Rusija poduzima “sve mjere” za isporuku hrane u Afriku

Sergej Lavrov - Portret
26 komentara

Rusija će isporučiti ugovorom obećanu hranu, đubrivo, energiju i drugu robu svojim afričkim prijateljima, uprkos poteškoćama koje su stvorile sankcije Zapada, uvjeravao je taj kontinent ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u članku objavljenom u glavnim afričkim medijima u petak. Zapadna i ukrajinska propaganda koja optužuje Moskvu za pokušaj izgladnjivanja Afrike je neutemeljena i nastoji da odbaci sopstvenu krivicu, rekao je on.

„Svjesni smo važnosti ruskih snabdijevanja mnogim zemljama širom sveta društveno važnim robama, uključujući hranu. Svjesni smo da ove zalihe igraju važnu ulogu u očuvanju društvene stabilnosti”, rekao je Lavrov.

Kijev je optužio Moskvu da “blokira” ukrajinske luke u Crnom moru i ne dozvoljava da se oko 20 miliona tona žitarica isporuči kupcima širom svijeta. Rusija je više puta isticala da su luke minirane od strane ukrajinskih vladinih snaga i da je ruska mornarica ponudila da bezbjedno prati sve brodove sa žitaricama.

SAD i njihovi saveznici insistiraju da se njihov embargo protiv Rusije u ime podrške Ukrajini ne odnosi na žitarice i đubriva. Međutim, kako je Lavrov istakao u intervjuu za RT i Sputnjik ranije ove sedmice, sankcije su uskratile osiguranje ruskim brodovima dok su blokirale strane brodove iz ruskih luka, čime su praktično prekinute isporuke Afrike morskim putem.

Zapadne sankcije su “još dodatno pogoršale negativne trendove” na globalnim tržištima roba koji su počeli tokom pandemije Covid-19, kada ih je kolektivni Zapad preplavio svježe štampanim novcem, kaže Lavrov.

“Neophodno je da svi naši afrički prijatelji shvate da će Rusija nastaviti u dobroj vjeri da ispunjava svoje obaveze iz međunarodnih ugovora u pogledu izvoza hrane, đubriva, energije i druge robe od vitalnog značaja za Afriku”, napisao je ruski ministar vanjskih poslova i dodao da Moskva “preduzima sve mjere u tom cilju”.

Lavrov je podsjetio Afrikance da Rusija nije “uprljana krvavim zločinima kolonijalizma” na kontinentu, već je umjesto toga “iskreno podržavala Afrikance u njihovoj borbi za oslobođenje od kolonijalnog ugnjetavanja”, uključujući ekonomsku, vojnu i obrazovnu pomoć.

Rusija “nikome ništa ne nameće niti govori drugima kako da žive”, ustvrdio je Lavrov. “S velikim poštovanjem tretiramo suverenitet afričkih država i njihovo neotuđivo pravo da sami određuju put svog razvoja.”

Moskovski princip „afričkih rješenja afričkih problema” je u oštroj suprotnosti sa logikom „gospodar – rob” bivših kolonijalnih sila, primijetio je ruski diplomata.

Odnosi između Rusije i afričkih nacija su „od suštinske vrednosti i ne zavise od fluktuacija u međunarodnom okruženju“, istakao je Lavrov na kraju. “Dobro je vidjeti da naši afrički prijatelji imaju slično razumijevanje.”

afrikarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Svatko zdravih očiju Ce vidjeti da nije Rusiji u interesu blokada njenih energenata i hrane prema africkim zemljama.kao Sha Rusija nije bila odgovorna za milijune ilegalnih migranata na putu ka Europi,tako nije odgovorna ni za pokusaj stvaranja jos veceg kaosa u zemljama tih nesretnika.hvala.

tihobl
1 godina prije

Putin: Kako moze oruzje u Ukrajinu, a ne moze zito iz Ukrajine?

Recenica iz koje je objasnjavao zapadnu logiku.

Max
1 godina prije

Glad nije u intereresu Rusije već sotonista sa Zapada.

octopus
1 godina prije

Da li je humano slati hranu za Afriku. Prije 60 godina bilo ih je 350 milijuna, a danas skoro dvije milijarde.

Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

Možda jedna od najjačih odluka od početka spec.operacije,niko iz ne znam kojih razloga ne piše da je ovim ratom najviše indirektno pogođena Afrika i to posebno sjeverna,razlog tome je valjda svakom jasan.
Hvala čika Lavrove ,nadam se budući vođo oslobođenja potlačenih gdje god bili

Lucija, prva
1 godina prije

“Rusija nema drugog izbora osim pobjede, zato Zapad i Kijev srljaju u katastrofu” Die Welt naveo pet faktora koji ukazuju na pobjedu Rusije u Ukrajini i nad Zapadom. Podsjetimo da su Die Welt propagandne novine NATO pakta, pa ovaj članak ima dvostruku težinu. Prvi od faktora, prema mišljenju stručnjaka, je da gerilski rat Ukrajinaca protiv ruskih vojnika nikada nije ni započeo. Istaknuo je da Kijev računa na snagu oružja, ali na svaki plotun Rusija odgovara s deset, pa se strategija pokazala kao “recept za poraz”. Drugo, dodao je Martin van Creveld, ruske su trupe tijekom specijalne operacije značajno promijenile svoju taktiku, nakon čega je uslijedilo pregrupiranje i sustavno preuzimanje kontrole nad naseljima. Kao treći faktor povjesničar je nazvao probleme s opskrbom s ukrajinske strane i potrebu za brzom obukom vojnog osoblja za rukovanje zapadnim oružjem. Četvrto, Rusija se prilagodila zapadnim sankcijama mnogo više nego što se očekivalo, a zlatne rezerve… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI