Rusija kritizirala opasan stav Francuske u vezi Ukrajine

Emmanuel Macron
16 komentara

Pariz ne bi trebao zatvarati oči na francusko oružje koje Kijev koristi za ubijanje civila, upozorilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije

Francuska politika potpore Ukrajini i pokušaja opravdanja postupaka Kijeva je “kontraproduktivna i opasna”, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova. Pariz je prošlog tjedna tvrdio da su tri francuska humanitarna djelatnika ubijena, dok su još tri ranjena u ruskom napadu na ukrajinski teritorij. Francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao je incident “kukavičkim činom”, dok ga je ministar vanjskih poslova Stephane Séjourné opisao kao primjer “ruskog barbarstva”. Zakharova je rekla da te izjave, koje su “bile blizu prelaska granice”, nisu prošle nezapaženo u Moskvi. Naglasila je da ruske vlasti nisu bile upoznate s detaljima incidenta koje spominje Pariz, ali je inzistirala na tome da je “smrt ljudi uvijek tragedija”.

”Iako su ogorčeni zbog smrti svojih sunarodnjaka, francuski čelnici cinično radije zatvaraju oči ispred činjenice da kijevski režim namjerno koristi oružje koje im šalje Zapad za ubijanje civila u ruskim gradovima”, izjavila je glasnogovornica.

Zakharova je izjavila da je Pariz pokušao “opravdati” terorističke činove, pozivajući se na izjavu francuskog ministarstva vanjskih poslova iz siječnja, kada je on izjavio da je Ukrajina “djelovala u samoobrani”, kada je izvela napad na ruski grad Belgorod, kada je ubijeno 25 civila, dok je više od stotinu ranjeno. Dodala je da bi nedavne smrti francuskih državljana mogle navesti javnost neka “još bolje preispita relevantnost kontraproduktivnih i opasnih stavova vlastitog vodstva u vezi sa sukobom u Ukrajini”. Sve veća uključenost Francuske u sukob “ne samo da dovodi do njegovog produljenja i daljnje eskalacije, nego također ugrožava živote francuskih građana”, rekla je Zakharova, ističući da su mnogi “zasićeni proturuskom propagandom i uz tihi pristanak vlasti, putuju u zonu borbe kao plaćenici ili dragovoljci”.

Prošli je mjesec rusko Ministarstvo obrane objavilo izvještaj o eliminiranju više od 60 inozemnih boraca tijekom izvođenja preciznog napada na ukrajinski grad Harkov. Većina od tih boraca govorila je francuskim jezikom.

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova isprva je poreklo podatak koji ukazuje na to da se francuski plaćenici nalaze u Ukrajini i ”ostalim zonama sukoba”. Međutim, ministar obrane Sebastien Lecornu kasnije je priznao da su se brojni francuski državljani, koji nisu bili povezani s oružanim snagama zemlje, prijavili kako bi ratovali na strani ukrajinske vojske.

francuskarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
2 mjeseci prije

Francuzi ne mogu Rusima oprostiti ulogu izbacivača iz Afrike. Svojim otvoreno terorističkim pristupom počinju sve više podsjećati na Britance.

borjana
2 mjeseci prije

Pa svi do sada već jako dobro znamo da, ne samo francuski, nego svi strani državljani nazočni ovoga momenta na teritoriju ukrajine, a koji natrag doma pristignu u sanduku, da je tu isključivo riječ o predanim humanistima i humanitarnim radnicima čije su humanitarne vrline daleko nadmašile cijenu njihovih života.
Sve su to nacionalni heroji po povratku u domicilne države, koje će im biti duboko zahvalne na promicanju svih humanih ljudskih vrijednosti po cijeni i njihovih vlastitih života.

nastran
2 mjeseci prije

i Napoleona? žrtvama pedofilije ostaju traume za čitav život

nastran
2 mjeseci prije

nekad smo pjevali: motori, motori, motoriii, danas: traktori, traktori…traktooori! a mislio sam da će u 21.st. traktori izumrerti?

Bruno
2 mjeseci prije

Ma vidi kur+a. Nema ni hrvatskih podplaćenika, samo ne znam je li ih finansira Plenković i HDZ iz svojih ili mog džepa. K’o on ne može zabraniti da neko ide dragovoljno, ali može da ih ne spašava kada ih osude na smrt zbog vlastite gluposti.

tihobl
2 mjeseci prije

Na telegramu su objavili ko su bili francuski humanitarci, koliko ordena su dobili, u kojim zemljama su se do sad borili i koliko godina su u legiji stranaca.

Max
2 mjeseci prije

Opravdana a u kući me matretiraju.

Ico
2 mjeseci prije

Francuzima do uha ( moždanih vijuga ) očito nije došla konstatacija Madeleine Albright:” Francuska nije sila prvog reda, te ne može odlučivati tko će biti glavni tajnik UN-a”!

Nekoime
2 mjeseci prije

Amerikanci tvrde kako imaju pravo bombardirati Iran jer isporučuje oružje borcima u Siriji, Iraku i Jemenu. Nemaju li onda i Rusi pravo bombardirati Francusku, Njemačku, UK…

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Zalosno je da je Francuska jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a koja može staviti veto na bilo koju odluku.
Druge su SAD, Kina, Rusija i Velika Britanija.

Francuzi ne zaslužuju niti gospodarski, niti vojno, niti demografski biti tamo.
A odavno su prestali biti kolonijalna sila.
Politički su isto tako inferiorni u svjetskim razmjerima, postali su obične američke kujice.

Trebalo bi Indijce tamo staviti umjesto njih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI