fbpx

Bez jedne europske vlade nema ni “prave” europske vojske

EU - Vojska - Rafale

Ideja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o “pravoj” vojsci Europe apsolutno je nerealna, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Uostalom, zapovijedanje i kontrola jedinstvene europske vojske može biti moguća samo ako Europska unija “postane jedna država sa svojom vlastitom vladom”. Tek tada takvim snagama može biti povjerena zaštita stotina milijuna građana Europske unije, tvrdi njemački novinar Nikolas Busse.

Jednostavno je iznenađujuće da su gotovo s entuzijazmom njemački političari prihvatili poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da stvore “pravu europsku vojsku”, i to unatoč činjenici da francuski čelnik nije predstavio detaljan plan, već je samo dao jednu “kratku izjavu” u jednom od svojih intervjua, piše njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Međutim, ideja francuskog predsjednika o jednoj vojsci u Europi je apsolutno nerealna i definitivno ne vrijedi slušati Macrona”, kaže autor Nikolas Busse.

“Naime, zapovijedati i kontrolirati tu “pravu” europsku vojsku će biti moguće samo ako Europska unija postane jedna država i bude imala svoju vladu. Tek tada joj može biti povjerena zaštita stotina milijuna građana EU”, kaže novinar Frankfurter Allgemeine Zeitunga.

“Sada ili u bliskoj budućnosti”, prema Busseu, “nijedan narod u Europi, a posebno ne francuski, nije spreman potpuno prepustiti svoju državnost”.

“U posljednje vrijeme je sve više Europljana koji žele nacionalna rješenja, stoga i glasaju za stranke koje im to obećaju”, objašnjava autor članka.

“Obrana je vrlo ozbiljna stvar, a njezin značaj u Europi ponovno raste, posebice zbog revanšističke politike Rusije. U ovoj situaciji ne možete graditi dvorce u zraku. Njemačka i njezini partneri su suočeni s jednostavnim zadatkom. Prije svega moraju modernizirati svoje vojske, što će koštati puno novca i trebat će obaviti puno posla. U području naoružanja i vojne opreme, Europa ozbiljno zaostaje ne samo Sjedinjenim Državama, nego i za Rusijom i Kinom. U doglednoj budućnosti europske vojske neće butu. Stoga je sljedeća misija modernizacija Bundeswehra”, sažima novinar njemačkog lista.

Međutim, iako se trenutno zaista čini neostvarivom, ideja “Sjedinjenih Europskih Država” je prije Brexita i aktualnih podjela unutar EU oko brojnih pitanja bila vrlo aktualna i ona sigurno nije umrla. Osim toga, veći dio suvereniteta svih zemalja članica EU je već u rukama Bruxellesa i Nikolas Busse, iako točno primjećuje da bi takvom vojskom bilo vrlo teško zapovijedati s još uvijek preživjelima nacionalnim parlamentima, zaboravlja da je možda veća prepreka stvaranju europske vojske NATO. No, ako bi ta europska vojska kao stup odvraćanja imala francuske nuklearne snage, a za  “ekonomsku lokomotivu” gospodarstvo Njemačke, kako je zamišljena, onda ostale zemlje nemaju što u njoj tražiti, baš kao što su mnoge napravile stratešku pogrešku s ulaskom u NATO pakt.

Njemačka dobiva vladu, a stvaranje monstruma Sjedinjenih Europskih Država

Europska vojska – Fantazije ili vizija Emmanuela Macrona i Angele Merkel

EU na prekretnici – Ili će nestati nacionalne države ili EU u ovom obliku?

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
29 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

DOLJE VLADA!

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Vlado, Vladimir i Vladeta isto?
I gdje točno dolje :))

shah
Gost
shah
1 godina prije

nece to Trumponja dozvoliti.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Malo te vojščice već postoji…

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

Tko je največi protivnik EU? USA. Ne treba izmišljati toplu vodu, kopirati ustroj USA, ako oni funkcionišu sa 50 država može i EU sa manje. Zapravo logično bi bilo eurozijska unija i svi sretni i zadovoljni, osim kriminalaca čuvara goveda.

Vasilij Zajcev (bivši Dan Dare)
Gost
Vasilij Zajcev (bivši Dan Dare)
1 godina prije

Neka tako i ostane, jer bi takva vojska EU služila uglavnom za agresiju protiv Rusije i tlačenje malih naroda na periferiji EU, a u korist Njemačke i Francuske.

bbbb
Gost
bbbb
1 godina prije

jerwropsku vojsku ako stvore to će biti drugi ešalon na Rusiju, prvi će sloveni da se puste na ruse da izginu za odabrane interese………….

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Već vidim Junckera,kako se klati pijan na bijelom konju sa bocom vina u ruci i pancirkom na grudima.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Juncker je svoj status zaslužio dok je ko premijer Luksemburga ,vladinim uredbama,zamračio milijarde € multincionalnim korporacijama,koje su se trebale na ime poreza sliti u državne blagajne članica EU.Ti kojima je pogodovao,postavili su ga na čelo EK.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

“…posebice zbog revanšističke politike Rusije.”
Da li netko zna na kakav revanšu se misli?

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Rusi uporno tvrde da Moskva nije Frankfurt na Volgi

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@nekoime:
Ne,ti si Frankfurt na Volgi?
ne uzimaj osobno nego trosobno

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Mjenjam sobnu lampu za dvosobnu.Razliku struje plaćam ja.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Samo civilna zastita za vanredne situacije, a to znaci za pozare, poplave i zemljotrese.
Sve borbene avione prepraviti u kanadere, a tenkove u traktore.
Nakacili su se na Rusku granicu kao slepi misevi.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Nije to ideja Macrona,nego Rothschilda i lihvarske kabale.Kad govore o Europskoj vladi i vojsci,misle na korporativnu vladu,kakvu su dobrim dijelom instalirali u Europskoj komisiji,a ne vladu EU naroda.

bbbb
Gost
bbbb
1 godina prije

Ispravno.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

“Naime, zapovijedati i kontrolirati tu “pravu” europsku vojsku će biti moguće samo ako Europska unija postane jedna država i bude imala svoju vladu.” – fascinantno kako je to rekao za vojsku, a nije primjenio na cijelu EU koja nema zajednički jezik oko ničega. Predivan primjer je bila kriza 2008. ma i bilo koja druga problematika, ali bitno da vojska ne može funkcionirati, a EU može…

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Nema veze sa naslovom i clankom, izvinjavam se ali je potrebno upozoriti siru javnost, Logicno molim za pomoc.
================================================================================
Prema pisanju N1 izmedju redova se moze zakljuciti Zagrebacki nadbiskup kardinalni Bozanic pokusava od Hrvatske stvoriti “katolicki kalifat”, zahtijevajuci da Crkva u Hrvata preuzme znacajniju ulogu u odgoju i obrazovanju djece. Sto je u suprotnosti sa sekularnom Evropskom Unijom. Ukoliko crkva zaista zeli intezivnije religijski obrazovati i odgajati djecu neka tada kao i u drugim Evropskim drzavama izgradi svoje skole i neka ih financira vlastitim sredstvima ovako je to u suprotnosti sa sekularizmom i odrednicama EU. Vjeronauk definitivno je potrebno izbaciti iz sekularnih skola i neka ga slobodno poducavaju u religijski orijentiranim skolama. Ali tada isto pravilo treba vrijediti za sve religijske skupine i ne samo za katolike. A u sekularnim skolama treba treba poducavati gradjanski odgoj, osnove racunovodstva kucnog budjeta i druga znanja potrebnih za zivot koja uce dijeca diljem Evrope ali ne i u Hrvatskoj.
Kaptol se ne prestaje mjesati u poslove drzave u svakoj mogucoj prilici, jednom im netko mora reci dosta i gdije im je mjesto, ovako ucijenjuju vladu, sabor i cijelu Hrvatsku sto je karajnje skandalozno ponasanje.

Osim toga; nisu svi stanovnici i poreski obveznici religijskih ubjedjenja da moraju kroz porez financirati Kaptol ili druge crkve neka to placaju kroz crkveni porez vjernici, a ne oni koji u crkve ne zalaze. Dok vecina stanovnistva tesko prezivljava od svoga rada Katolicka crkve u Hrvatskoj se razmece luksuzom i ponasa kao pijani amerikanac.

Ovo postaje preozbiljan problem da bi se preko njega olako prelazilo i da bi ga se zaobilazilo i ako se nastavi na ikraju moze eskalirati u mnogo veci problem koji bi se mogao prenjeti i na drzave iz okruzenja.

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

1. da li ti bio vjernik ili ne, od svih poreza koji se slijevaju u drzavnu kasu, jedan dio torte ide u vatikan. svuda. 2. u njemackoj, nizozemskoj i mozda jos negdje, moraju skolska djeca – katolici i evandjelisti- uciti koran, islam, te posjecivati dzamije. uz teske novcane kazne, ako dijete izostavi “nastavu”. tako da ne vjerujem da u turbo-liberalnoj hr crkva bude ostvarila svoj kalifat. da ona sa uno-m radi na sotonskom globalizmu, potice islamizaciju evrope i kaos, to stoji – ali i njoj kao svj. vladajucoj instituciji dolazi brzi kraj. dapace, ona i sama radi na tome.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Ako je komunizam zlo tada je svaka druga religija još veće zlo !
(da, komunizam=religija)

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Oprosti Maja, ali koliko je meni znano u Njemackoj naprimjer postoj drzavni porez i postoji crkveni porez. Crkveni porez placa onaj tko pripada odredjenoj crkvi, ako je ateista onda taj crkveni porez ne placa. A pod religijskim odgojem djeca ne uce samo jednu vjeroispovijest nego se upoznaju sa svim razlicitim religijama i znaju razlike medju njima. Dok Britanci imaju skole rasporedjene rema religijii, katolici svoje, anglikanci svoje, muslimani svoje i…Ali postoje drzavne skole u kojima se upoznaje razlicitost medju religijama ali ne forsira niti jedna posebna. Osnovne skole i vrtici se uglavno grade pored crkvi kojima pripadaju, no Britanci su u segregaciji uobrazovanju otisli malo dalje tako da postoje odvojene zenske i posebne muske skole, ali i mjesovite, zatim skole prema socijalnim statusima tako postoje posebne skole za dijecu posebno bogatih, kao i skole za dijecu radnicke klase, sirotinje i neke za srednji sloj. Postoje privatne skole koje se placaju i drzavne odnosno religijski podijeljene, skole za posebno nadarene, skole koje se ne placaju posebno.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

To će biti karikaturalna vojska. Hoće li grčki časnik zapovijedati francuskom vojniku? Ili talijanski njemačkom? Ništa od toga. Neka posude od Francuske legiju stranaca. Ili naprave neku europsku inačicu legije stranaca. Sa ovim “izbjeglicama” kao novim europskim vojnicima. Jer nema više ni jednog domicilnog europljanina kojega su u stanju unovaciti u Amsterdamu, Brüxellesu, Berlinu…

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Nazovimo tu vojsku federacijskom, dogovore se sve zemlje koji će biti službeni jezik te vojske, francuski, njemački ili recimo mađarski i problem riješen. JNA je službeno imala srpskohrvatski kojeg nisu baš svi slovenci, makedonci i šiptari znali ali su naučili. Zašto se od buhe stvara problematičnog slona? valjda to nekom odgovara da stalno muti vodu.

tabula
Gost
tabula
1 godina prije

Čudna neka logika. Pa kako onda egzistira i funkcionira NATO? Ovo mora da je pisao neki zagriženi NATOvac.

bbbb
Gost
bbbb
1 godina prije

Ovaj boza se pravi lud, on kao ne zna da je razlog stvaranja unije za ćelik itd. pa onda eu da se stvore sjedinjene jewropske države broj dva (broj jedna je čemerika) i da će sve što ti graditelji tog monstruma odluće prodane duše provesti u djelo.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Pitanje za admina, zašto mislite da je riječ-naziv shiptar uvredljivo za kosovare-albance, pa sami se tako nazivaju, nismo li već o tome raspravljali ?! “shiptaria-albania”

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

ups .. obrišite ovo, vidim da je komentar prošao, moja greška !!

Stajerc
Gost
Stajerc
1 godina prije

Mislim da ces dobiti pravi odgovor ako odes negdje u Bronx i pokusas objasniti crncu da je sasvim normalno i dobronamjerno da se mu i sam, kao i njegova “braca”, obracas kao “nigeru”. I oni se sami tako nazivaju pa zasto ne bi i ti. Probaj pa nam javi 😉

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Stajerc, nigeri su iz nigerije, shiptari su iz shqiptarje !
“shqiptarja.com/home”

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
29
0
()
x