Pariz i Berlin žele ”europsku vojsku” neovisnu o anglo-saksonskom bloku

NATO
19 komentara

U dokumentu do kojeg je došao njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung su grube konture ambicioznog vojnog projekta  stvaranja europske vojske, koja bi predstavljala ”stalnu strukturnu suradnju oružanih snaga zemalja članica Europske unije. Prijedlog su zajedno pokrenule vlade Njemačke i Francuske, koje se dugoročno u vojnom smislu žele osamostaliti od Sjedinjenih Država, a projekt je i dio nastojanja EU da se produbi integracija nakon Brexita i politike ”America First” koju je najavio američki predsjednik Trump.

Ovaj potez Berlina i Pariza ne čudi, jer su upravo Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija do sada bili glavni jamci europske vojne sigurnosti. Tekst kojeg su sastavile vlade Angele Merkel i Emmanuela Macrona je već poslani svim vladama EU, a dokument naglašava potrebu da se prekinu odnosi s agencijama koje povijesni ostaci velike anglo-saksonske vojne moći. Postići ”stratešku autonomiju” i vojnu neovisnost od Sjedinjenih Američkih Država su glavni ciljevi projekta.

Razmjer geopolitičkih promjena koje bi mogao izazvati ovaj korak je još uvijek teško predvidjeti. U ovom trenutku, koncept ”strateške autonomije” je u francusko-njemačkom prijedlogu naveden kao jedan od ključnih ciljeva.

Uvjeti za zemlje članice

Podići troškove obrane do 2 posto bruto domaćeg proizvoda i izdvojiti 20% od tog iznosa za ulaganja u njemačko-francuski projekt. To su zahtjevi koje zemlje članice EU moraju ispuniti u okviru ovog novog prijedloga.

Zahtjeve ne bi trebalo biti teško ispuniti, jer su oni u osnovi isti kao što oni koje su postavili čelnici NATO pakta na summitu 2014. Međutim, samo pet zemalja NATO-a za savez izdvajaju 2% njihovog BDP-a. To su Sjedinjene Američke Države, Grčka, Poljska, Velika Britanija i Estonija.

Europska obrambena agencija (EDA) će biti odgovorna za ocjenu sukladnosti tih zahtjeva.

Još jedan ključni cilj projekta je unaprijediti ”interoperabilnost”, odnosno povećati koheziju između različitih vojski zemalja članica kako bi se pružio zajednički vojni odgovor.

U tom smislu, oružja koja vojske imaju na raspolaganju zahtijevaju temeljitu reviziju. Prema podacima u studije strateški konzultantske tvrtke ”McKinsey & Company”, Europa ima 178 različitih oružanih sustava. Učinkovita koordinacija između nacionalnih vojski, koju bi slijedila prave optimizacija resursa može omogućiti Europskoj uniji da uštedi gotovo 30 posto na potrošnji za obranu, navodi se u izvješću.

Francuska i Njemačka su u početku imati većinsku potporu za njihov prijedlog, iako situacija u svakoj zemlji u vezi projekta uključuje različite interese i unutarnje političke stavove tijela koja bi mogla ometati napredak procesa. U ovom trenutku se očekuje da će visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini ovaj projekt predstaviti krajem rujna.

Kao što smo rekli, osamostaljenje od Washingtona i Londona i nije loša zamisao, ali ako umjesto njih vlasnici Europe postanu Berlin i Pariz, onda smo opet gdje smo i bili, možda s malo manje mogućnosti za vanjske intervencije.

No, tko jamči da SAD i Velika Britanija neće omesti ovaj plan, ne birajući sredstva. Dugoročno bi posljedice mogle biti nepredvidive. Od raspada EU na blok koji će ostati odan anglo-saksonskom savezu i onaj koji će stati uz Berlin i Pariz, do otvorenog sukoba između dva suprotstavljena koncepta.

Europska vojskaFrankfurter Allgemeine Zeitung
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
orbis
6 godine prije

Ovo je bilo za ocekivati, dalje nisam htio citati od prve recenice, a oni koji i dalje vijeruju da je svijet plosnat to jest da ce biti vjecno jednopolarni nek nastavu u to vijerovati.
Americka sila se rita kao podivljali konj.
Prije ili kasnije ce doci u sukob s cijelim svijetom.
Europa mora krenuti svojim putem.
Sve bi bilo drugacije da su barem pristali na to da i Rusi moraju zivijeti.
Ovo me podsjeca na pohlepu nasih komsija prilikom raspada Jugoslavije.

suljaga
6 godine prije

njemci s kojima sam radio, prema mom iskustvu bili su bahati, neodgojeni i frustrirani za nepovjerovati. radio sam s njima nekoliko puta i imam jako losa iskustva. razumijem ih donekle. velika ekonomska sila a vrlo marginalni u bilo kakvom donosenju odluka na europskom, a i na svjetskom nivou. njemcima EU ne treba. samo ih gusi i koci. plus, sto imaju masu slabije razvijenih zemalja koje moraju ”vaditi” iz siromastva.
poznata je prica francuskih politicara i diplomata, kada je njemacka usla u EU, kako je ovo treci put da je francuska pobjedila njemacku u zadnjih sto godina. i ne, njemacka ideja nije bila politicka zajednica Eu, nego sporazum o proizvodnim kvotama celika u evropi.

tuf
6 godine prije

Ma gle slucajnosti, da izdvajanje dodatnih 2% BDP-a od EU clanica za vojnu industriju traze – sasvim slucajno – dvije najvece europske izvoznice oruzja. Prema SIPRI-u Njemacka zauzima cetvrto mjesto u svijetu, prati je Francuska na petom mjestu.
Slucajnost nad slucajnostima ! Nema to nikakve veze ! Vasa sigurnost i zivoti su u pitanju ! Ako nema prijetnje – izmisliti cemo je !

gojco
6 godine prije

Gledajući unatrag, sasvim je očito da je jedno od najzastupljenijih oružja u AngloZionistu arsenalu nije bila nuklearna bomba ili nosač zrakoplova, već propagandni stroj koji je desetljećima uspješno uvjerio milijune ljudi diljem svijeta da SAD nije okupaciona sila.

17 novembar
6 godine prije

britanija se navodno okrece americi i navodno ugrozena sigurnost evrope da bi napravili evropsku vojsku i crpili druge drzave na kraju ce ta vojska istocne evrope izginuti za intrese njemaca kao u drugom svjetskom i austrugarskoj monarhi da bi njemci kasnije sto lakse te iste zemlje porobili kao 42 sa logorima jer iz amerike dolaze strucnjaci iz fema kampova i uveliko se grade misteriozna naselja i objekti sirom zapadne evrope u kojima ce biti slaveni i ovo su samo folovi zapada

Alen
6 godine prije

Upravo se ovo desava

A Mexican standoff is a confrontation between two or more parties in which no participant can proceed or retreat without being exposed to danger. As a result, all participants need to maintain the strategic tension, which remains unresolved until some outside event makes it possible to resolve it.

Nek uziva ko moze….

bbbb
6 godine prije

Fajv ajs će dobiti šesto oko.

VladoGrozny
6 godine prije

Onda mora ovako;
Moscow-Berlin-Paris
Inace je sve samo zelja pusta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI