Rusija lansira hipersonične rakete na ukrajinske ciljeve

Kinžal-Ruski zrakoplovni presretac
35 komentara

Ruske snage su pokrenule veliki napad na objekte ukrajinske vojne industrije, saopštilo je u subotu rusko Ministarstvo odbrane. Napad je uključivao dalekometno oružje visoke preciznosti, uključujući hipersonične projektile Kinzhal, kao i dronove.

Među mete su bili objekti za proizvodnju granata kalibra 155 mm, 152 mm i 125 mm za ukrajinske tenkove i artiljeriju, kao i radionice za bespilotne letelice i fabrike baruta, navodi ministarstvo u saopštenju za Telegram. Svi ciljevi su uspješno pogođeni i cilj udara je postignut, dodaje se.

Ministarstvo odbrane nije objavilo tačan broj ciljeva, njihovu lokaciju, niti broj upotrijebljenih projektila.

Ukrajinski mediji tvrde da su ruske snage lansirale oko 40 projektila. Oni su prijavili štetu u gradu Dnjepropetrovsku (poznatom kao Dnjepar u Ukrajini) i sjevernoj oblasti Sumsky, dok tvrde da polovina projektila nije uspjela da dostigne svoje ciljeve.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo je tvrdilo da je oborilo osam projektila od 40. Kijevska vojska je takođe navela da oko 20 projektila koji nisu tehnički oboreni i dalje navodno nisu uspeli da dostignu svoje ciljeve zbog „ aktivnih operacija elektronskog ratovanja. Ukrajinski mediji su objavili da su ruski udari pogodili ciljeve u sedam različitih regiona. Uzbuna protivvazdušne odbrane izdata je u svim provincijama Ukrajine, dodaje se u izveštajima.

Moskva je više puta izjavljivala da njene snage napadaju samo vojne ciljeve ili povezanu infrastrukturu.

Bombardovanje je uslijedilo samo nekoliko dana nakon što su ukrajinske snage napale ruski grad Belgorod, pri čemu su tri osobe povrijeđene.

Belgorodska oblast graniči se s ukrajinskom Harkovskom regijom i mjesecima je pod sporadičnim granatiranjem kijevske artiljerije. Ukrajina je izvodila gotovo neprekidne raketne napade velikog dometa od 30. decembra, kada su projektili sa kasetnim bojevim glavama pogodili prazničnu pijacu u centru Belgoroda, prema ruskom ministarstvu odbrane.

U napadima od 30. decembra poginulo je najmanje 25 civila, uključujući petoro djece, dok je više od 100 ranjeno, navode lokalne vlasti. Moskva je osudila, kako je nazvala, teroristički napad na civile koji slave Novu godinu.

Rusija je odgovorila na masakr u Belgorodu uzastopnim napadima na lokacije ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa, skladišta raketa i municije i skladišta opreme koju su SAD i njeni saveznici slali u Kijev.

Kinzhalrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vanja
3 mjeseci prije

Nekad pomislim da bi Rusima najbolje bilo da plate amerikancima da izbombarduju Ukrajinu kako treba,da se više ne muče.Dosad su gađali elektrane i hotele,evo posle 2 godine i vojne fabrike.Mostovi će doć na red kad Rusi istisnu Ukrajince preko Dnjepra.Šojgu je čudo strateg.Ima završen vatrogasni kurs,ali zato general armije po činu!

Afrika
3 mjeseci prije

Nek pošalje par na Davos
Ruka mu se pozlatila

Afrika
3 mjeseci prije

Ne možeš vjerovati šta papir radi

Darko
3 mjeseci prije

Oderite ukrajinsku gamad posred Kijeva..

tihobl
3 mjeseci prije

Изведени су ракетни удари по циљевима на територији Украјине.

Занимљива је чињеница да је први талас крстарећих ракета из ваздуха прелетео Украјину у „цик-цак“ режиму, својеврсном режиму претраге за откривање положаја противваздушне одбране. Уследила је огромна салва хиперзвучних ракета „Кинжал“ и нова серија крстарећих пројектила.
Локално становништво пријавило је експлозије у неколико области западне Украјине.

Запослени у америчкој амбасади у Кијеву рекли су да су јутрос побегли у бункер након што се огласио аларм за ваздушну опасност и појавиле информације о приближавању руских пројектила.

Мете су били објекти војно-индустријског комплекса Украјине које производе гранате калибра 155, 152 и 125 мм, барут и беспилотне летелице. Сви назначени објекти су погођени.

Украјинске публикације пишу да је ефикасност противваздушне одбране значајно опала услед уништења неколико батерија система ПВО НАСАМС и ИРИС-Т. Истовремено, САД су забраниле употребу система ,,Патриот” када руске ВКС лансирају хиперзвучне ракете ,,Кинжал”.

tihobl
3 mjeseci prije

Јуриј Подољака (izvjestaj od jutros): Ракете Х-101, лансиране око 6.00-6.30 ујутру из авиона Ту-95МС, након што су потрошиле сво гориво, или су пале око 9.00 или су на крају удариле у нешто (још није јасно). Али, према мојим проценама, летели су много више од 2.000 км – од лансирног подручја изнад Каспијског мора и затим огромним бројем километара цик-цак кроз југ Украјине и центар на север. А онда су дуго кружили око њеног западног дела. Очигледно је њихов главни задатак био откривање противваздушног система непријатеља. ( I ja sam primjetio da su 101 bez bojeve glave i da sluze kao mamci, a umjesto bojeve glave nose puno toplotnih mamaca kako vi sto duze prezivjele PVO koju otvore). Даље, према овим подацима, уз помоћ авиона Ту-22М3, Миг-31К и Су-35, извршено је неколико удара ултра-брзим високо прецизним оружјем (тако да циљеви, попут непријатељских мобилних система, нису имају времена да напусте своје положаје)… Čitaj više »

tihobl
3 mjeseci prije

крајински канал Резидент:

Циљ Руса сада није велика офанзива, већ исцрпљивање Оружаних снага Украјине, каже бивша заменица министра одбране Украјине Ана Маљар.

“Њихов циљ је да нас што више исцрпе. Да не бисмо могли да стварамо резерве муниције, да припремимо опрему и да нас психички сломе. Они делују тако да немамо времена да се опоравимо”, написала је она у Телеграму.

Истовремено, сами Руси “чувају своје људство“ користећи тактику напада у малим групама, на шта су украјинске оружане снаге принуђене да троше много муниције. Истовремено, Руска Федерација је почела да формира нове јединице. Према мишљењу Ане Маљар се тако Руси припремају за следећу фазу СВО.

tihobl
3 mjeseci prije

Оружане снаге Русије уништавају украјинске положаје новим „паметним“ бомбама ФАБ-1500. Ово је на свом Јутјуб каналу изјавио британски стручњак Александер Меркурис.
Аналитичар је приметио изузетно велику снагу ових ваздушних бомби…

tihobl
3 mjeseci prije

Руси у последње време активно бомбардују писте у Украјини. Ово је изјавио шеф естонског војно-обавештајног центра Антс Кивиселг.

„То указује да Русија сматра опасним улазак ловаца Ф-16 у украјински арсенал“, рекао је официр

Према његовим речима, руске ракете се користе и за гађање украјинских војних, одбрамбених и инфраструктурних објеката.

„Широм земље оштећени су електроенергетски објекти, лучка и железничка инфраструктура, војни аеродроми, складишта оружја и месеци, војне установе и предузећа одбрамбене индустрије која се баве производњом и поправком оружја“, саопштиле су естонске обавештајне службе.

Поред тога, тактика Русије је да загуши украјинску противваздушну одбрану.

Према Кивиселговим речима, у блиској будућности се очекују масовнији руски ракетни напади – пошто Русија производи више муниције него што користи.

Преноси: Страна уа

tihobl
3 mjeseci prije

Јужно-доњецки правац.
Украјинске оружане снаге су се неочекивано повукле 1,5 км до следећих положаја између села Сладко и Новомихајловке. Претпоставља се да су позиције сматране неодрживим.

tihobl
3 mjeseci prije

Према подацима турских војнообавештајних органа руска противрадарска ракета Х-31П избацила је из строја 1х батерију ракетног ПВО система западног порекла. По свему судећи уништен је аквизицијски/нишански радар.

Гавран
3 mjeseci prije

CRVENA LINIJA!
F-16 su iz Rumunije raketirali Krim.

Max
3 mjeseci prije

Kinžal je ubojit.

tatamata
3 mjeseci prije

gdje li su sad ona nasha nazi gofna , peder von ST , krmak z’bregov i i anglosaksonac hiber sa svojom armadom iz NL…. a tako su se fino cerekali ruskim lopatama i vesh mashinama … bilo bi lijepo cuti njiove vijesti kako su im rusi istaburali pajdashe

Гавран
3 mjeseci prije

Zapad više neće moći usput i nekažnjeno da prosipa bombe na Beogradska porodilišta, bolnice i stambene objekte kao 1914-1918, 1941-1945 i 1999. . Pоследње три недеље на батајнички аеродром слећу тешки транспортни авиони АН-124-100. Релација је била помало чудна Урумћи-Дубаи-Батајница и назад. Stiže ПВО систем ФК-3 , преостале две ракетне батерије. . Izgleda da je stigao i sistem za ometanje Красуха 2. Красуха 2 је мобилни систем за електронско ометање и бробу. које је намењено за летлеица за рано радарско откривање, тактички и стратешких беспилотних летелица и летелица за електронско ратовање. Главни задатак овог система је заштита ракетних батерија или дивизиона ПВО од напада противничке авијације и беспилотних летелица. Систем Красуха-2 делује тако што ометањем ствара лажне мете и онемогућује противничке летелице да лансирају високопрезине ракете на праву мету, већ на лажну. Такође Красуха-2 има могућност ометања лансираних противрадарских или ИЦ и телевизијских вођених ракета, тако што снажним електорнским ометањем… Čitaj više »

Sv.Alemka
3 mjeseci prije

tiho zahvaljujem na izvještajima ali deder malo latinice…sporo čitam ovo klinasto pismo…

Marko
3 mjeseci prije

Russia post Global je neki kanal na YouTube, danas ga gledam I tamo javljaju da se u RF u Rusiji otvora svaki mjesec 24 tvornice s investicijom od minimum miljardu Rubalja, dakle 10 miliona Dollara… Dalje opisuju tip tvornice itd . Sve u svemu se svodi na to da Rusija ekonomski rapidno raste. Kaze poslovica koju ja znam na engleski Money is like water always finds its way.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI