Rusija napreduje na mnogim dijelovima fronta

Jens Stoltenberg
26 komentara

Rusija napreduje na mnogim dijelovima fronta u Ukrajini, dok ljetna ofanziva Kijeva nije dala željene rezultate, izjavio je u utorak u Davosu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Govoreći na panelu Svjetskog ekonomskog foruma pod nazivom “Osiguravanje nesigurnog svijeta”, Stoltenberg je opisao situaciju na bojnom polju kao “izuzetno tešku”.

„Rusi sada guraju na mnogim linijama fronta. I naravno, velika ofanziva koju su Ukrajinci pokrenuli prošlog ljeta nije dala rezultate kojima smo se svi nadali”, rekao je predsjedniku WEF-a Borgeu Brendeu.

„Rusija snažno forsira. I ovo je ozbiljno i nikada ne treba da potcenjujemo Rusiju”, dodao je on.

Stoltenberg je insistirao da postoji i razlog za optimizam, jer Kijev nije zauzet u roku od nekoliko dana kako je „većina [zapadnih] stručnjaka verovala” 2022. On je to opisao kao „veliku pobedu” Ukrajine što je „preživela kao suveren nezavisna nacija.”

Prema Stoltenbergovim riječima, Rusija je već izgubila rat jer je htjela “kontrolisati Ukrajinu”, a Ukrajinci sada “žele da budu dio Zapada, Evropske unije i NATO-a, a bliži su nam nego ikada prije”.

Upitan o budućoj strategiji NATO-a, Stoltenberg je ponovio tezu da Zapad treba da podupire Kijev dok se Moskva ne pokori.

“U nekoj fazi, Rusija će shvatiti da plaćaju previsoku cijenu i sjesti i pristati na neku vrstu pravednog mira, ali mi moramo stati uz Ukrajinu”, rekao je on okupljenima u Davosu. “Ako želimo da se to dogodi, miran i pravedan kraj ovog rata, put do toga je više oružja u Ukrajinu.”

Prema ruskim procjenama, SAD i njihovi saveznici su u protekle dvije godine u Ukrajinu ubacili oružje, municiju i opremu u vrijednosti od preko 200 milijardi dolara . Po sopstvenom priznanju, SAD i Velika Britanija su pomogle u planiranju prošloljetne ofanzive u Zaporožju koja u potpunosti nije uspjela slomiti rusku odbranu. Kijev se sada bori da nadoknadi svoje gubitke, izdajući poziv za  regrutovanje  još 500.000 vojnika.

NATOrusijaStoltenbergukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bruno
3 mjeseci prije

Rješenje je potaracati Norvešku, da se međed uvjeri da nije sve kako zapad planira.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Zaprav i ne toliko …Brzo . Izgleda im Wagner , napravio promjenu planova ..Dokle je Wagner ratovao – čuda su pravili ! Od kada Wagner , zvanično , raspušten od tada … Eto što imamo ! No neće ni to dovjeka ! Rusi , resursno , mogu još vrlo dugo izdržati no u jednu trenu , poput svih – zamoriti će se ratom i početi će opadati podrška – a tad … Nije dobro !!! Već sada se mnogi pitaju a što je cilj uopće ??? Je li to teritorij , definiran , novim granicama Rusije ?! Poraz ” nazista ” ( ZIONISTA ⚠️ ) ili je to poraz ” kolektivna zapada ” 🤔 ?! Nitko više ne zna 🤷 ! Čini se da je rat , izgubio smisao i postao sam , sebi svrha i mogućnost zarade – mnogima …. Jedini , koji su u istinu izgubili su Ukrainci… Čitaj više »

mileni
3 mjeseci prije

Zauzeli 10% u ratu , i još prijete Poljacima !!!

A prognoze bile da će ih u 15 dana pregaziti.

Гавран
3 mjeseci prije

Jedan broj poslanika argumentovano se suprotstavio tradicionalnim pozivima većine evropskih parlamentaraca da se „pomaže Ukrajini koliko god bude neophodno“ i izjavama o „pretnji po Evropu u slučaju poraza Kijeva“. Poslanik Evropskog parlamenta iz Slovačke Miroslav Radakovski rekao je da EU ne bi trebalo da raspiruje sukob u Ukrajini, nego da doprinese mirnom rešavanju konflikta. „Trebalo bi da prestanemo da isporučujemo oružje Ukrajini, da prestanemo da podržavamo ubistva Slovena. Jer ako se ovo ne zaustavi, onda ćemo se mi Sloveni ujediniti kao braća – a ja mislim da ćemo se ujediniti – i sravnićemo sa zemljom Zapadnu Evropu. Mislim da to niko ovde ne želi“, rekao je Radakovski. On je istakao da EU sada nema nikakve šanse da pobedi Rusiju i dodao da je ukrajinski sukob pitanje interesa SAD, a ne EU. „EU je samo pion u igri. Trebalo bi da pokrenemo mirovne pregovore, ali bez Amerikanaca, i da zaustavimo krvoproliće“,… Čitaj više »

hajde
3 mjeseci prije

Na internetu javljaju da su se EU Natovci usr-ali u gace na pomisao da Trump pobijedi.

Gad
3 mjeseci prije

Samo da podsjetim, Rusija temo ratuje s malim prstom. Da krenu svom snagom, gradovi Ukrajine bi izgledali kao Gaza.

Josip
3 mjeseci prije

Uspjenio se ovaj stakor Stoltenberg, jedva cekam da mu Trump zavrne vratom

Anis
3 mjeseci prije

Pa ovako filozofi protiv Rusije ratuju Amerika, Kanada Australija, Japan Južna Koreja, Engleska, njemačka, francuska i Jos dosta manjih katoličkih zemalja i nemogu joj nista naprotiv Rusija ima inicijativu, usporedbe radi sve te zemlje su bile u koaliciji protiv Afganistana koji je puno slabiji i nerazvijenih od Rusije i na kraju ga nisu mogle dobiti, zato ne mlatite praznu slamu

Max
3 mjeseci prije

Očito je počeo čitati Logično pa je bolje informiran.

Zvone
3 mjeseci prije

I šta sad?

Basinac
3 mjeseci prije

Još uvijek Ukraina može više postići pregovorima nego ratovanjem…

Darko
3 mjeseci prije

Kad će EU otjerati ovu kretenčinu i njegov usrani NATO?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI