Trump poručio Europi da je nesposobna stvoriti vojsku i bolje joj je da plaća NATO

NATO vojnik ne zna koristiti oružje
59 komentara

Američki predsjednik Donald Trump odbacuje ideju svog francuskog kolege Emmanuela Macrona o stvaranju “europske vojske”, jer ni prije to nikome nije uspjelo.

“Ideja europske vojske nije dobro funkcionirala u Prvom ili Drugom svjetskom ratu”, napisao je Trump u objavi na svom Twitteru.

Početkom studenog je Emmanuel Macron najavio ideju stvaranja prave europske vojske, koja će moći braniti Europu bez oslanjanja na SAD. Prijedlog su odmah podržali Njemačka i Španjolska.

Nakon što je rekao kako ne postoji mogućnost stvaranja europske vojske, američki predsjednik je insistirao da će Washington davati potporu Europi sve dok europske zemlje plaćaju “fer udio” u Sjevernoatlantskom savezu.

“Sve što tražimo od vas je da plaćate svoj udio za NATO”, dodao je čelnik Bijele kuće i nakon toga kritizirao Njemačku zato što plaća samo 1 posto, dok Sjedinjene Države izdvajaju puno više od svog BDP-a, čak 4,3% kako bi zaštitile Europu.

Trump je više puta napao ideju stvaranja europske vojske i zahtijeva da Europa, umjesto stvaranja “europskih postrojbi za brze intervencije”, plaća dogovoreni udio u NATO, što je prema ranijem sporazumu najmanje 2% BDP-a za vojnu potrošnju svake zemlje članice Sjevernoatlantskog saveza.

Posljednjih mjeseci su jednostrane mjere američke uprave i povlačenje Washingtona iz različitih međunarodnih i multilateralnih sporazuma Europsku uniju dovele u situaciju da traže mogućnosti koje će zemljama članicama osigurati veću neovisnost od Washingtona.

José Antonio Alcaide: Europska vojska ima smisla, posebno nakon Brexita

brexit

Prema nekim analitičarima, stvaranje europske vojske bi svakako smanjilo utjecaj Washingtona u Europi, jer “SAD još od 1945. godine, kada je završio Drugi svjetski rat, djeluju kao vrsta tutora ili oca Europe u vojnom i gospodarskom smislu”.

“Jaka Europa bi značila da će Washington imati manje sposobnosti za gospodarske manevre u ostatku svijeta”, tvrdi španjolski povjesničar i bivši časnik španjolske vojske José Antonio Alcaide, koji pozdravlja ideju stvaranja europske vojske.

“Europa ima mnogo malih vojski, ali sve ove male vojske zajedno mogu postati ona koja bi bez sumnje promijenila političku i vojnu kartu i smanjile bi se američke mogućnosti jer Europa ne bila ovisna o Sjevernoatlantskom savezu”, rekao je José Antonio Alcaide.

Prema bivšem španjolskom časniku i povjesničaru, NATO je oduvijek bio igračka u rukama Washingtona i služio je interesima Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, što je više nego dovoljan razlog da Europa ima vlastitu vojsku da se brani od Rusije, Kine i Sjedinjenih Država, što je u svojoj izjavi o potrebi stvaranja europske vojske rekao i Macron.

“Otpor Trumpa stvaranju europske vojske se događa u trenutku mogućeg gubitka moći čelnika Bijele kuće da izgubi sposobnost manevra i upravljanja Europom, prije svega zbog Brexita i izlaska Velike Britanije iz Europske unije”, zaključio je povjesničar i bivši kapetan španjolske vojske José Antonio Alcaide.

Twitter / Donald Trump

Macron: EU treba vlastitu vojsku da se obrani od Kine, Rusije i Sjedinjenih Država

Trump poručio NATO saveznicima: “Platite nam zaštitu ili se branite sami”

Trump poručio Macronu: Da nije bilo SAD-a, Francuzi bi danas govorili njemački

Fox News ismijao Macrona i “njegovu europsku vojsku”

Europska vojskaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čokolino
5 godine prije

“SAD još od 1945. godine, kada je završio Drugi svjetski rat, djeluju kao vrsta tutora ili oca Europe u vojnom i gospodarskom smislu”.

Tutora? 🙂
OKUPATORA a ne tutora!

Šok
5 godine prije

Tko se ne složi sa trumpom, dobije demonstracije žutih prsluka kao Makaron u parizu.

mladen3x
5 godine prije

Njemačka plaća 1% jer joj tak paše a SAD ako želi i dalje imati svoju vojsku i baze u Europi nek samo plaća još više ako treba,tko im kriv…..nek se vrate doma pa nebudu imali tolike troškove.

eu kolonija
5 godine prije

trump je poručio europskim “saveznicima” da im je I dalje najbolje plaćati reket vošingtonu jer vošington europu štiti od invazije pingvina a I građani usa zaslužuju veći standard (ali to isčitavam između redova)

Mikojan
5 godine prije

Ako ovo nije dovoljno da se NATO istjera sa Europskog kontinenta onda zbilja ne znam što bi bilo, da počnu silovati i ubijati po ulicama, to im se vjerojatno zalomi ali prođe ispod radara. Za početak neka EU odreže dobru cijenu boravka stranih trupa ne tlu EU, neka boravak plate Eurima, naravno.

Riddick
5 godine prije

Dakle alternativa Americko centricnom NATO-u je Nemacko orijentisan mini NATO , sastavljen od clanica EU i jos po nekih drzava, i sada zele da Americku hegemoniju u bezbednosnoj sveri dugorocno zamene Nemackom, sjasi kurta da uzjase murta.
Pa ce biti novi standardi , pa smenjuj Americku opremu i oruzije Nemackim ili Francuskim jer jedino ta ima atest iz Brisela ,inace nema kredita za banana republike.
Neka hvala samo nas vi nemojte braniti i brinuti o nasoj bezbednosti , snacicemo se nekako i sami.

Dub Miroslav
5 godine prije

Lijepo da je netko napisao da je Engleska bila američki “Evropski konj”

Belay
5 godine prije

Mislim da ovaj clanak dokazuje i nesto drugo, mnogo bitnije. Nepremostljive razlike u nato organizaciji. Vojnici nazapadu ne zele da umiru za neke tamo tudje interese. Ovaj spanac dokazuje da na istocnom frontu spanac portugalac francuz nijemac itd itd nece ginuti za interese amerike ili neke zapadnjacke elite. Izvinjavam se na pravopisu alpisem u zurbi i nafonu.

slagerpjevac
5 godine prije

Jbt koje natjecanje. Tko će imati vojsku protiv Rusa. “Objavio sam im rat da se bijete! Neki ćete da poginete a neki ćemo da se vratimo!”

Laki Topalović
5 godine prije

A šta ćemo mi , crni kukavci, s vojskom od 16 000 ljudi. Toliko nam je naređeno da smijemo imat u Hrvatskoj. Ne mislim na susjede ili bilo što, pa to nije dovoljno za borbu s elementarnom nepogodom, a ne za obranu.

101
5 godine prije

Ako Trumpu treba NATO neka si ga i placa. Evropi NATO ne treba i bez njega je bolje grad8ti buducnost.

Ivo
5 godine prije

“Ideja europske vojske nije dobro funkcionirala u Prvom ili Drugom svjetskom ratu”, napisao je Trump u objavi na svom Twitteru.

Trump je u ovome u pravu. U prvom svjetskom ratu europske vojske su bile zabavljene tukući se međusobno, a u drugom su se najprije pokoškale međusobno, pa jednim djelom krenule na Rusiju. Tu su prošle kako su prošle, i na kraju su se pojavili ameri da ih ‘spašavaju od rusa’. Moglo bi se to i tako postaviti.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Cijela poanta NATO-a je da americka industrija igracki za velike decke prodaje te igracke i da puni SAD prorarcun.
Ali maloprije sam konacno shavtio zasto su Britanci toliko protiv Rusa, Pa Rusi su ih pretekli i proizvodnji i prodaji igracki za velike decke i sigurno zauzeli drugu poziciju mada ukupno prodaju manje od najvece kompanije na USA tlu.
Amerika zivi na racun proizvodnje i prodaje sredstava za ubijanje ljudi.

Dopizdilomi
5 godine prije

Normalno. A i zato su krivi Rusi.

Pedro del negro
5 godine prije

Vrlo jednostavno samo treba ljudima dati plaću i za 3do 5 g imate vojsku do 10000 vojnika i to će koštat manje od 2% BDP svaku od 27 članica EU!! E sad dali ima hrabrosti za to unutar 27 to je druga stvar!!

jezevakucica
5 godine prije

Ako zaživi euro vojska,ajmeri mogu parkirati svoje projektile na britanski otočić.Oni su i ovako ko lonac i poklopac.

Gordan
5 godine prije

Moze li nam autor objasniti, neukima, kakve su to “pristojbe” za NATO koje clanice placaju, i gdje se uplacuju? Cini mi se kljucnim za razumijevanje situacije.

netman
5 godine prije

Taj krump je ljudska nakaza…

bbbb
5 godine prije

U Venecueli Tu-160, An-124, Il-62………………

cogo
5 godine prije

i te kako je ta spanac u pravu ,,sto prije neka se europa rjesi engleskog trojanca ,,ti pokvareni arogantni englezi neka sa amerima jedu svoja govna ,,bez njih ce biti evropa puno bolja ..

davor
5 godine prije

Ako je Varšavski pakt bio upravljan iz Varšave onda nema razloga sumnjati da je NATO pakt upravljan iz Bruxellesa. Ako je Varšavski pakt kojim slučajem bio upravljan iz tipa Moskve, e onda je analogija sa NATO-m sasvim jasna. NATO je trebao prestati postojati još krajem 90-ih ali onda se “iznenada” dogodio 9-11 i “iranska nuklearna prijetnja Europi”.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Za sve su krivi mediji, kako bi bilo lijepo da recimo samo 7 dana ne pisu o Tumpu o SAD o ratu i kaosu na planetu koji oni provode. Eto Logicno probajte ubaciti tu inovaciju u svoje urednistvo. jednostavno nista ne pisati sto ima bilo kakve veze sa SAD, umijesto toga pisati o balkanskim radnicim i seljacima koji muku muce casno prezivjeti od svoga rada. Bez cijeg rada bi Balkan od gladi umro u manje od 3 mjeseca.

satir und kritik
5 godine prije

Sef svih kamatara ili samo njihov govornik….
Braniti od koga? Indijanaca ?

Mia
5 godine prije

Istina, svaka veca europska drzava pokusala je drugu osvojiti

Mia
5 godine prije

Kad čovjek razmisli,pola europske drzava pokusale porobiti ostale, Italija,Svedska,Njemacka,Francuska

V. Bakarič
5 godine prije

Riddick: kažeš: “pogledaj proteste u Francuskoj da su Amerikanci hteli mogli su da podrze javno i tajno protestante”. No, da li si se upitao zašto su odjednom izbili veliki protesti nakon što je Makron pokrenuo inicijativu europske vojske koju su odmah prihvatile Njemačka i Španjolska. Veliki protesti se po cijelom svjijetu dešavaju samo onda kada ih orkestrira onaj nemoralni i kriminalni veliki biznis preko Velike Bare. Njihovi proizvođati oružja ne žele nikako izbubiti ekonomsku i poitičku kontrolu nad ogromnom ekonomskom snagom europe koju imaju pod totalnom kontrolom preko NATO-Pakla. Zato su ovi protesti značajna opomena Makronu uz veliku prijetnju da mu se drma a možda i kolabira stolica na kojoj sjedi. Naravno da ce ameri poduzeti sve moguće u svakom trenutku da spase svoj utjecaj na EU i ako treba nastojat će potpuno razoriti ukoliko bi to bilo potrebno za očuvanje njihovih eksploatatoriskih interesa daljnje kontrole tog djela planete

spartak
5 godine prije

Europska vojska se ne može formirati jer:
1. Poljska, baltičke pudlice, Bugarska, Rumunjska, Hrvatska i možda još poneka usanska dupeuvlakačka kmetija neće se usuditi ustati protiv velikog gazde;
2, sve dok postoji NATO, ne može se formirati EU vojska. To gazda i njegovi dupeuvlakači neće dopustiti. NATO je Usancima izvrstan. Bitno povećava njihovu vojnu i geopolitičku moć za manji trošak negoli da to sve moraju obaviti sami (bez obzira što Trump priča obratno, to uopće nije točno).
Dakle, ništa od EU vojske sve dok u glavama europske politokracije vlada ideja “euroatlantskih integracija” te u anglocionskim masmedijima izmišljeni strah od RF.

Bulo
5 godine prije

Kako nije? U drugom svjetskom ratu je idealno funkcionirala dok se nisu zeznuli i ušli u SSSR

Lanmi
5 godine prije

Pa čovjek je u pravu, kako će ovi starci, babe, pederi i lezbe,koji vladaju Europom napraviti nekakvu EU vojsku

Fitcher
5 godine prije

Ovdje nije glavno pitanje jeli Europa sposobna stvoriti jedinstvenu vojsku već bili li i dalje dozvoljavala američke baze na svom teritoriju kad bi se organizirala europska zajedinčka vojska.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI