Rusija odgovara na tvrdnju o “nuklearnom ljudskom štitu”

nuklearna elektrana Zaporožje
9 komentara

Ruska misija pri Ujedinjenim nacijama odbacila je tvrdnje američkog državnog sekretara Antonija Blinkena, koji je optužio ruske snage da koriste ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje kao “vojnu bazu”  tokom njegovog govora na desetoj reviziji Ugovora o neširenju (NPT) konferencija u ponedjeljak.

Trenutno pod kontrolom ruskih snaga, nuklearna elektrana Zaporožje, koja se nalazi u Energodaru, na jugoistoku Ukrajine, bila je meta nekoliko pokušaja napada tokom proteklih mjeseci. Ukrajinske bespilotne letjelice su 12. jula bacile nekoliko granata kalibra 120 mm na zgradu koja se nalazi pored elektrane, ranivši 11 zaposlenih, prema lokalnim vlastima. Dana 20. jula tri ukrajinska „kamikaze bespilotna letelica“ napala su fabriku, a nije prijavljena šteta na njenim strukturama.

Nakon što je Rusija poslala trupe u Ukrajinu, elektrana i njeno okruženje su stavljeni pod stražu upravo u svrhu sprječavanja takvih “nuklearnih provokacija” s potencijalno “nepredvidivim posljedicama”, objasnila je ruska misija pri UN-u u ponedjeljak.

„U NE Zaporožje nema oružanih formacija, osim ograničenog broja vojnih lica, koji su potrebni da bi se osigurala bezbjednost u elektrani“, navodi se u saopštenju.

Moskva je optužila  “ukrajinske nacionalističke formacije i strane plaćenike” za ponovljene pokušaje sabotiranja elektrane i na kraju “stvaranje prijetnje nuklearnom katastrofom”, navodno uz “punu podršku Sjedinjenih Država i drugih zapadnih država”.

Obraćajući se u ponedjeljak na konferenciji NPT-a, Blinken je optužio Rusiju da „koristi elektranu kao vojnu bazu za pucanje na Ukrajince, znajući da ne mogu i neće pucati jer bi mogli slučajno udariti u nuklearni reaktor ili visoko radioaktivni otpad u skladištu.”

“To dovodi ideju postojanja ljudskog štita na potpuno drugačiji i užasan nivo”, tvrdi najviši američki diplomata.

Rusija trenutno kontroliše južni i centralni dio regije Zaporožje, uključujući i grad Energodar, gdje se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi. Administrativni centar regije, Zaporožje, ostaje pod kontrolom Ukrajine.

Rusija je 24. februara poslala silu u susjednu državu, navodeći kao razlog neuspjeh Kijeva da implementira sporazume iz Minska, čiji je cilj da regijama Donjecka i Luganska daju poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

nuklearna elektranarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hivvet
1 godina prije

Americka vlada laze I prijeti svakom tko nije njihove satelit. Tu je srce kabale.

Malimali
1 godina prije

Možda bi bilo na tom mjestu dobro upozoriti na podatak kojeg su mediji uglavnom ignorirali: da je Ukrajina kratko prije ruske intervencije pomenula plan izgradnje vlastite atomske bombe. U tom svjetlu ruska ekspedicija u Černobil, pa i zauzeće Zaporožja dobijaju smisao i logično objašnjenje.

eks
1 godina prije

Da li je Blinken rekao šta su Ameri uradili sa onim hemijskim oružjem kojeg su “pronašli” u Iraku ?

Max
1 godina prije

Vjerojatno Ukrajinska propaganda,

tuf
1 godina prije

Smeće Blinken stvara uvjete za opravdanje false flag napada na NE Zaporožje. Ništa oni ne rade slučajno.

Lucija, prva
1 godina prije

Nemam pojma za elektranu, ali postoje kilometarski redovi ljudi koji čekaju na ulazak iz Zaporožja u dio koji kontroliraju Rusi.
Jučer na intelslava.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI