Rusija odgovara na komentar Britanije o Krimskom ratu

Ben Wallace
13 komentara

Moskva je podsjetila London na Napad lake brigade, jednu od najgorih pogrešaka u povijesti britanske vojske

Odgovarajući na komentare britanskog ministra obrane Bena Wallacea u srijedu u kojima se osvrnuo na Krimski rat iz 19. stoljeća, rusko Ministarstvo obrane pozvalo je svoje britanske kolege da razjasne svoje povijesne činjenice.

Komentirajući eskalaciju napetosti u Ukrajini, Wallace, bivši pripadnik Škotske garde, prizvao je epizodu Krimskog rata 1853-56, kada su se Britanija i Francuska udružile s Osmanskom Turskom kako bi izvršile invaziju na Krim. Rekao je da je puk u kojem je služio “zabio nož u leđa caru Nikoli I” i “uvijek to možemo ponoviti”.

Bitka kod Balaklave u listopadu 1854. ušla je u povijesne knjige, rekao je u srijedu glasnogovornik ruskog ministarstva obrane general bojnik Igor Konašenkov, ali “uopće ne zahvaljujući tvrdoglavosti škotske 93. pukovnije, o kojoj je Wallace tako pijano govorio”. Jedino herojsko djelo jedinice bilo je to što nisu pobjegli od ruske konjice kao svi ostali, dodao je. Pretrpjeli su krvave gubitke, ali nisu ostvarili nikakvu pobjedu, rekao je Konašenkov, misleći na epizodu koja je postala poznata kao Tanka crvena linija zbog grimiznih uniformi Škotske garde.

Konašenkov je dodao da je razlog zbog kojeg je bitka bila nezaboravna bila “legendarno uništenje istog dana od strane ruskih topnika u samo 20 minuta cijele aristokratske engleske brigade lake konjice pod zapovjedništvom lorda Cardigana”, zloglasnog Napada lake brigade.

Koncept “topovskog mesa” ušao je u leksikone i vojne udžbenike svijeta zahvaljujući britanskoj vojsci tog dana, rekao je ruski general.

Samoubilački frontalni napad na položaje ruskog topništva od strane oko 600 konjanika, koji je započeo pogrešno protumačenom zapovijedi, rezultirao je 110 mrtvih i još 161 ranjenim. Alfred Lord Tennyson u pjesmi je obilježio napad samo šest tjedana kasnije i ušao je u povijest kao jedna od najgorih grešaka britanske vojske prije Prvog svjetskog rata.

Konašenkov je također spomenuo prošlotjedni gaf Wallaceove kolegice iz Ministarstva vanjskih poslova Liz Truss, koja je na trik pitanje o dvije regije koje su oduvijek povijesno bile u Rusiji odgovorila rekavši da Velika Britanija “nikada” neće priznati tu činjenicu.

“Preporučujemo da britansko vojno osoblje pomno proučava ne samo geografiju Rusije nego i njezinu povijest, kako ne bi obogaćivali našu zajedničku vojnu povijest svojim životima zbog slabo obrazovanih britanskih političara”, zaključio je Konašenkov.

Ben WallacemoskvarusijaukrajinaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

U ovom momentu, istorijskom vremenu, Rusija drži predavanje čitavom zapadnom svijetu.
A taj svijet ne sluša.
Umjesto toga laže svom ljudstvu o razlozima, pozadini, pravim namjerama zapada, koji je okružio Rusiju vojnim bazama, oružjem, lažima, a to, da im je Putin rekao, nemamo više nikud, branit čemo se, TAJE!

grom iz vedra neba
2 godine prije

Ko je popušio spiku o pandemiji popušit će i nove zapadne laži.Tužno je da nije bilo pameti s Ukrajinske strane, očito su igru vodile marionete kojima je cilj i bio provocirat i ponižavat Rusiju. Jedino još ne razumijem da li su stvarno vjerovali da će Putin sve to progutat, ili će jednom kazat – dosta. Ako možete vi, možemo i mi. Pa hajde, idemo…

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Dovoljno je pogledat , dnevni , Britanski tisak , posebice , onaj , naklonjen Konzervativnoj vladi gdje oba ova ministra , constantno nazivaju – IDIOTS ! Svaki , dalji komentar je suvisan … P.S. ; – prije par nedjelja je Prijedsednik Milanovic ODBIO PRIMITI British Defence Secretary , valjano , pretpostavljajuc da isti , pojma nema nit gdje je pa nije zelio gubit vrijeme na isprazne tlapnje …

abc
2 godine prije

Ruska artiljerija je englesku konjicu na Krimu pretvorila u faširano meso za čevape.
Od tad se upotrebljava izraz “topovsko meso”.
Engleska elitna konjica je napala nebranjenu rusku artiljeriju topova. Pošto je bila ravnica duga, konjica nije ni stigla do ruskih topova, a bila je več samlevena. Englezi su pogrešili u taktici, jer su mislili, da artiljerija neče biti precizna, ako se konjica odluči za jurišanje i da če rusku artiljeriju masakrirati. A desilo se obratno. Što je konjica bila bliže, to više su ruski topovi bili precizniji. Od engleske konjice nije ostalo skoro ništa.

tihobl
2 godine prije

Juris lake konjice zavrsio se tako sto je trecina poginula odmah, trecina izranjavljena gelerima, a trecina poludjela. Od cijele jedinice niko se nije moga vratiti u sluzbu, prezivjeli su odtali dugo po bolnicama ili ludnicama. Zato su englezi napadali vladu da je cijela jedinica poginula i smislili novi izraz topovsko meso.

Prije 150 godina englezi su okupili koaliciju da rusima otme Krim i da sprijeci ruse da oslobadjaju juznoslavenske narode od turskog zuluma. I sad su okupili koaliciju za juris na Krim. Inaj incident sa razaracem nije bio slucajnost.

Jeff
2 godine prije

jesu li Rusi objasnili koga su to smlavili Mongoli kad su napali Europu? Da nisu možda Škote koji su im se našli n aputu? Jesu li objasnili tko ih je spasio od Hitlerovog napada kada je Staljin vjerovao da do njega neće doći? Je li to možda najgluplji ruski ratni potez u WWII? Moje pitanje Rusima: kako će obraniti Sibir od kineskog naseljavanja, s obzirom na natalitet, ali i broj, Rusa i Kineza?

Max
2 godine prije

To je bio samobilački napad.

Za zelene
2 godine prije

Deepwater Horizon

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI