Rusija objavila ambiciozan projekat laserskog punjenja satelita u Orbiti

Ruski satelit Kosmos 122
3 komentara

Stručnjaci ruske Vojno-kosmičke akademije tvrde da uvođenje satelita za dopunu goriva ističe mogućnosti da se značajno produži život kosmičkih letelica, kao i da se nevjerovatno smanje troškovi.

Rusija razvija “svemirsku benzinsku pumpu” – grupu robota koji će koristiti lasere za ponovno punjenje satelita u blizini niske Zemljine orbite izjavili su stručnjaci Vojno-kosmičke akademije Aleksandra Možajskog iz Sankt Peterburga.

Prototip planirane kosmičke letelice je sferni objekat sa solarnim pločama i fotonaponskim modulima.

Takva robotska struktura će biti opremljena baterijama i punjačima za impulse zasnovanim na superkapacitorima, sposobnim da akumuliraju i prenose električnu energiju.

Robotska grupa će imati zadatak da osigura nesmetan rad malog kosmičkog broda koji pripada međunarodnom sistemu za traganje i spašavanje Cospas-Sarsat, kao i satelitskih transpondera za internet, video i audio komunikaciju.

Uvođenje satelita za dopunu će produžiti životni vek satelita za najmanje 50%, i uštedeti oko 45 miliona dolara za svaki napunjeni kosmički brod.

Rusko Ministarstvo odbrane je u avgustu izvestilo da su kosmičke letelice Kosmos-2535 i Kosmos-2536, lansirane u julu, bile podvrgnute uspešnom testiranju.

Ranije, u julu, satelitska mreža sposobna da otkrije brodove na moru i proveri izlivanje nafte u gotovo realnom vremenu je pokazala svoje sposobnosti na događaju u Briselu.

Evropski sistem za prenos podataka (EDRS) predstavljen je 10. jula u sedištu Evropske službe za spoljne poslove.

“Space Data Highway” omogućava satelitima za posmatranje Zemlje da pružaju informacije korisnicima na zemlji, ubrzavaju reagovanje sistema za vanredne situacije, istovremeno koristeći lasere za ubrzavanje prikupljanja podataka sa satelita za posmatranje Zemlje.

EDRS sistemkosmonautikaRoskosmosSvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomisantak
4 godine prije

Nema mi to smisla… nije problem u električnoj energiji nju mogu iz solarnih ploča sateliti dobiti u neograničenoj količini.. problem je u gorivu koje satelit koristi za manevriranje……. Gorivo se ne može prenositi laserima….

Max
4 godine prije

Zvuči dobro ako uspije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI