Rusija naglasila preduvjete za završavanje rata u Ukrajini

Vasilij Nebenzija
50 komentara

Neprijateljstva mogu prestati samo kada Kijev prestane predstavljati prijetnju Moskvi, rekao je nacionalni izaslanik pri UN-u

Sukob u Ukrajini može se zaključiti diplomatskim ili vojnim putem, ali tek nakon što Moskva postigne svoje ciljeve, rekao je u petak stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzia. Govoreći na brifingu u Vijeću sigurnosti UN-a, izaslanik je komentirao mogući put za okončanje neprijateljstava između dviju strana. Prilika za rješavanje sukoba “ukazat će se tek kada Ukrajina prestane predstavljati prijetnju Rusiji i diskriminirati Ukrajince koji govore ruski”, rekao je.

Nebenzia je istaknuo da “ako se ovaj rezultat može postići pregovorima, mi smo spremni za ovaj scenarij. Ako ne, onda će naše zadaće biti ostvarene vojnim putem.”

Diplomat je ponovio da se Rusija ne bori protiv ukrajinskog naroda, već protiv “zločinačkog nacionalističkog režima koji je došao na vlast 2014. godine” nakon državnog udara koji se dogodio u Kijevu. Novo ukrajinsko vodstvo pokušava očistiti zemlju od “svega što je povezano s Rusijom i veličati nacističke sudionike”, rekao je.

Nebenzia je izjavio da je “sve moglo završiti drugačije za Ukrajinu,” da je Kijev proveo sada nepostojeće Minske sporazume, koji su potpisani 2014. i 2015. u pokušaju da se otvori put miru davanjem posebnog statusa Narodnim Republikama Donjeck i Lugansk unutar ukrajinske države.

Međutim, niti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij niti njegovi prethodnici, niti Francuska i Njemačka, koje su sudjelovale u pregovorima o sporazumima iz Minska, nikada nisu namjeravale ispuniti plan, rekao je Nebenzia. Taj diplomatski proces “poslužio je samo kao dimna zavjesa iza koje su potajno naoružali Ukrajinu kako bi je postavili protiv Rusije”, rekao je. Prošlog mjeseca bivša njemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da su sporazumi iz Minska bili “pokušaj da se Ukrajini da vremena” kako bi njena vojska mogla ojačati. Kasnije je to otkriće potvrdio i bivši francuski predsjednik Francois Hollande, koji je istaknuo da su sporazumi iz Minska pomogli Ukrajini za postizanje tog cilja.

Priznanja Merkel i Hollandea izazvala su buru u Moskvi, a ruski dužnosnici opisali su ih kao “potvrdu izdaje”.

U prosincu je Ukrajina iznijela ideju o “Svjetskom mirovnom summitu”, nadovezujući se na “formulu mira” Zelenskog, koja je posebno zahtijevala povlačenje ruskih postrojbi s cjelokupnog teritorija na koje Ukrajina polaže pravo. Moskva je odbacila plan kao ignoriranje novog statusa Narodne Republike Donjeck i Lugansk, kao i regija Herson i Zaporožje te Krima, kao ”dijelova Rusije”. Kijev želi održati summit u sjedištu UN-a u New Yorku 24. veljače, a nema naznaka da će Moskva biti pozvana.

rusijaukrajinaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

nebi bilo lose da u ciljeve uvrste i stavljanje pod bravu nase balkanske naciste ,, e onda bi bilo opet bjezanija prema blejbugu od hibera ,djure ,adastre ,, i da ne nabrajam dalje ,,znaju oni koji su

Amar
1 godina prije

Rusija nece da pregovara,prvo ce zaokruziti teritorij koji stoji u njihovom ustavu,i zatim ce ga prosiriti do Odese.Onda ce Rusi proglasiti kraj rata,a ako hitlerovci opet budu napadali,bice sravnjeni sa zemljom.

Yugo45neregistrovan
1 godina prije

Sutra se sastaje ekipa koja odlučuje ,bumo vidli

hiber
1 godina prije

Nelegalni izaslanik, usput. Nitko ne zna kako se on tu našao. Jednostavno ga poslali iz Moskve. Navedeni nema nikakve veze sa Sovjetskim Savezom koji je osnivač UN. I navedeni soli pamet o nekakvom ukrainskom drzavnom udaru iz 2014.

Max
1 godina prije

Tko je dogovorio rat dogovorit će i mir.

Hogar
1 godina prije

GMO hazarija i eu inflacija 20 i vise posto. Cestitam.

Micko
1 godina prije

Koji crni preduvjeti? Povucite se iz Ukrajine i rat je gotov. Sve te nebuloze više nitko ozbiljan ne čita. Postali ste već dosadni s nuđenjem rješenja za prestanak rata. Vi ste krivac za rat.

Jomla
1 godina prije

Ja samo mogu primjetiti da određeni komentatori u svemu nalaze nacionalsocijalističke konotacije i poturaju/nameću ih, što neki prihvataju kao izazov “čiji je veći” i… eto diskusija koje nisu za čitanje. To je u zadnje vrijeme postala glavna tema na svim tekstovima. Ovaj portal je davao naznake da toga neće biti, ali… jbg 😛 😛
P.S: Tvoj je veći i produži, vozdra!

hiber
1 godina prije

Amaterski rat u režiji “ludog Vlada”. Dakle, usporedimo. Rusija je jednokratno isprsila 300 milijardi zaplijene efektiva banaka, uz dodatnih 100 milijarde zaplijene oligarsima. Valjda kao polog da bi uopce mogla u rat. Sada je rat stoji ravno milijardu dnevno. Dakle, biti ce sretni ako prođu sa 2.000 milijadi troška. A sada Ameri. Ulupali su rat u Iraqu i Afganistanu najmanje 2.000 milijardi, ALI su istodobno razmazali preko dolara po svijetu barem 15.000 milijardi. Dakle, USA je u ratu zaradila barem 10 000 milijardi, a Rusija će popušiti svih 2.000 milijardi. Zdravorazumski, najjeftinije bi Rusiji bilo da se bezuvjetno predaju. Ovako moramo gledati ovo mrcvarenje dok ludi Pedro ne odapne.

Meine
1 godina prije

Krađa kriptovaluta u Sjevernoj Koreji narasla je u posljednje dvije godine. Organizacije u SAD-u moraju učiniti više kako bi osigurale pametne ugovore i smanjile mogućnosti za krađu koju sponzorira država. Tako kazu iz Amerike, optuzuju Sj Koreju da drzava sponzira kradju kao da Amerika nije prva i uzor svima koji krenu tim putem

Klica
1 godina prije

Ali prvo kad onih novomobiliziranih 300.000 na obuci odrade posao na terenu. Pa nisu ih valjda dzabe zvali i treniraju vec sad koliko tjedana/mjeseci. Ne nagomilavaju valjda bezveze tisuce teskih i lakih oklopa u Bjelorusiji, a ono sto se dogadja u Rusiji iza granice jos nitko ne zna.
Biti ce bolno budjenje zapada kada ovi krenu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI