fbpx

Iz Varšave upozoravaju: EU nema vojsku i nikada je neće ni imati

zastave EU Poljska NATO

Kao što smo predvidjeli u pretposljednjem članku o namjerama EU da stvori vlastite obrambene kapacitete i vojno-industrijski kompleks s pravima intelektualnog vlasništva, te američkim prijetnjama u tom smislu i da će SAD pokušati dodatno podijeliti europske zemlje, to se i dogodilo.

Ako Europa pokuša stvoriti vlastite vojne strukture, Sjedinjene Države će potaknuti unutarnju europsku podjelu i stvoriti alternativu NATO paktu. Iznenađen sam naivnošću nekih Europljana, uglavnom Nijemaca i Francuza, koji vjeruju da uspjeti pružiti otpor volji Sjedinjenih Država i izgraditi europsku obranu. Amerikancima će se vrlo teško oduprijeti. Reći će da su najprije dužni platiti NATO, a ne neke svoje vojske, a ako i dalje budu stvarali svoju vojsku, onda mogu zaboraviti na NATO. Mislim da će u tom slučaju Amerikanci sami stvoriti alternativu NATO paktu, a to će biti savez američkih najodanijih saveznika”, rekao je njemački politolog Alexander Rahr.

Prema njemačkom stručnjaku, Amerikanci će, prije svih, imati potporu Poljske, Velike Britanije, Rumunjske i baltičkih zemalja, koje, iako nisu tako jake kao ostatak Europe, također imaju glas u NATO paktu.

“Njemačka i Francuska Amerikancima nisu toliko zanimljive. Ne žele se nigdje boriti na strani Sjedinjenih Država, ne žele plaćati, a čak razmišljaju o stvaranju konkurentske vojne strukture. I ovdje se Europa može suočiti s vrlo ozbiljnim raskolom. Sjedinjene Države, čak i s vrlo malim naporima svoje diplomacije, dobit će potporu vlada istočne Europe, za koje je NATO važniji od europske vojske. I na kraju će većina zemalja NATO članica pod američkim pritiskom odustati od ideje paneuropskog sigurnosnog saveza. Zbog toga će Njemačka i Francuska biti gubitnici. To je najvjerojatniji scenarij razvoja događaja”, zaključio je politički analitičar Alexander Rahr, koji je komentirao pisani zahtjev Washingtona zemljama EU da zaustave neovisni razvoj vojno-industrijskog kompleksa i obrambenog sektora.

Bivši poljski ministar obrane: “EU nema vojsku i nikada je neće imati”

Kao što je predvidio njemački politolog, ulogu najave “kako od europske vojske, a posebno od neovisnog vojno-industrijskog kompleksa neće biti ništa”, dobila je Poljska. Za sada još uvijek neslužbeno, obzirom da se bliže važni zbori za Europski parlament, ali poruka dolazi iz vrha obrambenog sektora Poljske, od Bogdana Klicha, bivšeg ministra obrane u vladi Donalda Tuska.

“U situaciji kada se u Europi pojavljuju nove prijetnje a transatlantske veze postaju sve slabije, morate se držati dostupnih mehanizama i alata, a ne govoriti o novim idejama, kao što je stvaranje europske vojske”, siguran je da je bivši ministar obrane Poljske Bogdan Klich. U članku za list Rzeczpospolita, političar napominje da bi EU trebala ojačati svoje postojeće mehanizme, a ne se natjecati s NATO paktom.

“Ideja o stvaranju zajedničke vojske EU je nestvarna. Europske vojske nema i neće biti. Baš kao što nema NATO vojske“, piše bivši poljski ministar obrane Bogdan Klich u članku za list Rzeczpospolita.

“Priključenje Krima, ruska invazija na ukrajinski Donbas, a s druge strane riječi američkog predsjednika Donalda Trumpa, kao i Brexita, doveli su do nove i uznemirujuće situacije u NATO-u” , nastavlja poljski političar.

Tijekom svog posljednjeg posjeta Varšavi, glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg je rekao: “Imamo posla s određenim paradoksom. Vidimo razlike u mišljenjima o određenim pitanjima, kao što su trgovina, klimatske promjene, nuklearni sporazum s Iranom i rasprava o raspodjeli izdataka za obranu među zemljama, ali unatoč tim razlikama, također je jasno da u NATO-u, Sjevernoj Americi i Europi, ima mnogo više nego  prethodnih godina. A to dosljedno jačanje istočnog krila NATO-a, koje se odvija se uz veće sudjelovanje američke strane, što je posebno vidljivo u Poljskoj.”

“Tijekom summita u Newportu je NATO odobrio stvaranje savezničkih snaga za brzo reagiranje. Također, saveznici su počeli provoditi opsežne vježbe u zemljama istočnog boka kako bi pokazali Rusiji da je savez ozbiljan u smislu obveza prema svakoj zemlji članici, posebice onima na granici, kao što su Poljska i baltičke zemlje”, podsjeća bivši ministar obrane Poljske.

“Tada je došlo vrijeme za razmještaj tih multinacionalnih NATO bataljuna u istočnim zemljama sa zapovjedništvom u poljskom gradu Elblagu. Takva proširena prisutnost savezničkih snaga popraćena je preseljenjem američke teške oklopne brigade u Poljsku, kao i raspoređivanje američke opreme koju bi dodatne snage mogle koristiti u slučaju prijetnje sjeveroistočnoj liniji NATO-a. Danas u Poljskoj ima oko 4400 vojnika u uniformama američke vojske. U usporedbi s prvim sporazumima, koje smo potpisali ministar Sikorski i ja, to znači veliki kvantitativni skok”, ističe bivši ministar obrane Poljske.

Jen Stoltenberg

FOTO: Jens Stoltenberg

“Slijedom toga, može se reći da NATO trenutno ima snage za neposrednu reakciju. Ojačao je snage za brzo reagiranje, proširio prisustvo na istočnom boku i stvorio je glavne snage koje moraju doći u pomoć u roku od 30 dana ako bilo koja zemlja bude ugrožena. To je temelj trenutne doktrine NATO-a”, objašnjava poljski političar.

“Samo nitko još nije uvjerljivo odgovorio na pitanje što će se dogoditi tijekom ovih 30 dana? Hoće li to “zastrašivanje” zaustaviti Rusiju prije moguće agresije? To se naziva “prazninom od 30 dana” za koju NATO mora pronaći rješenje. Zato što sve te snage neće pružiti zaštitu, posebno u prolazu Suwalki i baltičkim zemaljama, koje Rusija može zauzeti puno prije nego što pomoć stigne”, uznemireno upozorava bivši ministar.

“Uz sudjelovanje predsjednika Trumpa se pojavio i politički problem. Bilo je dovoljno samo reći kako je NATO zastario da se izazove zabrinutost u Europi. A za Rusiju je to bio dar i ohrabrenje za djelovanje”, objašnjava Bogdan Klich, političar koji u Poljskoj pripada liberalnom krilu Donalda Tuska.

“Trump je počeo shvaćati obveze u savezu kao ulog u pregovorima, a NATO se vodi bezuvjetnim načelom “jedan za sve i svi za jednog”. To je bezuvjetno načelo bez kojega ne bi bilo NATO-a”, uvjeren je Klich.

“Trumpove zabrinjavajuće izjave su se podudarale s britanskom odlukom u Brexitu. Sve to je dovelo do činjenice da su neki Europljani počeli osjećati tjeskobu. U tom smislu, nakon devet godina stagnacije, od 2016. godine, proces jačanja Stalne strukturirane suradnje EU (PESCO) pomaknut je korak naprijed. Njemačka i Francuska su posebno počele oživljavati tu politiku, nudeći različita rješenja”, naglašava autor.

“U načelu, nije uvedeno ništa novo što bi bilo izvan okvira postojećih ugovora. Jednostavno su se počele provoditi donesene odluke, koje su ranije bile mrtvo slovo na papiru”, dodaje Bogdan Klich.

pariz parada francuska

“Zamisao o “strateškoj autonomiji” je iznijela Francuska, prvenstveno predsjednik Macron koji je zamislio europski savez neovisan o NATO-u. Francuski predsjednik predložio je potpisivanje Ugovora o europskoj sigurnosti i obrani, svojevrsne obrambene Schengenske zone i stvaranje Europskog vijeća sigurnosti uz sudjelovanje Velike Britanije i nakon Brexita. Ovdje je primjetna francuska demonstrativna aspiracija, ali to je ponajprije reakcija na slabljenje transatlantskih veza između Amerike i Europe. To nije dobra ideja, jer to znači izgradnju alternativne strukture NATO-u i nadilaženje opće sigurnosne i obrambene politike. Značajna prednost zajedničke sigurnosne i obrambene politike leži u njenoj sveobuhvatnoj prirodi, što znači da svaka država članica EU može u njoj sudjelovati”, objašnjava poljski političar.

“Vojska vjeruje da se u situaciji u kojoj se u Europi pojavljuju nove prijetnje treba pridržavati mehanizama i alata koji su dostupni. Leže na stolu deset godina, ali nitko za njima nije htio posegnuti. Samo tri godine kako se situacija počela mijenjati, pokreće se Projekt trajne strukturirane sigurnosne i obrambene suradnje (PESCO), stvoren je novi poticaj s Europskom obrambenom agencijom, a korištenje solidarnih klauzula nakon terorističkih napada na zahtjev Francuske su primjeri probijanja političke volje čelnika EU. Stvaranje Europskog obrambenog fonda ili dvostruko potpisivanje deklaracije o suradnji Europske unije s NATO savezom je manifestacija novih inicijativa koje jačaju položaj EU bez osporavanja uloge NATO-a”, tvrdi bivši poljski ministar obrane.

“Sve to je u interesu Poljske. Našu nacionalnu sigurnost ne treba jačati izvan tri stupa koja čine NATO, SAD i EU. Zanemarivanje jednog i usredotočenost na drugi dovest će do toga da u trenutku prijetnje s Istoka možda nećemo dobiti odgovor na pozive. Marginalizacija našeg položaja u Europskoj uniji i slabljenje savezničkih veza s nekim europskim članicama NATO saveza je strateška pogreška. To može potkopati sigurnost naše zemlje u kriznoj situaciji”, izjavio je bivši poljski ministar obrane Bogdan Klich u članku za Rzeczpospolitu.

Europska vojska – Fantazije ili vizija Emmanuela Macrona i Angele Merkel 

SAD zemljama EU zabranile stvaranje vlastitih oružja i obrambenih kapaciteta

Prijetnje Europi su posljednji znak kolapsa američkog carstva

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
58 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Avrelij Droh
Gost
Avrelij Droh
1 godina prije

Devida et empera. Već puno puta viđeno. A Poljaci očito više ne mogu bez gospodara, navikli ljudi. A igra postaje sve zanimljivija in na žalost opasnija i bojim se, da će našoj deci biti gore nego nama.

cogo
Gost
cogo
1 godina prije
Reply to  Avrelij Droh

steta sto rusi niso još više kasnili sa pohodom na poljsku ,,pa mogli su iti do berlina drugim putem ,,danas bi poljaci malo drukčije srali ,,uvjek su mislili da su nešto bolji ,,a njihovi pogromi i upadi na rusiju su zaboravljani ,,nekd su ti poljaci dobro klali po drugim zemljama ,,i danas se ji tuži po ti vremenima ,,jako si postali gadni ,,ali jim dobro legne pomoč europe ,,a u zahvalu nož -bolje sjekira ,u leđa ,,,

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  cogo

@cogo Prije par tjedana bio sam u Nizozemskoj, Nizozemsku su Poljaci “okupirali” sa slabo plaćenom radnom snagom!

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Avrelij Droh

Amerikanci će, prije svih, imati potporu Poljske, Velike Britanije, Rumunjske i baltičkih zemalja
Halo gdje su tu “uspravnica” Hrvatska i Bugarska??

Miki
Gost
Miki
1 godina prije
Reply to  Avrelij Droh

Nemože balkanac bez njemačkog gospodara. Uvek će mi biti Poljak draži od Njemca.

cogo
Gost
cogo
1 godina prije
Reply to  Miki

miki kod svabe bar znaš s kim imaš posla a kod poljaka nikad ,,

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Poljacima treba vratiti Ruse.
Baltičkim republikama također.
Luđi su od nas….

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  čitalac

Ne bi ih Rusi uzeli ni kada bi im za to masno platili!!!!!

Servacij
Gost
Servacij
1 godina prije
Reply to  čitalac

Evo u nadolazu sledecih tjedana videt cemo stotine tisuca poljskih migranata na svim putevima prema Jadranu. Svi glavni pa i putevi u unutrasnjosti te sva polja i šume posrane od njih.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Servacij

Servacij, ljudi volje život u prirodi a u prirodi nema wc-a, svake godine kad se poćnu hvaliti sa brojem turista, moje prvo pitanje je gdje su sva pražnjenja koja su ostavili iza sebe. I onda se čudimo kako morem plivaju drekeci.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

U gornjim izjavama je itekako vidljiv ‘spin’, gdje se namjerno radi zamjena teza kako bi se prikrilo da upravo NATO ima teritorijalne pretenzije, namjeru širenja i agresije na Rusiju – priča o ruskom osvajanju baltičkih zemalja zvuči kao loša šala. Gdje su oni vidjeli dokaze za takve planove? Nema ih. Država s najvećom površinom na planeti svakako nema fetiš za tim skrajkom, niti vidi smisao u izazivanju NATO odmazde.
Ovako se opravdavaju investicije u oružje. Održavanjem straha i konstantne prijetnje.
Gornje izjave su propagandni trikovi marketinških predstavnika vojne industrije zamaskiranih u državne dužnosnike.

Servacij
Gost
Servacij
1 godina prije
Reply to  tuf

Rusija bi morala poceti sa svoje strane djelovati jednako. Na posve isti nacin. To znaci siriti iste fake news odnosno teze o amerikanskoj opasnosti!

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  Servacij

….ne treba o tome podučavati ruse…kod njih djeca marširaju u uniformama a curice od 14 god. rastavljaju kalaša…i to je to…gledao sam marince kako plaču u iranskim rukama a rus stavi bombu poda se i raznese da ne padne živ u ruke zlotvorima u idlibu.

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Servacij

Svaka vijest iz Rusije se već smatra fake newson I “neprijateljskom Propagandom” A nema potrebe o tome lagati kad je to istina . Jer se RF stalno prijeti i na njezinim granicama se gomilaju ! savezničke” Snage

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Servacij

Ako nitko ne planira napad na Rusiju zašto gomilaju vojsku na njezinim granicama. (brodove raketene sustave postrojbe za brzo djelovanje oklopno mehanizirane i slično?

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije
Reply to  tuf

@tuf,dao sam ti +,jer 5+ opcija ne postoji.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Juče je Merklove u intervjuu izjavila, da je posleratni poredak posle WWII mrtav i da mora Evropa, da se ujedini naspram USrA… Večina EU država če, da primi Huaweiev G5 iako stabilni genije preti sa sankcijama….Odvojili 13 milijardi za Evropsku vojsku….Iran…. Sve je više naznaka, da hoče Evropa, da se otrese USrA okupacije…… Ali imamo na drugoj strani vijernu američku paščad sa Poljskom na čelu, pa tako sve više liči, da če EU, da razpadne….Stižu težka ali istorijska vremena i bitna odluka gdje, če Evropa , da se svrsta u dollarski ili u multipolarni svijet….

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Trubadur

21 + od mene Gospod Trubadur.

minimoris
Gost
minimoris
1 godina prije

Nemacka kao vodeca sila Evrope sigurno ima pretenzija da se nekako iscupa iz americkih kandzi,ali dokle god su politicari koji su postavljeni od Amerikanaca na vlasti od toga nema nista.Amerikanci prave barijeru izmedju Nemacke i Rusije.Estonija,Letonija Litvanija,deo zapadne Ukrajine koji mrzi Ruse(nacisti),Poljska,Rumunija i ostaje jos Bugarska koju ce lako da srede.Veoma ozbiljna barijera.Francuzi ako dobiju nekog predsednika koji je tipa Degola,mozda zajedno sa Nemcima i imaju sanse da nesto urade,ovako sa Makronom,mrka kapa.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  minimoris

Nije problem otrgnuti se od Amerike, problem je šta posle toga…Amerika i NATO je jedina kapa koja sve pokriva, čvrsto održava mir unutar granica što i nike bitno koliko je bitno to što se u tom slučaju gubi pravo na širenje hegemonije na sve oko sebe pa i dalje;otrgneš se od Amerike i NATO postaješ meta za sve ostale jake a pogotovo za nejake koji traže odštetu. Bez Amerike i NATOa sve dolzi na naplatu i kusuranje ko je koga zahebao….Tramp je toga svjestan i sa pravom traži da se plati ta izuzetna benificija koju Amerika omogućava čitavom Zapadu, degutantna je politika zapada prema Americi i tu u svakom pogledu podržavam USA.

Servacij
Gost
Servacij
1 godina prije
Reply to  minimoris

Zapravo smo sada negdje u 1938. godini!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  minimoris

Misliš da je DeGol vodio suverenu politiku!?

minimoris
Gost
minimoris
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ne znam kakva je bila stvarna politika de Gaulle-a,ali dok je on bio Predsednik Francuske,oni nisu bili u NATO-u,tek padom de Gaulle-a i Francuska se prikljucila NATO-u.

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Siniša

Pokuušao je.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

znači nije problem u rusiji već u poljskoj. što bi se reklo “u laži su kratke noge”. europa treba žurno obustaviti financijsku pomoć poljskoj pa neka joj amerikanci financijski pomažu sa preko pet milijardi godišnje

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

A misliš da je to neki problem americi, pa oni štampaju šarenih papirića kolko im treba i za koga im treba. Sve dok se međunardna trgovina razmjenjuje u dolarima i nafta prodaje za dolare do tada će amerikanci koristiti svoje štamparije.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Mikojan

prika, štampaju oni ali njihov I naštampan dolar je u njihovim očima veći nego tvoj do kojeg dolaziš mukotrpnim radom. možda bi dobili jednokratnu pomoć od 5 milijardi dolara ali u vidu skupocjenog ali nekvalitetnog američkog oružja ali ništa više od toga a ovako svake godine dobiju 5 milijardi eura od zemalja europske unije

minimoris
Gost
minimoris
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Amerikanci nikada ne daju pare i ne pomazu nikoga,tj iako daju onda je po principu dinar daju banku uzimaju.Oni nateraju druge da daju pare.Ajmo redom,Japance da daju za J.Koreju,SA i UAE I Katar da daju za Tursku,a EU da daje za Poljsku.Svi kazu da je Poljska veoma jaka ekonomija EU,ali se ne kaze i da su dobili 150 mld evra donacija iz EU.To je veoma velika cifra.Jedina zemlja gde su mozda Amerikanci ulozili svoje pare je Tajvan.

Augusto
Gost
Augusto
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Poljska nije zaboravila da im je ta ista “europa” jednom već garantirala sigurnost, da bi ih kasnije izdala dva puta u 6 godina. Jednom je prepustivši kandžama njemačke i ruske imperije a drugi put dopustivši da je stepske bande pripoje svojoj komunisitčkoj imperiji nakon što ih je njemačka sravnila sa zemljom. Tko bi normalan očekivao da nakon tog povijesnog iskustva Poljska želi imati ikakvog posla sa tim divljacima.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Augusto

@augusto
bilo bi pošteno da se poljska odrekla I 150 milijardi eura dosadašnje pomoći od tih divljaka I 5 milijardi eura pomoći a koliko dobivaju godišnje. ti divljaci su ravnali I rusiju ali nikada nisu dali eure rusima. ako su poljaci dobili 150 milijardi eura onda bi rusija trebala dobiti 5000 milijardi eura od te europe za 25 milijuna pobijenih rusa I nebrojene porušene gradove I sela. ali znaš u čemu je kvaka, rusi su ljudine i domaćini I nikada nisu ni tražili nikakve novce od europe za razliku od poljske fukare.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Doci ce vrijeme i za naplatu tih potrazivanja…..Sva pokradena lova je negdje u svicarskim alpama i ta zemlja koliko god se trudila da bude neutralna involvirana je u oba svjetska rata …i oktobarsku revoluciju ….doslo je vrijeme da se poravna do padanske nizije..Bankarska tajna ma daj molim te ….sve sto se pokrade po evropi zavrsi u svicarskoj …i ne samo u evropi nego i sve sto je pokradeno po ostalim svjetskim zabitima zavrsava u svicarskoj….kod kozoheba sa alpa …Najzesci sukobi izbijaju tamo odakle lova bjezi u svicarsku…Novac ne smrdi i nudi moc …a kao siguran je samo u svicarskoj

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Bilo bi zanimljivo znati koliko ima u Poljskoj bolesnika poput ovog “poltičara”. Bojm se, dosta. Barem među onima koji vode tu zemlju.

Servacij
Gost
Servacij
1 godina prije
Reply to  spartak

Ima jih veoma puno.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije
Reply to  spartak

Ni blizu koliko ih ima na Balkanu!

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

EU, sto se tice NATO-a i US, moze samo lajati na mjesec, nista drugo. US je nece ispustiti iz ruku, a moze je razoriti kad god hoce, ako joj odgovara to, pogotovo Njemacku. Sta god da Evropa izabere, nepise joj se dobro. Ako se pokusa izvuci iz US zagrljaja, rasturice je, a ako ostane sa US, djelice njihovu sudbinu. Vise je nego ocito da je US u silaznoj putanji, pa prema tome… E, sad, EU vojska? Njemacka i Francuska? Samo jos to treba Balkanu!

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Kaj Poljacima nije jasno da se Ameri baš i ne bi pretrgli borbom protiv Rusa. Čekali bi oni i malo duže od 30 dana. 300? 3000? 300000? Nikad?

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

“Glavne snage koje moraju doći u pomoć u roku od 30 dana ako bilo koja zemlja bude ugrožena.” Netko od ovih planera “izuzetnih” je još uvijek ostao na razini planiranja od prvog Svj. rata!!!! Pa za 30 dana da u nekom slučaju (ali to se sigurno neče dogodit) zločesti Rusi hoče napasti ugrožene Poljake, pa za 30 dana bi greškom završili u Parizu. Ma koji stratezi pišu ove nebuloze?
LP

Augusto
Gost
Augusto
1 godina prije

Poljaci su od strane švaba i rusa prvo podijeljeni, potom sravnjeni sa zemljom od strane prvih, da bi ih drugi “oslobodili” i usput pobili sve zdrave elemente u skladu sa svojom bolesnom komunističkom ideologijom. Nitko normalan ne može Poljsku kriviti kad se pokušava osigurati da se u budućnosti ponovno ne nađe u unakrsnoj vatri između divljih gotsko-stepskih plemena

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Augusto

Koga jednom zmija ugrize taj i glistu gazi kad je vidi….Becko Berlinska historijska skola je krepala ,nikada nije ni postojala u okvirima znanosti ….Za sve ono sto se desavalo u evropi zadnjih 200 godina zasluzni su bili ovi kvazi istoricari…koji kad u evropi nastupa kriza fantaziraju o vojskama ,broje krvna zrnca ,prave nove ujedinjene nacije i generisu probleme tamo gdje ih upce nema .s jednim jedinim ciljem ..prosirenje na istok do resursa potrebnih za opstanak vlastitih naroda i nacija (citaj starih kolonijalnih uzurpatora)…Zelje su jedno a mogucnosti drugo…Zato mi se svidja Frodin komentar…

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Ovi koji se oslanjaju na USA mogu biti sigurni da će kad tad ostati na cjedilu kao Kurdi. Za Trumpa su ugovori komad papira kao i za njegovog njemačkog zemljaka Adolfa koji mu je i inspiracija. Sličnost je očita i fizički i mentalno.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Frodo

Svaka cast Frodo ..ima tu neke slicnosti …Adolf i Donald …krpa i zakrpa

Kelsos
Gost
Kelsos
1 godina prije

To je dobro da EU nema vojsku, jer će ona onda morati nastaviti jačati NATO savez, a u sklopu njega Amerika ulaže u naoružanje 10 puta više nego Rusija dok sve članice NATO-saveza ulažu u vojnu industriju 20 puta više od Putina, a ulagat će i više jer je Trump natjerao Europljane da se drže obećanih 2 posto svoga BDP-a

To znači da će NATO koji je i dosad bio vojna sila bez premca, postati još moćnija ratna mašinerija. A Rusija i Kina će moći samo zabezeknuto gledati kako vojno zaostaju za Zapadom.

Dugoročno gledajući, Kina ima kapacitete da znatno unaprijedi svoju vojnu silu, ali to bi moralo zabrinuti ponajprije Rusiju, jer je ona kineski susjed. A Sibir koji je bogat resursima, a siromašan stanovnicima postat će zanimljiv Kini, koja nema toliko resursa, a ima višak stanovništva, gotovo 1,4 milijarde, (Sibir ima 35 milijuna stanovnika od kojih je oko polovice Rusa) pa bi Kina mogla baciti oko na Sibir i neke njegove dijelove jednostavno anektirati kao što je Rusija Krim.

Kina bi pritom imala i povijesni legitimitet za okupaciju barem nekih dijelova ruskog Dalekog istoga, jer je sjevernu Mandžuriju Carska Rusija u svom imperijalnom naletu oduzela to područje od Kine.

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  Kelsos

…..To znači da će NATO koji je i dosad bio vojna sila bez premca, postati još moćnija ratna mašinerija. A Rusija i Kina će moći samo zabezeknuto gledati kako vojno zaostaju za Zapadom.
….znači sada će ameri proizvoditi nuklearku 1000 jaču nego što imaju…a rusi će moći uništiti planetu 20 puta dok će ameri to moći 300 puta…sinko nema zaostajanja…jednom dođeš do zida i nema naprijed…ako ja tebi stavim kolt na čelo a ti meni glok ili uzi zar ti misliš da si ti u prednosti….želiš li riskirati.
..

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije
Reply to  Kelsos

NATO čak ima u planu početi proizvoditi avione koji lete!

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  nekoime

@nekoime, polako prvo neka izmisle bracu Rajt. Mada je bolje da sjede smirom, Svaka kokoska jednom mora da sleti.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Kelsos

Eh, kad bi djete znalo koliko puta smo se ovdje več načitali ovih Holywoodskih gluposti, sigurno ne bi opet pisao….Kina je 3000 godišnje carstvo i do sad bi več davno okupirala Sibir…. Djete drago, pitaj se zašto Sibir nitko ne okupira i zašto tamo nema neke mase stanovnika… Pa tako nikad nije bilo i nikad ni neče bit Kineza…..Dajte vijernici u Holywood, barem malo čitat neke stvari… Na kraju krajeva indolenca se može prevaziči ali glupost ostaje za uvjek….

SamoKratko
Gost
SamoKratko
1 godina prije
Reply to  Kelsos

‘…A Rusija i Kina će moći samo zabezeknuto gledati kako vojno zaostaju za Zapadom. …’
Moram priznati da sam i ja zabezeknuto čitao komentar…
Odakle vam ideja da količina ulaganja u vojnu industriju odgovara i rezultatima?!
Što se tiče Kine, molim da me prosvijetlite i da mi kažete kada je Kina posljednji puta osvajala teritorije?

Kelsos
Gost
Kelsos
1 godina prije
Reply to  SamoKratko

@SamoKratko, znam da su rusofili othranjeni na dezinformacijama zabezeknuti kad ih se suoči sa činjenicama.

Odakle mi ideja da količina ulaganja u vojnu industriju odgovara i rezultatima? Iz zdravorazumske logike. Ako imaš novaca onda možeš povećati proizvodnju oružja i unaprijediti njegove performanse. Možda neki lakši primjer? Kad čovjek konzumira više hrane on dobija i više kilograma. Isti princip. Meni se čini da je ta logika neupitna.

Kada je Kina posljednji put osvajala teritorije? Trenutno ga osvaja na morskim područjima gradeći umjetne otoke i tako pomiče granice svojih teritorijalnih voda. To bi bilo isto kao da bi Slovenija izgradila otok nasuprot Pule i pomaknula svoju južnu morsku granicu prema ostatku Istre.

Kina je prije više od pola stoljeća okupirala Tibet, spremala je invaziju i na Mongoliju, ali su je Sovjeti spriječili. Međutim, Kinezi se nisu dali smesti oko granice na Amuru, pa su dvije države i zaratile, a Kina je poslije upala i u Vijetnam.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Kelsos

Kelsos, mislim da ti je predviđanje ok uz mali dodatak. A to je da Kina neće ići u Rusiju silom već slanjem svog stanovništva, emigracijom. Meki trbuh Rusije je prazan, a Kineza ima ko Kineza.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Poljaci očito ništa nisu naučili iz povijesti. Svi vojni paktovi su najobičniji reket šta se kroz povijest pokazalo.
Vojni paktovi samo multipliciraju žrtve u ratovima i omogućavaju ulazak u rat za nejasne ciljeve. Živimo u inverziji stvarnosti di se umisto paktova za mir sklapaju paktovi za rat po obrascu obrane interesa svoje države ratovanjem na drugim kontinentima šta je ordinarna manipulacija.
Indoktrinacija je enormna.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Cemu prica o ,,prosirenju unije ” sluzi ako ne samo spinovanju….Francuzi su sretni i zadovoljni u drzavi u kojoj zive i svi ostali su presretni u svojim drzavama kao npr …Nijemci ,Austrijanci Nizozemci Belgijanci Spanci itd…itd…Svako toliko navrati im rodbina iz Afrike ,Azije ,Juzne Amerike Australije ….Da ih podsjeti na mracnu proslost koja svako toliko ispliva na vidjelo….A Poljaci ko Poljaci iskreno i brutalno posteno odgovaraju na prijedloge o zajednickim oruzanim snagama …Ovaj scenario je vec predvidjen poslije pada zeljezne zavjese..Neke od nabrojanih nacija potrosile su svoje resurse (vojne ljudske materijalne i intelektualne ) dokaz o ovome je nebuloza o evropskoj vojsci….Evropa je Americki Bordel u kome cijenik usluga stoji objesen pred vratima bordela zvanog Evropa …Sada je nekakav trend da od bordela naprave harem uz svesrdnu podrsku zaposlenika bordela Evropa (citaj Europski parlamennt sa sjedistem u Briselu)….Evropu ceka recesija iza prve krivine puta zvanog Brexit..A svaka prica o zeljezu koje puca ,aluminiju koji leti i trista spartanaca koji jedva cekaju da ih prime u oruzane snage EU ,granici se sa znanstvenom fantastikom i americkim letom na mjesec sa raketom Arijana ..iz Kouroua u Francuskoj Guayani….

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Baš Poljake briga za tamo neke Sorošove pijune u EU. Nisam se nadao da ću doživeti da su Macron i Merkel balkancima miliji od Poljaka.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

,,Neko” pokusava prisiliti nekoga u EU bordelu da skine ,,gace ” i plati dobivenu uslugu …Makro je tamnoputi Saudijac (citaj evnuh) bez testisa a sef bordela D.Trump podrijetlom iz Kallstadta u regiji Pfalačka (Pfalz tada dio kraljevine Bavarske),U jednom intervjuu Trump je ponosno istakao svoje njemačko porijeklo…Sada ima titulu predsjednika ali poslije mandata ide u bajbok zbog utaje poreza …i sprege sa njujorskom mafijom i pranjem novca …Mase u americi spremaju se da ga ispljuju poslije ovog predsjednickog mandata ….Lik je obican spijun za cijeg je mandata amerika dotakla dno dna politike…..I za cudo bozije Merkel je dobila viziju (citaj psihozu) o oruzanoj sili evropske unije ….koja treba da postane faktor u stvaranju novog medjunarodnog poretka (citaj sirenje na istok. jer na zapad nemogu atlantski ocean je granica)….Ovo sto sam napisao je dijagnoza ne analiza ili komentar…Za aktere ove price i ovo je suvise ..Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

ivan pavao treči
Gost
ivan pavao treči
1 godina prije

poljaci se ko i mi brzo množe pa im treba svakih 50 godina rat da se potrijebe

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Europa je, kolektivno gledano vrlo močna vojna sila. Ali problem je što je nejedinstvena. U slučaju bilo kakve ozbiljnije krize, europske države će biti podijeljenje i neće biti brze reakcije. Krucijalno pitanje je tko će zapovijedati europskim snagama? Tko će izmijenjivati obavještajne podatke i do koje razine? U NATO-u se znao “gazda”. On, “gazda” prima prvi udar i onda se ostali sukcesivno priključuju ili ne. Ustroj EU ne dozvoljava brzu reakciju na krizu.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Poljaci trebaju otvoriti povijesne udžbenike. Imali su oni saveznike i 1939 i tko im je pomogao ? Nitko!

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

…nije cudo da su poljaci glavni likovi u americkim vicevima…

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
3 mjeseci prije

Ovom Stoltenbergu da ga sretnem bih tako sa uzitkom pljunio u gubicu, ako nebih mogao da mu opalim nogom u guzicu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik