Rusija možda cilja na opasne laboratorije za biološko ratovanje u Ukrajini.

Biohemijski laboratoriji
34 komentara

Ruska vojna operacija razoružavanja Ukrajine poklopila se s planiranim pokretanjem američkih vojnih biolaboratorija u Kijevu i Odesi. Veleposlanstvo SAD-a u Ukrajini od tada je sa svoje web stranice izbrisalo dokumente vezane za 11 biolaboratorija u Ukrajini koje financira Pentagon, za koje mnogi vjeruju da je uzrok ovih događaja.

Najmanje jedan dokument odnosi se na završnu fazu rada na pokretanju dvaju biolaboratorija u Ukrajini: u Kijevu i Odesi:

Snimka zaslona rijetkog neizbrisanog dokumenta koji se odnosi na ukrajinski biolab.

U listopadu 2021., Američka agencija za smanjenje obrambenih prijetnji (DTRA), agencija za borbenu potporu u sklopu Ministarstva obrane Sjedinjenih Država (DoD), objavila je dodatni sporazum o “borbi protiv vrlo opasnih patogena”.

Dodatni ugovor podrazumijevao je opremanje i obuku osoblja te puštanje objekata u pogon. Cijena radova procijenjena je na 3,6 milijuna dolara, iako su neke brojke u dokumentu redigirane. Prema dokumentu, laboratoriji su bili gotovo spremni za početak rada. Međutim, njihov završetak je odgođen od datuma potpisivanja dokumenta (srpanj 2021.), a trebali su započeti krajem veljače 2022. godine.

Prema karti koja kruži internetom, bio-laboratoriji koje podržava SAD također se nalaze u Vinistiji, Uzhgorodu, Lavovu, Hersonu, Ternopolju, te u blizini Krima i Luganska. Prema nekim izvorima, najmanje 7 od 11 biolaboratorija uništeno je ruskim napretkom. Navodno je SAD potrošio više od 2 milijarde dolara na takve programe samo u Ukrajini, ne uključujući slične projekte u Gruziji, Kazahstanu, Armeniji, Azerbajdžanu i Uzbekistanu.

Laboratoriji u Ukrajini izgrađeni su u okviru američkog programa za smanjenje prijetnji, koji je pokrenut 1991. godine i usmjeren protiv Rusije i bivšeg Sovjetskog Saveza. Zanimljivo je da se suradnja između Ukrajine i Sjedinjenih Država na ovom području intenzivirala nakon prve “narančaste” revolucije boja u Ukrajini 2005. godine.

Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev upozorio je u intervjuu tjedniku Argumenty I Fakty 2021. da biološki laboratoriji koje Sjedinjene Države stvaraju diljem svijeta ugrožavaju zdravlje desetaka milijuna ljudi.

“Zapad se brine zbog ljudskih prava, ali zapravo ih krši u velikim razmjerima. Biološki laboratoriji koje Washington postavlja diljem svijeta ugrožavaju zdravlje desetaka milijuna ljudi, kršeći time njihova prava”, rekao je šef sigurnosti Rusije.

Ukrajinska oporba osudila je biolaboratorije

Ukrajinski oporbeni zastupnik Viktor Medvedčuk također je osudio aktivnosti stranih bakterioloških laboratorija u Ukrajini i rekao da one nisu transparentne. Izjavio je to u emisiji Prime talk show koja je emitirana na TV kanalu 112 Ukrajina. “Danas postavljamo pitanje: pokažite nam što oni rade, koliko je to opasno i utječe na nacionalne interese Ukrajine. Dostupne informacije o drugim laboratorijima postavljaju mnoga pitanja. Riječ je o laboratorijima koji su otvoreni u bivšim sovjetskim republikama, Armeniji, Azerbajdžanu, Gruziji, Kazahstanu i Ukrajini. Želimo znati što tamo rade”, rekao je.

Medvedčuk je naglasio da je u nekim slučajevima curenje iz ovih biolaboratorija izazvalo masovne infekcije, širenje bolesti koje su bile netipične za Ukrajinu, a to također nije u potpunosti istraženo.

“Kako znamo što ti laboratoriji rade i zašto to rade ovdje? Štoviše, proučavaju genotip Ukrajine i građana koji žive u različitim regijama naše zemlje. Koja je svrha ovoga? Kako bi sačuvali svoje zdravlje? Kako bi ih naoružali sredstvima zaštite od opasnih bolesti? Ili na temelju proračuna kako se na tijela naših ljudi koji žive na jugu, istoku, zapadu, središtu Ukrajine mogu utjecati ova ili ona sredstva koja i dalje ostaju sredstvo bioloških i bakterioloških istraživanja?

“Zašto su Sjedinjene Države usporavale pregovore o Konvenciji o biološkom oružju posljednjih 20 godina? Zašto se ti pregovori ne vode? Dakle, ima li interesa, ima li svrhe? Štoviše, govorimo o životima ljudi, govorimo o zdravlju ljudi, ali tu su i ekonomski problemi. A ako se te studije, recimo uvjetno, provode u svrhu ekonomske sabotaže, na primjer, radi zaraze stoke ili drugih područja, hoće li se ona koristiti kao sredstvo za suzbijanje gospodarskog natjecanja?

“Bilo da je u Ukrajini, ili se tek razvija u Ukrajini i trebamo govoriti o susjednim zemljama. Zašto bi Ukrajina zatvarala oči pred ovim? Zašto Ukrajina nema pravo pogledati, mislimo na vlasti, i provjeriti što se tamo radi i koliko to može biti opasno? Bez odgovora, samo nespremnost da se odgovori”, istaknuo je zastupnik.

Godine 2009. virus je izazvao ogromnu epidemiju hemoragične upale pluća koja je odnijela 450 života. U Ukrajini su 2011., 2014. i 2017. godine zabilježene tri velike epidemije kolere.

U siječnju 2016. najmanje 20 vojnika umrlo je od virusa sličnog gripi, dok je još 200 prevezeno u bolnicu. Dva mjeseca kasnije 364 su umrla u Ukrajini od virusa svinjske kuge A (H1N1) pdm09, istog soja koji je izazvao pandemiju 2009. godine, istaknuo je Medvedchuk.

Kijevski državni istraživački institut za laboratorijsku dijagnostiku i veterinarsko-sanitarno vještačenje i odjel Državne službe Ukrajine za sigurnost hrane i zaštitu potrošača u Odesi nadzirali su izgradnju dva nova laboratorija uz pomoć SAD-a. Glavni dio ukrajinske zbirke endemičnih sojeva opasnih uzročnika bolesti bio bi pohranjen u Odesi. Zgrade novih biolaboratorija u Kijevu i Odesi izgrađene su 2019. godine, ali još nisu bile u funkciji.

Razoružavanje opasnih bioloških ratnih agenasa?

Moskva je izrazila zabrinutost zbog razvoja biološkog oružja u blizini ruskih granica. Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je istaknuo “namjerno i profesionalno” prikupljanje biomaterijala Rusa od strane stranaca.

Ruska vojna operacija koja je u tijeku u Ukrajini stoga može imati za cilj zaustavljanje programa DTRA u Ukrajini. Projekti u Kijevu i Odesi sada će biti odgođeni ako ne budu otkazani. Kijev možda žuri sakriti dokaze da su SAD prekršile konvenciju o neširenju biološkog oružja.

Protokol o zabrani upotrebe zadušljivih, otrovnih ili drugih sličnih plinova i bakterioloških sredstava u ratu usvojen je u Ženevi 7. srpnja 1925. Ratificiralo ga je 65 država, koje su proglasile apsolutnu zabranu upotrebe bakteriološkog oružja u vojnim sukobima. Međutim, Protokol nije precizirao mehanizme praćenja, mjere odgovornosti države i postupke u slučaju njegovog kršenja. To uvelike smanjuje njegovu vrijednost.

Konvencija o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja bakteriološkog (biološkog) i toksičnog oružja te o njihovom uništavanju (BTWC) potpisana je 10. travnja 1972. BTWC ocrtava mikrobiološke i druge biološke agense ili toksine koji nisu namijenjeni preventivi zaštitne ili druge miroljubive svrhe i uključuje sve oružje, opremu ili sredstva za isporuku namijenjenu upotrebi takvih agenasa ili toksina u neprijateljske svrhe iu oružanim sukobima.

Trenutačno su 163 države potpisnice Konvencije, ali nedostatak mehanizma provjere ograničio je učinkovitost provedbe njezinih odredbi.

IZVOR: freewestmedia.com

bio laboratorijeRatrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gandi
2 godine prije

Nek se zna istina.
Izrael je odbio osuditi Rusiju u Ujedinjenim Narodima.

Vise ima covjecnosti kod Izraela nego kod Ceha.

Zapad je dao Cehoslovacku 1938 Hitleru a onda je Njemacka tu zemlju pretvorila u svoj protektorat.

Danas si Cesi programirani da vise mrzu Ruse nego Nijemce.

Kod Izraela nije taj slucaj.

Američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield prosvjedovala je svom izraelskom kolegi zbog odbijanja Izraela da se pridruži 87 zemalja u podršci rezoluciji koju predvode SAD o osudi ruske invazije Ukrajine u Vijeću sigurnosti UN-a u petak.

tuf
2 godine prije

Intervencija u Ukrajini svakako nije uzrokovana ovime jer je lokacija laboratorija irelevantna. Bilo koje bakteriološko oružje ameri mogu proizvesti u Utahu, na Aljasci, Latviji ili zbog pravnih razloga (međunarodnog prava koje ograničava određena znanstvena djelovanja) u svojem modulu na ISS-u. Manje bitno. Aplikacija istih je ključna a možete biti sigurni da ne postoji država na svijetu koja će spriječiti da im se biljni ili životinjski svijet kontaminira kada to maliciozna sila poželi.

2 godine prije

Ima tu puno razloga, zašto je bilo potrebno zaustaviti Ukrajinu na putu ka SAD…
Laboratorije su jedan mali dio, ima tu još punu njih, neke čak u članicama federacije.
Ali šta je ovdje najznačajnije, svaka taka laboratorija izvodi jedan dio pokusa, a cijelu sliku znaju samo u SAD.
Sječate se američkog javnog raspisa za prostovoljnodavanje Ruskog genoma?

rastenrok
2 godine prije

Koja glupost od članka. Da i postoje laboratoriji mogli su ih gađati svojim ‘preciznim’ raketama, a ne zbog toga pobiti tisuće ljudi.

neutralan
2 godine prije

LOGICNO de nam malo o ruskoj rublji ali istinu i o bankama ? Maca popapala jezik isto kao i dodiku.

Peter Tosh
2 godine prije

Walter White goes wild wild wild

Lucija, prva
2 godine prije

A ja vidim i da ti malo razmišljaš o nekim stvarima…

A za koje bi možda trebao odgovarati.

Tupko Glupko
2 godine prije

U Jutarnjem, Večernjem, 24 sata, Glasu Istre, Slobodnoj Dalmaciji, Glasu Slavonije naravno niti riječi o tome.

Fascinantno je medijsko ispiranje mozga u 21. stoljeću, a još fascinantnije kako većina vjeruje mainstream medijima premda imaju mogućnost pogledati i alternativne.

Istina, Covid narativ je to vjerovanje u mainstream medije priično načeo.

ckasjbck9879879879
2 godine prije

Ruska Planjeta piše o preseljenju ratno-biloške US laboratorije u Banja Luku…valjalo bi istražiti(?)

Malek
2 godine prije

nego ne oplakujes ukidanje fasistoidnih ausvajsa, koronasko govno, nego vec zaradjujes sendvice fafajuci istoj ekipi koja nas dovodi na rub svjetskog rata

Praetorian
2 godine prije

Da su narodi Europe imali inteligentni, mobilizirali bi se svi i zajedno krenuli u Ukrajinu unistiti biolabose s kojima su nas htjeli ovo ljeto pobiti pustajuci novi (ovaj put doista ubojit virus) i za to optuziti Ruse. Kao sto su Kineze optuzili, a Wuhanski labos je bio financiran i organiziran od strane SAD i Francuske

tihobl
2 godine prije

Kompletan faktograf je dosao na ovaj sajt.

Agron Dark
2 godine prije

mogući scenarij daljnjeg razvoja događanja: u Ukrajini nalože 5G do jaja, počnu padati ko muhe cijepljeni a i necjepljeni. onda kažu da je to od tih labosa koje su rusi izrokali, ili kažu da su rusi upotrijebili biolško oružije….

Max
2 godine prije

To je lako moguće.

abc.
2 godine prije

Rusi nek te američke bakterije nalože u avione i spuste jih nad USA teritorij.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI