Rusija „nikada neće napustiti“ ciljeve vojne operacije

Lavrov
43 komentara

Ruski ciljevi u Ukrajini su o kojima se ne može pregovarati i egzistencijalni, objasnio je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu na godišnjem sastanku s domaćim nevladinim organizacijama i neprofitnim organizacijama.

“Ne možemo i nikada nećemo odustati od ciljeva koji su najavljeni kao dio specijalne vojne operacije”, rekao je Lavrov, dodajući da je Moskva godinama upozoravala na postavljanje Ukrajine kao direktne vojne prijetnje na pragu Rusije. “Postojali su planovi za stvaranje vojnih baza na Azovskom moru i na Krimu. Režim koji je više puta dokazao svoju neonacističku suštinu stalno je bio podstican da istrijebi sve što je rusko: kulturu, obrazovanje, medije i same Ruse, u onim zemljama gdje su njihovi slavni preci živjeli i gradili gradove vekovima.”

Zapad može provoditi dane raspravljajući o efikasnosti ukrajinske “ofanzive”, koliko je daleko od njihovog cilja da “oslobode svoju teritoriju do granica iz 1991.” i kako Rusija to osujećuje, dodao je Lavrov.

Znamo za šta se borimo.

Iako razotkrivanje tvrdnji zapadne propagandne mašinerije može izgledati kao sizifov rad, svijet se već mijenja, rekao je Lavrov na konferenciji.

„Vidimo rast samosvijesti, osjećaja vlastitog identiteta i želje da se on brani, u zemljama Evroazije, u azijsko-pacifičkom regionu, na Bliskom istoku, u Africi, u Latinskoj Americi. Proces formiranja multipolarnog svijeta je nezaustavljiv”, rekao je.

“Ovo se mora priznati. Razumijem da je Zapadu teško to učiniti”, dodao je. “Ali ako žele umjetno usporiti objektivni historijski proces, onda to samo podiže cijenu koju će čovječanstvo – uključujući Zapad – platiti za pravdu.”

Ruski najviši diplomata je istakao da u NATO-u nema demokratije, već samo pritisak kolega pod maskom jednoglasnosti. EU je također odustala od konsenzusa i nastoji da prisili članice poput Mađarske i Poljske, koje se protive gaženju nacionalnih vrijednosti i tradicija.

„Ne postoje takva ‘pravila’ u asocijacijama u kojima učestvujemo i koje razvijamo kao prioritete”, primetio je Lavrov, posebno navodeći, između ostalih, ODKB, Evroazijsku uniju, Šangajsku organizaciju za saradnju i BRIKS.

Lavrovrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sabahudin
9 mjeseci prije

Rusija digla starosnu granicu na 70 godina za sluzbu u vojsci sada mozet misliti koliko ih je potorilo Ukrajinsaka zitna polja i koliko ih je pobjelo sto u EU sto u Aziju.

Sabahudin
9 mjeseci prije

Rusija digla starosnu granicu na 70 godina za sluzbu u vojsci sada mozet misliti koliko ih je potorilo Ukrajinsaka zitna polja i koliko ih je pobjelo sto u EU sto u Aziju.

Ericson
9 mjeseci prije

Rusijo bori se, ako izgubis neces vise postojati. Dolazim u dodir s Nijemcima i ponekad oprezno govorim s njiman o ratu u Ukrajini. Veci dio Nijemaca vidi veliku sancu za njemacku kao drzavu i kao naciju, skoro svi odreda podrzavaju rat u Ukrajini. Jedan Nijemac mi je rekao – Je mehr Sklaven getötet werden, desto besser, Ili u prijevodu sto vise Slavena bude ubijeno bolje..S njim sam prekinuo.

MladenSt
9 mjeseci prije

Ja ovo cilo vrime tupim i prenosim našim kolegicama i kolegama koji stalno spominju nekakve pregovore ,valjda je sad jasno onoj žderačici muškaraca Borjani i internet statističaru Tupanu Glupanu koji jašu s svojim temama o pregovorima .Pa valjda je više i zadnjem komentatoru s ovog portala jasno da su Ruske namjere u Ukrajini skrojene prije dvadesetak godina a ne s nekakvim Majdanom .

Dragačevac
9 mjeseci prije

Samo jako i još jače dok ne popuste, nema nazad.
Igrate na sve ili ništa, nikakva polurešenja pregovori.

David
9 mjeseci prije

Kad u Rusiji bude demokracija, onda pričaj o demokraciji

Max
9 mjeseci prije

Više nema povratka na staro.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI