Rusija nikada nije narušila interese Indije

Trgovina Rusija Indija
7 komentara

Nju Delhi nastavlja da održava snažne trgovinske i diplomatske veze sa Moskvom uprkos kritikama sa Zapada jer Rusija nikada nije naštetila interesima Indije, podvukao je ministar spoljnih poslova te južnoazijske zemlje u intervjuu nemačkom dnevniku Handelsblat, objavljenom u ponedeljak.

Subrahmanyam Jaishankar, koji je bio u Njemačkoj na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, upitan je o vezama New Delhija s Moskvom, kako na konferenciji tako i tokom intervjua. Indija se dosljedno uzdržavala od rezolucija Ujedinjenih naroda (UN) koje osuđuju Moskvu i nastavila je kupovati ogromne količine sirove nafte i uglja iz zemlje – prošle godine je bilateralna trgovina između dvije nacije prvi put premašila 50 milijardi dolara.

“Svako održava vezu zasnovanu na svojim prošlim iskustvima. Ako pogledam istoriju Indije nakon sticanja nezavisnosti, Rusija nikada nije povrijedila naše interese”, rekao je Jaishankar. “Odnosi sila poput Evrope, SAD, Kine ili Japana sa Rusijom, svi su vidjeli uspone i padove. Imali smo stabilne i uvek veoma prijateljske odnose sa Rusijom.” Tokom svoje nedavne posjete Rusiji u decembru, Jaishankar je opisao bilateralne odnose kao “veoma jake, vrlo stabilne”. Ranije je diplomata takođe tvrdio da je Moskva povremeno “spasila” Nju Delhi.

Novinar je takođe pitao indijskog diplomatu o odbrambenoj saradnji Nju Delhija sa Moskvom, koju Evropa vidi kao “najveću pretnju međunarodnom poretku”. Odgovarajući na pitanje, Jaishankar se složio da Rusija ostaje glavni indijski dobavljač oružja jer su “mnoge zapadne zemlje dugo radije opskrbljivale Pakistan, a ne Indiju”. On je, međutim, napomenuo da je uvoz oružja u New Delhi diverzifikovao u proteklih 10-15 godina.

Upitan da li Indija “potkopava efekat sankcija” nastavljajući da se bavi Rusijom, Jaishankar je doveo u pitanje sopstvenu politiku Evrope prema ekonomskim odnosima sa Rusijom, koja nije prestala odmah nakon izbijanja sukoba. „Zašto su postojali izuzeci za gas iz gasovoda, za pojedinačne zemlje i tako dalje?“ pitao. To je ono što vlade rade, tvrdio je. “Oni upravljaju politikom s pogledom na posljedice po njihov narod.”

Jaishankar je tokom intervjua za italijanski list Corriere della Sera prošle godine opisao sankcije Rusiji kao “poluge” koje napredne ekonomije imaju na raspolaganju i ustvrdio da ih “mnogi dijelovi svijeta” ne prihvataju. U Minhenu je tvrdio da Indiju treba pohvaliti zbog održavanja veza i sa Rusijom i sa zapadnim zemljama.

Istovremeno, diplomata je istakao razlike između Indije i Evrope u pogledu veza sa Rusijom. „Kao što ne očekujem da Evropa ima pogled na Kinu koji je identičan mom, Evropa treba da shvati da ja ne mogu imati pogled na Rusiju koji je identičan evropskom. Prihvatimo da postoje prirodne razlike u odnosima”, pozvao je on.

IndijarusijaSubrahmanyam Jaishankar
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Primat
2 mjeseci prije

ko banditj, kad je sa svojim štitjenicima iz kozari-bok, rušio cijene nekretnina i cijelih kvartova – po zagrebu.
koja homo-globo tjifutska ciganjija, ..majketi…

Max
2 mjeseci prije

I nije.

Rat i Mir
2 mjeseci prije

Svi se prave pametni te pljuju i sprdaju se sa pola svijeta umjesto pa vide svoje dvorište i pometu svoje smeće, pa tek onda probaju pametariti drugima. Za razliku od EU Indija neće sebi uvoditi sankcije i uništavati si gospodarstvo, svijet se ubrzano mijenja a Europa će biti jedini gubitnik i postati ćemo “zemlja trećeg svijeta” kako smo sami nazvali bivše i sadašnje Europske kolonije.

tihobl
2 mjeseci prije

Rusija je na trecem mjestu po broju migranata iza SAD i Njemacke.
I opet joj nedostaje radnika. Zato nece zvati indijce, vec ce otvoriti pogone u Indiji.

giovani
2 mjeseci prije

Jeba te usrani zapad, da ih nije zvao ne bi ni dosli.

Steve
2 mjeseci prije

Kada bi taj zapad vratio sve opljačkano i oteto, pa između ostalih i Indiji, ne bi niko tamo imao zašto da ide…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI