Rusija odgovara na ponudu Macronovih sigurnosnih garancija

Sergej Rjabkov
51 komentar

Tema sigurnosnih garancija može se ponovo pokrenuti ako Zapad bude ozbiljan u vezi s tim, rekao je novinarima u utorak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov. Do tada, dodao je, Moskva će nastaviti da adekvatno reaguje na svako dalje širenje NATO-a.

Razgovori bi mogli da počnu “kada potvrde da su spremni za neku vrstu razumnijeg i uravnoteženijeg dijaloga u pogledu interesa”, rekao je Rjabkov.

“Ako i kada čujemo da Zapad zaista ima interes za ovo, vratićemo se na temu”, dodao je diplomata. Ali, kao i u situaciji sa dijalogom o strateškoj stabilnosti, koji su jednostrano prekinule Sjedinjene Američke Države, mi nikoga ne jurimo i ne tražimo ništa.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao u subotu – tek nakon posjete Washingtonu – da bi NATO trebao biti spreman ponuditi Rusiji sigurnosne garancije u sklopu bilo kakvih predstojećih pregovora o okončanju sukoba u Ukrajini.

Rusija je u decembru 2021. poslala NATO-u i SAD-u set sigurnosnih prijedloga, pri čemu je Rjabkov igrao ključnu ulogu u pregovorima. Između ostalog, Moskva je tražila povlačenje ofanzivnog naoružanja NATO-a sa svojih granica i garancije da se Ukrajina nikada neće pridružiti bloku.

U januaru su SAD i NATO odbili, rekavši da će biti zainteresovani samo za pregovore o kontroli strateškog naoružanja. Otkako je sukob u Ukrajini eskalirao u februaru, blok je također krenuo na proširenje na Švedsku i Finsku.

Rjabkov je rekao da će ovo dobiti “odgovarajući odgovor” iz Rusije. “Da li je to potrebno zemljama koje žele u NATO? Zašto? Ovo je na kraju pitanje na koje oni moraju odgovoriti. Izvući ćemo zaključke za sebe, kao i do sada.”

“Strateška stabilnost” koju je Rjabkov spomenuo bila je referenca na neuspjele pregovore između Rusije i SAD-a u Kairu prošlog mjeseca, koji su se suočili sa zastojem oko Novog START-a. Moskva je suspendovala svoje učešće u mehanizmu inspekcija sporazuma u avgustu, rekavši da su američke sankcije dale Vašingtonu nepravednu prednost sprečavajući ruske inspektore da rade svoj posao. Dalji razgovori o sporazumu nisu mogući sve dok SAD nastave da naoružavaju Ukrajinu, rekla je prošlog mjeseca  glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova .

macronrusijaSergej Rjabkovukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

У Бечу због кризе почели да наплаћују и вожњу лифтом

Наиме, у једној стамбеној згради у трећем бечком округу они који желе да се возе лифтом, морају да убаце 20 центи у касицу, а ко то не уради, мораће пешице.

Станари су добили кључ којим могу да отворе лифт, а гости морају да плаћају вожњу. Плаћање је могуће само у приземљу, а спуштање лифтом омогућено је уз кључ. Што се кључа тиче, ни он није бесплатан већ станаре кошта 15 евра месечно.

tihobl
1 godina prije

Jok, ne pustaju grcke tankere sa kazahstanskom naftom. Nafta je placena, turci je zadrzavaju i kazu: fali vam jos jedan papir.

citadela
1 godina prije

Turci pametno rade.

1 godina prije

#Europa Najveća zavjera u povijesti Njemačke. Što se zna o pokušaju državnog udara Ured glavnog tužitelja Njemačke najavio je u srijedu suzbijanje pokušaja državnog udara u zemlji. Njemačke specijalne službe uhitile su 25 od više od 50 osumnjičenih za organizaciju državnog udara. Pritvaranja desničarskih zavjerenika u Njemačkoj se redovito događaju. Međutim, prema njemačkim publikacijama, trenutna operacija postala je jedna od najvećih u povijesti. Istodobno, teroristička organizacija se pokazala velikom i razgranatom: uključivala je nasljednika pruskih prinčeva, političara, visokih vojnih snaga, vojnika specijalnih snaga Ministarstva obrane. Glavne informacije o djelovanju njemačkih snaga sigurnosti. Što se dogodilo Privedeno je 25 osoba – 22 pripadnika terorističke organizacije i tri pristaše. Osumnjičeni su za pripremanje državnog udara. Među uhićenima je i državljanin Ruske Federacije – Vitaliya B. Protiv još 27 osoba nastavljaju se istražne radnje. Pretresi su obavljeni u 11 od 16 njemačkih saveznih država, u više od 130 kuća i stanova. Što su… Čitaj više »

Ringo10
1 godina prije

Bezobrazno je od Rusa sto bas nista ne vjeruju Zapadu

Tupko Glupko
1 godina prije

Pitanje je vremena kada će Zapad početi prisiljavati Ukre da se moraju odreći dijela svog službenog teritorija zbog mira sa najjačom nuklearnom silom na svijetu.

Navukli ih na krvavi rat, ukrajinska vlast ne želi nikakve pregovore, a ako Zapad bude toliko blesav da im pošalju još i dalekometne rakete (kladim se da izuzetni hoće), bit će poslanih dronova/raketa iz Ukrajine prema Europi daleko više kada Ukrima saopće “sretnu” vijest nego ovo što je palo na Zagreb i ono poljsko selo blizu ukrajinske granice.

Crta
1 godina prije

Rusija je tražila da Ukrajina ne bude članica NATO-a i pošto nije dobila pozitivan odgovof napala je Ukrajinu. A s druge strane dobila je Švedsku i Finsku u NATO-u. Tko je tu lud. Rusija treba pronaći način izlaska iz rata jer će biti uništena. Ova politika je uništavajuća za Rusiju. Sankcije su sve jače a Rusija ne može surađivati samo s Kinom i Indijom. A i to je upitno.

Max
1 godina prije

Nema ništa od toga.

Luksi
1 godina prije

Moram primijetiti. Komentator Tiho posteno i svim srcem i dusom navija za svoje, Ruse i Srbe i Republiku Srpsku ali s dozom humora i ipak kritike. Ono sto je isto primjetno, ne nastoji da vrijedja i nipodastava ove sto su za drugu stranu. Obrazovan i solidan u svakom pogledu (ja inace ne poznajem covjeka). Realno ovi sa drugacijim stavovima bi trebali biti zahvalni sto imaju priliku za kvalifikovanu diskusiju i da cuju neko drugo misljenje. Car cak ne odgovara na zlobu sto opet govori nesto o njemu. Nazalost i ovdje je iskrsnula grupica “ujaka” po kojima gorepomenuti subjekti nebi trebali ni postojati. Malo je nerazumljivo zasto dobivaju epilepticne napade ako su oni ti koji su “realni” i na pravoj strani. Trebali bi isijavati srecu i toleranciju a ne upravo suprotno.

alexosijek
1 godina prije

Ma, da, poanta je u Švedskoj i Finskoj – cijela ova zaj*** zbog toga

Rudar
1 godina prije

NATO je oslobodio Libiju od normalnog života i sada imamo što? Valove pobjeglica iz Afrike preko Libije u Europu, srce NATO družbe !
Ti si komentarom želio nama dati do znanja da si kao upučen u tematiku i znaš više od svih nas, pa daj ti meni običnom seljaku objasni zašto NATO postoji nakon velike hladnoratovske pobjede 1990. rušenja Berlinskog zida i raspada Sovjetskog saveza ?

Lucija, prva
1 godina prije

Netočno.

Otkriveno je da su vođeni razgovori s Natoom godinu dana ranije od ulaska Rusa u Ukrajinu.
Plan soroševaca.
Kad dođu na vlast, provide agendu .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI