Iz Varšave upozoravaju: EU nema vojsku i nikada je neće ni imati

zastave EU Poljska NATO
58 komentara

Kao što smo predvidjeli u pretposljednjem članku o namjerama EU da stvori vlastite obrambene kapacitete i vojno-industrijski kompleks s pravima intelektualnog vlasništva, te američkim prijetnjama u tom smislu i da će SAD pokušati dodatno podijeliti europske zemlje, to se i dogodilo.

Ako Europa pokuša stvoriti vlastite vojne strukture, Sjedinjene Države će potaknuti unutarnju europsku podjelu i stvoriti alternativu NATO paktu. Iznenađen sam naivnošću nekih Europljana, uglavnom Nijemaca i Francuza, koji vjeruju da uspjeti pružiti otpor volji Sjedinjenih Država i izgraditi europsku obranu. Amerikancima će se vrlo teško oduprijeti. Reći će da su najprije dužni platiti NATO, a ne neke svoje vojske, a ako i dalje budu stvarali svoju vojsku, onda mogu zaboraviti na NATO. Mislim da će u tom slučaju Amerikanci sami stvoriti alternativu NATO paktu, a to će biti savez američkih najodanijih saveznika”, rekao je njemački politolog Alexander Rahr.

Prema njemačkom stručnjaku, Amerikanci će, prije svih, imati potporu Poljske, Velike Britanije, Rumunjske i baltičkih zemalja, koje, iako nisu tako jake kao ostatak Europe, također imaju glas u NATO paktu.

“Njemačka i Francuska Amerikancima nisu toliko zanimljive. Ne žele se nigdje boriti na strani Sjedinjenih Država, ne žele plaćati, a čak razmišljaju o stvaranju konkurentske vojne strukture. I ovdje se Europa može suočiti s vrlo ozbiljnim raskolom. Sjedinjene Države, čak i s vrlo malim naporima svoje diplomacije, dobit će potporu vlada istočne Europe, za koje je NATO važniji od europske vojske. I na kraju će većina zemalja NATO članica pod američkim pritiskom odustati od ideje paneuropskog sigurnosnog saveza. Zbog toga će Njemačka i Francuska biti gubitnici. To je najvjerojatniji scenarij razvoja događaja”, zaključio je politički analitičar Alexander Rahr, koji je komentirao pisani zahtjev Washingtona zemljama EU da zaustave neovisni razvoj vojno-industrijskog kompleksa i obrambenog sektora.

Bivši poljski ministar obrane: “EU nema vojsku i nikada je neće imati”

Kao što je predvidio njemački politolog, ulogu najave “kako od europske vojske, a posebno od neovisnog vojno-industrijskog kompleksa neće biti ništa”, dobila je Poljska. Za sada još uvijek neslužbeno, obzirom da se bliže važni zbori za Europski parlament, ali poruka dolazi iz vrha obrambenog sektora Poljske, od Bogdana Klicha, bivšeg ministra obrane u vladi Donalda Tuska.

“U situaciji kada se u Europi pojavljuju nove prijetnje a transatlantske veze postaju sve slabije, morate se držati dostupnih mehanizama i alata, a ne govoriti o novim idejama, kao što je stvaranje europske vojske”, siguran je da je bivši ministar obrane Poljske Bogdan Klich. U članku za list Rzeczpospolita, političar napominje da bi EU trebala ojačati svoje postojeće mehanizme, a ne se natjecati s NATO paktom.

“Ideja o stvaranju zajedničke vojske EU je nestvarna. Europske vojske nema i neće biti. Baš kao što nema NATO vojske“, piše bivši poljski ministar obrane Bogdan Klich u članku za list Rzeczpospolita.

“Priključenje Krima, ruska invazija na ukrajinski Donbas, a s druge strane riječi američkog predsjednika Donalda Trumpa, kao i Brexita, doveli su do nove i uznemirujuće situacije u NATO-u” , nastavlja poljski političar.

Tijekom svog posljednjeg posjeta Varšavi, glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg je rekao: “Imamo posla s određenim paradoksom. Vidimo razlike u mišljenjima o određenim pitanjima, kao što su trgovina, klimatske promjene, nuklearni sporazum s Iranom i rasprava o raspodjeli izdataka za obranu među zemljama, ali unatoč tim razlikama, također je jasno da u NATO-u, Sjevernoj Americi i Europi, ima mnogo više nego  prethodnih godina. A to dosljedno jačanje istočnog krila NATO-a, koje se odvija se uz veće sudjelovanje američke strane, što je posebno vidljivo u Poljskoj.”

“Tijekom summita u Newportu je NATO odobrio stvaranje savezničkih snaga za brzo reagiranje. Također, saveznici su počeli provoditi opsežne vježbe u zemljama istočnog boka kako bi pokazali Rusiji da je savez ozbiljan u smislu obveza prema svakoj zemlji članici, posebice onima na granici, kao što su Poljska i baltičke zemlje”, podsjeća bivši ministar obrane Poljske.

“Tada je došlo vrijeme za razmještaj tih multinacionalnih NATO bataljuna u istočnim zemljama sa zapovjedništvom u poljskom gradu Elblagu. Takva proširena prisutnost savezničkih snaga popraćena je preseljenjem američke teške oklopne brigade u Poljsku, kao i raspoređivanje američke opreme koju bi dodatne snage mogle koristiti u slučaju prijetnje sjeveroistočnoj liniji NATO-a. Danas u Poljskoj ima oko 4400 vojnika u uniformama američke vojske. U usporedbi s prvim sporazumima, koje smo potpisali ministar Sikorski i ja, to znači veliki kvantitativni skok”, ističe bivši ministar obrane Poljske.

Jen Stoltenberg
FOTO: Jens Stoltenberg

“Slijedom toga, može se reći da NATO trenutno ima snage za neposrednu reakciju. Ojačao je snage za brzo reagiranje, proširio prisustvo na istočnom boku i stvorio je glavne snage koje moraju doći u pomoć u roku od 30 dana ako bilo koja zemlja bude ugrožena. To je temelj trenutne doktrine NATO-a”, objašnjava poljski političar.

“Samo nitko još nije uvjerljivo odgovorio na pitanje što će se dogoditi tijekom ovih 30 dana? Hoće li to “zastrašivanje” zaustaviti Rusiju prije moguće agresije? To se naziva “prazninom od 30 dana” za koju NATO mora pronaći rješenje. Zato što sve te snage neće pružiti zaštitu, posebno u prolazu Suwalki i baltičkim zemaljama, koje Rusija može zauzeti puno prije nego što pomoć stigne”, uznemireno upozorava bivši ministar.

“Uz sudjelovanje predsjednika Trumpa se pojavio i politički problem. Bilo je dovoljno samo reći kako je NATO zastario da se izazove zabrinutost u Europi. A za Rusiju je to bio dar i ohrabrenje za djelovanje”, objašnjava Bogdan Klich, političar koji u Poljskoj pripada liberalnom krilu Donalda Tuska.

“Trump je počeo shvaćati obveze u savezu kao ulog u pregovorima, a NATO se vodi bezuvjetnim načelom “jedan za sve i svi za jednog”. To je bezuvjetno načelo bez kojega ne bi bilo NATO-a”, uvjeren je Klich.

“Trumpove zabrinjavajuće izjave su se podudarale s britanskom odlukom u Brexitu. Sve to je dovelo do činjenice da su neki Europljani počeli osjećati tjeskobu. U tom smislu, nakon devet godina stagnacije, od 2016. godine, proces jačanja Stalne strukturirane suradnje EU (PESCO) pomaknut je korak naprijed. Njemačka i Francuska su posebno počele oživljavati tu politiku, nudeći različita rješenja”, naglašava autor.

“U načelu, nije uvedeno ništa novo što bi bilo izvan okvira postojećih ugovora. Jednostavno su se počele provoditi donesene odluke, koje su ranije bile mrtvo slovo na papiru”, dodaje Bogdan Klich.

pariz parada francuska

“Zamisao o “strateškoj autonomiji” je iznijela Francuska, prvenstveno predsjednik Macron koji je zamislio europski savez neovisan o NATO-u. Francuski predsjednik predložio je potpisivanje Ugovora o europskoj sigurnosti i obrani, svojevrsne obrambene Schengenske zone i stvaranje Europskog vijeća sigurnosti uz sudjelovanje Velike Britanije i nakon Brexita. Ovdje je primjetna francuska demonstrativna aspiracija, ali to je ponajprije reakcija na slabljenje transatlantskih veza između Amerike i Europe. To nije dobra ideja, jer to znači izgradnju alternativne strukture NATO-u i nadilaženje opće sigurnosne i obrambene politike. Značajna prednost zajedničke sigurnosne i obrambene politike leži u njenoj sveobuhvatnoj prirodi, što znači da svaka država članica EU može u njoj sudjelovati”, objašnjava poljski političar.

“Vojska vjeruje da se u situaciji u kojoj se u Europi pojavljuju nove prijetnje treba pridržavati mehanizama i alata koji su dostupni. Leže na stolu deset godina, ali nitko za njima nije htio posegnuti. Samo tri godine kako se situacija počela mijenjati, pokreće se Projekt trajne strukturirane sigurnosne i obrambene suradnje (PESCO), stvoren je novi poticaj s Europskom obrambenom agencijom, a korištenje solidarnih klauzula nakon terorističkih napada na zahtjev Francuske su primjeri probijanja političke volje čelnika EU. Stvaranje Europskog obrambenog fonda ili dvostruko potpisivanje deklaracije o suradnji Europske unije s NATO savezom je manifestacija novih inicijativa koje jačaju položaj EU bez osporavanja uloge NATO-a”, tvrdi bivši poljski ministar obrane.

“Sve to je u interesu Poljske. Našu nacionalnu sigurnost ne treba jačati izvan tri stupa koja čine NATO, SAD i EU. Zanemarivanje jednog i usredotočenost na drugi dovest će do toga da u trenutku prijetnje s Istoka možda nećemo dobiti odgovor na pozive. Marginalizacija našeg položaja u Europskoj uniji i slabljenje savezničkih veza s nekim europskim članicama NATO saveza je strateška pogreška. To može potkopati sigurnost naše zemlje u kriznoj situaciji”, izjavio je bivši poljski ministar obrane Bogdan Klich u članku za Rzeczpospolitu.

Europska vojska – Fantazije ili vizija Emmanuela Macrona i Angele Merkel 

SAD zemljama EU zabranile stvaranje vlastitih oružja i obrambenih kapaciteta

Prijetnje Europi su posljednji znak kolapsa američkog carstva

Europska vojskajens stoltenbergNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Avrelij Droh
4 godine prije

Devida et empera. Već puno puta viđeno. A Poljaci očito više ne mogu bez gospodara, navikli ljudi. A igra postaje sve zanimljivija in na žalost opasnija i bojim se, da će našoj deci biti gore nego nama.

čitalac
4 godine prije

Poljacima treba vratiti Ruse.
Baltičkim republikama također.
Luđi su od nas….

tuf
4 godine prije

U gornjim izjavama je itekako vidljiv ‘spin’, gdje se namjerno radi zamjena teza kako bi se prikrilo da upravo NATO ima teritorijalne pretenzije, namjeru širenja i agresije na Rusiju – priča o ruskom osvajanju baltičkih zemalja zvuči kao loša šala. Gdje su oni vidjeli dokaze za takve planove? Nema ih. Država s najvećom površinom na planeti svakako nema fetiš za tim skrajkom, niti vidi smisao u izazivanju NATO odmazde.
Ovako se opravdavaju investicije u oružje. Održavanjem straha i konstantne prijetnje.
Gornje izjave su propagandni trikovi marketinških predstavnika vojne industrije zamaskiranih u državne dužnosnike.

Trubadur
4 godine prije

Juče je Merklove u intervjuu izjavila, da je posleratni poredak posle WWII mrtav i da mora Evropa, da se ujedini naspram USrA… Večina EU država če, da primi Huaweiev G5 iako stabilni genije preti sa sankcijama….Odvojili 13 milijardi za Evropsku vojsku….Iran…. Sve je više naznaka, da hoče Evropa, da se otrese USrA okupacije…… Ali imamo na drugoj strani vijernu američku paščad sa Poljskom na čelu, pa tako sve više liči, da če EU, da razpadne….Stižu težka ali istorijska vremena i bitna odluka gdje, če Evropa , da se svrsta u dollarski ili u multipolarni svijet….

minimoris
4 godine prije

Nemacka kao vodeca sila Evrope sigurno ima pretenzija da se nekako iscupa iz americkih kandzi,ali dokle god su politicari koji su postavljeni od Amerikanaca na vlasti od toga nema nista.Amerikanci prave barijeru izmedju Nemacke i Rusije.Estonija,Letonija Litvanija,deo zapadne Ukrajine koji mrzi Ruse(nacisti),Poljska,Rumunija i ostaje jos Bugarska koju ce lako da srede.Veoma ozbiljna barijera.Francuzi ako dobiju nekog predsednika koji je tipa Degola,mozda zajedno sa Nemcima i imaju sanse da nesto urade,ovako sa Makronom,mrka kapa.

eu kolonija
4 godine prije

znači nije problem u rusiji već u poljskoj. što bi se reklo “u laži su kratke noge”. europa treba žurno obustaviti financijsku pomoć poljskoj pa neka joj amerikanci financijski pomažu sa preko pet milijardi godišnje

spartak
4 godine prije

Bilo bi zanimljivo znati koliko ima u Poljskoj bolesnika poput ovog “poltičara”. Bojm se, dosta. Barem među onima koji vode tu zemlju.

Miki maus
4 godine prije

EU, sto se tice NATO-a i US, moze samo lajati na mjesec, nista drugo. US je nece ispustiti iz ruku, a moze je razoriti kad god hoce, ako joj odgovara to, pogotovo Njemacku. Sta god da Evropa izabere, nepise joj se dobro. Ako se pokusa izvuci iz US zagrljaja, rasturice je, a ako ostane sa US, djelice njihovu sudbinu. Vise je nego ocito da je US u silaznoj putanji, pa prema tome… E, sad, EU vojska? Njemacka i Francuska? Samo jos to treba Balkanu!

nekoime
4 godine prije

Kaj Poljacima nije jasno da se Ameri baš i ne bi pretrgli borbom protiv Rusa. Čekali bi oni i malo duže od 30 dana. 300? 3000? 300000? Nikad?

Sparkling
4 godine prije

“Glavne snage koje moraju doći u pomoć u roku od 30 dana ako bilo koja zemlja bude ugrožena.” Netko od ovih planera “izuzetnih” je još uvijek ostao na razini planiranja od prvog Svj. rata!!!! Pa za 30 dana da u nekom slučaju (ali to se sigurno neče dogodit) zločesti Rusi hoče napasti ugrožene Poljake, pa za 30 dana bi greškom završili u Parizu. Ma koji stratezi pišu ove nebuloze?
LP

Augusto
4 godine prije

Poljaci su od strane švaba i rusa prvo podijeljeni, potom sravnjeni sa zemljom od strane prvih, da bi ih drugi “oslobodili” i usput pobili sve zdrave elemente u skladu sa svojom bolesnom komunističkom ideologijom. Nitko normalan ne može Poljsku kriviti kad se pokušava osigurati da se u budućnosti ponovno ne nađe u unakrsnoj vatri između divljih gotsko-stepskih plemena

Frodo
4 godine prije

Ovi koji se oslanjaju na USA mogu biti sigurni da će kad tad ostati na cjedilu kao Kurdi. Za Trumpa su ugovori komad papira kao i za njegovog njemačkog zemljaka Adolfa koji mu je i inspiracija. Sličnost je očita i fizički i mentalno.

Kelsos
4 godine prije

To je dobro da EU nema vojsku, jer će ona onda morati nastaviti jačati NATO savez, a u sklopu njega Amerika ulaže u naoružanje 10 puta više nego Rusija dok sve članice NATO-saveza ulažu u vojnu industriju 20 puta više od Putina, a ulagat će i više jer je Trump natjerao Europljane da se drže obećanih 2 posto svoga BDP-a To znači da će NATO koji je i dosad bio vojna sila bez premca, postati još moćnija ratna mašinerija. A Rusija i Kina će moći samo zabezeknuto gledati kako vojno zaostaju za Zapadom. Dugoročno gledajući, Kina ima kapacitete da znatno unaprijedi svoju vojnu silu, ali to bi moralo zabrinuti ponajprije Rusiju, jer je ona kineski susjed. A Sibir koji je bogat resursima, a siromašan stanovnicima postat će zanimljiv Kini, koja nema toliko resursa, a ima višak stanovništva, gotovo 1,4 milijarde, (Sibir ima 35 milijuna stanovnika od kojih je oko polovice… Čitaj više »

Moreno
4 godine prije

Poljaci očito ništa nisu naučili iz povijesti. Svi vojni paktovi su najobičniji reket šta se kroz povijest pokazalo.
Vojni paktovi samo multipliciraju žrtve u ratovima i omogućavaju ulazak u rat za nejasne ciljeve. Živimo u inverziji stvarnosti di se umisto paktova za mir sklapaju paktovi za rat po obrascu obrane interesa svoje države ratovanjem na drugim kontinentima šta je ordinarna manipulacija.
Indoktrinacija je enormna.

Perun
4 godine prije

Cemu prica o ,,prosirenju unije ” sluzi ako ne samo spinovanju….Francuzi su sretni i zadovoljni u drzavi u kojoj zive i svi ostali su presretni u svojim drzavama kao npr …Nijemci ,Austrijanci Nizozemci Belgijanci Spanci itd…itd…Svako toliko navrati im rodbina iz Afrike ,Azije ,Juzne Amerike Australije ….Da ih podsjeti na mracnu proslost koja svako toliko ispliva na vidjelo….A Poljaci ko Poljaci iskreno i brutalno posteno odgovaraju na prijedloge o zajednickim oruzanim snagama …Ovaj scenario je vec predvidjen poslije pada zeljezne zavjese..Neke od nabrojanih nacija potrosile su svoje resurse (vojne ljudske materijalne i intelektualne ) dokaz o ovome je nebuloza o evropskoj vojsci….Evropa je Americki Bordel u kome cijenik usluga stoji objesen pred vratima bordela zvanog Evropa …Sada je nekakav trend da od bordela naprave harem uz svesrdnu podrsku zaposlenika bordela Evropa (citaj Europski parlamennt sa sjedistem u Briselu)….Evropu ceka recesija iza prve krivine puta zvanog Brexit..A svaka prica o zeljezu… Čitaj više »

Miki
4 godine prije

Baš Poljake briga za tamo neke Sorošove pijune u EU. Nisam se nadao da ću doživeti da su Macron i Merkel balkancima miliji od Poljaka.

Perun
4 godine prije

,,Neko” pokusava prisiliti nekoga u EU bordelu da skine ,,gace ” i plati dobivenu uslugu …Makro je tamnoputi Saudijac (citaj evnuh) bez testisa a sef bordela D.Trump podrijetlom iz Kallstadta u regiji Pfalačka (Pfalz tada dio kraljevine Bavarske),U jednom intervjuu Trump je ponosno istakao svoje njemačko porijeklo…Sada ima titulu predsjednika ali poslije mandata ide u bajbok zbog utaje poreza …i sprege sa njujorskom mafijom i pranjem novca …Mase u americi spremaju se da ga ispljuju poslije ovog predsjednickog mandata ….Lik je obican spijun za cijeg je mandata amerika dotakla dno dna politike…..I za cudo bozije Merkel je dobila viziju (citaj psihozu) o oruzanoj sili evropske unije ….koja treba da postane faktor u stvaranju novog medjunarodnog poretka (citaj sirenje na istok. jer na zapad nemogu atlantski ocean je granica)….Ovo sto sam napisao je dijagnoza ne analiza ili komentar…Za aktere ove price i ovo je suvise ..Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

ivan pavao treči
4 godine prije

poljaci se ko i mi brzo množe pa im treba svakih 50 godina rat da se potrijebe

ad astra
4 godine prije

Europa je, kolektivno gledano vrlo močna vojna sila. Ali problem je što je nejedinstvena. U slučaju bilo kakve ozbiljnije krize, europske države će biti podijeljenje i neće biti brze reakcije. Krucijalno pitanje je tko će zapovijedati europskim snagama? Tko će izmijenjivati obavještajne podatke i do koje razine? U NATO-u se znao “gazda”. On, “gazda” prima prvi udar i onda se ostali sukcesivno priključuju ili ne. Ustroj EU ne dozvoljava brzu reakciju na krizu.

Max
4 godine prije

Poljaci trebaju otvoriti povijesne udžbenike. Imali su oni saveznike i 1939 i tko im je pomogao ? Nitko!

politicki nekorektan
4 godine prije

…nije cudo da su poljaci glavni likovi u americkim vicevima…

Mali Mujica
3 godine prije

Ovom Stoltenbergu da ga sretnem bih tako sa uzitkom pljunio u gubicu, ako nebih mogao da mu opalim nogom u guzicu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI