Rusija je uništila veliki dio zapadnih tenkova

Rusija unistila Ukrajinske tenkove
16 komentara

Ukrajinska vojska izgubila je značajan dio svojih borbenih tenkova Leopard 2 koje su donirale strane države, pri čemu su više od četvrtine uništile ruske trupe, a ostatak je oštećen izvan kapaciteta Kijeva da ih popravi, navodi časopis Foreign Affairs.

Dok su u izvještajima zapadnih medija tenk njemačke proizvodnje promicao kao nešto što mijenja tok rata nakon što je Berlin odobrio transfere prošle godine, Kijev je od tada otkrio da je riječ o “teško neranjivom superoružju”, objavila je agencija u ponedjeljak.

“Od manje od 100 Leopard 2 u ukrajinskoj službi, najmanje 26 je nokautirano; drugi se ne mogu koristiti zbog problema s popravkom i održavanjem”, napisao je Foreign Affairs, dodajući da Ukrajini nedostaje “opsežna infrastruktura za podršku” potrebna za održavanje.

Časopis je također ukazao na “žurnu obuku” za ukrajinske tenkovske posade od strane zapadnih savjetnika, rekavši da nisu uspjeli primijeniti “čvrstu kombiniranu koordinaciju” kako bi očuvali oklopna vozila pod vatrom na bojnom polju. Tenkovske brigade dobile su samo pet sedmica obuke i uglavnom su bile sastavljene od “neiskusnih formacija” sa malo ili nimalo borbenog iskustva.

Leopard 2 su bili angažovani u ranijim fazama kijevske letnje kontraofanzive, ali su bili „slabo podržani“ i „malo napredovali“ protiv dubokih odbrambenih linija koje je uspostavila Moskva. Dok je Foreign Affairs tvrdio da bi dodatna vojna pomoć „pomogla“, dodaje se da je učinak Kijeva ponudio „malo dokaza da bi bolji tenkovi bili odlučujući“.

Njemačka je najavila transfer Leoparda u Ukrajinu početkom 2023., nakon što su Sjedinjene Države obećale 31 vlastiti borbeni tenk M1 Abrams. Kijev je prve američke tenkove dobio tek u oktobru, a nisu mu dali prednost na bojnom polju, a Forbes je nedavno objavio da “nije jasno” šta Ukrajina radi sa skupim sistemom naoružanja.

Izdavanje sugerira da tenkovi Abrams nisu viđeni u borbama jer je Kijev zauzet “oklopom kako bi se oduprli napadima ruskih dronova za gledanje iz prvog lica napunjenih eksplozivom”, čak i nakon dugotrajnog procesa obnove koji je nadgledao Washington prije prva pošiljka.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je, sa svoje strane, tvrdio da njegova zemlja jednostavno nije dobila dovoljno tenkova da napravi razliku, napominjući da “teško može reći da  i Abrams igra posebno važnu ulogu na bojnom polju”, jer ih ” je premalo.”

Moskva je više puta upozoravala da ga isporuke oružja Kijevu od strane SAD i njihovih saveznika neće spriječiti da ostvari ciljeve svoje vojne operacije u Ukrajini, već samo povećati rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a. Ruski zvaničnici, uključujući predsjednika Vladimira Putina, naglasili su da će svaki hardver koji isporučuje Zapad biti uništen, bez obzira na vrstu.

AbramsLeopard 2njemačkarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
3 mjeseci prije

Žale se rusi da nasuprot Bredlija koji kada se pogode eksplodiraju Leopard 2 samo dime!

Dokurčilomi
3 mjeseci prije

Nije istina, nešto su odvukli i sakupljači sekundarnog otpada.

Max
3 mjeseci prije

Kako su irekli.

tihobl
3 mjeseci prije

Ma kakvi leopardi Zelenskom stizu pravi tenkovi: Mедији известили су о предстојећој испоруци из Кувајта у тзв. Украјина старих тенкова М-84АБ – модификације лиценцних Т-72 југословенске производње. Формално, оклопна возила ће бити продата Хрватској, али ће тамо бити поправљена и потом послата кијевском режиму. Према неким информацијама, првих шест М-84 већ је стигло на Балкан пре неколико дана. Главно питање је колико ће возила бити пребачено Оружаним снагама Украјине. Кувајт је 1991. године имао 149 тенкова, али је мало вероватно да су сви преживели до данас, посебно ако се има у виду да је кувајтска војска 90-их година „прешла“ на амерички М1А2 Абрамс. Дакле, претпостављамо да је реч о неколико десетина М-84. Шема набавки на Блиском истоку јасно показује напоре Запада да у свету тражи опрему совјетске производње за снабдевање тзв. Украјина као „сопствене“ резерве у Европи су скоро потпуно исцрпљене. Највероватније ће у блиској будућности спонзори кијевског режима покушати… Čitaj više »

nessy
3 mjeseci prije

Navodno je pola Leoparda vec isporuceno neispravno. Taj tenk je prekompliciran za ukrajinske kapacitete servisiranja, popravka, a i rukovanja. Nije to ruska tehnika, namjerno napravljena jednostavno, da na njoj moze raditi svaki pametan mehanicar.

Karma
3 mjeseci prije

Ako ukri servisiraju tigrice kao nase migove onda ce daleko po blatu dimit

IuIu, pravi
3 mjeseci prije

Evo šta je Viktorija Nuland mislila sa “Fuck the EU”. ————————- Skok 56 odsto: Rekordna prodaja američkog oružja Prodaja američkog naoružanja u inostranstvu prošle godine je zbog rata u Ukrajini naglo porasla i dostigla rekordnih 238 milijardi dolara, prenosi BBC. Američka vlada je direktno pregovarala o prodaji naoružanja u vrednosti od 81 milijarde dolara, što je povećanje od 56 odsto u odnosu na 2022. godinu, potvrđeno je u Stejt departmentu. Ostalo su bile direktne prodaje američkih vojno-namenskih kompanija stranim zemljama. Poljska, koja trenutno želi da proširi svoje vojne potencijale, bila je među najvećim kupcima američkog oružja. Poljska je kupila helikoptere apač za 12 milijardi dolara, a platila je 10 milijardi dolara za raketne sisteme visoke pokretljivosti (Himars) i 3,75 milijardi dolara za tenkove M1A1 abrams, navodi se u fiskalnom izveštaju Američke vlade. Poljska je takođe potrošila 4 milijarde dolara na integrisane sisteme komandovanja za vazdušnu i protivraketnu odbranu. Nemačka je,… Čitaj više »

Darko
3 mjeseci prije

Čudim se zašto ne uništavaju ceste, pruge, tunele i luke koji vežu Ukrajinu sa EU odakle se šverca oružje smrdljivog zapada? Ili se zezaju sa zapadom iscrpljujući ga i prazneći njihove resurse koje tamane po Ukrajini? A budale to ne kuže..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI