Rusija će razgovarati o mirovnim pregovorima u Ukrajini sa partnerima iz BRICS-a

BRICS
4 komentara

Moskva planira da održi konsultacije sa drugim članicama grupe zemalja BRICS-a, nakon mirovnih pregovora u Ukrajini, čiji je domaćin tokom vikenda bila Saudijska Arabija, rekao je u nedelju za TASS zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov. Osim Rusije, sve zemlje BRICS-a – Kina, Indija, Brazil i Južna Afrika – pozvane su da učestvuju u događaju.

“Što se tiče partnera iz BRICS-a koji su pozvani i otišli tamo… postoji razumijevanje da ćemo mi i druge članice BRICS-a … voditi dijalog i podijeliti relevantna mišljenja nakon događaja u Jedi”, rekao je Rjabkov, govoreći o razgovorima za vikend . u saudijskom lučkom gradu.

Diplomata je takođe rekao da, iako je Rusija izostavljena, ipak ima smisla u razgovorima i da je učešće članica BRIKS-a moglo biti od koristi u smislu upoznavanja zapadnih pristalica Kijeva sa nekim „zdravim razumom“ .

„Još treba da shvatimo šta se tačno dogodilo u Džedi“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova, dodajući da bi bilo svrsishodno da se na ovom sastanku stekne uvid u „pravu ravnotežu [snaga] i poravnanje [snaga]“ i da će Rusija razgovarati o ovim pitanjima sa svojim BRICS partnerima.

Saudijska Arabija bila je domaćin dvodnevnih razgovora u Džedi 5. i 6. avgusta. Na sastanku su učestvovale ukupno 42 zemlje, uključujući i SAD, Veliku Britaniju i zemlje EU, koje otvoreno podržavaju Ukrajinu u sukobu, kao i Kinu, Indija, Brazil, Turska, Indonezija i Južna Afrika, koje su zauzele uravnoteženiji pristup tekućem sukobu između Moskve i Kijeva.

Prema raznim medijskim izvještajima, vjeruje se da su se učesnici složili da svako rješenje sukoba treba da bude zasnovano na “poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine” i na primatu Povelje UN-a. Rijad također planira predložiti stvaranje radnih grupa za određena pitanja, uključujući globalni utjecaj rata, nuklearnu sigurnost ili sigurnost hrane.

Ovo je drugi takav sastanak nakon sličnog događaja u Kopenhagenu, koji nije uključivao ni Rusiju. Ipak, za razliku od Kopenhagena, Kijev više nije zagovarao svoju takozvanu formulu mira Zelenskog, koja je zahtijevala od Rusije da se povuče sa svih teritorija Ukrajine unutar njenih granica iz 1991. godine, objavio je Wall Street Journal (WSJ) pozivajući se na svoje izvore. Moskva je ranije odbacila plan koji je predložio Zelenski kao nerealan.

Visoki evropski zvaničnik rekao je za WSJ da ukrajinska delegacija na razgovorima ovog vikenda u Džedi nije insistirala da druge zemlje prihvate njen plan. Ni to nije potaknulo na povlačenje ruskih trupa, rekao je, dodajući da druge nacije, zauzvrat, nisu pokrenule to pitanje.

Tokom sastanka, Kina je još jednom predstavila svoj mirovni plan od 12 tačaka, koji je prvi predstavio predsjednik Xi Jinping u februaru, izvještava WSJ. Predlogu su se usprotivile zapadne diplomate, koje su tvrdile da bi to samo “zamrznulo” sukob, navodi se u saopštenju.

Američki zvaničnici su još u februaru odbacili kineski prijedlog, rekavši da bi od njega koristila samo Rusija. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Kina nema mnogo “kredibiliteta” po tom pitanju jer je odbila da osudi Rusiju zbog napada na Ukrajinu.

Uoči samita čiji je domaćin Saudijska Arabija, Moskva je kritizirala događaj, rekavši da zapadni pristalice Kijeva samo nastoje “nametnuti ” formulu Zelenskog narodima globalnog juga, a pritom zatvaraju oči pred lošim položajem etničkih manjina u Ukrajini pod vlašću Kijeva.

Šef brazilske delegacije na samitu čiji je domaćin Saudijska Arabija također je rekao prije sastanka da bi svaki pravi razgovor o miru u Ukrajini trebao uključivati ​​Rusiju.

BRICSrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
8 mjeseci prije

Командант тактичке ваздушно-извиђачке групе НАТО снага Украјине Роберт Бровди рекао је да Оружане снаге РФ тестирају и припремају се за системе индустријске производње који могу блокирати рад Старлинк систем. „Фронт без Старлинка је много тежи него фронт без Ф-16. Без Старлинка смо слепи и глуви“.

Max
8 mjeseci prije

Mislim da rat ide dalje.

Njokar
8 mjeseci prije

ZaharovaUvjetiKolovoz2023:
„Neutralni, izvanblokovski i nenuklearni status Ukrajine, nove teritorijalne realnosti, demilitarizacija i denacifikaciau, osiguranje prava građana koji govore ruski jezik i nacionalnih manjina, u skladu sa zahtjevima unutarnjeg zakonodavstva Ukrajine.“

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI