Rusija imenuje profitere ukrajinske krize

lng tanker brod gas
20 komentara

Američke korporacije i finansijske institucije sprovode brzu ekspanziju u Evropu, koristeći krizu u Ukrajini u svoju korist, upozorio je sekretar ruskog Savjeta bezbjednosti Nikolaj Patrušev na sastanku tog tijela u utorak.

Između ostalog, američke kompanije “već su preuzele pod svoju kontrolu jedan segment evropskog tržišta gasa”, izvijestio je on. Poluprovodnici i drugi visokotehnološki sektori evropske privrede takođe su od velikog interesa za Amerikance, rekao je on.

Rusija je bila glavni dobavljač energije za EU, posebno prirodnog gasa, prije nego što je ukrajinska kriza bacila sumnju na budućnost trgovine. Nakon SAD-a, Brisel je uveo razne ekonomske sankcije Moskvi, tvrdeći da one imaju za cilj da stave cijenu na napad na Ukrajinu i prisile na povlačenje. EU je uvela embargo na ruski ugalj i naftu i najavila da će u narednim godinama potpuno smanjiti isporuke.

Čak i prije neprijateljstava, SAD su vršile pritisak na evropske nacije da smanje trgovinu s Rusijom. Kritičari kažu da je Washington zainteresiran da istjera ruski gas iz Evrope i zamijeni ga skupljim američkim tečnim prirodnim plinom.

Zvaničnik iz Trumpove ere jednom je opisao američki proizvod kao “molekule slobode” jer je administracija zahtijevala da Njemačka ukine gasovod Sjeverni tok 2. Projekat, koji je bio u potpunosti završen i čekao samo regulatorno odobrenje Njemačke, obustavljen je nakon što je Rusija pokrenula ofanzivu na Ukrajinu.

Rusija je napala susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz njemačko i francusko posredovanje osmišljeni su kako bi otcijepljenim regijama dali poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

rusijaSADSankcijeUkrajinska kriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
TBD
1 godina prije

Nije prodaja američkoga plina Europi bija glavni cilj, to će bit sad kad nema bolje. Glavni američki cilj oduvik je bija prodavat Europi ruski plin po američkim cjenama, ali to je puklo kad se uz ostale plinovode počeja gradit Sjeverni tok 2 kojega su gradile nizozemske, njemačke i ruske firme zajedno, nije bilo mista za middlemana, to Ameri nikako nisu tili dopustit pa ni po cjenu rata u Ukrajini.

Max
1 godina prije

Točno.

ZZ Top
1 godina prije

Rusi bi svakako trebali iskorstiti Sjeverni tok 2, na nacin da ga spoje na svoj kanlizacijski sistem, tako da za europu umjesto plina potecu fekalije.

Smatram da je to win win scenario za Svabe i njihove kolonije, dakle od amera ukapljeni plin po 10.puta vecoj cjeni a od Rusa besplatne fekalije za navodnjavanje oranica, jer zita ce svakako faliti u godinama koje dolaze.

Tupko Glupko
1 godina prije

Na svjetskom tržištu će europski proizvodi stvarno biti konkurentni kada će u cijenu i transport proizvoda biti ugrađena dva ili tri puta veća cijena nafte/plina nego što ga plaća Indija/Kina.
E, budala..

1 godina prije

dobro da ste vi nas obavijestili po 1000 put:

“Rusija je napala susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz njemačko i francusko posredovanje osmišljeni su kako bi otcijepljenim regijama dali poseban status unutar ukrajinske države.
Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.”

1 godina prije

ST2 ne bi bio odobren ni bez ruske intervencije u ukrajini jer cim je prosla zima a vec 2 godine se ceka jasno da od toga nista.

1 godina prije

cetvrt clanka je “zavrsna rijec” i tako svaki drugi. cisto me obeshrabri od citanja portala uopce. samo se zamislim sto ja tu radim kad moram uvjezbavati gdje da prestanem citati.

hiber
1 godina prije

Inače, nema nikakve krize nego je Rusija izvršila agresiju. Da stvar bude gora, još su se poklizli na ukrainski sapun i sada se pokušavaju prošvercati na negativnu pobjedu zvanu zauzimanje Donbasa, a zauzvrat bi se, u konačnici, morali pokloniti “senilcu”.

Lofo
1 godina prije

Europski političari su uškopljeni feminizirani pederi.

tihobl
1 godina prije

Sjedinjene Države spremne su izdati “pismena jamstva” brodarskim i osiguravajućim tvrtkama kako bi pomogli u olakšavanju izvoza ruskih žitarica i gnojiva, izjavila je u utorak američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield, a prenosi britanski Reuters.

Bajden ce ponuditi i oruzanu pratnju ako treba ruskim brodovima sa hranom i energentima, a EU ce tjerati da uvodi jos drasticnije sankcije sama sebi.

1 godina prije

Još jedan u nizu obmanjujućih naslova, bar za mene.
Objasniću…
“Rusija imenuje profitere ukrajinske krize”
Potrčim da pročitam…ne vidim ni jedno ime…pročitam, glupan, još jednom…I nigdje imena nekog profitera.
Onda mi se upali kliker…
“Američke korporacije i finansijske institucije sprovode brzu ekspanziju u Evropu”…aha!!!
Petrušev je upalio bojler i “imenovao” krivce.
Bravo! Klap, klap, klap…

nessy
1 godina prije

Daa.. Sloboda nema cijenu. Bolje kupovati USA LNG, (po skoro dvostrukoj cijeni), jer to su ‘molekule slobode’. Tko ce platiti? Stoka sitnog zuba, kao i inace. Nevjerojatno, ali, nadje se tamo neki Orban, koji stvarno vodi racuna o cijeni goriva i hrane u svojoj zemlji, za stoku sitna zuba. Sada ce mi netko objasniti da je on igrac ovoga ili, onoga, ipak ja bih volio da je on premijer/predsjednik moje zemlje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI