Rusija istražuje navodne snimke ukrajinskih vojnika kako muče ratne zarobljenike

Ruska vojska
45 komentara

Neprovjereni grafički snimci navodno pokazuju kako ukrajinski vojnici pucaju na Ruse iz neposredne blizine.

Rusija je pokrenula istragu nakon što se na internetu pojavio grafički video koji navodno prikazuje mučenje ratnih zarobljenika od strane ukrajinskih vojnika.

„Snimak koji kruži internetom prikazuje zarobljene vojnike koji su pogođeni u noge bez medicinske pomoći“, navodi se u saopštenju Istražnog komiteta zemlje u nedjelju.

Šef tog tijela Aleksandar Bastrikin naložio je „istražiteljima da utvrde sve okolnosti incidenta, prikupe i evidentiraju dokaze i identifikuju sve osobe koje su u njega  umješane kako bi ih potom priveli pravdi“. Iako nije odmah bilo jasno gdje i kada su snimljeni uznemirujući video snimci, neki izvještaji ukazuju da se incident odigrao u vojnom kompleksu koji se nalazi u istočnom ukrajinskom regionu Harkov, koji koriste „nacionalističke“ jedinice, dodaje komitet.

Više uznemirujućih snimaka, očigledno snimljenih u istom nepoznatom objektu, pojavilo se na mreži tokom vikenda. Video snimci su toliko slikoviti da sajt ne može da ih podijeli.

Na snimku se vidi više ljudi, očigledno ruskih ratnih zarobljenika, kako leže na zemlji. Čini se da su svi vojnici teško pretučeni i imaju rane na nogama.

Povređene vojnike ispituju naoružani ljudi, od kojih mnogi nose plave trake koje obično koriste ukrajinske jedinice. Neki od ranjenih su očigledno umrli tokom ispitivanja. Na snimku se takođe vidi da je trojici drugih zatvorenika naređeno da izađu iz kombija i da im je pucano u noge iz neposredne blizine.

Ekstremna okrutnost prikazana u video snimcima izazvala je osudu, čak i od proukrajinskih ličnosti. Osnivač “istraživačkog novinarstva” kompanije Bellingcat, koju finansira američka vlada, Eliot Higins, na primjer, opisao je to kao “veoma ozbiljan incident” i pozvao na “dalju istragu” uznemirujućih slika.

Moskva je napala susjednu Ukrajinu prošlog mjeseca, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspjeha Kijeva da primjeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Rusije. Protokoli uz posredništvo Njemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija sada zahtijeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom savezu NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

istragarusijaukrajinaVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majj
2 godine prije

Ukrajina istrazuje bukvalno sistematsko rusenje gradova i privrednih objekata .

Toni
2 godine prije

Kada odem nekom u kucu i napadnem ga prihvatam da mi sva koljena polomi i da dozivotno sjedim u kolicima … Hvala

2 godine prije

Netko od ukrajinaca Ce dobiti po usima za snimanje i dijeljenje tog materijala.ovo kao da je ruska tajna služba odradila..pa ne stvara se tako slika o bezgrijesnim ukrajinskim soldatima.na stranu to,izjave da su snimke tako drastične da sajt ne moze da ih dijeli..pa na youtube-u se moze naci snimke masakra iz ulice vase Miškina u Sarajevu iz 1992godine.ovo sada iz Ukrajine je kamilica u usporedbi sa tim.hvala.

2 godine prije

Polako banderovci sve više liče na ISIS.

Nena
2 godine prije

Zlo činiš zlu se nadaj…
A sa njhovim zarobljenicima Rusi se ophode krajnje humano,gledala sam snimak gde im ukazuju medicinsku pomoć od ranjavanja!
Nisu kao ovi zlikovci još uzeli da im pucaju u noge.
Bog sve vidi.

Annabella
2 godine prije

Da li se bilo kako može dokazati da su te snimke autentične?
U proteklim godinama, a i sada u Ukrajini bilo je toliko lažnih snimaka i priča da se zbilja više ne može sigurno znati što je istinito, a što nije.

eks
2 godine prije

Englezi i Amerikanci su poslali 20.000 plaćenika, belosvetskih bitangi , da ratuju protiv Rusa. Rusi nemaju tako sofisticiranu propagandu kao zapad, a sve u Ukrajini vode štabovi NATO-CIA-MI6 .Setimo se laži o “streljanim” vojnicima na Zmijskim ostrvima(posle dva dana ustanovilo se da su živi), laži o zarobljenoj “bagiri” (snajperistkinja koja je već 2 godine u zatvoru u Požarevcu), laži o hemijskom oružju u Iraku, laži o Račku, … . Medjutim, uvek će biti grgeča koji se pecaju na tu varalicu .

burt
2 godine prije

ovo što je dosad bilo u Ukrajini je najhumniji rat u 21. stoljeću, što se sve događalo u Iraku nakon američke invazije 2003 sektaški rat, eskadroni smrti, armija samoubojica, lažni kontrolni punktovi i masovne otmice i ubijanja, u Bagdadu je 2006 u 15 dana bilo više mrtvih civila nego u cijeloj Ukrajini, ili snimka iz 2007 iz Iraka koja je prikazana samo na opskurnim portalima kad su dvojici zarobljenih američkih vojnika odsijekli glave i ruke ili u Siriji što se radilo zarbljenicima sječa glava, masovna strijeljanja i likvidacije

tihobl
2 godine prije

Zarobljeni su vojnici LNR, a tebi se prividja Kavkaz. Jos ce ispasti da su gruzinci napali ukre.

tihobl
2 godine prije

U Mariupolju nadjeni su civili koji su muceni u sklonistu sa urezanim kukastim krstovima. Civili govore kako su im nacisti u podrume ubacivali bombe, molotoljeve koktele, pa slali izvjestaje o broju civila koje su rusi pobili. Pogledajte izjave civila iz Mariupolja sta govore kako je sa njima postupala proevropska vlast.
Ne morate znati ruski, dovoljno ce te shvatiti. A ako znate ruski dicice vam se kosa na glavi.

Rudar
2 godine prije

Ne bi se složio sa tobom, da su tako odvažni i žestoki onda znaju da predaje nema, nema zarobljavanja. Sjeti se samo onog ruskog pilota oborenog u Siriji, znao je šta ga čeka i nije se predao već na onaj svjet nije sam otišao.

Max
2 godine prije

Ako ih nađu ne piše im se dobro.

Dupla Kamilica
2 godine prije

Rusi objavili da su zarobili dvojicu koji su sudjelovali u mučenju ruskih zarobljenika. Obadvojica su azov nacisti i huligani harkovskog Metalista.

Lucija, prva
2 godine prije

Sagledavajući realno situaciju, i ovdje u komentarima i u Ukrajini…potrebno je biti šire ruke u bombardiranju.
Opleti. I čuvaj svoju vojsku.

“Što smrdi, ne miriši.”

Svi ti Azovci imali su i nekakve susjede, prijatelje i familiju.
Kakvi su to ljudi?
I što se opet dovuklo u EU?

Lucija, prva
2 godine prije

Evo ga. Ruski specijalci uhvatili odgovorne. “”Они који су малтретирали наше војнике нису се дуго радовали, након три дана наши специјалци су ухватили ове нељуде. Данас им леже пред ногама, молећи за милост. Рећи ћу њихова имена. Један нечовек се зове Сергеј Величко, надимак му је Чили. Други је – Константин Немечев. Оба ова нечовека су одрасла као нацисти из навијачке групе локалног фудбалског клуба Металист. И сами су то признали, већ на првим испитивањима. И тако ће бити са сваким ко нечасно, кршећи Женевску конвенцију, поступа са нашим ратним заробљеницима“, рекао је Шаманов. Сергеј Величко (28 година) се бори против Донбаса од 2014. године, био је активан учесник злочина на Мајдану, вођа је навијача харковског ФК Металист, који су умешани у трагедију у Одеси, када је услед сукоба у центру града и пожару у згради Дома синдиката погинуло 48 особа – присталица „антимајдана“. Константин Немичев (26 година) је командант… Čitaj više »

abc
2 godine prije

Osam godina vam je bilo svejedno, kad su ukrajinske zločinačke formacije pobijale civile na istoku Ukrajine i granatama sakatile djecu po školama i bolnicama.
A sad vrištite, kad Rusi spašavaju taj narod.
Ima i kod nas ogromno fašista i nacista, koji se kriju iza lažne demokratije.

abc
2 godine prije

Ma ne…bili su Marsovci…
A komentar ti je izuzetno nacistički nastrojen. Ti si pravi kandidat za bataljon Azov.

abc
2 godine prije

Pa sve te ukrajinske nacističke formacije su sastavljene od delikvenata, huligana, narkiča, zločinaca, mentalno poremečenih, itd.
Još kad su jim Amerikanci dobavili drogu koptagon, onda kriminalu i bestialnom izživljavanju nad civilima i vojnim zatvorenicima nema kraja.
Ukrajina ima samo prividnu demokratsku vlast. A u stvari cjelu državu drže u šaci kriminalne organizacije i neonacističke zločinačke formacije, koje mogu da rade šta hoče. One su iznad politike, policije, vojske pa čak i sudova. Svi se jih boje, jer imaju punu podršku od EU i USA. Njihov cilj je stvaranje kontrarusije, koja če po nalogu zapada ratovati sa Rusima.

Tom
2 godine prije

Ukrajinu treba demolirati

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI