Rusija će proširiti ‘demilitarizovanu zonu’ Ukrajine

Ruska vojska-Ukrajina
42 komentara

Rusija treba da stvori veliku “demilitarizovanu zonu” u Ukrajini, onu koja je dovoljno velika da osigura da oružje dugog dometa ne može da pogodi ruske gradove, rekao je predsednik Vladimir Putin u srijedu

Ruski pogranični regioni su od početka sukoba između Kijeva i Moskve bili izloženi čestim napadima dronovima i projektilima, kao i granatiranju ukrajinske vojske. Jedan od najsmrtonosnijih napada dogodio se 30. decembra, kada su kijevske snage pogodile ruski pogranični grad Belgorod višecevnim raketnim bacačima, uključujući RM-70 Vampire – unapređenu težu verziju sovjetskog sistema BM-21 Grad.

Štrajk u decembru odnio je živote 25 ljudi, uključujući djecu, a više od 100 je povrijeđeno. U januaru je još jedan masivan napad pogodio grad Donjeck, ubivši 27 civila. Oba napada osudile su UN.

“Ova demilitarizovana linija bi trebala… da leži na takvoj udaljenosti od naše teritorije da bi osigurala sigurnost ruskih gradova”, rekao je predsjednik u srijedu, dodajući da posebno misli na zaštitu od “duže proizvodnje stranog” dometno oružje koje ukrajinske vlasti koriste za napad na mirne gradove.”

Prema Putinovim riječima, ruske snage koje se bore na linijama fronta gurale su kijevske trupe dalje od ruskih granica kako bi zaštitile nacionalnu sigurnost. “Ovo je glavna misija za naše momke: zaštititi svoju domovinu, zaštititi naš narod”, rekao je.

“ Demilitarizacija ” i “denacifikacija” Ukrajine su od početka navedeni kao glavni ciljevi ruske vojne operacije. Putin je posebno pomenuo demilitarizovanu ili “sanitarnu” zonu koja je trebala biti stvorena u Ukrajini u junu 2023. Tada je predsjednik rekao da bi zona mogla biti stvorena ako kijevske snage nastave s napadima na ruske gradove. Cilj bi bio onemogućiti ukrajinskoj vojsci da “dođe do nas”, rekao je.

SAD i njihovi saveznici aktivno su snabdijevali Ukrajinu teškim oružjem tokom cijelog sukoba, koje se kretalo od haubica i raznih artiljerijskih oruđa do višecevnih raketnih bacača i raketnih sistema.

Spisak oružja većeg dometa zapadne proizvodnje u posedu Kijeva uključuje projektile britanske proizvodnje Storm Shadow koji imaju domet od 250 km (155 milja) i američke armijske taktičke raketne sisteme (ATACMS), koji imaju domet veći od do 160 kilometara (100 milja).

Ranije ove sedmice, Politico je izvijestio da bi Washington mogao Kijevu dostaviti bombe malog prečnika (GLSDB), koje također imaju domet od oko 160 kilometara (100 milja).

Putinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
samo u prolazu
3 mjeseci prije

Samo mi nije jasno zasto na takvoj zoni ne inzistiraju i s druge strane Rusija -US Aljaska (80km mora izmedju)?!

Gad
3 mjeseci prije

Da, za 50-ak godina. Možda.

tatamata
3 mjeseci prije

nazije otjerati do poljske

Uskok Marko
3 mjeseci prije

“Štrajk u decembru odnio je živote 25 ljudi”
Pročitajte barem jednom tekst prije slanja. Od engleskog strike (udar) je postao štrajk.

oli
3 mjeseci prije

Veliki broj upita na buking.com od strane ruskih vojnika za apartmane u Berlinu

Max
3 mjeseci prije

To znači širenje napadnih djelovanje.

Herc
3 mjeseci prije

To znači do Galicije i Lavova koji su bili naši,a sve drugo rusko.

Siki
3 mjeseci prije

Ma ide mi na kujac Putin. Ili si u ratu pa sve srogljaj ili se povuci.

khan
3 mjeseci prije

ovo rusko kmečanje je neverovatno za jednu tako močnu državu

Motorola
3 mjeseci prije

Normalni odaziv na slanje zapadnog oružja. Ukrajina postaje tampon cona. Jebeš takvu državu i takvu zapadnu (ne)sreču…..

dulebg
3 mjeseci prije

Rešenje za Rusiju je da okupira Ukrajinu na način kako Ameri okupiraju Evropu. I da anektira baltičke republike.

Red Dog
3 mjeseci prije

Dakle,
Vi njima oruzje veceg dometa, mi im oduzimamo vise zemlje. Samo vi nastavite slati.

Josip
3 mjeseci prije

Sve do granice s Poljskom, Rumunjskom i baltickim zemljama.

crodaemonx
3 mjeseci prije

Štrajk u decembru

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI