Rusija objašnjava stav o mirovnim pregovorima s Ukrajinom

Sergej Veršinin
31 komentar

Svaki sukob završava pregovorima, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Veršinin

Rusija ostaje spremna za mirovne pregovore s Ukrajinom, ali oni bi se trebali održati bez ikakvih preduvjeta i trebali bi uzeti u obzir realnost na terenu, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinin. “Već je bilo pregovora” između ruskih i ukrajinskih predstavnika u Minsku i Istanbulu, nekoliko tjedana nakon izbijanja sukoba u veljači prošle godine, rekao je Veršinjin u subotu za televiziju Zvezda. “Kao što se sjećate, prekinuli su ih s ukrajinske strane.”

Odluke o pitanjima poput mirovnog procesa “ne donose se u Kijevu. Odluke se donose u drugim prijestolnicama, prije svega u Washingtonu i Bruxellesu. I to je kome se treba obratiti” o razgovorima, istaknuo je visoki diplomat.

Što se tiče stajališta Rusije, ponovio je da “svaka vojna akcija završava pregovorima i kao što smo ranije rekli, očito ćemo biti spremni za takve pregovore”. Međutim, Veršinin je naglasio da se razgovori trebaju odvijati “bez preduvjeta, na temelju stvarnosti koja postoji” i “uzimajući u obzir ciljeve koje je Moskva javno iznijela”.

U petak je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby inzistirao na tome da je “stvarno na ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da odredi jesu li i kada pregovori prikladni i svakako pod kojim okolnostima”.

Washington će “ostati pri zadatku podupiranja Ukrajine kako bi mogli uspjeti na bojnom polju” protiv Rusije jer će to omogućiti Zelenskom da ima “vjetar u leđa” kada takvi razgovori počnu, istaknuo je Kirby. Prošlog tjedna, bivši izraelski premijer Naftali Bennett, koji je posredovao u kontaktima između Moskve i Kijeva, ustvrdio je da su pregovore koji su održani između strana u Istanbulu krajem ožujka “blokirali” zapadnjaci Kijeva. “Mislim da je postojala legitimna odluka Zapada da nastavi s napadima na ruskog predsjednika Vladimira Putina, mislim na agresivniji pristup”, rekao je.

Rusija i Ukrajina od tada se nisu sastale za pregovaračkim stolom, a Zelenskij je u jesen potpisao dekret kojim mu se službeno zabranjuje svaki dijalog s Putinom.

Ukrajinski čelnik trenutačno gura naprijed sa svojim “mirovnim planom” u deset točaka, koji, između ostalog, poziva ruske snage da se povuku do granica na koje Ukrajina polaže pravo, da plate odštetu i podvrgnu se sudovima za ratne zločine.

Moskva je te zahtjeve odbacila kao “neprihvatljive”, rekavši da su oni zapravo znak nespremnosti Kijeva da diplomatskim putem riješi krizu.

pregovorirusijaSergej Veršininukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Mislim da od toga nema ništa.

Amar
1 godina prije

Ova ce se zavrsiti kapitulacijom ukrajine,nacisticke njemacke i Nato.

Xam
1 godina prije

Rusi su tvrdili da imaju/proizvode brojne sisteme protiv bespilotnih letelica, od malih, prenosivih, pojedinačnih “Rex 1” i “Rex 2” do većih “Zashita”, “Solaris N”, “Sapsan Bekas”, “Repelent”, “Roseberry”. Da ne spominjem “Krasuhu”, “Polje”.
Ali im je jeftinije da izgube hiljade komada oklopa i desetke hiljada “200”.
Široka ta duša slavenska.

borjana
1 godina prije

Ja ne znam kome još nije jasno, da su od strane zelenskog tih 10. “božijih” zapovjedi ultimativno postavljenih za neki mogući početak pregovora,ostvarivi tek nakon potpisivanja ruske bezuvjetne vojne kapitulacije.
Vjerojatno bi se potom trebalo krenuti u fazu 2., na rasparćavanje Rusije kao garancija da se ovakve agresije u budućnosti više nikada ne dogode i da se preuzmu svi ruski resursi u “sigurne ruke”.
Sve bi to trebale sprovesti eu oružane snage i njena vojna sila. Ali je pitanje,koja?

Ttg
1 godina prije

Neki sukobi su zavrsili i drugacije .
Oluja npr.

tihobl
1 godina prije

Rusi se sprdaju. Sa kim se sa zapada ima sastati Lavrov? Sa Kulebom, Analenom, Boreljem i Blinkenom? Jednostavno nisu ista liga.

Fino im iz Teherana porucuju da su spremni za novu teheransku konferenciju, a rusi se prave gluvi. A na kraju zavrsice se pregovorima tri velesile u Teheranu. Kinezi, rusi i indijci ce sjesti i dogovoriti novih 50 godina mira.

burt
1 godina prije

zna se stav NATO-a, uništenje ruske vojske u Ukrajini tu nema nikakvog kompromisa, iskjučeno je zamrzavanje konflikta na 10 godina, priznanje ruske okupacije teritorija i davanje šansi ruskoj vojsci da koristi teritorijalne ustupke za pripremu novih napada

Sparkling
1 godina prije

Sve je jasno. Izuzetni žele po svaku cijenu uvući Europu u direktan vojni sukob s Rusima, misleći pri tom da se sukob ne proširi izvan granica starog kontinenta.
Ako se to dogodi a izuzetni ne budu direktno uvučeni u sukob, oni su apsolutni pobjednici.
Postigli su cilj uništenja EU i direktnog ekonomskog konkurenta a s druge strane primorali Rusiju na pregovore koje sigurno u datom momentu neće odgovarati Ruskoj federaciji.

Jomla
1 godina prije

Pregovarat će se o uvjetima kapitulacije Ukrajine. Kapak!

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Ukrajina će iskrvariti…
Jedini način da se zaustave neprijateljstva u Ukrajini je kapitulacija Ukrajine.
I to će se dogoditi, prije ili poslije…
Što prije, to bolje. Veće su šanse da će nešto od Ukrajine ostati i da će više Ukrajinaca preživjeti.

P.S.
Namjerno iskrivljavanje stvarnosti na bojnom polju u Ukrajini od strane Zapada.
Zapad Rusiju prikazuje kao trećerazrednu silu.  
Svatko tko vjeruje u to je lakovjerna, neuka budala.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Premalo je ovih 500 znakova da čovjek napiše išta smisleno…

Ukrajina je trebala biti navlakuša za promjenu vlasti u Moskvi, propast i rasparčavanje Rusije…
Nije uspjelo, Rusija je okrenula igru i sad je Ukrajina močvara u kojoj je zaglibio Zapad.
Tu će se EU i NATO istrošiti, Rusija nema potrebe ići dalje. Kad završi sa Ukrajinom, dođe na ušće Dunava, Balkanu i Europi slijedi novi Monopoly oko promjena granica i odnosa moći.
A Amerima curi pješčani sat jer Kina maršira

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Ok…
Zapad će pobjedit, Rusija će izgubitii…

A što ako ne bude tako!?
Postoji li plan B…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI