnom“, a zbog toga obje strane moraju pokazati spremnost na kompromis, na primjer, dogovoriti zajedničku politiku prema Africi i Istočnoj Europi, te kako izbjeći podijele unutar europskog bloka.

Pariz i Berlin inzistiraju na tome da se o vanjskopolitičkim pitanjima provodi većinsko glasovanje i onim zemljama koje nisu zadovoljne mišljenjem većine se savjetuje da se “konstruktivno suzdrže”. Maas i Drian također pozivaju na podizanje “političke cijene”.

Većina prijedloga ima za cilj učiniti EU neovisnijom od velikih sila kao što su Rusija, Kina i Sjedinjene Države. U dokumentu se više puta spominje INSTEX, financijski instrument koji bi europskim tvrtkama trebao omogućiti trgovinu s Iranom, zaobilazeći američke sankcije.

Europa treba više takvih učinkovitih sredstava kako bi se “obranila od izvanteritorijalnih sankcija drugih država”, ustrajavaju Francuska i Njemačka.

Maas i Drian također žele ojačati obranu EU. Oni predlažu osnivanje Europskog vijeća sigurnosti i dogovor o zajedničkim pravilima za izvoz oružja. Dokument govori o potrebi praktične provedbe točke o uzajamnoj vojnoj potpori iz Aachena. Ministri vanjskih poslova također su pozvali na organiziranje misije za vojne obuke, a njezin glavni cilj bi bio „pomoći partnerima u Africi da izgrade svoj borbeni potencijal”.

Maas i Drian inzistiraju na promišljanju industrijske politike EU. Predlažu pravila tržišnog natjecanja na način da Europa u uvjetima globalne konkurencije može bolje djelovati. Primjeri u ovom dokumentu uključuju područja kao što su proizvodnja baterija, stvaranje digitalnih tehnologija u medicini i pružanje kibernetičke sigurnosti.

Predlažu i sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Ujedinjenim Kraljevstvom, a u slučaju Kine inzistiraju na poštivanju poštenih pravila, odnosno punog pristupa za europske tvrtke kineskom tržištu, te zaštite intelektualnog vlasništva.

„Želimo sustavno poboljšati napredni znanstveni i tehnološki razvoj Europe “, objasnio je Maas.

Čelnici diplomacije Francuske i Njemačke su također govorili u prilog „rigidnijoj trgovinskoj politici“.

Također inzistiraju i na daljnjem produbljivanju eurozone. Istovremeno, „one zemlje koje su skeptične prema ovoj inicijativi će se uvjeriti argumentom da će europske integracije ojačati neovisnost eura o dolaru i ojačati status europske valute kao rezervne svjetske valute“.

“Samo jaka, neovisna i sposobna Europa može zaštititi vrijednosti i interese svojih građana. Ako ne želimo da drugi odlučuju za nas, Europa bi trebala ponuditi svoje odgovore”, kazao je Maas.

Iz sporazuma Pariza i Berlina je lako zaključiti da su ove dvije zemlje odlučile pružiti otpor američkoj hegemoniji koja na europskom tlu traje od kraja Drugog svjetskog rata. Međutim, ova osovina predstavlja potencijalnu opasnost od pretvaranja Francuske i Njemačke u dva nova europska hegemona, posebice nakon izlaska Velike Britanije iz EU.

Vojna, financijska i politička neovisnost Europe zvuči primamljivo, pogotovo u razdoblju promjena američke politike s Trumpovom administracijom, ali zahtjevi da EU o vanjskopolitičkim pitanjima glasa većinom i da se ne koristi pravo veta, stvaranje Vijeća sigurnosti EU i poruka onim zemljama koje nisu zadovoljne mišljenjem većine da se “konstruktivno suzdrže” pri glasanju ne obećavaju ništa dobro.

Der Spiegel

 

Europska vojskazrakoplovstvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
spartak
4 godine prije

Glasanje većinom bez prava veta je nažalost u slučaju EU jedini način funkcioniranjas i donošenja bilo kakvih oduka. Jer, 28-orica se neće ni o čemu moći dogovoriti jednoglasno, a pogotovo ne o zajedničkoj obrani. Prvi će biti protiv usanski vazali Poljaci i tri Balta. A pridružit će im se i još poneke prodane duše.

Trubadur
4 godine prije

Meni je žao ali od toga nema ništa… Em, je barem 10 godina prekasno… Em, če se iz tih razloga EU, još brže razpasti…. Največe USrA pudlice, Baltik, Poljska,, deo Višegrajske skupine pa i Hrvatska če sve te odluke u najmanju ruku bojkotirat ako ne i nešto više…

hutimir
4 godine prije

gdje je moj massershmit ?

Laki Topalović
4 godine prije

Dakle, obrni -okreni mi u RH smo hebeni. Jašio nas Trump ili Švabo s ovim gerontofilom Makaronom, kakva razlika?

Moreno
4 godine prije

EU bi jila i lokala bez NATO krčmara koji je u stanju u krčmi ugasit svitlo i di bi nastala makljaža ka u balkanskoj krčmi. EU je faktički okupirana jer ima američku čizmu na svojemu teritoriju, a ić se samostalno naoružavat i pravit vojsku u uvjetima okupacije znači samo jedno – rat. Prvi politički korak bi bija rastvaranje NATO na teritoriju EU, tek nakon reakcije na to bi se mogle donosit slijedeće političke odluke o naoružavanju i stvaranju vojske. Svima je jasno kako EU nebi napala ni Rusija ni Kina, ni Turska, ni Iran ni Indija . . . a bi li se SAD opirale znamo da bi i kaos bi bija neminovan. Pa EU je uz okupaciju već sad pod određenim američkim sankcijama.

Lucija
4 godine prije

O, ima tu više problema: Merkelica odlazi, a Mikronu može bilo tko stisnut čvrgu…npr objavit slike njega i njegovih partnera/ ljuimaca…
A ima i jedno područje gdje se interesi eu i usa opasno sudaraju: Balkan…
Je li vam palo napamet što bi bilo npr s Ciprom u slučaju napada usa na Iran? A avioni s krstarećim raketama ili nečim drugim polete s – Cipra? Turci bi skoro sigurno pokušali zaustaviti koju raketicu …

iusdvpiabsdvuabdbvadsvbads
4 godine prije

Kako se “vole” teutonci i gali kad ih tama treba za dalje pokoravanje jewrope i svijeta, za dalju projekciju potrošačke obmane prema istoku a ako isti ne bude htio ukrast će mu što im treba ratom. Stoljećima su teutonce i gale svađali varani a sad ih ujedinjuju i gledaju na istok.

Ana
4 godine prije

Tko ce europske narode zastititi od njih?

Miki
4 godine prije

Boli me ono za EU!

Nil1
4 godine prije

Bit ce posla za nas hrvate u vojsci. Pozdrav iz toplog Karlsruhe

samo tako
4 godine prije

Da mogu uspjeti prozvesti novu generaciju borbene avijacije, mogu. Njemačka, Francuska, Španjolska za sada su suglasni. A što sa ostalim? Češka, Slovačka… Italija je vjerovatno zainteresirani učesnik.
I kad naprave na vidjelo če jasno izači skrivane proturječnosti Europe i svi strahovi slabijih članica

HEKPCT
4 godine prije

A da li su možda spominjali detalje poput 20.000 američkih vojnika stacioniranih u Njemačkoj još od kraja WWII? Ili recimo budućnost američke zračne baze Ramstein? Pretpostavljam da se tih generalija nisu doticali. Hm.

Janoš
4 godine prije

Hm, da. Nakon što je USA dozvolila Europski projekt “Airbus” i osobno se osvjedočila kako su kao posljedicu imali smanjenje narudžbi za Boeing avione od 50%, to im se jako dopalo i sad će sigurno svim snagama podržati i novi EU projekt za izradu borbenog zrakoplova. Baš zanimljivo.

Mate
4 godine prije

Ova je dobra. Haa haaa haaa :-)))

Perun
4 godine prije

A gdje je tu Visegradska skupina ili grupa …..Razanj je tu a zeca nema… jer je lovac pucao sebi u nogu ……Slaven Bijelac Slobodan Strijelac….To dvoje politickih tapkarosa ne zasluzuje medijsku pozornost …..grand-mère et petite-fille ….

fudo
4 godine prije

tata bu bil’ ljut kaj su djeca igračke po sobi razbacale-toliko o EU.-žalosno i jadno.

Perun
4 godine prije

Ovo dvoje se slika i prodaje pricu da samo oni imaju lovu i moc u Evropi ….Da nisu pretjerali sa tim pustim zeljama ocijenite sami na osnovu dogadjanja u zadnje vrijeme u Francuskoj i Njemackoj….i ostatku Evrope (citaj Stara Evropa )…..

Tvingo
4 godine prije

Sad če uz poklič ,alah akbar,da sevne negde u Nici ili u Marselju i sve če biti po starome !!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI