Bez jedne europske vlade nema ni “prave” europske vojske

EU - Vojska - Rafale
29 komentara

Ideja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o “pravoj” vojsci Europe apsolutno je nerealna, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Uostalom, zapovijedanje i kontrola jedinstvene europske vojske može biti moguća samo ako Europska unija “postane jedna država sa svojom vlastitom vladom”. Tek tada takvim snagama može biti povjerena zaštita stotina milijuna građana Europske unije, tvrdi njemački novinar Nikolas Busse.

Jednostavno je iznenađujuće da su gotovo s entuzijazmom njemački političari prihvatili poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da stvore “pravu europsku vojsku”, i to unatoč činjenici da francuski čelnik nije predstavio detaljan plan, već je samo dao jednu “kratku izjavu” u jednom od svojih intervjua, piše njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Međutim, ideja francuskog predsjednika o jednoj vojsci u Europi je apsolutno nerealna i definitivno ne vrijedi slušati Macrona”, kaže autor Nikolas Busse.

“Naime, zapovijedati i kontrolirati tu “pravu” europsku vojsku će biti moguće samo ako Europska unija postane jedna država i bude imala svoju vladu. Tek tada joj može biti povjerena zaštita stotina milijuna građana EU”, kaže novinar Frankfurter Allgemeine Zeitunga.

“Sada ili u bliskoj budućnosti”, prema Busseu, “nijedan narod u Europi, a posebno ne francuski, nije spreman potpuno prepustiti svoju državnost”.

“U posljednje vrijeme je sve više Europljana koji žele nacionalna rješenja, stoga i glasaju za stranke koje im to obećaju”, objašnjava autor članka.

“Obrana je vrlo ozbiljna stvar, a njezin značaj u Europi ponovno raste, posebice zbog revanšističke politike Rusije. U ovoj situaciji ne možete graditi dvorce u zraku. Njemačka i njezini partneri su suočeni s jednostavnim zadatkom. Prije svega moraju modernizirati svoje vojske, što će koštati puno novca i trebat će obaviti puno posla. U području naoružanja i vojne opreme, Europa ozbiljno zaostaje ne samo Sjedinjenim Državama, nego i za Rusijom i Kinom. U doglednoj budućnosti europske vojske neće butu. Stoga je sljedeća misija modernizacija Bundeswehra”, sažima novinar njemačkog lista.

Međutim, iako se trenutno zaista čini neostvarivom, ideja “Sjedinjenih Europskih Država” je prije Brexita i aktualnih podjela unutar EU oko brojnih pitanja bila vrlo aktualna i ona sigurno nije umrla. Osim toga, veći dio suvereniteta svih zemalja članica EU je već u rukama Bruxellesa i Nikolas Busse, iako točno primjećuje da bi takvom vojskom bilo vrlo teško zapovijedati s još uvijek preživjelima nacionalnim parlamentima, zaboravlja da je možda veća prepreka stvaranju europske vojske NATO. No, ako bi ta europska vojska kao stup odvraćanja imala francuske nuklearne snage, a za  “ekonomsku lokomotivu” gospodarstvo Njemačke, kako je zamišljena, onda ostale zemlje nemaju što u njoj tražiti, baš kao što su mnoge napravile stratešku pogrešku s ulaskom u NATO pakt.

Njemačka dobiva vladu, a stvaranje monstruma Sjedinjenih Europskih Država

Europska vojska – Fantazije ili vizija Emmanuela Macrona i Angele Merkel

EU na prekretnici – Ili će nestati nacionalne države ili EU u ovom obliku?

Europska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

DOLJE VLADA!

shah
5 godine prije

nece to Trumponja dozvoliti.

Vasilij Zajcev (bivši Dan Dare)
5 godine prije

Neka tako i ostane, jer bi takva vojska EU služila uglavnom za agresiju protiv Rusije i tlačenje malih naroda na periferiji EU, a u korist Njemačke i Francuske.

jezevakucica
5 godine prije

Već vidim Junckera,kako se klati pijan na bijelom konju sa bocom vina u ruci i pancirkom na grudima.

Dub Miroslav
5 godine prije

“…posebice zbog revanšističke politike Rusije.”
Da li netko zna na kakav revanšu se misli?

giordano bruno
5 godine prije

Samo civilna zastita za vanredne situacije, a to znaci za pozare, poplave i zemljotrese.
Sve borbene avione prepraviti u kanadere, a tenkove u traktore.
Nakacili su se na Rusku granicu kao slepi misevi.

Jole
5 godine prije

Nije to ideja Macrona,nego Rothschilda i lihvarske kabale.Kad govore o Europskoj vladi i vojsci,misle na korporativnu vladu,kakvu su dobrim dijelom instalirali u Europskoj komisiji,a ne vladu EU naroda.

Mercury
5 godine prije

“Naime, zapovijedati i kontrolirati tu “pravu” europsku vojsku će biti moguće samo ako Europska unija postane jedna država i bude imala svoju vladu.” – fascinantno kako je to rekao za vojsku, a nije primjenio na cijelu EU koja nema zajednički jezik oko ničega. Predivan primjer je bila kriza 2008. ma i bilo koja druga problematika, ali bitno da vojska ne može funkcionirati, a EU može…

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Nema veze sa naslovom i clankom, izvinjavam se ali je potrebno upozoriti siru javnost, Logicno molim za pomoc. ================================================================================ Prema pisanju N1 izmedju redova se moze zakljuciti Zagrebacki nadbiskup kardinalni Bozanic pokusava od Hrvatske stvoriti “katolicki kalifat”, zahtijevajuci da Crkva u Hrvata preuzme znacajniju ulogu u odgoju i obrazovanju djece. Sto je u suprotnosti sa sekularnom Evropskom Unijom. Ukoliko crkva zaista zeli intezivnije religijski obrazovati i odgajati djecu neka tada kao i u drugim Evropskim drzavama izgradi svoje skole i neka ih financira vlastitim sredstvima ovako je to u suprotnosti sa sekularizmom i odrednicama EU. Vjeronauk definitivno je potrebno izbaciti iz sekularnih skola i neka ga slobodno poducavaju u religijski orijentiranim skolama. Ali tada isto pravilo treba vrijediti za sve religijske skupine i ne samo za katolike. A u sekularnim skolama treba treba poducavati gradjanski odgoj, osnove racunovodstva kucnog budjeta i druga znanja potrebnih za zivot koja uce dijeca diljem… Čitaj više »

Bruno
5 godine prije

To će biti karikaturalna vojska. Hoće li grčki časnik zapovijedati francuskom vojniku? Ili talijanski njemačkom? Ništa od toga. Neka posude od Francuske legiju stranaca. Ili naprave neku europsku inačicu legije stranaca. Sa ovim “izbjeglicama” kao novim europskim vojnicima. Jer nema više ni jednog domicilnog europljanina kojega su u stanju unovaciti u Amsterdamu, Brüxellesu, Berlinu…

tabula
5 godine prije

Čudna neka logika. Pa kako onda egzistira i funkcionira NATO? Ovo mora da je pisao neki zagriženi NATOvac.

bbbb
5 godine prije

Ovaj boza se pravi lud, on kao ne zna da je razlog stvaranja unije za ćelik itd. pa onda eu da se stvore sjedinjene jewropske države broj dva (broj jedna je čemerika) i da će sve što ti graditelji tog monstruma odluće prodane duše provesti u djelo.

Mikojan
5 godine prije

Pitanje za admina, zašto mislite da je riječ-naziv shiptar uvredljivo za kosovare-albance, pa sami se tako nazivaju, nismo li već o tome raspravljali ?! “shiptaria-albania”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI