Rusija otkriva detalje rijetkog kontakta sa američkim ministrom odbrane

Sergej Sojgu i Lloyd Austin
13 komentara

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imao je rijetke direktne kontakte sa američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom, izvijestila je ruska vojska u petak.

Prema kratkom čitanju, dvojica visokih zvaničnika su telefonom “razgovarali o pitanjima međunarodne sigurnosti, uključujući situaciju u Ukrajini”.

Poslednji telefonski razgovor između Šojgua i Ostina prijavljen je u maju, a obe strane su dale nekoliko detalja o tome. Bio je to prvi direktan razgovor između zvaničnika otkako je Rusija poslala trupe u Ukrajinu krajem februara.

Izvori na koje se poziva Reuters otkrili su tada da je razgovor trajao oko sat vremena i da nije riješio nijedno konkretno pitanje. Razmjenu je inicirao Vašington, prenose ruski mediji.

Pentagon je u petak potvrdio kontakt s ruskim ministrom odbrane, navodeći da je njegov šef “naglasio važnost održavanja linija komunikacije” usred sukoba u Ukrajini koji je u toku.

Bilateralni kontakti između ruskih i američkih zvaničnika godinama su u padu i postali su vrlo rijetki od ukrajinske krize, prema obje vlade.

Washington tvrdi da je vojna kampanja Moskve bila ničim izazvana i obećao je da će pomagati Kijevu “koliko god bude potrebno” da porazi ruske trupe. Administracija američkog predsjednika Joea Bidena proglasila je strateški poraz Rusije spoljnopolitičkim ciljem.

Rusija je optužila SAD za eskalaciju tenzija oko Ukrajine do tačke u kojoj nije imala izbora osim vojne akcije. Prema Moskvi, NATO je sprovodio tajnu ekspanziju na Ukrajinu, kompromitujući rusku nacionalnu bezbjednost, i više puta je odbijao da se pozabavi zabrinutošću Moskve.

SAD su Rusiji uvele brojne ekonomske sankcije. Takođe je naoružavala i finansirala ukrajinsku vladu. Krajem septembra, Bajdenova administracija najavila je da će zemlja pružiti dodatnih 1,1 milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini. Ukupna vrijednost pomoći pružene pod Bidenom dostigla je skoro 17 milijardi dolara.

razgovorirusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keks
1 godina prije

Da, bitan razgovor, da se prestane s nuklearnim prijetnjama i takvim proljevima koji predstavljaju direktno ugrožavanje civilizacije.

Nekoime
1 godina prije

Nemoj jako, baćuška, molio je Austin.

Max
1 godina prije

Održavaju kontrolirani kaos.

MIRO
1 godina prije

Pregovori sa teroristima SAD moramo poniziti… Nekom treba pauza-primirje, ponestalo “raketa i …”. Učiteljica-povijest Rusi se uvijek dugo spremaju ali evo njih: … Pariz, Berlin, Grozni i .. Prije ili kasnije ali uvijek u-marširaju. Nada da iznimka potvrđuje pravilo je ? ili je sigurno da ćemo SAD vidimo tko je veliki mlohavi …

Lucija, prva
1 godina prije

Pici, pici…😄
Nema više kontakta ukrajinske PVO i američkih špijunskih aviona.
Mislim, od 18.

“Ekspert je primetio, da važnu ulogu u događajima koji se odvijaju u Ukrajini, igra američka oprema za vazdušno izviđanje, a to je avion za kontrolu borbe i ciljanje „E-8 Joint STARS“. Ovi avioni su opremljeni radarima, koji omogućavaju praćenje do 600 kopnenih ciljeva istovremeno. Oni snimaju kretanje ruske tehnike i prenose podatke ukrajinskoj vojsci o njenoj lokaciji, brzini i pravcu kretanja.

NATO mreža za vazdušno izviđanje obuhvata mnoštvo aviona raznih tipova, pored pomenutog E-8, uključuje E-3 AVCS, EC-135, RK-4B. Oni patroliraju severnim delom Crnog mora, i granicom Rumunije sa Poljskom. Kombinuju se u jedinstvenu mrežu, preko koje se primljeni podaci šalju ZEMALJSKIM STANICAMA koje se nalaze u Ukrajini.”,webtribune

E, ovih stanica više – nema.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI