Rusija nije ni počela da se „ozbiljno ponaša“ u Ukrajini

Ruska vojska u Ukrajini
40 komentara

Ishod ukrajinskog sukoba zavisi od toga da li će NATO nastaviti da podržava Kijev isporukom oružja, rekao je Andrey Kelin, ruski ambasador u Velikoj Britaniji, u intervjuu objavljenom u subotu.

U razgovoru za BBC, upitan koliko misli da će trebati da prestanu borbe, Kelin je odgovorio da to “zavisi od napora u eskalaciji rata koje [koje] poduzimaju zemlje NATO-a, posebno Ujedinjeno Kraljevstvo”.

Izaslanik je dodao da je “velika idealistička greška misliti da Ukrajina može prevladati”, dodajući da je Rusija 16 puta veća od Ukrajine i da posjeduje ogromne resurse. On je dalje naveo da Moskva “još nije počela da deluje veoma ozbiljno”.

Istovremeno, Kelin je upozorio da “pre ili kasnije, naravno, ova eskalacija može dobiti novu dimenziju koja nam nije potrebna i koju ne želimo”, ukazujući na nedavnu odluku Velike Britanije da Ukrajini pošalje rakete i tenkove dugog dometa kao i tekuća razmatranja o potencijalnim isporukama modernih aviona.On, međutim, nije isključio da se sukob može riješiti diplomatskim putem, rekavši da dvije strane “mogu da sklope mir sutra”.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Galuzin rekao je u subotu da bi ukrajinski sukob mogao biti riješen ako Kijev odustane od svojih ambicija da se pridruži NATO-u i EU, prizna ” nove teritorijalne realnosti” i odredi ruski kao državni jezik.

Međutim, Mihail Podoljak, pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, odbacio je te zahtjeve, insistirajući umjesto toga da Rusija mora povući sve svoje trupe sa teritorije koju Kijev smatra svojom, da plati reparacije i izruči “ratne zločince” .

Od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022., zapadne zemlje su Kijevu dale milijarde dolara sigurnosne pomoći, što je politika za koju Moskva tvrdi da vojni blok čini direktnim učesnikom u neprijateljstvima.

Velika Britanija se pojavila kao jedan od najaktivnijih pristalica Ukrajine, jer je izdvojila 4,6 milijardi funti (5,7 milijardi dolara) vojne pomoći. Ranije ovog mjeseca London je Kijevu dostavio rakete dugog dometa Storm Shadow, koje su ukrajinske trupe kasnije koristile za gađanje civilnog stanovništva u ruskom gradu Lugansku, navodi Moskva.

U martu je Velika Britanija najavila da će Ukrajini poslati tenkove za proboj oklopa koji sadrže osiromašeni uranijum, a rusko Ministarstvo odbrane upozorilo je da će municija nanijeti ” nepopravljivu štetu” i vojnicima i civilima.

rusijaukrajinaVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
emmi
10 mjeseci prije

O ratu u USreichini prije svih i prije svega odlučuje samo i jedino Rusija i to ne o njegovom ishodu, to je od samog početka SVO passe (Rusija če ispuniti sve svoje ciljeve) nego i o “poslijeratnoj” “Ojropi”, ulozi Nata itd. Niko ne može Rusiji nametnuti bilo šta što ne bi bilo u potpunoosti sukladno ciljevima tog rata, vojne operacije..kako god to nazivali (za nas je to još uvijek vojna operacija, ako Rusija krene u rat a krenut če bez i najmanjeg pomišljanja ako u to bude prisiljena, onda če to biti pravi RAT, ok?). Dakle, ishod je več poznat više od godine dana=potpuni poraz USreichine, demilitarizacija, denacifikacija..ostale su samo “nijanse” (koje mogu biti i milijunske, u žrtvama prije svih među “istočnim” Ojro-pljanima dakako jer AngloAmerikancima se baš previše ne umire kada drugi umiru za njihove, naravno posve suludo-sumanute “interese”) Veoma opansi luđaci Angloamerički vas/sve nas zajendo ovdje vode u… Čitaj više »

Jednostavno receno
10 mjeseci prije

Čitavo vrijeme se vodi bitka oko bahmuta i svi pričaju o bahmutu, prije toga soledai i sva priča o soledaru, prošle godine mariupolj??? Ne sječam se tko je od rusa bio u mariupolju al sječam se da su sve bitke što su nama servirane vodilu dobrovoljci i čečeni. U soledaru privatna vojska u bahmutu privatna vojsa, podržana oružjem ruske vojse? Pa sad pitanje za kraj, ako je ruska vojska druga sila a koristi samo privatnike i dobrovoljce za uništavanje tvrđava i elitnih postrojbi i uspješna je u tome, šta nas čeka a kojim slučajem dođe par milijona vojnika i dali će stati u ukraini? Moje mišljenje je ne čačkaj mečku, a mi ne da čačkamo mečku već čačkamo mečke….

Tako treba
10 mjeseci prije

Da, eskalacija problema tek dolazi…

Kina minira Putinov ključni projekt: Dogovor je pao još pre deset godina, ali Peking sada zateže – zbog toga u Moskvi raste nervoza
Ruski premijer Mihail Mišustin ove nedelje je napustio Kinu bez ‘plena‘, koji Moskva dugo priželjkuje – jasne predanosti Pekinga izgradnji gasovoda Snaga Sibira 2

Max
10 mjeseci prije

Rusija ratuje s 10 posto snage.

Xam
10 mjeseci prije

A šta bi to Rusija mogla uraditi protiv država koje Ukrajini šalju oružje (pa i F16) ? Uraditi isto na nekom za te države bitnom frontu ? Jemen, Palestina možda?
Napasti kinžalom bundestag i reći “oooops, projektil se oteo kontroli” ?

Stvar je u tome da nikakve “crvene linije” ne postoje, sve je samo retorika, i US i Rusija nikad neće direktno udariti jedni na druge, nego na interese. Rusija je bila u defanzivi sve od raspada SSSR-a, sada pokušava napraviti neki balans ali to neće ići lako.
Jednostavno Amerika se ne plaši Rusije i ruskog odgovora jer znaju da Rusija nema “meku silu” kojom može napraviti ozboljnu štetu američkim interesima, bar ne kratkoročno.

Dakle, daj više dosta sa tom pričom o crvenim linijama jer je to samo retorički konstrukt koji nije ostvariv u realnosti, zbog nemogućnosti simetričnog i proporcionalnog odgovora,

Ivan
10 mjeseci prije

Vrijeme je da Rusija sprzo Kijev, London i Washington. Pitam se sto Puti ceka?

Entoni Fauci
10 mjeseci prije

Tako je. Svaka cast na prijevodu. Meni se cini da i Oni misle da Jos nije poginulo dovoljno Ruske armije da se prestanu salit
Glup si

MNK
10 mjeseci prije

Rusija ne moze nista. Propala drzava.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI