Rusija navodi uslove za mirovni sporazum sa Ukrajinom

Kremlj, Rusija
42 komentara

Sukob u Ukrajini mogao bi biti riješen ako bi se Kijev ponovo posvetio svom neutralnom statusu, priznao “nove teritorijalne realnosti” i proglasio ruski jezik državnim, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Galuzin u intervjuu objavljenom u subotu.

U razgovoru za novine, diplomata je rekao da je Moskva “ubijeđena da će mirovno rješenje biti moguće samo ako ukrajinske oružane snage prestanu s neprijateljstvima, a zapadne isporuke oružja budu zaustavljene”.

On je također naglasio da za postizanje trajnog mira Ukrajina “mora da se vrati u neutralni nesvrstani status” i “odbije da se pridruži NATO-u i EU”, dodajući da Kijev treba da prizna “novu teritorijalnu realnost” koja je nastala nakon što su ljudi iskoristili svoje pravo na samoopredjeljenje. Diplomata je mislio na četiri bivše ukrajinske regije koje su prošle jeseni velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji na javnim referendumima, kao i na Krim.

Galuzin je napomenuo da je još jedan ključni element bilo kakvog mirovnog rješenja posvećenost Kijeva poštovanju prava ruskog govornog stanovništva u zemlji i drugih manjina.„Ruski jezik treba označiti kao državni jezik na zakonodavnom nivou. Neophodno je osigurati da se osnovna ljudska prava, uključujući slobodu vjere, poštuju u Ukrajini”, naglasio je on.

U subotu je Mihail Podoljak, pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, odbacio uslove Moskve, izdavši vlastitu listu zahtjeva Kijeva. To uključuje trenutno povlačenje svih ruskih trupa sa teritorije koju Kijev tvrdi kao svoju, „izručenje ratnih zločinaca“, stvaranje „tampon zone“ na ruskoj teritoriji, kao i „dobrovoljno odricanje od ruske imovine zaplenjene u drugim zemljama u korist Ukrajine”.

Ranije ove sedmice, pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da, iako Moskva ne želi zamrzavanje ukrajinskog sukoba, još ne postoje preduslovi za mirovno rješenje, ističući da je Kijev zabranio bilo kakve razgovore sa sadašnjim ruskim rukovodstvom.

Mihail Galuzinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tako treba
10 mjeseci prije

Znaci, ništa od prvih ciljeva SVO?
ništa od denacifikacije?
Ništa od NWO?
ostaje samo ono što je od početka bilo jasno – okupacije teritorije…
I to one gdje ima dovoljno lokalnih rusa koji su izveli pobunu, u organizaciji moskve
Ista prica kao I kod nas svojedobno

Crni Golf 4 vrata
10 mjeseci prije

.. kao “uvjet” za uspostavu mira, uništiti neki manji grad u Europi s nuklearnim oružjem i narediti povlačenje iz Usrajine svih čimbenika zla na svijetu iz iste… Bezuvjetno povlačenje sve gamadi iz Usrajine i apsolutnu ZABRANU vojske i policije na teritoriju države u narednih 100 godina.

Antee
10 mjeseci prije

Ako Kokainski ‘pogine’ onda su zsuperbogataši odlučili da zapadni patokrati kupei još vremena za dodatno ukopavanje ostatka Ukrajine kroz trajanje ‘mirovnih pregovora’.
Nakon Minskih laži od ugovora, samo namještaljka superbogatih (ako im nova pLandemija ne uspije) ima smisla…da izazovu ww3.

Dawor
10 mjeseci prije

Putin je OSRAMOĆEN do kosti !!!!!
A nije trebalo biti tako … sam si je kriv

Jimbo
10 mjeseci prije

“Nova teritorialna realnost” I šta onda ? Prošlo bi par godina opet bi napali I okupirali I jovo na novo

hiber
10 mjeseci prije

Dakle, ukrainci trebaju samo prihvatiti multipolarnost i ruska čizmu da im viri iz guzice. Naravno, trebaju se odazvati na svaki rat koji pokrene Kepec, kao i tik-tok ratnici poput Kadirova. Sve u stvaranju novog svjetskog poretka.

mmne
10 mjeseci prije

nema pregovora dok se ne oslobodi lavov…i naravno sve istocno od njega…

gargamel
10 mjeseci prije

Rekoh več, pregovori če biti, kad Rusija bude graničila sa Poljskom.

gargamel
10 mjeseci prije

Mirovni sporazum je eufemizam za bezuslovnu kapitulaciju.

burt
10 mjeseci prije

umjesto priča o pripojenju Rusiji, separatisti i petokolonaši na okupiranom teritoriju Ukrajine bi se trebali početi pakirati i spremati za evakuaciju u Rusiju

Max
10 mjeseci prije

Mislim da od toga nema ništa.

Red Dog
10 mjeseci prije

Maskirovka.
Da ne deluju kao nemoguci daju Ukrajini uslove na koje znaju da nece pristati.
Ako prestaju sada ce se ponoviti situacija iz 2014. Ukrajina ce se naoruzati, NATO ce se ugnezditi jos vise nezvanicno, pa idemo ponovo.
Nope, idemo do kraja. Ukrajini i zapadu treba predah, ne Rusiji.

goran
10 mjeseci prije

ponizit če rusija cijeli kolektivni zapad predvoden nacističkim sjed.amer.državama i ukrajinu

Tim
10 mjeseci prije

Teško, tada bi netko nešto dobio, stala bi trgovina oružjem Rusija bi, mada krnje, pobijedila i mogla se povući iz rata shvaćajući da vojno ne može pobijediti ni jednu Ukrajinu, stalo bi proljevanje slavenske krvi, a to nije cilj onih koji du taj rat isplanirali. A to nisu zakuhali ni obični Rusi ni Ukrajinci. To treba biti pouka za nas i Komšije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI