Rusija je zahvalna što je Egipat odbio da naoruža Kijev

Nikolaj Patrušev
3 komentara

Moskva “pozdravlja” odluku Kaira da se suzdrži od naoružavanja Ukrajine uprkos rastućem pritisku kolektivnog Zapada, izjavio je Nikolaj Patrušev, šef Savjeta za nacionalnu sigurnost Rusije.

Ruski zvaničnik trenutno boravi u Egiptu radi konsultacija o sigurnosti između dvije zemlje i razgovora s egipatskim predsjednikom Abdel Fattahom el-Sisijem.

Tokom razgovora u utorak između ruske i egipatske delegacije u Kairu, Patrušev je izjavio da je Moskva zahvalna na balansiranoj poziciji Egipta u krizi u Ukrajini i na njegovom odbijanju opskrbe Kijeva oružjem.

“Pozdravljamo odluku Kaira da ne pruži oružje režimu u Kijevu. Istovremeno, svjesni smo da je takva odluka donesena uprkos ozbiljnom pritisku Amerikanaca i Evropljana”, izjavio je Patrušev.

Šef sigurnosnih poslova također je istakao da Moskva pozdravlja spremnost koju je Egipt i druge afričke zemlje izrazile ranije, da posreduju u konfliktu. Međutim, trenutno nema izgleda za okončanje sukoba diplomatskim putem, napomenuo je Patrušev. Moskva je više puta izrazila spremnost za pregovore, dok je Kijev eksplicitno odbio takav korak. Brojni zapadni zvaničnici su više puta izjavili da bi Kijev trebao težiti pobjedi na bojištu umjesto pregovorima.

“Ukrajini neće biti dopušteno postizanje mirovnog sporazuma, ali će se neprekidno koristiti kao oružje protiv Rusije”, izjavio je on, osuđujući “destruktivnu” ulogu kolektivnog Zapada u Ukrajini i drugdje.

U srijedu je Patrušev imao zatvorene razgovore s el-Sisijem. Moskva je izdala suzdržanu izjavu nakon sastanka, navodeći samo da su razgovarali o saradnji u sigurnosti, procesima integracije unutar BRICS-a, kao i da su “razmijenili mišljenja o nizu međunarodnih pitanja”. Kairo je detaljnije obrazložio razgovore, spomenuvši da su uključivali situaciju u Ukrajini.

Tokom pregovora je el-Sisi “naglasio poziciju Egipta o važnosti pridržavanja diplomatskih rješenja krize i podrške svim naporima usmjerenim na ubrzanje njenog političkog rješenja radi očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti i okončanja negativnih ekonomskih posljedica”, saopćila je predsjednička kancelarija.

EgipatNikolaj Patruševrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
7 mjeseci prije

Egipćani znaju tko im je savezmik.

Ganicus
7 mjeseci prije

Cilj zapada je malo po malo da ukljuci i druge drzave u rat prvo humitarna pomoc pa daj malo uniformo pusaka a onda posalji i malo vojnika.Mic po mic

tatamata
7 mjeseci prije

aj ne bleji ,pametniji si

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI