Rusija: Cilj za 2018. je uništiti Al-Nusra Front u Siriji

SU-27 - u zraku
6 komentara

Pojačane vojne aktivnosti ruskog zrakoplovstva, koje u pozadini linija obrane terorističkih skupina danima razara vojnu infrastrukturu neprijatelja, ne događaju se u znak odmazde. Naime, zajednički zapovjedni centar sirijske i ruske vojske i saveznika na terenu ne posežu za besmislenim akcijama, osvetom, posebno ne za razaranjem iz puke osvete.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji inače uglavnom šalje diplomatske poruke, ovaj je put jasno rekao koji je sljedeći problem kojeg treba riješiti, a to je uništenje Al-Nusra Fronta i terorističkih skupina pod njihovim zapovjedništvom u koaliciji Hayat Tahrir Al-Sham. Izravna poruka Lavrova je posebno indikativna jer ne dolazi od zapovjednika ruske vojne skupine u Siriji ili Ministarstva obrane Rusije.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je jučer još jednom ponovio kako teroristi Al-Nusra Fronta dobivaju pomoć izvana, iako nije htio navesti zemlju o kojoj je riječ.

“I dalje se opiru. Prema našim informacijama, uključujući i zbog dobivanja vanjske pomoći,”, rekao je Lavrov.

“Naravno, glavni zadatak u borbi protiv terorizma sada je poraziti Al-Nusra Front”, rekao je Lavrov na sastanku s čelnikom jednog od sirijskih oporbenih pokreta Ahmadom Jarbom.

Ahmad Jarba, rodom iz Qamishlija. od srpnja 2013. do srpnja 2014. Je bio je predsjednik Sirijske nacionalne koalicije, dijela skupine takozvanog Sirijskog nacionalnog vijeća. Trenutno vodi Sirijski pokret sutrašnjice, osnovan u ožujku 2016. u Kairu. U rujnu ove godine se Ahmad Jarba sastao s čelnicima takozvane Federacije sjeverne Sirije, odnosno kurdske tvorevine Rojave, s kojima je potpisao sporazum prema kojem su “sile koje žele jednu partiju, jednu zastavu i jednu naciju osuđene na propast, a narodi će pokušati ostvariti svoje snove o demokratskoj, pluralističkoj i ujedinjenoj Siriji”. S kurdskim snagama se dogodovorio da se njegova brigada Al-Nukhbat, koja broji oko 1000 boraca, pridruži Sirijskim demokratskim snagama. Nakon što je raskinuo veze s radikalnim islamističkim skupinama, Rusija ga je priznala za sugovornika u pregovorima, stoga se Sergej Lavrov i susreo s Jarbom.

Prema ruskom ministru vanjskih poslova, sirijska vojska i saveznici, uz rusku potporu, “vrše pritisak na članove Al-Nusra Fronta”.

Lavrov je napomenuo kako je ISIL pretrpio odlučujući udarac u Siriji i jasno je da je glavna borba završena.

“Vidimo pozitivne promjene u Siriji i da je “Islamskoj državi” zadan odlučujući udarac. Iako su se neki militanti, koji su pobjegli s bojnog polja, pokušali pregrupirati u Siriji ili pobjeći u inozemstvo, jasno je da je glavna borba gotova”, rekao je Sergej Lavrov.

Ranije ovog mjeseca je ruski ministar obrane Sergej Šojgu potvrdio potpuni porat terorista bivšeg “kalifata” na istočnim i zapadnim obalama Eufrata, nakon čega je Vladimir Putin naredio povlačenje dijela ruskih vojnika iz zemlje. Službeno je ostao zrakoplovni kontingent u bazi Hmeymim, pomorska baza Tartus koja će biti proširena, Centar za pomirenje i Sredozemna flota u blizini sirijskih obala.

Asad, Putin, Sojgu izvor Минобороны России
FOTO: Asad, Putin, Sojgu izvor Минобороны России

Moskva daje veliku potporu Kongresu sirijskog nacionalnog dijaloga, na kojem trebaju sudjelovati svi predstavnici Sirijaca i sirijskih plemena, izjavio je Sergej Lavrov. Problem je što je krajem prošlog tjedna, pod pritiskom saudijske Arabije, jedna od većih sirijskih pregovaračkih skupina opet postavila ultimatum da Bashar Al-Assad odmah mora napustiti ured predsjednika. Saudijski režim je to odlučio na sastanku 22. prosinca u Rijadu i takozvana oporba je još jednom ponovila stav s kraja studenog kako će, ako Assad ostane, odbiti sudjelovati u pregovaračkom procesu. Uoči razgovora u Rijadu, Saudijska Arabija je iz ovog sirijskog oporbenog tijela udaljila nekoliko istaknutih članova u koje nije imala povjerenja i koji su počeli popuštati i tražiti kompromis s vladom u Damasku. Najistaknutijih osoba koju je protjerao saudijski režim je bio Riyad Farid Hijab, bivši premijer Sirije koji je pobjegao 2012. godine, kada je mislio da će rat uskoro biti gotov, a sirijska vojska i vlada poraženi.

Saudijsku odluka o protjerivanju Hijaba i drugih sirijskih oporbenih aktera su u Moskvi vidjeli kao jasan dokaz uplitanja saudijskog režima u unutarnju politiku Sirije i udar na ruske napore da se održi sveopći sirijski kongres i dijalog o pomirenju.

“Kao što znate, na temelju rezultata osam susreta u Astani, predsjednici Rusije, Turske i Irana su pokrenuli inicijativu za sazivanje kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga u Sočiju 29. i 30. siječnja”, rekao je Lavrov na sastanak s čelnikom Sirijskog pokreta sutrašnjice, Ahmadom Jarbom.

“Vidimo široku potporu ovom događaju među Sirijcima, prije svega među onima koji žive u zemlji, uključujući i većinu plemenskih čelnika”, kazao je ruski diplomat.

Prema riječima ministra vanjskih poslova Rusije, inozemna sirijska oporba koja je sudjelovala u Ženevskim razgovorima je također pozvana na kongres.

Međutim, mnoge od njih se boje putovati u Soči zbog straha od gubitka inozemne potpore.

Šojgu - Assad
FOTO: Šojgu – Assad

Kongres sirijskog nacionalnog dijaloga je, uz pregovore u Ženevi i Astani, treći oblik pregovora o pomirenju između sirijske vlade i oporbe.

Rusija, Turska i Iran su izjavili da će se kongres održati u Sočiju 29. i 30. siječnja 2018. godine, a posebni pripremni sastanak će se održati 19. i 20. siječnja.

Ako ga ne osujeti Saudijska Arabija, kongres će okupiti ogroman broj oporbenih i provladinih snaga, kao i predstavnike svih etničkih i vjerskih skupina u Siriji, kako bi se potaknuo proces političkog rješenja u ratom razorenoj zemlji i razmatrat će se pitanja budućeg sirijskog ustava.

ISIL je poražen, a na skupu neće biti mjesta predstavnicima Al-Nusra Fronta, a mogao bi biti i dobar test da se konačno napravi neslužbena  lista onih koji su u koaliciji Hayat Tahrir Al-Sham, iako tvrde da su voljni pregovarati o mirnom rješenju.

Izjava Sergeja Lavrova, koji je nakon priopćenja ruskog Glavnog stožera da će Hayat Tahrir Al-Sham i glavna skupina koalicije, Al-Nusra Front, biti glavni cilj vojnih operacija u Siriji 2018. godine, znači da je ova teroristička skupina sada primarni vojni cilj ruske antiterorističke koalicije. Ujedno se može smatrati posljednjim upozorenjem brojnim skupinama u Idlibu da jasno odrede na koju će se stranu svrstati.

“Sada je, naravno, glavni antiteroristički cilj je poraz Al-Nusra Fronta. Naš predsjednik je rekao da ćemo u slučaju bilo kakvih terorističkih aktivnosti našim zrakoplovnim snagama snažno poduprijeti akcije sirijske vojske”, istakao je Sergej Lavrov.

Šef ruskog Glavnog stožera, general Valerij Gerasimov, izjavio je jučer “kako će Rusija nastaviti s naporima u eliminiranju terorista Al-Nusra Fronta u Siriji, koji će 2018. godine biti uklonjeni iz svih područja za deeskalaciju sukoba”.

Al-Nusra FrontISILIslamska državaKalifatNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spock
6 godine prije

Kao što je Escobar davno zano reći “Plata O Plomo?”

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Počelo je i prije 2018?? Tigrovi su poslije dužeg vremena ušli na jugoistok Idliba iz pravca Hame i oslobodili nekoliko manjih naselja među njima i Abu Dali.Tačno ona naselja koja su označena kao uporišta HTŠ-a.Nema razlike između njih i ostalih bitangi ,ali eto..

čitatelj portala
6 godine prije

Rusija rješava Sirijski rat na dva kolosjeka. Prvi je potpora vladinoj vojsci, a drugi diplomacija.

alan ford
6 godine prije

najnovija vijest, sa kojom es ovaj portal treba pozabaviti
Kako sam ovdje prije nekoliko dana rekao, Erdoganu ne treba ništa vjerovati, njegova galama na Izrael je samo maska, inače on oduvijek odlično surađuje sa Izraelom i prije desetka godina , čak je bio odlikovan najvećim ordenom u Izraelu.
Evo sada je Erdogan iziašo iz ormara i pokazao svoje pravo lice, podmukli cionistički Netanjahuov sluga i vjerojatno kripto-hazar, otkriva se, maske padaju.
Jučer je Erdogan u turskim medijima izjavio, da budućnost Sirije može biti samo bez Asada, jer Asad je teorist, koji je ubio milijun ljudi.
Putin i Rusija trebaju prekinuti svu dalju surdanju oko pitanja Sirije, sa ovim banditom. Podmukloj zmiji se ne može i ne smije ništa vjerovati.

Odavno sam čuo o tome, su pisali neki neovisni zapadni portali, da Erdogan ustvari ima skriveno hazarsko podrijetlo, njegova obitelj je podrijetlom iz Gruzije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI