Trump poručio Macronu: Da nije bilo SAD-a, Francuzi bi danas govorili njemački

Trump - Macron
62 komentara

Uoči proslave stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata u Parizu, na kojoj je bio nazočan i američki predsjednik Donald Trump, francuski predsjednik Emmanuel Macron je govorio o potrebi stvaranja europske vojske. Istu je izjavu ovog tjedna dala i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je podsjetila kako je o potrebi stvaranja ovih snaga prije nekoliko godina govorio i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Međutim, američkom predsjedniku se nimalo ne sviđa ova inicijativa. Štoviše, bio je ogorčen na francuskog predsjednika što neumorno provomiče ovu inicijativu, da bi na kraju poručio europskim NATO saveznicima da moraju uplaćivati više u kolektivnu obranu li će se braniti sami. Od koga bi se trebali braniti, nije rekao.

U međuvremenu britanski The Times otkriva kako je američki predsjednik oštro kritizirao ideju Pariza da stvori jedinstvenu europsku vojsku i zaprijetio je europskim saveznicima novim carinama. Na svom Twitteru je Donald Trump poručio Emmanuelu Macronu da su tijekom Drugog svjetskog rata Francuzi već počeli učiti njemački, prije nego što su im Sjedinjene Države priskočile u pomoć, piše The Times.

Donald Trump je iznenada raskinuo “romansu” s Emmanuelom Macronom. Američki predsjednik je objavio niz objava na Twitteru u kojima je prijetio trgovinskim ratom i kritizirao francuskog predsjednika zbog njegove inicijative o stvaranju jedinstvene europske vojske”, piše The Times.

Prema britanskom listu novinama, čelnik Bijele kuće je poručio Macronu da bi Parižani danas govorili njemački, da im Amerikanci nisu pružili vojnu pomoć u dva svjetska rata. Također je obećao da će povećati cijene francuskog vina.

Tijekom proteklih 18 mjeseci je francuski predsjednik tražio usluge od svog američkog kolege. No, na nedavnoj proslavi povodom stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata, Macron je osudio nacionalizam, iako je poznato da se Trump poistovjećuje s nacionalnim nabojem, čime je američkog predsjednika potaknuo na odmazdu.

U trenutku kada je Emmanuel Macron u svom govoru rastući nacionalizam nazvao “izdajom patriotizma”, Trump kao da se osjećao prozvanim i nervozno se ponašao u među ostalim državnicima.

Emmanuel Macron predlaže stvaranje vlastite vojske za zaštitu Europe od Sjedinjenih Država, Kine i Rusije. Ali što je s bilo Njemačkom u Prvom i Drugom svjetskom ratu? Kako je to završilo za Francusku? Počeli su učiti njemački u Parizu, prije nego što su Sjedinjene Države tamo došle. Platite za NATO ili ne!”, napisao je Trump na Twitteru.

“O trgovini. U Francuskoj proizvode vrhunska vina, ali i u SAD-u. Problem je u tome što Francuska vrlo ozbiljno komplicira prodaju američkog vina u Francuskoj i naplaćuje velike carine, dok SAD olakšavaju prodaju francuskog vina i naplaćuju vrlo niske carine. To je nepravedno i to morate promijeniti!”,  istaknuo je čelnik Bijele kuće.

Dodao je kako Macron “ima vrlo nizak rejting” i da “nema zemlje koja je više nacionalistička od Francuske”.

pariz parada francuska

Trump je svoju posljednju objavu na Twitteru napisao velikim slovima, što se tumači kao vikanje ili urlanje na onoga kome je poruka upućena.

“VRATITE FRANCUSKOJ STARI SJAJ!”, napisao je Trump.

Angela Merkel je, naprotiv, učvrstila svoj odnos s Macronom. Govoreći u Europskom parlamentu, njemačka kancelarka je također pozvala na stvaranje “stvarne europske vojske”, koja bi se mogla suprotstaviti globalnoj dominaciji Amerike i Kine.

Očigledno je da spominjanjem Sjedinjenih Država Angela Merkel vjeruje da Europa više ne može ovisiti o “starim saveznicima”, ali je i ona političarka u silaznoj putanji i posljednjem mandatu.

“Ujedinjena europska vojska pokazat će svijetu da nikada više neće biti rata između europskih država”, istaknula je njemačka kancelarka.

U međuvremenu je pitanje obrane samo jedan od sve veći sporova između Washingtona i europskih sila, koji prijeti integriteti poslijeratnog saveza. Jedan od najočitijih kritičnih trenutaka je sporazum s Iranom, koji je pristao će smanjiti svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje međunarodnih sankcija.

Trump pokušava pogaziti ovaj sporazum i nameće jednostrane sankcije protiv Teherana. Kao odgovor, zemlje EU su se dogovorile da će stvoriti poseban mehanizam koji će europskim tvrtkama omogućiti zaobilaženje američkih sankcija i nastavak trgovine s Iranom, podsjeća The Times.

Međutim ruski akademik Valentin Katanasov tvrdi da je sve ovo obična politička retorika EU samo retorički i još ništa nije učinjeno da se zaobiđu američke sankcije. Naime, nijedna europska zemlja nije pristala pod svoju nadležnost uzeti sustav koji bi se bavio paralelnim ili alternativnim operacijama za zaobilaženje sankcija nametnutih Teheranu, a vjerojatno ni neće.

Međutim, neovisno o tome kakve će odluke EU donijeti o američkim sankcijama protiv Irana, Trumpove poruke na Twitteru, kojima je Francuzima poručio da bi bez američke vojne pomoći danas govorili njemačkim jezikom, doslovno se mogu nazvati šamarom u lice francuskom predsjedniku Macronu. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti reakciju Emmanuela Macrona na ovu očiglednu uvredu, ako je uopće bude.

The Times

Trump poručio NATO saveznicima: “Platite nam zaštitu ili se branite sami”

Macron: EU treba vlastitu vojsku da se obrani od Kine, Rusije i Sjedinjenih Država

Europska vojskaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Da nije bilo USSRa Nacistička Evropa bi dans bila vaš najbliži poslovni partner….fukare jedne.

giordano bruno
5 godine prije

Da nije bilo SAD-a, Rusi bi usli u Pariz. Zato su saveznici najvise zurili da potisnu Crvenu Armiju, da Francuska, a bogami i Nemacka ne bi bila crvena.
Oni koji su pokrenuli Svetski rat, obe zapadne vojske su bile njihove, vidi se po broju zrtava.
Bilo je mnogo civilnih zrtava, sto govori da su isli da smanje populaciju Slovena.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Trump opet ima problema sa proljevom.

davor
5 godine prije

Slažem se s Trumpom u jednoj stvari a to je da nema države koja je više nacionalistička od Francuske. Ovo sa njemačkim je glupost, kako su već naveli komentatori Siniša i giordano bruno, da nije bilo uključivanja SAD-a Francuzi bi govorili francuski a vjerovatno bi kao i većina istočnih Njemaca poznavali i ruski jezik. Najveća laž 20.stoljeća je da su SAD oslobodili Europu od nacizma. Nacizam je SAD-u odgovarao sve dok je vojevao pobjede na istočnom frontu, do tada u vrhu SAD-a nikog nije bilo briga za konc.logore ili za krađe umjetnina iz Louvrea a ponajmanje za ljudska prava ili depopulaciju slavenske Europe. SAD nije briga što se događa u Europi da li je mir ili rat, nestašica energenata ili hrane, svinjska gripa, velike boginje ili kuga, sve dokle god tamo imaju više utjecaja od Rusije. Dok drugi narodi sudjeluju ili su sudjelovali u “world war” Amerika i Rusija sudjeluju… Čitaj više »

davor
5 godine prije

Htio bi prokomentirati i nebulozu Merkelice, hmm “nikad više rata između europskih država.” Trebalo bi definirati opet i opet i opet i beskonačno koje su to europske države. Da li su europske države one koje su u zemljopisnim granicama Europe? Da li to znači da Britanija nikad više neće propagirati rusofobiju odavde do Urala? Da li to znači da će Britanija prestati gurati azijsku Tursku u EU? Da li sve europske države kroz EU i njenu možebitnu vojsku moraju preuzeti kolonijalnu povijest nekih? Da li ćemo vratiti Guyanu, Tahiti i Martinique njihovim kontinentima? Neke države, iako su im matični teritoriji zemljopisno u Europi, nažalost ni po čemu drugome ne pripadaju u europski način života ili razmišljanja, ili provođenja europskog prava.

krivA
5 godine prije

..onako.., malo glupavo..ali…sto ako ameri evropljane pocmu tretirat i odnositi se prema njima/nama, kao nekad prema americkim Indijancima i odluce i fizicki kolonizirat evropu..??!!! Ali..buduci da se iz evrope sve pokrenulo.., mozda nam predstoji bumerang fenomen..!

Ana
5 godine prije

Hmm hmm. Zgodno im Crvena armija put očistili.

Ivi tz
5 godine prije

A da nije bilo vas i engleza, Nebi bilo ni brke. Tako da mrsss

Ivan
5 godine prije

Trumpova konstatacija je tacna, ali vezano za prvi svetski rat. A drugog ne bi ni bilo.

eu kolonija
5 godine prije

da nije bilo rusije danas bi amerika bila još robovlasnička država. ruski brodovi su štitili obale amerike od britanskih brodiva tijekom građanskog rata u americi

Perica
5 godine prije

Ameri i Rusi su veliki saveznici, svi ostali su velike budale

Ivan
5 godine prije

Trump je pravi državnik, poševio je playbojevih zečica više nego Hugh Hafner, a Macron je Makaron, najobičniji cirkusant.
Svojedobno je Madline Olbright kazala da je Francuska sila drugog reda, očito je Makaron sjedio na svojim ušima kad je gđa Olbright mudro zborila

Ivan
5 godine prije

Uzimanje nuklearnog oružja, u biti skidanje gaća, onim umno retardiranim majmunima iz Ukrajine je postignuto uz inzistiranje Amera i Rusa, pametnom dosta!

Bumbum
5 godine prije

Pa bolje bi im bilo da danas govore njemacki

Fatih
5 godine prije

ZIVJELA SLAVNA CRVENA ARMIJA!!!!!!?☺☺☺☺☺☺☺☺☺

Jole
5 godine prije

U Francuskoj su trenutno u nastajanju veliki neredi,koji bi mogli kulminirati katastrofom.Građani se samostalno organiziraju u pokret otpora.Okidač je bio povećanje cijene dizela u okviru ekološke takse što je podvala i izmišljeno da otme lovu od građana.Diljem Francuske pale automobile i sukobljuju se sa policijom.Macron je izjavio da niti pod koju cijene neće ukinuti namete.Vidjet ćemo kome obojci,a kome opanci.O tome ćete uskoro ćitati više.To je pobuna protiv Macrona i njegove vlade.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Nakon invazije Normana 1066 g. francuski je više od 300 godina bio službeni jezik u Engleskoj.
Francuski je bio službeni jezik do 14. stoljeća i Stoljetnog rata, a tek je 1509 g. engleski proglašen službenim jezikom Engleske.

Niko
5 godine prije

Da ameri nisu usli u rat u evropi danas bi evropljani govorili ruski sto je bolje od smrdljivih americki kravara

alan ford
5 godine prije

Siniša, dio jevreskog lobija, to je ono što se naziva (k)hazari, lažni židovi koji drže FED i sve ostalo u svojim rukama, američki nezavisni portal “veterans topday” naziva ih “Rotschild-khazarian mafia” (RKM)
Anthony Sutton, Adam Le Bor, a i ruski autori također pisal su o tome, kako je hazarska bankomafija preko BIS-a (banka za platno izjednačavanje u baselu, pod kontrolom Rotšilda i FED-a), sufinancirala Hitlera i kako su hazarske obitelji Rockefeller i Warburg trgovale sa nacistima cijelo vrijeme 2. sv. rata.
Warburg je posjedovao dijelobve dionica u njemačkom kemijskom koncernu IG Farben, koji je pravio otrovni plina za konclogore.

alan ford
5 godine prije

Trump ima pravo. Razvikani francuski pokret otpora (resistance), bio je u stvarnosti smijurija i vic, baš onakva, kako je to prikazano u onoj seriji “Alo,alo”. Baš onako smotan. Kao konobar Rene, Le Clerque i ostala ekipa. Hitler je osvojio Francusku 1940. za 2 tjedna, skoro bez otpora. Francuzi se uopće nisu suprostvaljali njemačkoj vlasti. Zato u Francuskoj nije bilo nikakvih osvetničkih akcija NIjemaca protiv francuskog stanovništva, kao u drugim državama. Mnoge Francizice su hodale sa njemačkim, vojncima i seksale se sa njima. Za njemačke vojnike je Framcuska u 2. sv. ratu bila kao godišnji odmor, Zato su se svi vojnici jag,mili da dobiju prekomandu u Francusku, a ne na ruski front. U Francuskoj je bila uživancija za Njemce: nigdje otpora, dobra hrana, vino, i podatne ženske. Tek 1944. , kada se sprema ono iskrcavanje amerikanca i britanaca u Normandiji, formira se taj nekakav pokretotpora, kad su Francuzi uvidjeli da će… Čitaj više »

jetflash
5 godine prije

zadnje što evropi treba tj valjda misle na eu samo …jest nekakva velika vojska!! ako imaju viška novaca neka slobodno daju siromasnim građanima evrope.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI