Rusija ima inicijativu u ukrajinskom sukobu

Vladimir Putin
9 komentara

Rusija ima inicijativu duž linije angažmana u sukobu u Ukrajini i ima slobodu da vodi vojnu akciju kako smatra prikladnim, izjavio je predsjednik Vladimir Putin na sastanku Ministarstva odbrane u utorak.

Predsjednik je analizirao situaciju na liniji fronta u sklopu izvještaja o ruskim vojnim dostignućima u 2023. On je također zahvalio vojnicima i oficirima na njihovom doprinosu tokom događaja.

Putin je u svom govoru naglasio da zemlja nema nameru da menja ciljeve koje je sebi postavila kada je odlučila da rasporedi trupe protiv Ukrajine početkom 2022. godine.

Opisujući trenutnu situaciju, Putin je rekao: “U trenutnoj situaciji “na terenu”, na liniji dodira, možemo sa sigurnošću reći da naše trupe imaju inicijativu.”

“U suštini, mi radimo ono što smatramo potrebnim, ono što želimo. Gdje god… komandanti odluče da je aktivna odbrana najbolja, ona se i odvija. A gdje je potrebno, mi poboljšavamo naše položaje”, nastavio je.

Ukrajina je pretrpjela značajne žrtve i ponestaje joj rezervi, dodao je predsjednik. Tvrdio je da je vojna strategija Kijeva motivisana željom „da svojim pravim gospodarima pokažu barem neke rezultate svoje takozvane kontraofanzive“.

Ministar odbrane Sergej Šojgu ranije je procijenio da su ukrajinske žrtve od početka juna do kraja novembra premašile 125.000. Tokom događaja u utorak, ministarstvo je procijenilo gubitke Kijeva od početka neprijateljstava na preko 383.000.

Putin je izjavio da su pokušaji Zapada da nanesu “strateški poraz” Rusiji u ukrajinskom sukobu osujećeni hrabrošću i odlučnošću ruskih vojnika. Vojska zemlje je postala moćnija, a njena odbrambena industrija sposobnija, rekao je on.

Ruski vojni istraživači i radnici „brže reaguju [nego zapadnjaci] na aktuelne događaje, na potrebe onih koji se bore na bojnom polju“, kaže Putin. Fabrike za odbranu povećale su proizvodnju oružja u prosjeku 2,7 puta u 2023. godini, a do sedam puta za najtraženije proizvode, rekao je on.

SAD i njihovi saveznici obećali su da će pomoći Ukrajini protiv Rusije oružjem i sredstvima “koliko god bude potrebno” da je poraze. Ali usred slabih rezultata kontraofanzive, Kijevu je teže osigurati dugoročnu vojnu i finansijsku pomoć Zapada.

U SAD-u, republikanski zastupnici blokirali su zahtjev Bijele kuće za preko 110 milijardi dolara inozemne bezbjednosne potrošnje, od čega je više od 60 milijardi bilo namijenjeno Ukrajini. Opozicija traži ustupke od administracije predsjednika Joea Bidena, demokrate, po pitanju imigracije i sigurnosti granica.

U međuvremenu, EU nije uspjela usvojiti prijedlog Evropske komisije da se potroši 50 milijardi eura (54 milijarde dolara) iz zajedničkog budžeta Unije za podršku Ukrajini u naredne četiri godine. Mađarska, dugogodišnji skeptik zapadne strategije za sukob, prošle sedmice je stavila veto.

Putinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
4 mjeseci prije

110 milijardi dolara podijeljeno sa 383.000 gubitaka Ukra čini trošak od 287.206 dolara.
Toliko izuzetnima vrijedi ukrajinski zivot, jer su oni ovaj rat i zakuhali 2014. godine.

Obzirom da Zelenski najavljuje ovih dana mobilizaciju 500.000 ljudi, a vojna i financijska pomoć Zapada presahnjuje, ova cifra koliko vrijedi ukrajinski zivot bi se mogla drastično smanjiti.

A privatni FED tiska novaca za SAD koliko god treba – što je 110 milijardi na 300.000 milijardi duga?

Dax
4 mjeseci prije

 Kruže glasine da su Hiber i Đuro ne mogavši da se pomire sa porazom Ukraine rešili da pomognu i otišli na front da Rusima zaprže čorbu i da ih potisnu sve do Moskve. Međutim nahvatali ih Rusi i ne znajući šta će sa njima pitali ih šta žele, da budu j..ani ili da ih pošalju u Sibir. Ovi dvoje u jedan glas izabrali ovo prvo! Međutim Rusi kažu ne može tako, prvo posao, a posle zadovoljstvo. Sada trenutno Đuro i Hiber ne stižu od posla da se jave, ali ćim pređu na zadovoljstvo preneće nam utiske.

Dawor
4 mjeseci prije

Hmmmmm …… ne znam baš ….
😥😥😥😥😥

Max
4 mjeseci prije

Znamo. Ali to će još trajati.

eks
4 mjeseci prije

Marijana Bezuhla, zamenica predsednika ukrajinskog parlamentarnog odbora za nacionalnu bezbednost , odbranu i obaveštajne poslove, sprovela je anketu i objavila : pitanje samo za muškarce – “Da ne bih bio mobilisan, da li sam spreman da se odreknem ukrajinskog državljanstva?” . Anketirano je 3.773 ispitanika , a 74% je odgovorilo potvrdno . Ovaj pokazatelj govori da će svaka mobilizacija u Ukrajini sada biti posebno teška i problematična. Zalužni je izjavio da je vojsci potrebno najmanje 500.000 vojnika , a oko 1.ooo.ooo vojnika za pobedu . Sve ovo liči na fantaziju i tragediju .

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“…u novembru je prosečna cena jaja u Rusiji porasla za 40,29% na godišnjem nivou, prema podacima ruske Federalne državne službe za statistiku (Ros-stat).

Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Roselkhoznadzor) u petak je odobrila uvoz jaja iz Turske, a rusko Ministarstvo poljoprivrede predlaže šestomesečnu zabranu izvoza jaja.”

Ovo pitanje je neka bakica postavila Putinu.
Već smo pričali o tome.

A sada…tko ima NAJSKUPLJA JAJA i DALEKO NAJSKUPLJI BAKALAR U EU?

Dakako i najskuplje LIJEKOVE?
A… Plaće? 🙂🙃🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI